Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sabaka

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SPC – Zsák rögzítő hevederek Az első tapasztalatok alapján már jól látható volt az előnye és a hátránya is ennek a rendszernek. Hátránya, hogy a zsák valamivel lassabban oldható és sok helyet foglal, viszont a zsákot stabilabbá teszi. Viszont a zsák stabil és kényelmesen…..
Sabaka 2015.05.20 09:26:06
@apravetz: Nem birtam ki, hogy ne kezdjem el csipkedni a G36 uggyel nemet vamos kollegamat. eloszor persze, menekulnom kellett, de idosebb is meg kevesbe fit, szoval hamar megnyugodott. Aztan elmondta, hogy csapatproban mas fegyverek (tartosabb, jobb anyag mennyiseggel es minoseggel) vettek reszt, mint ami sorozatgyartasra es kiosztasra kerult, illetve a problemat nem most fedeztek fel, mar regota ismert, csak vaalhogy nem kaptak fel. O igy fogalmazott valahogy: az elso tarig csodalatos fegyver, aki azzal nem tud loni az fogyatekos.
Sabaka 2015.05.22 12:04:06
@gyula0910: Gyula, nem tudom mennyire van ralatasod arra vilagre ahol ezeket a ruhakat, felszereleseket hivatasbol fakadoan hasznaljak. Egy biztos, irtozatos penz van jelen, eleg csak a nemzetkozi szinten is kiemelt szinvonalu fizetesekre, a felszereles es egyebek koltsegeire gondolni. Ott az hogy egy szaros nadrag 15 vagy 30 ezer forint, egy taktikai melleny 17 ezer vagy 50 ezer foring, tobbnyire meg az egyeni felhasznalot sem erdekli, nem hogy a kozbeszerzot. Es az amerikai, a nemet, meg aki megteheti, nem azert fogja a fancy equipmentet megvenni mert az fancy hanem mert bevalt es jo. Ok azok akik pont leszarjak a markat, nevet es azt veszik ami kenyelmes es alkalmas a feladat ellatasara.
A varsói szerződés országainál finoman szólva egyszerűen kezelték a sérült ellátást, és inkább csak vízhatlan kötszerekkel látták el a harcoló alakulatok tagjait. Az orosz hadseregben érszorítót rendszeresítettek az artériás vérzések és végtag roncsolással járó…..
Mikor elöszőr megláttam a 10M ERGY nadrágot valahogy a régi 65M jelent meg előttem. Bár a régi szabásból csak a két felső zseb és a belül végig futó szalag maradt. Két oldalt villámzáras egyszerű comb zsebek találhatók. A zsebek nem túl nagyok, a korábban már látott…..
A Nemzeti Adó és Vámhivatal vám és pénzügyőr járőrei számára az egyik rendszeresített maroklőfegyver, a német gyártmányú HK P30-as. Fontos megjegyezni, hogy a modern eszköz mellé modern Blackhawk gyártmányú taktikai kiegészítőket is rendszeresítettek. Első ránézésre…..
Ez a típus a KR arzenáljából egy ős öreg példány, az első darabok között volt, amit tonfaként kiosztottak az állománynak még a 90-es években. Gyakorlatilag egy belső acélcső tonfa formára ráöntöttek egy gumi borítást. Ennek van a legnagyobb tömege és ezáltal iszonyatosat…..
A hétvégén a miniszterelnök sufnijában tartották a Puskás Akadémia-Ferencváros labdarúgó mérkőzést. A híradások szerint mindössze négy szék maradt üresen. 3812 néző volt a helyszínen a 3816 látogatót befogadni képes stadionban. Közismert, hogy a felcsúti Makovecz-aréna…..
Sabaka 2015.04.08 10:38:22
@maxval bircaman szerkesztő: Fudbalsztadion sincs, csak fedett sportletesitmeny :D
A NAV járőreinél nem általános dolog az elsősegély készlet, leszámítva persze a járművekben lévő kötelezően előírt elsősegély dobozt, de ezt ugye elég nehéz lenne mindig maguknál tartaniuk. Az egyénileg összeállított elsősegély zseb egy nagyméretű, villámzáras zseb,…..
Combat Gear Blog Iron Sword 2014 2015.03.09 14:37:43
1.Mik a tapasztaltaid a magyar harci fejadagokról? A gyakorlaton a magyar 2.0. MRE volt kiosztva H/1 - H/7. Az újdonság az, hogy a melegíthető aludobozos főétel mellett önmelegítős, de angol gyártmányú étel is van benne. A magyar MRE a többi nemzetétől abban különbözik, hogy egy…..
A NAV járőrei számára Blackhawk gyártmányú taktikai felszerelést és pisztoly tokokat rendszeresítettek. Ezzel a korábbi bőr övet és „kutyafület” váltották le.A level 3-as Sherpa tokból két fajtát rendszeresítettek, az egyik a képeken is látható combtok, míg a másik…..
Combat Gear Blog Bátorkesztyű 2014.11.19 08:00:00
A jelen bemutatásra kerülő darab ismertetése mellett egy a tárgyhoz fűződő jelenségről is be szeretnék számolni. Olyan unikum ez Magyarországon a csapatrendőri alegységeknél, mint például a franciáknál a kepi vagy az oroszoknál a csíkos atléta. A 2000-es évek elején mikor…..
