Regisztráció Blogot indítok
Adatok
svédnyugger

0 bejegyzést írt és 214 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dániáról sokszor leírják, milyen nagyszerű hely, persze távolról nézve sok ország az, közelről inkább látszanak a hibák is. Mindenesetre a rendszeresen a világ legboldogabb országai közé sorol Dániának is akadnak hátrányai, Natalie írása mind a kettőből válogat...
svédnyugger 2020.02.06 10:27:18
@Csodabogár: A svédek nem uralkodtak felettük, igaz háborúztak rendesen, mikoris a svédek kaptak nagyterületeket (Skåne, Blekinge, Gotland, sôt Halland egy része) Bizonyos területek többször cseréltek gazdát, de ezek a területek ma Svédország, Norvégia, Németország részei.
A minap magam is belefutottam (nehéz is lett volna kikerülni…) abba a történetbe, melynek keretében egy Kanadából hazatért magyar nő az észak-amerikai országban dúló borzalmas állapotokat ecsetelte, egészen apokaliptikus helyzetet lefestve tudtukon kívül nemváltoztatás alá vetett óvodásokkal és…..
svédnyugger 2020.01.20 11:04:27
@fordulo_bogyo: Nekem is ez jutott eszembe a név hallatán. Hiába, a név kötelez.
A jómód, a magas fizetés a legtöbb országban a siker fokmérője, amivel ha dicsekedni nem is feltétlenül illik, de szégyellni sem kell. Svédországban ugyanakkor nem nagyon beszélnek ezekről a dolgokról, aminek oka egy mélyen gyökerező kulturális kód, a Jantelagen. Magyarországon töltötted az…..
svédnyugger 2020.01.08 15:35:13
@Mohojojo: Vehetsz részvényt bármelyik vállalkozásnál úgy a kisebb bejegyzett, mind a nagyobb globális cégeknél. Különbség van viszont az "A" és "B" részvény között, az elöbbi feltételekhez kötött, nagyobb osztalékot garantál.
Egyes zsidók nem mindenre emlékeznek, de a zsidóság együttvéve mindenre. Minden fontosabb eseményről pontosan tudjuk mikor történt, az milyen nap volt az adott héten, sőt, sokszor azt is, hogy melyik órában. Pontosan tudjuk Isten mikor teremtette a világot, mikor volt az özönvíz, mikor volt az…..
svédnyugger 2019.11.06 10:55:23
@Igazamvanvagyigazamvan?: Uram atyám! Nem a mai tudást akarja senki megkérdôjelezni, hanem a régi írások valóságtartalma az érdekes. Az idôszámítás az akkori felfogást tükrözi, semmi más. Viszont érdekes az egyidôs regisztrációja a ”családfának”, eredete az izraelitáknak.
Hazaköltözni sok szempontból jó, de rengeteg csalódás is éri az embert – legalábbis Zsófi szerint, aki kérésemre közel hat év után vette fel története fonalát. Akkor Németországban éltek (akkori posztját itt olvashatod el), majd hazaköltöztek Sopronba, ahol furcsa módon elszigeteltebben élnek, mint…..
svédnyugger 2019.02.12 10:42:03
@Kövérmadár [swe]: Rossz országot választottál társkeresés ügyben, csak alulképzett nô menne bele a feltételeidbe. Miután itt nincs özvegy nyugdíj, nincs asszonytartás, így minden normális nô igyekszik tanulni, jobb állás és jobb élet reményében. Amúgy így öregen, nyugdíjasan el nem tudom képzelni hogyan csináltam/csináltuk tanulni, dolgozni, gyereket nevelni (igaz csak egy van) anélkül, hogy ezt tehernek éreztük volna, igaz mind a ketten egy irányba húztunk egymást segítve. Ennyi.
Ritkán esik szó arról, mi a helyzet, amikor a (házas)pár két tagja között nincs egyetértés a menjünk vagy maradjunk kérdésben. Márpedig ez elég komoly probléma, mint azt a mai poszt szerzője, Péter is megtapasztalja. Ráadásul még azt is el kellene dönteni, hogy merre induljanak…..
svédnyugger 2018.12.13 18:39:11
@London2009: Ez olyan elképesztô összeg, hogy nem is értem miért járnak a külföldiek Magyarországra fogorvoshoz. Itt olcsóbb pedig ez Svédország.
Más: valaki magyarázza meg a "rabszolgatörvényt", mert hiába keresem a neten, ellentmondó híreket találok.
svédnyugger 2018.12.14 08:28:41
@Shaktee: köszi
Gyakorlatilag a modernkori határátkelés kezdete óta az egyik legneuralgikusabb kérdés, hogy a külföldön élő magyarok beleszóljanak-e és ha igen, milyen mértékig a magyarországi kérdésekbe. Mondjuk a magam részéről nem értem, miért ne mondhatnák el a véleményüket, de hát…..
