Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NemzetköziKockázatközösség

0 bejegyzést írt és 157 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elkezdődött a CES kiállítás, és már a show előestéjén egy igazán érdekes Andoid koncepció bukkant fel. A Parrot Asteroid egy okos autóhifi, ami képes zenét játszani, telefonhívásokat bonyolítani, vagy akár navigálni. A készülék igazából egy látványos fejegység, amiben…..
NemzetköziKockázatközösség 2011.01.06 09:35:16
Orbán Viktor minden forradalmi lózungja ellenére sem mert nekimenni a mindenkori magyar kormányt fogva tartó, egyre csak hízó inaktív népességnek. A Fidesz, akárcsak szocialista elődjei, az aktívakat sarcolja és az inaktívak kegyeit keresi. A Véleményvezér évértékelése.…..
NemzetköziKockázatközösség 2011.01.05 11:27:18
Illuzió azt hinni, hogy az aktívak számarányát növelni lehet. Nem is elsősorban a korfa miatt: az egyre hatékonyabb termelés lehetővé teszi, hogy egyre kevesebb ember termelje meg azt, ami tényleg kell, a lapostévétől a kukoricáig.

A mai gazdasági axióma az, hogy mindenkit rákényszerítünk, arra, hogy valami marhaságot gyártson a fentieken kívül, amit csak hatalmas reklámkampánnyal lehet eladni (ide érthetjük a szolgáltatások jó részét is, például az emberek elcsábítását kerozinpazarló nyaralásokra).

És mindez *mégsem* ad elegendő munkát ahhoz, hogy Magyarországon dolgozhasson az, aki akar. A mai fiatal diplomásokat sújtó munkanélküliség mellett mekkora hazugság már azt állítani, hogy 65 éves embereket munkában lehet tartani? Esélyük nincs, tisztelet a kivételnek.

A megoldás a létező és értelmes munkák jobb elosztása lenne, akár alapos munkaidőcsökkentéssel, akár korai nyugdíjazásokkal. Ez az erőforrások pazarlásának is véget vetne. Tudomásul kellene venni végre, hogy nincs 3 évenként új tévé annak sem, aki olyan mázlista, hogy éppen van munkája, és hogy amit én megtermelek az nem az enyém, hanem azoké is, akik nálam kevésbé szerencsések. Elég galád dolog őket élősködőnek nevezni.

Nagyon ideje lenne egy új közgazdaságtant felépíteni, aminek a kommunizmushoz semmi köze, de biztosítja a fenti elvek mentén a pazarlások megszüntetését, és mindenkinek a kenyeret.

Persze nem Matolcsy fogja ezt felfedezni és kiszámolni, kedves közgazdászok, van egy okos fiú köztetek? Vagy mantrázzátok a régit, és megdöglünk mind?
Én Tibor helyében az egész parádé végén tuti nem dudáltam és villogtam volna rá egy ilyen baromra, mert ki tudja, mire képes, ha a kamionos ennyire vissza tudta szivatni. Elmebeteg az ilyen folyamatosan fénykürtölő-dudáló, kamionra személyautóval ráhúzó ember. De itt ezen már…..
NemzetköziKockázatközösség 2011.01.04 00:21:22
@nopánick: "Tempósan gyorsítasz és óra szerint 155-el előzöl!"

Pontosan ezt szoktam csinálni okos enged alapon. De nem segít, ha van három kamion egymás után, bemenni közéjük már veszélyes is, nemcsak beragadsz, és mindig van, akinek ez a 155 kevés. Ráadásul szabálytalanságra kényszerülök.
NemzetköziKockázatközösség 2011.01.04 01:09:50
@pakesz: "ezert jo a mostrani megoldas hogy meg van tiltva a kamionosoknak hogy elozzenek"

Simán meg lehetne csinálni, hogy olyan 30 km-enként, tereptől függően, egy-egy hosszabb lejtőn kint legyen egy "kamionnal előzni mégiscsak szabad" tábla. Kecske és káposzta. Azokon a részeken mi személyautósok is lehetünk toleránsabbak akkor velük.
NemzetköziKockázatközösség 2011.01.04 01:29:18
@pakesz: "a kamionosok eloszor is fizessek meg a tenyleges koltseget amit elhasznalnak es utana lehet beszelni arrol, hogy ki hogyan tolerans"

Akkor nem az adódból fizeted majd, hanem drágább lesz az áru, amit veszel. (A vasút fenntartása sincs ingyen, és nem is megy mindenhová.)

