Regisztráció Blogot indítok
Adatok
p.B

67 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napot otthon voltam Budapesten. Egyik nap kimentem a budai hegyekbe - úton lenni, csöndben lenni, zarándokolni. Kontrasztos volt: az ember természetesen nem köszön mindenkinek, aki szembe jön vele a Széll Kálmán téren. De ha az erődben, útközben jön szembe valaki, mindenki köszön…..
Budapest, kettes metró. Nagyjából 3 éves kisgyerek kérdése az anyukájához: - Anya, Balatonfüred felé megyünk? - Nem, hanem... - Ez az M2 metró, az Örs vezér tere felé! - hangzik fel a hangosbemondóból. A kisgyerekre ránézve látszott, ő is érzi a minőségi különbséget a kettő között.  ..
Húsvét előtt is, mi papok is elmegyünk gyónni, hogy ne csak a templom padjaiból szálljon fel a tiszta szívek imádsága, hanem a mi szánkból is. Én is ezt tettem a tegnapi napon, Nagyszombat délelőttjén. Elmentem ahhoz az atyához, akihez mindig szoktam járni gyónni, lehetőleg havonta legalább egy…..
Helyszín a Keleti pályaudvar. Mindkettő találó, nagyon különböző módokon...
2023. november 15-én a KÉSz elődás keretében meséltem - sok türelmet a hallgatásához. Köszönöm szépen Erdős Zsoltnak (sootercsorna.hu) a felvételt, és rabakoz.hu -nak a közlést!..
A monasztikus szerzetesi hagyományban ismerős gondolat az összeszedettségre való törekvés. Ez sokszor azt jelentette, hogy az ember megpróbál szinte mindent kizárni, befelé figyelni, és így magát összeszedve Istenre irányítani. Nagy Szent Gergely pápa ezt nagyon jól megfogalmazza, mit is jelent…..
Amikor a veleméri templom középkori freskóján egy lovagoló majom mögött egy zsidó pásztor itatja le a napkeleti bölcsek egyik néger szolgáját. Nem is történhetett volna másként. De a konventkirándulás nem csak erről szólt - imádkoztunk mindenkiért a boldog Brenner János, egykori premontrei diák…..
Arra gondoltam, hogy mivel természetesen nem tudtam minden képet megosztani, csinálnék egy olyan válogatást, amibe azokat a képeket szedem össze, amik különösen is jól, vagy különösen is nem jól sikerültek. Jó böngészést! talkshow és szerzetes klasszikus, Simpson családos…..
Szerda volt az utolsó teljes napunk Amerikában, másnap már indulunk vissza Csornára. A reggeli imák után Ödön atya, a helyi vendégpáter vett minket kezelésbe, aki azzal indította a napott, hogy van egy masterplan-je, azaz egy mesterterve a mai napra, hogy minél több látnivalót tudjuk megnézni.…..
Reggel a közös ima és szentmise után visszaindultunk Tehachapiból Orange megyébe, az apátságba. Az út 3 órás volt most is, de mivel reggel nem volt időnk reggelizni, Ambrus atya úgy gondolta, hogy egy igazi amerikai élményben részesít minket: elmentünk egy fánkozóba, ahol a hagyomány szerint a…..
Pénteken hivatalosan véget ért a premontrei szerzetesnövendék-nevelők találkozója, készült is két csoportkép: az elsőn a résztvevők vannak a rajta, a másodikon a résztvevők és a helyi szervező növendékek. Másnap útrakeltünk: Szombat reggel, az itteni zsolozsma, szentmise és reggeli után…..
Időközben befutott a tegnapi napról egy csoportkép a premontrei plébániáról - stílszerűen a játszótér előtt csináltunk csoportképet. A játékosabb kedvű olvasókért egy kicsit én is bujócskáztam egy nigériai nővér fátyla mögött: Ma hajnali zsolozsma és szentmise után szokott módon reggeli…..
A mai nap kirándulós nap volt. Reggel a szokásos közös zsolozsma, majd utána mindenkinek volt egy kis szabadideje, hiszen közös szentmisénk volt a nap folyamán, így azon nem vettünk részt. Egy bőséges reggeli után kisbuszokkal indultunk az egyik helyi egykori misszióba, amelyet ferencesek…..
A mai nap is aránylag nyugalmasan telt. Reggel a szokott időben zsolozsma majd mise. Bár ma is korábban ébredtem, hajnali 4 körül (ez otthon olyan délután 2 órának felelhet meg). Délelőtt Norbert atya, az itteni közösség egyik legidősebb tagja tartott egy előadást, jórészt a saját tapasztalatai…..
Az időeltolódás miatt elég hamar felébredtem: itteni idő szerint hajnali háromkor. Így aztán volt bőven időm kipakolni a cuccaimat,  összekészülni, és még az 5:45-kor kezdődő zsolozsma előtt kicsit sétálni a napfelkelte előtt, és imádkozni. Az egyik folyosón a régi apátság képébe botlottam,…..
Hétfő reggel a zsámbéki Gertrúd és Immaculata nővérekkel indultunk Kaliforniába, a premontrei szerzetesnövendék elöljárók továbbképzésére. Elég fárasztó volt az út, 13 óra. Otthoni idő szerint hajnali kettőre érkeztünk meg az egykor Csornáról alapított orangei Szent Mihály apátságba. Ezután…..
6 évente a rendünkben van egy úgynevezett növendék-elöljáró továbbképzés, kevert latin angol nyelven "Magistri Meeting". Erre az eseményre a világ minden tájáról érkeznek premontrei atyák és nővérek. Az idei évben ez az esemény a Csornáról alapított Orangei Szent Mihály Premontrei Apátságban kerül…..
"A hit viszont elképzelhetetlen Isten igéjének hirdetése nélkül." /Brindisi Szent Lőrinc kapucinus szerzetes/ Minden igazán hívő ember életéhez hozzátartozik a hithirdetés valamilyen formában - talán leginkább és legtöbbször tanúságtétel formájában. Ez választja el a "magam módján vallásos"…..
"Sajátítsd el a belső békét, és emberek tömegei lelnek üdvösségre körülötted" /Paul Evdokimov/ Bár a szerző teológus vérbeli orosz orthodox volt, mégis rátapintott arra, ami szerintem a premontrei "missziós stílus" egyik legalapvetőbb igazsága. Hogy Isten jelenlétének, stabil békéjének…..
2024. január 8-14. (7 nap / 6 éjszaka) Bibliai tájakon Jézus nyomán LELKIVEZETŐ: Varga Gábor egyedi plébános és Boldvai Bertalan premontrei atya..
Múlt hét szombaton Dunaszentmiklóson eskettem, utána pedig részt vettem a lakodalomban is Neszmélyen, a Hilltop Borbirtokon. Mikor hajnalban visszaindultam Csornára, hogy odaérjek a reggeli zsolozsmára, ez a látvány fogadott az ablakomból. Megszokható.  ..