Határátkelő Túlélni a telet 2018.02.17 06:30:00
Azért ilyentájt, február közepén az embernek már nagyjából a hócipője tele van a téllel, még akkor is, ha nem Skandináviában él. Ha pedig ott, vagy oda vágyik, akkor különösen érdemes felkészülni a sötétre és az azzal járó mindenféle lelki nyavalyákra. Ti hogy bírjátok…..
Nagyon érdekes, fordulatokkal teli Frankfeca története, nem is lőném le a poént, csak annyit árulok el előre, hogy egy londoni kiköltözéssel kezdődik, mint oly sok magyarnak. A folytatás aztán kissé talán másként alakul...
svédnyugger 2018.01.12 19:36:49
Elöre momdom, hogy érdemben nem tudok hozzászólni sok bloghoz és sok cikkhez. A magyarázat, hogy amikor választás elé kerültem, akkor mindig az új hazám került a központba. Én még az átkosban – értsd az elmult regimben – kerültem Svédországba. Az un. átkos, mindig az elmúlt rendszer. Az elsô év nagyon nehéz volt, de ha az ember elhatározta, hogy itt élned, halnod kell, akkor a beilleszkedés volt az elsô feladat. Majdnem 40 év távlatában, annak ellenére, hogy el kell ismernem, hogy a politikai és társadalmi nehézségek, az utóbbi évtizedben még mindig positiv oldalra billennek. Csodabogárral ellentétben, ez az ország nekem lett kitalálva. Sajnos ehhez hozzájárul a hozzáállásom az emberekhez. Nem mindenkinek jön be. Nekem nagyon. Életemnek a likvidje, hogy a gyermekemnek a legjobb jövôt sikerült biztosítani, bárhol meg tud élni családjával. Miután nincs számottevô családi, baráti kapcsolatom M.o-gal, így hiányérzetem sincs. Amit Csodabogár gyakran emleget a kultura. Részben igaza van, de ô Bp-en él. Hogy fejezné ki, ha csajágaröcsögén élne? Én egy kisvárosban élek, ami azt jelenti, hogy kulturális érdeklôdés együtt jár hosszabb utazásokkal. Miután egyedül élek, így nem kerül sor sok ilyesfajta utazásra sajnos. De hozzáteszem, hogy egy happening ensam är nem ugyanaz, mint együtt a barátokkal. Amúgy egy opera vagy kammarorkeszter nincs a listámon. Talán a barátikörömnek van más ízlése, mint nekem, de soha sem tudtam szerezni egy-egy drágább arrengemang társaságot.
Ami jó, azt miért ne vennénk át a különböző kultúrákból, nem igaz? Azon persze el lehet vitatkozni vérmérséklet, világkép és megszokás alapján, hogy a mai posztban leírtak mindegyike pozitívum-e (gondolom, majd meg is teszitek), ám elgondolkodni mindenképpen érdemes rajtuk. Sőt, arra bátorítanálak…..
svédnyugger 2017.11.19 08:37:05
@portugéza: Itt sem termesztik, hanem az erdôben szedik. (lehet, hogy van termesztés, bár sosem hallottam róla) Egy érdekes tulajdonsága van, ha befôzöd, vagy csak nyersen elteszed nem kell semmiféle tartósítószer, dunsztolás, valami olyan anyag van természetesen benne, hogy nem romlik meg.
Lehet, hogy valami természetes méreg :)
Ebben az évben engem ért a megtiszteltetés, hogy elvihettem az autónkat a szokásos tél eleji kerékcserére. Hiába voltam az elmúlt 4 évben autótulajdonos, és volt a férjemnek is egy autója, valahogy sosem én mentem a szakemberhez velük. Igaz, egyszer jelen voltam, de akkor is egy férfi családtaggal,…..
Eltekintve azoktól, akik egy hosszabb nyaralás után is törik a magyart, a kérdés szerintem egyre izgalmasabb lesz, ahogyan egyre több magyar él egyre hosszabb ideje külföldön. Vajon elfelejtheti egy ember az anyanyelvét és ha igen, akkor mi kell hozzá? Nektek is elfordult már, hogy…..
Az első hónapok minden határátkelő életében különleges időszakot jelentenek, hiszen ez az ismerkedés korszaka, ilyenkor próbál az ember beilleszkedni, friss aggyal felmérni a helyzetet. Ilyen szempontból is érdekes Györgyi írása, hiszen ő barátnőjével fél éve él…..
svédnyugger 2017.10.10 11:43:08
@DánBrünhilda: Nekem bejött, mert Hari S-hez hasonlóan én is befeleforduló vagyok. Mégis voltak barátaink, (vendégség, buli) olyan barátok is akik még mindig megvannak lassan 40 év után. Azokkal való összejárást drasztikusan oldottam meg, elköltöztem. Inkább avval van még mindig gondom hogyan tudom elkerülni megbántás nélkül a közeledést. Már nem óhajtok újabb barátságot.
