Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilánk

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szilánk Songbook Statues 2023.03.22 12:33:19
      Tipikus esete annak, hogy a dalszerző "notesze" a legnagyobb fegyvere: ennek a dalnak a refrénjét mintegy öt évvel ezelőtt megírtam! Még egykori rockzenekarom, az Abbey Hall utolsó napjaiban kezdtünk dolgozni egy számon, amelyből ennyire futotta. De nem hagytam veszni a munka gyümölcsét, és…..
Szilánk Songbook Flying Start 2023.03.21 13:00:44
  "Repülőrajt főnév (sport) <Gyorsasági (főleg kerékpár- és motor-) versenyeken> a rajtnak az a módja, hogy a versenyzők a rajtvonal előtt, meghatározott távolságból indulnak el, s a rajtvonalon való áthaladás (és az időmérés megkezdésének) pillanatában már teljes lendületben vannak"…..
Szilánk Songbook Homeward 2023.03.08 16:45:37
    2021 tavaszán a nyitás napjait éltük, de én addigra már nagyon hozzászoktam a borúlátáshoz, így a refrén dallamát dúdolgattam magamban, az alábbi szöveggel: "We got caught in a downward spiral...". Azonban ahogy egyre többször ismételtem a sort, rá kellett jönnöm, hogy 1.) a "spiral" szót nagyon…..
    Ez most egy olyan dal lett, ami másokról szól. Kis nyelvköszörülés, vagy inkább sajnálkozás azokon, akik a szerelem függői. Sokakat látok magam körül, akiknek muszáj kapcsolatban élniük, szinte mindegy, kivel; de olyanokat is, akik párról-párra szállnak, és mindig jobbat keresgélnek. Ha ilyen…..
  Üdv újra a blogon!2022-ben nem született új poszt. � Most viszont itt vagyok, és írok is pár sort legújabb dalomról, megtörve ezzel a kronologikus sorrendet... De nincs türelmem megvárni a többi hiányosságom pótlását.Az "Encounter..." most már nem az első nóta, amely esetében illőbbnek…..
Szilánk Songbook Vienna 2021.02.04 16:20:09
   Egyik legrövidebb idő alatt összecsapott elkészült dalom arról szól, amikor is fél lábbal sikerült belekóstolnom: milyen is lett volna, ha kis projektem karrierré válik, és életem turnétól turnéig tartana? Ahogy már megszokhattátok tehát, ez is egy valóságalappal rendelkező, de szépen kiszínezett…..
   A Grow és az Immortal  után ismét egy olyan dal született, amely az élet felén túl játszódik. Hőse egy madárijesztő, aki Midász király képességével rendelkezik: amihez csak nyúl, arannyá változik. De aki ismeri a sztorit, tudja, hogy ez az ajándék kétélű fegyver, hiszen az arany nem mindenre…..
Szilánk Songbook Immortals 2020.12.30 16:03:08
Ki emlékszik erre a videóra?     Komoly kérdés merült föl bennem, ám nem akartam zeneileg megint borongós lenni. Így született meg az Immortals. Sok mindent nem írnék most erről, inkább arra kérem azt aki olvassa a blogot, hogy kommentbe írja meg: hogyan szeretné majd befejezni földi pályafutását?…..
Szilánk Songbook Grow 2020.12.30 15:04:09
Üdv újra a blogon, kedves rajongóim!    Ma egy érdekes dalról fogok mesélni nektek. A Seesaw-hoz hasonlóan ugyanis a Grow is egész más lett végül, mint aminek eleinte indult. Gitár püföléssel kezdődött a sztori, a riff lüktetése pedig ennél jóval pattogósabb lett volna. Valami olyasmi, mint a Foo…..
Szilánk Songbook P. F. C. 2020.01.02 13:58:44
P. F. C. by Szilánk  Szintén egy korai szárnypróbálgatás eredménye ez a dal. A March 19 c. darab előzményének is tekinthető, a hűség és a kísértés témáját járja körül, kicsit tábortüzes-akkordozós zenei kísérettel. A dalszövegen egészen apró változtatásokat eszközöltem csupán, mielőtt 2019-ben…..
Szilánk Songbook LaMontagne 2020.01.02 10:27:08
  A tavaly ősszel gyors egymásutánban közzétett öt bejegyzésemmel sikerült annyira felpörgetnem a blogot, hogy gyakorlatilag utolértem magam, és ha kronológiai sorrendben akarnék tovább haladni, akkor az a Guiding Light c. szerzeményem következne, amiről még nincs semmilyen értékelhető…..
Szilánk Songbook The Weather 2019.09.03 16:49:59
    2017-ben sikerült pár napot közösen nyaralnom szüleimmel és testvéreimmel. Kivételesen gitárt is vittem magammal, és milyen jól tettem! Két strandolás közt ugyanis sikerült megírnom a szóban forgó dalt, legalábbis a zenéjét. A szöveggel emlékeim szerint szokás szerint bíbelődtem még néhány…..
Szilánk Songbook The Letter 2019.08.28 09:31:51
    A zenéről csak annyit: 'Johnny Cash - Hurt' much? :D Amúgy minden hangszeren - gitár, bassz, szinti, ének - én játszottam (pofátlan önfényezés). A dalszöveg már érdekesebb. Ezért:    Biztos nektek is van otthon egy kis fiókotok / ládikátok, amiben a kézzel fogható, apró emlékeiteket…..
