Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jOeker

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai írás számomra tulajdonképpen annak a története, miként távolodik el valaki Magyarországtól, hogyan lesz fokozatosan (a család kivételével) egyre távolabbi minden, gond és talán öröm is. Legalábbis Don Tintoretto (akinek köszönet a képért is) így látja. Az írás…..
jOeker 2015.05.15 12:45:05
@Lex D'Arquebus: hadd álljak be a sorba én is. Nekünk se volt hű de jó MO-n, de annyira rossz sem. Én középszerűnek mondanám. Nálunk is édesapám kezdte meg a sort és ő sem örökre tervez, viszont még maradunk. Maradunk mert nagyon sok lehetőség megadatott itt ami MO-n nem, mégsem köpködünk haza és hirdetjük az igét, hogy hülye aki ott marad. Nem felejtettük el honnan jövünk és mit kaptunk az országtól. Én életben sem lennék a sokat mocskolt egészségügy nélkül, köszönöm a hihetetlenül rossz oktatási rendszernek, hogy tudásban a társaim előtt járok bőven. Amikor visszalátogatok MO-ra a szolgáltatói rétegben én is azt látom, hogy sokan közülük unott fejjel és takarodj innen morállal dolgoznak, de ez nem feltétlen az ő hibájuk mert az első megkapott mosolyuk után változik a hozzáállásuk és nagyon segítőkészek lesznek. Pedig ez még csak semmibe sem kerül nekünk akik igénybe vesszük a szolgáltatásaik. A beszélt nyelv nem hiányzik több okból sem, egyrészt a németemmel nincs baj, másrészt találtam itt nem egy magyar embert akivel pont tudok eleget az anyanyelvemen beszélni ahhoz, hogy ne hiányozzék. Az otthon fogalma viszont elveszett már és nem azért mert itt megtaláltam volna azt, hanem mert a család és a gyerekkori barátok a szélrózsa minden irányába szét szóródtak, más városok, országok. A helyek még mindig vonzanak mert nagyon sok emlék köt a poros kisvárosomhoz ahol egy egy fa, játszótér, vagy épület elsétálva meghatódva zúdulnak rám a szebbnél szebb emlékek. Ezt a sok kesergő posztot meg nem értem, vagyis hát, de, értem csak nekem valahogy nagyon lehúzzák a blogot, egész eddig minden nap 5-10 perccel előbb jártam egyetemre reggelente, hogy gyorsan elolvassam miről írnak itt, mert előadások közt már a barátokkal vagyok és nincs rá lehetőségem, viszont ez a sok negatívkodás nagyon elveszi a kedvem.

@diggerdriver: -nek nagyon gratulálok a színdarabjához, biztos jó érzés lehet ez az egész. :) Olvastam a posztot is, nagyon tetszett.
Ma folytatódik az a sorozat, melyben praktikus információkkal próbálunk (a többes szám azért, mert a mai poszt nagy része – konkrétan minden, ami jó benne… :) – a nagyon hasznos Netherosztrák blog szerzőjének köszönhető) segíteni azoknak, akik Ausztriát választanák…..
jOeker 2014.11.20 11:13:22
@Bears54: Két tippet adnék, talán bejön. Eddig nem tudom mivel próbálkoztatok. Netes oldalon pl willhaben amit a cikkben is említenek próbáljatok meg személyes találkozót kérni. Telefonban, emailben nagyon sok lekezelő, és nem foglalkozik érdemben az emberrel. Viszont amikor ott van személyesen és látja rajtad, hogy tisztességesnek nézel akkor könnyebben megy a dolog nyélbeütése. A másik Bécsnek azt a részét próbáld körbeautózni ahol üzletet nyitnál és figyeld az ablakokat. Ahol egy telefonszámot látsz kiírva 80% hogy privát a tulaj. Sokkal rugalmasabbak.
jOeker 2014.11.20 15:33:17
@házelőtthinta: nem vagy egyedül ne aggódj :D én mondjuk 4hónap egy hét vagy 4hónap két hét után mentem be (akkor már másodszorra mert az első hónapban még nem akarták megcsinálni, később meg elfelejtettem). Engem is megvágtak 100 euróra, de az itteni külföldi diáktársaim kb 70%-át is. Szerintem nagyon jó bevételforrás ez nekik :D De amikor bent voltam az irodában, nálam is ment a parasztvakítás, hogy na kicsit előbb kellett volna és most meg kéne hogy büntessem, de el van intézve egy ejnye-bejnyével. Két hétre rá ott volt a csekk.
A mai poszt szerzője, Dávid igencsak kalandos utat járt (és jár) be, amely Leedstől Moszkván és Münchenen át egészen Indiáig vezetett. Így aztán elég sok kultúrát, világszemléletet és politikai berendezkedést megtapasztalt, ezekről is szó esik a mai posztban. A Leeds…..
jOeker 2014.11.17 11:04:40
@Hari Seldon 2: ezért nem kell a szomszédba menni, nekem nagyon sok sváb felmenőkkel rendelkező osztálytársam volt és mégis sorra bukdácsoltak németből. Az érettségin meg éppen átcsusszantak...