Én 30 km-enként szívesen beengedek egy-egy kamiont a belsőbe. Ennyit kibírok.
Az én történetem se mindennapi. Miután lediplomáztam, azt hittem kapkodni fognak utánam, legrosszabb esetben is lesz egy állás Magyarországon, amit csak nekem tartogatnak. Idővel rájöttem, hogy mindez csak naív álmodozás volt. Másfél évig nem tudtam a szakmámban elhelyezkedni,…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.30 13:40:54
@Tibike15: Villantani akart, ezért ne bántsd már. Bele fog tanulni.

Azzal viszont egyetértek, hogy a menedzser az sok év tapasztalat, és nem egy papír.
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.30 13:45:35
@zZz: Én a saját lányomnak sem tudom, hogy mit tanácsoljak, pedig jó matekos 17 évesen. Ráadásul olyan melót szeretne, ahol nem kell trükközni és hazudni. Lányoknak a mérnökség nem szerencsés még ma sem, biztos, hogy kirekesztenék.
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.30 13:47:24
@ne most: "Az intelligenciáért nem fizetnek, a nagyobb mellekért fizetnek."

Gondolom, te is tudod, mekkora katasztrófa egy buta titkárnő. Az intelligensre rá lehet bízni sok mindent, az egy kincs. És ritka.
James Cameron megjósolta, hogy egy évtized múlva már szemüveg nélkül is élvezhetőek lesznek a 3D-s filmek. Persze vannak olyan emberek, akik azonnal hülyeségként könyvelik el ezeket a gondolatokat. Most bukkantam (egyébként pár hetes hírre), hogy az Apple azonban úgy véli, hogy…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.29 00:07:15
@bestpixel: Ez ma is így van a fullHD vonatkozásában. Természetfilmért, vagy nagyon beleélős akciófilmért ki lehet fizetni a Bluray árát, egy intellektuális film DVD-n is ugyanazt az élményt adja, egy operafilm meg végképp.

Ugyanakkor biztosan ki fog fejlődni művészi 3D-készítés is. A művészet eddig minden új technológiát birtokába vett.
w Kompország vitorlát bont 2010.12.28 06:38:00
Néhány nap múlva már jól teszi, aki sosemvolt országok beteg, korrupt és ostoba kormányáról értekezik, ha véleményt akar nyilvánítani. Hiába a vigasztalás, miszerint nem is biztos, hogy olyan durva lesz, mint amilyen lehetne. Senki sem szeretné, ha rajta bizonyítanák be, hogy de,…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.28 15:00:17
A közszolgáltatások színvonala nem csökkenthető tovább. Aki ma tanárnak megy, az a kevés elkötelezettől eltekintve kontraszelektált. Tömeges orvos-kivándorlás várható nyugatra, tisztességes ápolónőt nem találni. Keressünk nem frusztrált BKV-sofőrt, nem korrupt rendőrt. Nem folytatom, mindenki tudja.

Sok az ál-rokkantnyugdíjas, de nem lényegesen olcsóbb ugyanezeknek az embereknek segélyt/munkanélküli ellátást fizetni, és egy leharcolt ötvenéves nem fog munkát találni. Illúzió a nyugdíjkorhatár emelése is, nem fognak 65 éves korig alkalmazni embereket, sem fizikai munkára, sem szellemire, mert a fiatal erősebb, naprakészebb, gyorsabb.

Tehát a kiadáscsökkentés lehetetlen. Valamennyit lehet tenni, például a bürokrácia számítógépesítésével, de az nem komoly tétel. A nyugdíjak is csökkenthetők talán, de mindenki lássa be, hogy havi 40ezer a minimum a megélhetéshez, akár nyugdíj, akár segély, és ez a tétel önmagában mai szintű adókat eredményez (ha az aktívak száma továbbra is 1/3, vagy kevesebb). Az EU közepén (szélén) pedig emberek nem halhatnak éhen.

Vagyis a nekünk ajánlott csodagyógyszer nem megoldás, lehetetlen átvinni, belerokkan az ország. Az egyetlen lehetséges, reális cél a fogyasztás csökkentése, elsősorban azé, amelynek az importtartalma magas. Ez csak indirekt módon lehetséges az egységes belső piac miatt. Bokros még megemelhette az importvámot, ma már nem megoldás az ÁFA-emelés sem, az internetes vásárlás korában.

Az egyetlen lehetőség tehát az, hogy a szükséges pénzt indirekt adókkal kell beszedni. Persze, hogy átterheli ránk az adót a mobilszolgáltató, kevesebbet fogunk telefonálni, de nem halunk éhen. Magas a benzinadó: kevesebben és kevesebbet autóznak, de jobb orvosaink lesznek. Ez a kikerülhetetlen alternatíva. Az éljen rosszabbul, aki még képes erre és nem rokkan bele, és elsősorban az importfogyasztását csökkentse.