    Ez egy tőlem szokatlan nóta, de csak ami a hangszerelést illeti. Épp egy kiszuperált szintetizátoron nyomogattam a billentyűket mindenfajta hozzáértést nélkülözve, aminek eredményét telefonnal rögzítettem hirtelenjében. A most is hallható akkordmenet szerepelt rajta, azzal az eltéréssel, hogy…..
Szilánk Songbook Run 2019.08.23 12:38:50
    Sok közül az egyik kedvenc filmem a Nyughatatlan c., Johnny Cash-ről szóló alkotás. Inspiráló történet, ahogy az eleinte egy szál gitáron pöntyögő énekes őszinte dalaival egyre nagyobb szeletet kanyarított le magának az - egyébként már akkor hatalmas - amerikai könnyűzenei tortából. Az újvilág…..
Szilánk Songbook Al Final 2019.08.22 15:36:34
   Stúdiófelvételen (még) szintén nem hallható dalom egy bátorító üzenet, zenés formában. Volt már rá példa, hogy erőszakkal vettem rá magam valamire, ami a komfortzónámon kívül esett, de tudtam, hogy vágyom a következményére. Az "Al Final" arra buzdít, hogy az ilyen lehetőségektől ne fosszuk meg…..
Szilánk Songbook Heaven Only Knows 2019.02.23 16:18:53
"Utálom, ha egy férfi rinyál." (Mucsi Zoltán)Mindig azt halljuk, hogy a visszautasítást emelt fővel el kell fogadni. Sőt, szánalmas dolog a kapott kosár ellenére kitartani, és tovább próbálkozni. Ilyenkor a következő bölcsességek is el szoktak hangzani: "Rengeteg hal van még a tengerben!", illetve:…..
Szilánk Songbook 42 2018.12.18 16:42:27
 Az előző bejegyzés végén említett fellépésre magyar dalként a Magashegyi Underground 'Tegnapután' c. számát vittem magammal. A második akkord nagyon tetszett, annyira, hogy transzponálva fel is használtam ebben a szerzeményemben (rögtön ezzel kezdődik). A szöveg kicsit autobiografikus, másfelől…..
Szilánk Songbook Seesaw 2018.01.09 20:38:55
A Fun. együttes 'Some Nights' albuma 2012-ben jelent meg, és ezzel a lemezzel itthon is népszerűségre tettek szert. Én is ekkor ismerkedtem meg velük, és még inkább megtetszett a 2009-es, 'Aim and Ignite' c. korongjuk. Ezen hallható egy 'Light a Roman Candle With Me' névre hallgató szerzemény, amely…..
Végre valahára ez is sorra került hát. A Serial killer {...} volt az első kimondottan "szerelmes szám", amit írtam. Sajnálatos módon azonban nem valódi személy iránti érzelmekből született, csak voltam olyan meggondolatlan, hogy egy magányos időszakomban megnéztem egy romantikus filmet. Aztán persze…..
Több mint két éve írtam ide legutóbb, ideje tehát újra klaviatúrát ragadnom!Egy elveszettnek hitt darab került elő nemrég, igaz, csak élő felvétel formájában, ez pedig a 2012-es The Blueprint. Ez már egy némileg átalakított verziója a dalnak, amely 2014-ben a Budapest100 (száz éves házak ünnepe)…..
Szilánk Songbook March 19 2015.03.19 17:21:10
    A legutóbbi bejegyzésben hazudtam, nem a Serial Killer következik, ugyanis még ez a dal is hamarabb készült el mint az... De így legalább stílusosan a címben szereplő napon kerül sorra ez a nóta. :)     És hogy miről szól? A szituáció ismerős lehet annak, aki volt már rosszkor a jó helyen.…..
Szilánk Songbook Pocketwatch 2015.03.13 23:59:11
Örkényéi ismertebbek, de nekem is van "egypercesem". :)    Ez az altatónak is beillő szösszenet egy este történéseit (vagy inkább nemtörténéseit) foglalja össze. Egyik legjobb barátommal lelkesen sörözni indultunk, de mindketten eleve fáradtak voltunk, és azon kaptuk magunkat, hogy mindössze 1-2…..
Szilánk Songbook My Fairytale 2015.03.09 12:53:33
      Az egész ott kezdődött, hogy egy kóruspróbán duettre bíztattak kiváló szopránunkkal, mire én fellengzősen azt a választ adtam, hogy "jó, de akkor már írok magunknak egyet". Nos, a kollaboráció - legalábbis ami ezt a nótát illet - azóta sem valósult meg közönség előtt, de az ígéret végül is…..
Szilánk Songbook Twilight Zone 2015.02.02 17:02:33
    Ez a dal egy nagy kísérlet. Egy nap szokás szerint a gitárommal szórakoztam, mikor ráakadtam a nyitóakkordra, és próbálgattam valahogyan továbbfűzni a fonalat - szerettem volna valami szokatlan dallamvezetést kitalálni, és mivel nem vagyok képzett zenész, az egyik kedvenc gitárosom által itt…..