Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iulius C.

1 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ott hagytuk abba, hogy Caesar Fortuna, Mázli és még ezer védőangyal segítségével megszerezte az ellenség vagyonát, mire nagy boldogságában átvedlett angol úriemberré, oszt fegyverszünetet ajánlott Pompeiusnak. A szenátorok odáig már eljutottak, hogy tanácsos lenne elfogadni,…..
Iulius C. 2008.07.16 17:59:23
Aribeth már kitért néhány bicskanyitogató pontatlanságra, s, bár veled tökéletesen egyetértek abban, hogy ez nem az NGC, mégis ezek azok a nem is apró részletek, amik pompásan alkalmasak arra, hogy merőben más képet adjanak a korabeli szereplőkről, mint amilyenek azok valójában - ismétlem kiválóan dokumentált életúttal, jellemrajzzal rendelkező nem hétköznapi emberekről van szó - voltak.

Ezáltal sajnos nem színesebb lesz a történet avagy szórakoztatóbb, hanem kissé torz, bár kétségkívül élvezhető a film még így is, de ez jelen esetben inkább a technikai részleg érdeme s nem a íróké.

Vercingetorix kapitulációjának villanása rögtön a film legelején máris vészjósló. Ez az epizód számtalan korabeli krónikásnál feltűnik, hangsúlyozva a dolog magasztos voltát, ahol két nagyon hasonló habitusú ember, egy gigászi, véres és sokáig eldöntetlen, több éves háború után egymással szemtől szembe kerül, majd Caesar tiszteleg a legyőzött gall vezér előtt. Na most a filmben egy megalázott páriát lökdösnek ide-oda, akit egyébiránt később, megcsúfolva a római diadalmenetek alapvető filozófiáját véresen-szakadtan-összetörve ráncigálnak ki a börtönéből, majd fojtják meg a főtéren.

A köztársaság korabeli Róma márpedig nem II. Fülöp Spanyolországa. Egyfelől nincs is klasszikus értelemben vett börtöne, másfelől, hogy egy nagy ellenfelet rongyosan és nyilvánosan fojtsanak meg a plebs kéjesen nyáladzó színe előtt - ez durva torzítás.

A filmben tévesen, sőt furán ábrázolt személyek sorra megint csak aggasztó. A teljesség igénye nélkül Servillia, Atia, Octavianus, Metellus Scipio, Marcia, Antonius esetében az egymáshoz viszonyított időpontok veszettül csúszkálnak.

A jellemábrázolásról.
Én először megvoltam győződve róla, hogy a szívtelen, eszes matróna (Servilia) illetve a bájos, ám határozatlan és jellegtelen anya (Atia) egész egyszerűen össze lett cserélve. A leszbikus Octaviáról most nem ejtenék külön szót - a nézettség tán ekkora úr. Hogy Caesar nyilvánosan és durván befejezte viszonyát Serviliával a Galliából való hazatérése után, s ezt mégis megváltoztatták a készítők, megint csak érthetetlen húzás.

A nyegle pénzügyi mágus és kíméletlen uzsorás Brutus totális elváltoztatása szintén döbbenet. (Főleg Cassiussal összevetve.)

A film ennek dacára mégis lebilincselő, én is végig- és újranéztem, sőt ajánlottam minden ismerősömnek. A probléma csupán abban rejlik, hogy mivel a képi világ szuggesztívabb, mint az írott szó, sokak számára hamis kép alakul ki a korabeli Rómáról s annak szereplőiről, még akkor is, ha a film után netán jobban elmélyedne a korszak hátterét taglaló irodalomban.

Pusztán sajnálom, hogy a pazar díszletek, a tökéletes jelmezek, a jó színészek, az akciódús vonalvezetés és a lenyűgöző zenék mellett egy pici odafigyelést miért nem csaptak még a projekthez.
Számomra érdekes apróságokat fogok itt rituálisan kibelezni és apró darabokra szedni, hogy aztán máshogy rakjam majd össze, mint ahogy. Nem feltétlen azért, hogy bárki elolvassa, de gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy magamnak pötyögök, vagy épp ide. Legfeljebb elolvassák négyen.…..
Hova jut ez a világ, teljességgel érthetetlen. Az imént emlegetett Schwarzenegger tartományában, azon belül Los Angelesben ilyen automatákat állítanak fel az éjjelnappali marihuánaellátás biztosítására. Mivel azért Amerikában járunk, nem lesz teljes a káosz. Csak regisztrált,…..
Iulius C. 2008.01.28 09:56:49
  Miseborral lehet volán mögé ülni? "Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára levélben fordult Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez az ügyben, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti…..
Bodzás Fanta nem sikeres ember. Tescóban vásárol teszkópizzát, és visszaviszi, amikor azt látja, hogy vki már elsőzte. A tény, hogy szó nélkül kicserélték arra enged következtetni, hogy egy habzószájú topmenedzser lehetett az elkövető, de kellett nekik a szövetminta, mert…..
Összeszöknek a könnyek, olyan jön, ami még nem volt. Az információs szupersztráda korában ködös emlék csupán, bár mai napig létező jelenség a tévével terített lengyelpiac. Olvassák szeretettel a Homár zivataros történetének első autentikus teleshopos történetét…..
Az Istencsászáron találtuk a fotót arról, hogy talán már az üzemeltető sem bízik abban, hogy Sir Alex Fergusonék plázája jó lehet bármire denevértanyán kívül. Mi azért nem lennénk ennyire pesszimisták...
Vagy valami hasonló. Olyan ez, mint amikor először (megjegyzem egyben utoljára) láttam az Akropoliszt: az első pillanatban, sőt az első két percben semmi, mintha valami szimpla kommunista állna dúdolgatva a domb tetején, aztán hirtelen ledermedtem az utca közepén, bután néztem és…..
Egy hete közöltük Attila levelét, aki megrökönyödve vette észre, hogy az Ingatlandepo kiszámlázott neki egy hirdetést, amit nem is adott fel. Mára kiderítette, hogy mégis ő adta fel, vagyis valaki a rokonságából, úgyhogy speciális körülményre tekintettel töröltük az eredeti…..
Igazi gyűjtőknek nyilván már raklapokban áll otthon a győzikés energiaital és a győzikés felirat hatására esélyes, hogy beszereztek egy kamu győzikés kártyát is. Az utóbbi időben vibráló kotonban is utazó előadóművész nevét egy újabb csudálatos terméken fedezte fel…..