Aki ezután a lengyel tejre szavaz, az gondolja meg, hogy az EU-ban NINCS egységes belső "piac" a szociális ellátórendszerre, a nyugdíjrendszerre, tehát ha lengyel tejet vesz, akkor eggyel több magyar munkanélkülit fog eltartani, az árba ezt is számolja bele.
Külföldön, legutóbb épp Londonban, méghozzá egy Tescóban néztem irigykedve az önkiszolgáló sorokat: ezekben nincsen eladó, csak egy vonalkódos automata, az előtt kell elhúzni az árut, aztán már szabad is vagy. Két okból tetszett nagyon a rendszer: egyrészt, mert egy olyan…..
Sikerült túlélni a karintiai síelést Bad Kleinkirchheimban, szuper volt, volt hó is, hideg is, meg egy zseniális spa is, de ezekről majd máskor. Zárásként ugyanis volt egy különleges élmény, egy bobozás/szánkózás (Nocky Flitzer), igazából egyik sem teljesen a Turracher…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.16 16:55:37
 Tegnap arrról írtunk, hogy Rogán Matolcsyékat leiskolázó kommunikációját csak Orbán Viktoré lesz képes túlszárnyalni. És tényleg. Ma bemutatták a miniszterelnök nyugdíjasoknak írott levelét.  Orbán elképesztő pofátlansággal kifinomult profizmussal próbálja…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.12 12:46:46
@zizizuzu: "És a háború, hiperinfláció idején mit csinál az állam okos? Majd biztosan folyósít nyugdíjat mi?"

Miféle állam? Sorba fogod koldulni a házakat 60 évesen kenyérért. És hogy lesz-e, aki ad, az a mostani attitűdön múlik. Hogy mit tanul a gyerek, akitől majd kérsz: öngondoskodást vagy szolidaritást.
biztonságos? Nem a tiéd 2010.12.10 12:18:00
Kedves olvasó. Remélem nem hiszed azt, hogy neked Magyarországon bármilyen megtakarításod, vagy félretett pénzed lehet? Ha eddig így gondoltad, akkor jól figyelj, mert csak egyszer magyarázom el.Az a pénz nem a tiéd. Amikor jövedelemre teszel szert, például megkapod a havi fizetésed…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.12.11 08:03:12
@ősirománszokás: "a munkabérem alsó hangon 50%-a megy állam bácsinak, de inkább 70% ...
engem gondolkodásra neveltek."

Akkor ki tudod számolni, hogy a nyugdíjasok *mostani* eltartása mennyibe kerül. Inkább két nyugdíjas esik rád, mint egy, és minimum havi 40ezret muszáj kapnia éhenhalás és megfagyás ellen, az havi 80 nettó csak önmagában. És akkor nem számoltad, hogy az orvosát is te fizeted, meg a drága import műtéti anyagokat hozzá.

Ezt nem tudod megkerülni. Lehet mondani hangzatos ideológiákat, hogy zseniális és becsületes pénzügyeseink hogyan fialtatják majd a te magánbefektetéseidet, hogy neked majd 30 év múlva legyen szuper nyugdíjkiegészítésed belőle. (Aki ezt elhiszi, végtelenül naiv, kérdezz meg egy őszinte biztosításmatematikust, de most ez is mindegy.) Mert ennek semmi köze ahhoz, hogy *most* a nyugdíjasnak enni kell adni. Ez nem politikai kérdés, nem függ a kormányzó pártoktól, a fülkeforradalomtól, hanem egyszerű aritmetika.

Ha meg valami rossz, akkor megjavítani kell. Micsoda logika már az, hogy a rendőr az izzókészletemért csesztet, tehát nem adok adót a rendőr fizetésére. Kívánom, hogy mindig jó melód legyen, és sose szorulj más segítségére, öregen, betegen sem.