Dávidnak meg sok sikert, érdekes poszt volt.
Ma folytatódik Az én városom sorozat, méghozzá Réka jóvoltából Stockholmmal. Eredetileg is az volt az ötlet, hogy ne csak a lakóhelyetek szép oldalát mutassátok meg, hanem hadd ismerkedjünk meg a mindennapokkal. Nos, Réka ezt maximálisan teljesíti, köszönet az érdekes,…..
jOeker 2014.11.15 13:39:24
@Réka ‎: teljesen egyetértek azzal amit mondasz, esetleg annyival egészíteném ki, hogy nem ajánlja hanem rákényszeríti az emberre a véleményét ha kell ha nem. A poszthoz hozzá szólva, tényleg gyönyörűek a képeid, nem csak itt a blogodon is. Szerintem nagyon szép helyen laksz, a hó és a sötét ellenére is. Egy kis idő után megszokható, legalábbis én így érzem. Múltkor megemlítetted azt a koldusos témát itt, de nem volt időm utána olvasni. Ma a blogodon elolvastam azt a cikked, hát csak ámultam, hogy ott ez ilyen formában és intenzitással létezik. Valahogy nem ilyen kép élt bennem Svédországról.
Miközben már csak alig hat nap van hátra a Határátkelő oldal közösségi támogatására indított kampányból, nem tétlenkedtem, és megkezdődött a munka az új, közösségi-információs oldallal, amibe most be is pillanthattok egy kép erejéig. Elképesztő érzés látni, hogy…..
jOeker 2014.11.14 15:30:11
@Határátkelő: Lesznek hasonló írások, mint a Németországi és az Angliai cikk, hogy miket kell megcsinálni határátkelés előtt? És ha igen akkor lehetne valami egyeztetett szisztéma szerint? Visszanéztem mindkét posztot, mindent leírtatok benne csak pl ha valaki az egészségbiztosításokat akarja összehasonlítani akkor tudja hol keresse egyből a poszton belül. Persze lehet, hogy ez csak nekem lenne zavaró mármint az összevisszaság. Lehet, kezdek elrobotosodni itt az osztrákok között :)
Némi túlzással fél Nyugat-Európát átfogja a mai poszt, hiszen Hollandiától Ausztriáig összesen négy országban élt az elmúlt években mai szerzőnk Déer, aki egy hollandiai ösztöndíjtól jutott el mostani ausztriai életéig. Talán nem lesznek minden tanulság nélkül valók a…..
jOeker 2014.11.11 18:01:03
@diggerdriver: Hát az nem hangzik bonyolultnak, kívülállóként viszont nagyon látványos :) Szerintem nagyon élvezetes melód van legalábbis én is szívesen dolgoznék ilyen munkagépekkel. Talán az építőipar miatt. Te pontosan milyen gépen vagy? Ha nem egyetemre jöttem volna tuti valami homlokrakódót választok. Az nagyon tetszik.

Poszterina azóta előkerült? Sajnos nincs időm végigolvasni mindent. Később még benézek.
jOeker 2014.11.11 21:49:41
@diggerdriver: Akkor ez az utóbbi három év biztos nagyon izgalmas lehetett, de legalábbis sok oldalú a gépeket tekintve. Egy 35 tonnás azért már nem gyerekjáték :) Ezek a videók jól sejtem, hogy már Angliában készültek? Az utolsónak ad egy nagyon érdekes hatást ahogy beremeg a kamera, az külön tetszett. Minden estre én azt mondom, hogy egy jó melód van. Biztos élvezném :)
Nehéz mit írni a mai poszt elé, hiszen egyfelől elég lenne annyi, hogy Hinta, másfelől viszont arra kérnék mindenkit, mielőtt nekiáll kommentelni, olvassa el a posztot. Nem csak azért, mert így illik, hanem azért is, mert szerintem érdekes és árnyalja is a blog egyik állandó…..
jOeker 2014.11.10 11:00:53
@Pernilla: @dr. beavereater: a szép osztrák lányokról nekem is ez a véleményem, hogy beszél valami szláv nyelvet de nagyon sok esetben magyarul. De mint grazi lakos igazat kell adjak Hinta pajtásnak. Bejártam lassan egész Ausztriát de a legszebb osztrák lányok itt vannak, vagy talán csak nagyobb a szórás. Azt tényleg én is tapasztalom ha úriember velük az ember azt nagyon értékelik. Tény, hogy rosszul tartják őket az osztrák férfiak, sokat viselkedésük alapján nem is hívnék annak, persze tisztelet a kivételnek. De amikor azt látom, hogy egy vad idegen diák srác megmarkolja egy diák lány háttsóját és annyit mond, hogy bocsi véletlen volt a lány már meg sem lepődik és le se sz@rja. Én otthon nem ehhez szoktam. Nálunk még ha egy fejjel alacsonyabb lány fenekét fogom meg ennyire az is akkora pofont ad, hogy röptömben viszem át a 25ös tégla falat. Szóval szerintem kicsit halvérűek nekem.