Szerintem fiatalon könnyebb barátokat szerezni, de mindennek a kulcsa a nyelvtudás, néha az angol sem elegendô.
Aligha kell ezen a blogon részletezni, milyen a címben megfogalmazott érzés, ám most csavarunk egyet rajta, mert sokkal inkább arról lesz, milyen az, amikor ezt az ember nem közvetlenül önmagán éli meg, hanem egy ismerősön keresztül. Na, ez így lehet, hogy egy kicsit furcsán…..
Ass blaster Gyerekiahóra... 2017.09.16 22:40:11
Körülbelül két évvel ezelőtt írtam egy posztot. A poszt nem érdekes, nem vagyok rá büszke később bocsánatot is kértem érte. Nem ez a lényeg, hanem hogy a hozzászólások között teret adtam egyik barátomnak akinek, hát hogyis mondjam, elég sajátos világképe van. Több más blogról kitiltották már, de…..
svédnyugger 2017.09.19 08:25:04
@diggerdriver: Nincs már se idôm se türelmem olyan sok hozzászólásra. Erre a blogra is csak idônként kukkantottam be, elég volt a HA, ahol élvezettel olvastam a posztjaidat és a hozzászólásaidat. Erre gondoltam, hogy most kénytelen vagyok mind a kettôt követni.
Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak nem kell bemutatni Mónit, aki pedig nem, annak csak annyit, hogy az Egyesült Államokból költözött haza a lányával, most nyáron pedig amerikai férje is velük töltött némi időt Magyarországon. Némi hányattatás után Móni iskolában kezdett…..
svédnyugger 2017.09.17 12:54:39
@gabors: tök igazad vagyon. Úgy tudom, hogy még házasok, s így ezen belül csakis magán megállapodásról lehet szó. A gyerektartást csak rossz szókincsem miatt írtam, mert nem tudom mi a helyes neve a házasság alatti közös teherviselésnek.
Egy hete jelent meg Zoltán írása magyarországi hányattatásairól, arról, hogy (mint fogalmazott) miként „lökte ki az ország magából”. A poszt meglehetős vihart kavart, sok volt a reakció is, most jöjjön Zoltáné, aki egyben kicsit mélyebb betekintést is ad abba, mi miért történt...
svédnyugger 2017.09.01 07:46:09
@Csodabogár: A media soha nem közli az elkövetô hovatartozását, viszont az olvasók - tapasztalatból - joggal feltételezik, hogy migráns az elkövetô. Mára be is bizonyosodott, hogy marockoi származású, miként az Åbo-i gyilkos is.
Határátkelő Ingázók 2017.08.30 06:30:00
Az ingázás egy egészen különleges formája a határátkelésnek. Persze akár lehet azon is vitatkozni, hogy annak számít-e, és mondjuk havi hány naptól, esetleg a munkahely színhelyét tekintjük-e döntőnek. A lényeg mégis csak az, hogy rengeteg élnek úgy, hogy akár hetekig…..
svédnyugger 2017.08.30 11:55:18
@Golf2: vagy szükség. Országon belül ingáztam 3 évig. Ott volt munka (a legjobb munka és munkahely az életemben). Viszont adókedvezmény csak 3 évig jár, így utána megalkudtam egy rosszabb munkahellyel, de szerencsére fél év után firmán belül kaptam jobb munkát. A kényszer nagyobb úr néha, mint anyagi, családi megfontolások.
Határátkelő Szex a sivatagban 2017.07.15 06:30:00
Dubai a világcsúcsok városa, ami nem véletlen, hiszen rengeteg pénz forog az emírségben, amely eddig úgy tűnik, meglehetősen jól sáfárkodik a dollármilliárdokkal. De hogyan néz ki mindez közelről? A választ Gábor adja meg, aki Libanon, Jordánia, Kazahsztán, és Egyiptom után most Dubaiba kalauzol el…..
A határátkelés egyik sajátosság (mint ez már többször kiderült), hogy nem feltétlenül egyszeri és egyirányú folyamat. Példa erre István története, aki Svédországból költözött vissza Magyarországra, hogy aztán rövid idő elteltével mégis úgy gondolja, jobb lesz neki a…..
svédnyugger 2017.07.10 15:33:34
@arncht: így sarkítva persze ez nem igaz. A példáim közül egy dán ismerôsön kívül mindegyik svéd.
svédnyugger 2017.07.10 15:47:53
@Sexual Harassment Panda: Dehogynem, viszont a sexuális életüket a vegyespáros sem a gyerekek elött szokta bemutatni. Tapasztalhat viszont szeretetet, elfogadást és becsületet, munkaszeretetet, tanulni vágyást és még sok mindent.