Nagyon halkan: ha a kisebbségeket nem eteted, téged rabolnak ki. Akkor nemcsak az árvízvédelmi trafót viszik el, hanem fényes nappal se mehetsz majd ki az utcára. Ezen semmi más nem segít, csak az, ha normálisan oktatod a gyerekeiket: a te pénzedből fizetve nekik *jó* tanárokat. Vagy te kisebbségi bébiszittereket alkalmazol? A gyáradban adsz munkát 8 általánost végzett szakképesítés nélkülieknek?
Android Két hét a Galaxy Tabbal 2010.12.06 07:39:00
Most már előjövünk a sokkoló információtömeggel, ahogy azt megígértük nemrég: hetek óta teszteljük a Galaxy Tabot, és az összegyűlt tapasztalatokból most közreadunk egy nagy adagot, de marad még későbbre is - az eszköz, illetve inkább maga a táblagépjelenség elképesztő…..
IDDQD Éjfél után nincs játék 2010.12.02 19:06:00
Koreában (figyelem: nem ám a diktatorikus északon, hanem a fejlett délen) a parlament elé került az a törvénytervezet, ami éjféltől reggel hatig eltiltaná az internet elől a 16 évnél fiatalabbakat. Ennek főként az online játékok elsöprő népszerűsége, illetve az általános…..
 A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa szép freeride lehetőségeket rejt magában hóban...na de hó nélkül? A videó 1:36-nál kezdi megrengetni a permanens egyedfejlődésbe vetett hitet.Szerintem hülye nem normális   ..
Kormányok jöhetnek-mehetnek, a pártpolitika váratlan fordulatokat vehet, egy dolog azonban biztos: Kocsis István a rendszerváltás óta folyamatosan vezető pozíciót tölt be Magyarország kulcsfontosságú vállalatainál. Persze nem sikerességük, hanem megkerülhetetlenségük,…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.11.14 22:33:20
@Never: Szinekúrára felvehetik, de felelősséggel járó állásra? Egy német magáncég?
Annak idején (90-es évek közepe-vége) MH bevonulás előtt kerestem magamnak valami átmeneti állást, aztán ráakadtam a megfelelőre, valami fura nevű multi hirdetett raktárosi pozíciót. Na mondom ez jó lesz ideiglenesen. Fura volt a tömeges "interjú" és hogy effektív a…..
Dotkom Olcsó vagy drága az Apple? 2010.11.12 08:20:00
Az Apple árfolyama 2010-ben eddig közel 50 százalékot emelkedett, a 2003-as mélypontja óta pedig nem kevesebb, mint ötvenszeresére nőtt. Ilyen szárnyalás után jobbára az szokott kiderülni egy részvényről, hogy a befektetők fejében a realitások már átadták a helyüket a…..
Olvasónk már megbánta, hogy annak idején diákhitelt vett fel.Még 2002-ben vettem igénybe diákhitelt, mert egyedülálló anyaként nappali tagozatos hallgató voltam, így szükségem volt rá, s igen megörültem ennek a lehetőségnek. Nem kellett volna.A szerződésben amit aláírtam,…..
Völgyi Attila, amikor épp nem fotóriporterkedik, akkor jártában-keltében a telefonjával kattintgat képeket. Például a Kossuth Lajos utcában, amelynek arculatáról már sok rosszat írtunk sokan, de azt hiszem az a mélypont, amit most szúrt ki:   Elôbb gyönyörű rozsdás…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.07.02 13:55:34
@jan: Biciklizni kertvárosban lehet jól, még kicsi gyerekkel is, mert szépet lát, jó levegőt szív és kicsi a forgalom. A kertben lehet kosárpalánk, a garázsban pingpongasztal, a környező dombok között túrázhat a család, és a kisebb telekárak miatt még egy teniszpálya bérleti díja is megfizethetőbb. A ház körüli munka is karban tart fizikailag.

Az, hogy alattad, feletted laknak, a járdán lökdösnek, szükséges rossz. Az operába meg a múzeumba be lehet földalattizni.
NemzetköziKockázatközösség 2010.07.02 14:02:28
@ivrilider: Kapcsolattartáshoz sok esetben elég a mobil, a számítógép, beszélgetni sem muszáj kocsmában, lehet lakásban, kertben, túrázáskor. A kulturálódás is egyre inkább az otthonba költözik a házimozival, DVD-vel, mp3-lejátszóval. Van távmunka is. Mindez környezetbarát, mert a legkevésbé az terheli a környezetet, ha keveset közlekedsz. A város szükséges rossz, az ember nem erre termett.
NemzetköziKockázatközösség 2010.07.02 14:08:30
@Démonmac1: Amit a külföldinek mutogatunk, az nem feltétlenül az autópályává változtatott Rákóczi-út. Az egész (tágabb értelemben vett) belváros túl nagy ahhoz, hogy turizmusból eltartsa magát (és persze ott van még a Vár is, vagy a Margitsziget). Nem lehet elkerülni, hogy egyes részek gettósodjanak, és sajnos olyanok is, amiket a szép épületek miatt meg kellene őrizni. Elismerem, Amerikában könnyebb a helyzet.
w Légy résen! 2010.06.30 06:15:00
Még nem tudhatjuk, mi mindent fognak elkúrni. Csak azt, hogy lesz bőven elkúrás; részben felkészületlenségből és kapkodásból, részben meg azért, mert nagyon is felkészültek a pusztításra. De semmi sem fekete vagy fehér: a voluntarista konzervatív kormányzás jó pár ügyben…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.06.30 16:19:56
@poszt: Ezúttal kevésbé liberális megoldást javasolsz a kelleténél. Persze, el kell kapni őket, de ennél sokkal súlyosabb társadalmi problémáról van szó: arról, hogy az emberek döntő részéből droidot csinálnak. Mindenkiben, a viszonylag tehetségtelenekben is ott van az alkotás vágya, méghozzá az olyan alkotásé, aminek hatása is van és elismerést is hoz. Hiába töltöd fel a fotóidat a panoramio-ra, ha millióan töltik föl, és alig nézi meg valaki, akkor a vágyad nem teljesült. A graffitit sokan látják, és a haverok elismerik.

