Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KoPeTi

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt szerzője, Kata nemrégiben költözött Németországba, hogy egy idősotthonban vállaljon munkát ötven fölött. Leírja, mi vezetett a döntéshez, és mire érdemes figyelni, ha ezen a területen vállalunk munkát. Tapasztalatai igazán frissek, hiszen még csak pár hónapja…..
Van az úgy, hogy az embert már egészen fiatalon megérinti egy ország, egy életstílus. Így történt ez mai posztunk szerzőjével, Évával is, aki Angliába szeretett bele már egyetemistaként. Aztán úgy hozta az élet (persze ő is tett érte), hogy immár több mint három éve ott is…..
KoPeTi 2014.10.20 10:47:54
@Babette.: köszi, a neten található anyagok között sajna egyértelmű választ nem találtam, ezért is reménykedem, hogy van itt valaki, aki mérnökként van kinn az uticélunk közelében (úgy olvastam, hogy tartományonként eltérő, hogy hol mit ismernek el).
KoPeTi 2014.10.20 11:20:06
@Herr Géza: köszi szépen az infót! Semmiképp se önálló tervezőként szeretnék dolgozni. Jelenlegi munkahelyemnek több gyára is van ebben a háromszögben, de amíg nem tudom a nyelvet eléggé, addig jobb, ha még nem tudják, hogy menni szeretnék :)
KoPeTi 2014.10.20 21:22:25
@Babette.: Köszönöm szépen, ezzel még nem hozott össze a Google :) A tartalomjegyzék alapján sok érdekességet tartalmaz, mindenképp elolvasom!
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
KoPeTi 2014.10.07 18:49:36
Sziasztok!

Eddig csak olvastam a Határátkelőt, de most úgy éreztem, hogy nekem is írnom kell. Sajnos a kommentek nagyrészét nem olvastam (majd este), de szerettem volna csatlakozni a beszélgetéshez, aminek oka, hogy mi is a költözésen gondolkodunk, bár nem Amerikába, hanem két célországot választottunk ki, amelyek közül választani fogunk: az egyik Anglia, ami azért lenne könnyebb, mivel angolul napi rendszerességgel beszélek, a másik Németország, ahol a Németek gondolkozása, szabályszeretése tetszik a legjobban, de a nyelvet kb 15 éve nem beszéltem. Rengeteg pozitívumot fel tudnék sorolni mindkét ország mellett, most a mérleg nyelve épp Németország felé áll.
Feleségemmel és most 2 éves kisfiammal élünk hitel és pénzügyi gondok nélkül, megtakarításunk meglenne az induláshoz, de még 1-1,5 évet a választott nyelv csiszolásával, és felkészüléssel töltünk (munka mellett), és valószínüleg nekivágunk. Sajnos rengeteg érvet tudok felsorolni amellett, hogy elmenjünk, elsősorban a fiam jövőjével kapcsolatban, de az sem igazán tetszik, amerre az emberi gondolkodás halad manapság. Ezen felül a barátok jelentős része már külföldön él, és úgy vettem észre, hogy az elmúlt hónapokban ismét gyorsult a környezetemben a kivándorlás.
Feleségem gimnáziumot végzett, én villamosmérnök vagyok 8 év tapasztalattal. Úgy gondolom, hogy ha nyelvet sikerül magas szintre fejlesztenünk, akkor nem lesz gond a kinti megélhetéssel sem, és sikerül beilleszkedni is.

Tényleg, azt tudja valaki, hogy villamosmérnöki (esetleg gépészmérnök) diplomát Németországban "honosítani" kell, vagy automatikusan elfogadják?

Péter