Itt élőként az autózáshoz annyit fűznék hozzá, hogy pl egy öt éves c vagy clk mercire 2,5 literes egy ismerősöm havi 500 eurót fizet, ez csak a biztosítás de itt úgy tudom, hogy az adókat is ebből vonják szóval más havi költség nincs az autóra. A parkolásról annyit hogy nagyon drága ha a belvárosban akarsz, jó persze vidéki gyerekként nekem a pesti parkolóárak is annak tűnnek, de számszerűsítve a külvárosban 60 cent per fél óra, napi jegy 7 euro, belváros 90 cent per fél óra és max 3 órát állhatsz egy helyen.

A melóról annyit, ez csak az én és egy nagyon jó helyi barátommal közös meglátásunk, ez a város ha nem is nagy részben de eléggé a diákokra rendezkedett be, ennek tulajdonítanám a rengeteg részmunkaidős állást mert mi (diákok) csak 20 órában dolgozhatunk hetente. Az már megint más, hogy nagyon sokakat ez se munkavállalói se munkaadói oldalról nem érdekel és többet dolgoznak a diákok de eddig minden ismerősömnek kifizették a túlórát. Feketén. Viszont (még mindig csak a véleményem) minimális szakképzettséggel, nem nem nézem le a munkás embert, ezt úgy értem, hogy egy 2 éves asztalos képzés után pl itt is lehet jó bért kapni. Értem ez alatt az 1850-2200 eurót.