A nyilvánvaló kitörési pont az *értelmes* munka lenne, ha ez nem megy, mert nem lehet mindenki atomfizikus, akkor az értelmes hobbi. Ezzel szemben ha valaki el merészeli végezni a bölcsészkart, mert a hobbija a középkori történelem, és jól tudván, hogy ebből nem lehet megélni, normális munkát keres, akkor sehova sem veszik föl, mert "túlképzett". A főnöknek nem tetszik, hogy műveltebb nála a beosztott, vagy esetleg a szakmához is jobban ért; a melósnak kisebbségi érzése van, ha esetleg javaslatot tesz neki, mit lehetne jobban, hatékonyabban, mert logikusabban gondolta át; a HR-es nem veszi föl, mer kilógna a kompániából, és különben is, az "akadémikus alkat" "okoskodik".

Márpedig tetszik, nem tetszik, a kitörési pont ott van, hogy minden fiatalnak perspektívát, valódi érdeklődési területet kellene adnia a társadalomnak. Nem a sok diploma a probléma (eltekintve a nulla tudást nyújtó, nem követelő szakoktól), hanem a társadalom mentalitása.
Az iSuppli szerencsére nem bírt magával, és megint kiszámolta, hogy mennyibe kerül az aktuális iPhone-generáció gyártása az Apple-nek. Ezt úgy csinálta, hogy megnézte, mennyibe kerülnek az alkatrészek, a számokat összeadta, aztán kijött az, hogy 188. Már hogy dollár, ami az…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.06.29 10:06:41
@OkoskaTo:rp: "Java rész marketing, nyereség, és márkabevétel. Kisebb rész maga az eladás és a szállítás. Elenyésző az anyag- és munkaköltség. "

Itt a magyarázata annak, hogy aki értéket állít elő (a melós, a mérnök) az miért keres sokkal rosszabbul, mint egy marketingmanager. Szép új világ.
Még az hagyján is, hogy Jorge Larrionda urugayi játékvezető egy barom, ez ebben a szakmában nem ritka, sőt, elnézve a FIFA jétékvezetőkkel foglalkozó bizottságának döntéseit, egyenesen alapkövetelmény, de a pali egy bundás rohadék. Ami az idiótaságát illeti, 2000-ben egy…..
Két nagy elemző cég, a Forrester és a DisplaySearch szerint is fel fogják váltani a táblák a netbookokat, mert a kis méretű számítógépek, beleértve természtesen a netbookokat is, ugyanazt a szegmenst célozzák (másodlagos eszközök otthoni és mobil internetezésre,…..
NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27 10:49:42
@Mayday: Sose jutott eszedbe kiülni a kertbe egy e-könyvet olvasva?
NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27 11:03:22
@Mayday: "Van igazi könyvem nem is kevés."

Fizetheted a nagyobb törlesztőt/lakbért, takaríthatsz kétszer annyit, szentségelhetsz ha költöznöd kell (mert másik városban kapsz csak melót). Ugyanez van a CD/DVD-gyűjteménnyel is: rákényszerül az ember, hogy a sok polcnyi cuccot felírja egyetlen vinyóra. Mi is belefulladtunk a sok könyvbe, már a ruhák sem fértek el, az ebook megváltás volt.

Könyvet az ember fotelben, ágyban is olvas, nem az íróasztal mellett.
NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27 11:08:36
@hird: Egyetértek, ez a tökéletes megoldás. Egy rendes desktop, ami munkára is jó és médiacenter is, plusz egy könnyed, pici valami, amit a lakáson belül mindenhol használhatsz, és még magaddal is viheted.