Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G. Szabó Sarolta

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritmus és hang A kamera mögött 2020.10.12 18:35:57
Több ezer videó az elmúlt közel tíz év népzenei, világzenei eseményeiről: a HUNGARIAN and other TRADITIONS YouTube-csatornán fesztiválok, táncelőadások, koncertek elevenednek meg. A csatorna készítője Török Béla – vagy ahogy a felvételeken is szerepel: Oldboy. Elhivatottan, de nem hivatásszerűen…..
Állítólag a járvány tízmillió pék országává tette Magyarországot. Ha ez nem is, az biztosan igaz, hogy sokan jóval több időt töltöttek mostanában a konyhában. Új receptek kipróbálása, az elszántabbaknak kovász és házi kenyér. Repüljünk vissza az időben és lessünk be a falusi konyhákba: mit…..
Nevetni, szórakozni jó dolog, és jó, ha azokkal tehetjük, akiket szeretünk. Korosztálytól függetlenül – sok program ígéri ezt, de sokszor hoppon marad a jóhiszemű közönség, és legfeljebb abban leli örömét, hogy a kicsik boldogok. A BaHorKa Társulat tagjai azonban hisznek benne, hogy ugyanaz a…..
„Egyszer volt, hol nem volt (…) és boldogan éltek, míg meg nem haltak.” Tízből tizenöten rávágják: ez csakis magyar népmese lehet. De mióta Óperenciás a tenger és mikor tűntek el végleg a népmesékből az inasok, gavallérok, és jöttek helyükre a tarisznyás, szerencsepróbáló szegény legények, az agár…..
A Magyar Állami Népi Együttes elmúlt tizenöt évének jelmezeiből nyílt kiállítás Tradíció és reflexiók címmel a Hagyományok Házában. Mihályi Gábor, a táncegyüttes rendező-koreográfusa felkérésére két iparművész alakítja az előadások színpadi megjelenését. Furik Rita és Szűcs Edit egymástól…..
Néhány évtizede új zenei műfaj meghatározására tettek kísérletet a zenetudósok. Megszületett a világzene (world music) kifejezés. Különböző nemzetek népzenei hagyományai születnek így újjá a jazz, a pop, a rap, a blues, az elektronikus zene és még számos műfaj ölelésében. Mára kiadók,…..
“Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.” – tartja a mondás. Különböző népek életébe, szokásaiba viszont jóval egyszerűbb – és kockáztassuk meg: élvezetesebb – módon is bepillanthatunk: ez pedig a zene...
Irénke néni 92 éves, Budapesten született, most is itt él. Amíg a lába bírta, rengeteget túrázott. Erről beszélgettem vele. Slenkai Irénnel lakásán beszélgettem egy tavaszi napon. Budapesten él, itt is született, és a vasútnál dolgozott hosszú évtizedeken keresztül.…..
Nem tartom magam pesszimista embernek, sőt, de az utóbbi hónapok közlekedése kicsit szkeptikussá, cinikussá tett, ha a BKV-ra gondolok. Az amúgy is magas számú késéseim szorgalmasan szaporodtak, mikor a kétségbeesés határán próbáltam megkeresni a pótlóbuszok megállóit. A…..
Mit lehet csinálni tavasszal? Például sétálni. Párosan, egyedül, barátokkal, apukával, anyukával, nagymamával s nagypapával, unokahúggal, kutyával vagy kóbor macskával, vagy akár a Margitsziget galambjaival. Vagy szociokulturálisan, csoportosan. Budapesten több szervezet is…..
Budapest, a főváros, az élettér, a tér, amelyben élünk. Személyes történetek helyszíne, másoktól hallott történetek helyszíne. A budapestinek A város. Ahol él, amit szeret, amit elvisel, amiben könnyen eltalál innen oda, ahol könnyen eltéved, ami sokszor már a vállát…..
Tavasz van, nagyon, most már tuti. Ennek örömére írom ezt a tavaszköszöntő blogbejegyzést. Hogy mire alapozom, hogy tavasz van? Az egyik dolog, hogy március van. Egy másik dolog viszont engem jobban meggyőzött (énmárnemdőlökbeahónapoknak alapon): az Erzsébet híd környékén…..
Van a MÜSZI-ben egy kis bolt, a workSHOP. Mindenféle iparművész meg képzőművész termékeket lehet itt venni: ékszereket, táskákat meg egyéb kiegészítőket. Meg vannak nagyon jó vintage ruhák – a kedvenc ruhadarabom jelenleg egy 300 forintos fehér blúz, amit ott túrtam. 300…..
Valahogy így történt. Németh Tamás egy reggel felkelt, és bagelt akart enni. El is indult Budapest utcáin, hogy rátaláljon az igazira. De nem járt sikerrel. Amiket a kávézókban, péksüteményt árusító helyeken talált, csak igen nagy jóindulattal lehetett volna bagelnek…..
Képzeljük el, hogy halottak napja közeledtével az egész család süt-főz, a zenészek készülődnek, és oltárt építünk, melyre ételt, italt, elhunyt szeretteink fényképét tesszük, és virágokkal díszítjük. Furcsa lenne, ugye? Mexikóban nem az. Ott nagy hagyománya van a Día…..
Van egy kávézó a Múzeum körúton. Ez a Fekete.Ez meg a Facebook oldala: https://www.facebook.com/feketekv Nagyon, nagyon jó kávét csinálnak.  Aki bemegy oda, valamit olyan szokatlannak érez. Nem olyan érzés, mint amikor bemész egy kávézóba, hogy akkor most kérsz egy kávét,…..
Újabban van kedvenc szendvicsezőm. Sose volt még ilyenem, hát most lett. Az Üllőin van, két lengyel lány a tulaj.A kenyér házi, a saláta friss. A körúton jó kávét csinál néhány fiatal. Olyan az egész, mint egy barátságos konyha, csak a kávét nem neked kell főzni.Meg olyan…..