@diggerdriver: Köszi a feloldást :D

Hinta, a szavaim mögött semmi ártószándék ,én így látom ezt az egészet. Este még benézek, szép napot emberek!
Próbálok ritkán ilyet írni, de ma muszáj: aki Balázs posztját kihagyja, az sokat veszít, szóval ne hagyjátok ki. Nem éppen rövid, ellenben rengeteg benne a kép, és én a magam részéről nehezen tudom eldönteni, melyik tetszik jobban. (Kész szerencse, hogy nem is kell döntenem. :)…..
Ma folytatódik az Én városom sorozat, ezúttal kissé rendhagyó módon, hiszen egyetlen város, Los Angeles a téma, méghozzá Susan szemén (és lencséjén) keresztül. Nekem azért is nagyon érdekes téma, mert Los Angelesről mindenkiben él egy kép (nyilván Hollywood miatt is) – nos,…..
Ma Ausztriába látogatunk, méghozzá egyenesen Grazba, azon belül is megnézzük, milyen a felsőoktatás, hogyan lehet bejutni, miként érdemes albérletet keresni – egyszóval egy informatív poszt érkezik jOeker tollából. Sajnos ez az egyetlen kép lesz saját, mert ma megadta magát az…..
jOeker 2014.10.22 16:58:38
@Mirjam2: a számolásod jó, persze ki mire költ többet ez okozhat eltolódást de egy személy 800 euróbol esetleg 850ből vígan megél és nem nélkülözött. Mondjuk nem három évente cserélgeti az új bmw-t de szerintem jól lehet élni belőle, egy teljes takarítói, kisegítői állásból is megmarad 250-300 körül. Hát még ha van valami szakmája az embernek és kap 1700 körül nettot végképp jól meg lehet élni. (szerintem) Persze itt is van akit látok úgymond itteni viszonylatban nyomorogni, de aki feljebb akar lépni vagy csak váltani akar még mindig van lehetősége. Én nem vagyok annyira negatív nézőpontban erre a kérdésre mint Hinta. Aki megakar élni, meg tud és hó végén még marad is. Az egészségügy tényleg jó, sajnos volt szerencsénk tapasztalni, mondjuk semmi komoly nem történt. Szóval összegezve, tényleg elég cudar.
jOeker 2014.10.22 17:56:05
@Cascabel: @nyuszigonosz(D): na nekem ugye a dohányzásra nincs gondom, elvből elvetem de ez más tészta. Ezzel szerintem lehet spórolni. 650-ből a mi 2 szobás albérletünk megvan rezsivel együtt. Autónk itt Ausztriában nincs, így arra nem költünk. A bicikliutak és a tömegközlekedés elég jók szerintem, nem is igazán hiányzik az életemből az autó. Sok helyen hallottam, hogy ez luxuscikk amihez hozzászoktunk. Fejenként 200 euróból a kaja stb szerintem bőven jó, mert nem éreztem azt, hogy hű de nélkülöznék, tény nincs habzsi dőzsi ájfon meg miegymás. Persze van hogy mi is átlépjük ezt a számot de legtöbb átlagos esetben bőven elég volt.
jOeker 2014.10.22 18:21:55
@nyuszigonosz(D): jó persze akinek kell az autó a munkához az megint más, de ilyen állásoknál itt nagyon sok helyen például legalább benzin pénzt adnak pluszba vagy valami tehát ezen külön segítenek valamilyen szinten. Én meg a lehető minimumról beszéltem inkább persze itt sem 800 eurókat keresnek az emberek. Amikor családról gyerekekről van szó persze természetes, hogy több a költség. De egy átlagos egyetemi hallgató otthon sem arról híres, hogy a bahamákon nyaral az ösztöndíjából. Körülményekhez mérten én azt mondom, hogy ehhez az életstílushoz amit én itt ápolok, elegendő. Természetesen ha végzek az egyetemen ott meg nem minimál bért fogok keresni és természetesen a kiadásaim is magasabbak lesznek. Biztos másként fogom látni.
Úgy alakult, hogy ma csupa egzotikus helyre utazunk a blogajánló jóvoltából. Megnézzük, milyen egy kínai egyetem belülről, eljutunk Ulan-Udébe (ott van a világ legnagyobb Lenin-feje!), végül de nem utolsósorban Dél-Afrikába is ellátogatunk. A Balázs in the World blog…..
jOeker 2014.09.28 17:53:33
@házelőtthinta:
Off: A tegnapihoz. Egyáltalán nem nézem le azt, hogy a mekiben dolgozol, nekem ezzel semmi bajom én is dolgoztam egy évet mire kijutottam. Nekem azzal volt a bajom, hogy sok a negatív kommented, és szerintem túl negatív képet festettél a városunkról. Tök oké, nem az angyalok városa, bármily hihetetlen tényleg itt is van bűnözés az utcákon annak ellenére, hogy a nyugat része, ezt elismerem, sőt kiemelném tényleg van. De két három kerületet leszámítva nagyon élhető, szerethető város szerintem. Ha a tegnapiaknál megsértettelek akkor azért bocsánatot kérek, a szándék nem az volt.

On: Mind három cikk nagyon érdekes, az egyetemi oktatás miatt az első kötött le leginkább.
Határátkelő Az én városom 2014.09.27 06:41:00
Jóvoltotokból újra nekilátunk a válogatásnak a szebbnél szebb képekből. Angliai és olaszországi és svájci olvasóink voltak a legszorgalmasabbak, így ebből a három országból láthatunk most fotókat. Remélem, tetszeni fog, és ezzel egy időben arra is biztatnálak titeket, hogy…..
jOeker 2014.09.27 21:58:22
@Kozsdine Szegedi Krisztina: Én ha másnak nem is örülnék de a hangulatos kis faluról ahol élsz, küldhetnél pár képet pont ebbe a sorozatba amiről ma a kommenteknek szólnia kéne. A francia iskolakezdés is biztos érdekes lehet, én is szívesen olvasnék róla de nem kérlek rá, hogy írd meg mert én is kissé keserű szájízzel fogok nekivágni de remélem pozitívan csalódom majd az én posztom alatti kommentekből.
jOeker 2014.09.27 21:58:35
@coeris: Én már majdnem fél éve kijöttem édesapámmal együtt Grazba. De én a nyelv miatt mert amit az iskolákban/nyelviskolákban oktatnak nem éppen ugyan az a nyelv mint amit itt Ausztriában beszélnek, bár ezt sok helyről hallani. Igaz Graz-ban annyira nem vészes a helyzet nagyon sokan elég tisztán beszélnek de van aki nagyon lokálpatrióta, hát őket nehéz megérteni. És én is szívesen olvasnék tőled egy posztot, ahogy kivettem te valahol uk-ben tanulsz tovább. Nekem van már pár felsőbb éves ismerősöm majd tőlük is próbálok pár információt kifacsarni. :)
jOeker 2014.09.27 23:18:26
@qkuc: Építészetet :)