Combat Gear Blog Sábeszdekli 2014.11.07 08:00:00
A későbbi generációs MSA sisakokhoz tartozéknak mellékeltek egy ilyen, nem is tudom hivatalosan minek nevezzem, sapkát, amit a sisak alá lehet venni a fejre a higiénia és komfortérzet növelése céljából. A tépőzárat a tetején nem értem, mert a sisak belsejében nincs semmi…..
A korábban bemutatott bevetési sisak modernizált változata, ami ebben az esetben a silányabb, céllövöldés két hurkapálcás minőségű anyagok felhasználását jelenti a sisak belsőt illetően. A felrögzítést a fejre itt már egy kulturáltabb, a motoros bukósisakokon ismert…..
Sabaka 2014.10.18 18:07:32
@Légionnaire: en is az izzadtsagra tippeltem. Egy idoben a testpancel felsoink elkezdtek egyre inkabb penetrans-savanyu szagot arasztani, es sikerult addig "sirni" mig nagynehezen ki lettek tisztittatva. Egyebkent nagyon esetleges es szolgalati helyenkent valtozo (nem az Ezredrol beszelek, mert lovesem sincs ott hogy oldjak meg)a testvedo felszereles tarolasa. Mindenki ugy oldja meg ahogy tudja. Visszaterve egy-egy csapateros melobol az atizzadt, vagy esotol atazott eszkozok kiteregetese gyakran elmaradt, mert a csapat egy resze szolgalatbol ment es az emberhiany miatt feluton az szivroham es agyverzes kozott levo valtasparancsnoknak egetobb gondja volt egy jarorrel kezben tartani a keruletet mint pancelt szaritgatni/pakolgatni.
Sabaka 2014.10.18 19:22:13
@Légionnaire: Pedig vallom hogy a felszereles meghalalja a torodest. Ha volt ra ido meg lehetoseg hagytuk megszaradni es a kovetkezo valtas majd elpakolta. Bar nalunk alapveto kulonbseg, hogy a pancelok alegyseg keszletet kepeztek, nem voltak nevre kiadva. Ebbol adodik az is, hogy ki tudja hany kis tarsunk izzadtsagt voltunk kenytelenek szagolni, mig ki nem lett tisztitva. Csak hogy aki nem viselte el tudja kepzelni: adott esetben siman eltoltottunk a legforrob nyaron is 6-8 orat a protiban. Sokunk tapsztalta, hogy megivott 4 liter vizet, de meg ingere sem volt pisilni menni, mindet kiizzadta. A polot alig birtuk levenni ugy rank volt tapadva, csavarni lehetett belole a szurke/savoszinu izzadtsagot. Aki rajtahagyta a polon a jelvenyt annak majdnem szetmallott a jelveny bor resze (kutyanyeelv).
Combat Gear Blog HAIX P3 2012.03.05 08:00:00
A HAIX cég bakancsainak bemutatásának aktualitását az adja, hogy az elmúlt évek során az Airpower bakancs-család széles körben rendszeresítésre került az MH-ban.   Általánosságban a HAIX-cégről annyi mondható el, hogy idestova több, mint hatvan éve alapították,…..
Sabaka 2014.10.08 12:51:10
@dudi01: Ha vtibi1991 monjuk kulkepviseletet oriz akkor hidd el, nincs az a meleg bakancs amiben telen melege lenne. En konkretan megorulnek KOVO-s melo kozben.
Nyarra szerintem kivalo valasztas a Haix P3.
A tonfa történelmileg Okinawa szigetéről származik, ahol az őslakosok hagyományos mezőgazdasági eszközöket használtak fel fegyverként, miután a japánok megtiltották nekik a fegyverek tartását. Azonban a tonfa kiváló eszköz rendvédelmi feladatokhoz is, tekintettel arra, hogy…..
Combat Gear Blog Kizlyar DV2 2014.07.09 08:00:00
Az Dél-Oroszországban, pontosabban az oszétiai Kizlijárban található egy gyártó, ami kézműves késeiről híres. Vadász, természetjáró és hadi felhasználóknak gyártanak késeket, és tradicionális kozák saskákat. A DV2 egy olyan modelljük, amit állításuk szerint volt és…..
Combat Gear Blog Nowar testpáncél 2014.09.24 07:56:05
A rendőri tömegkezelési feladatokra történő védőfelszerelések alkalmazása a 2000-es évekig Magyarországon nem volt divatban. Az 1990-es évek előtt a rendőri tömegkezelési terminológiában fő szerepet a szürke, rövid gumibot (szürkebarát/kádárkolbász), a szürke lengyel…..
Sabaka 2014.09.24 20:52:25
@estván: Szerintem jól emlékszel. Az ami úgy nézett ki mint egy motoros sisak?

A Nowar páncélhoz a Protech TR1000 siska volt ha jól emlékszem, ami személy szerint nekem nagyon nem nyerte el a tetszésem. A tarkóvédő mindig beleakadt a proti hátsó részébe ha fordítottam a fejem, szinte lehetetlen volt stabilan rögzíteni és egy erősebb bólintásnál egyszerűen előreeshetett. A plexije a két szélső felfogatási pontnál könnyen repedt aztán persze tört. Én ezt a sisakot már az újabb C.P.E. protektorral használtam.
A 2006-os tapasztalatok figyelembevételével, az addig használt elöregedett védőfelszerelések hiányosságai és amortizációja, először az elsődlegesen tömegkezelési feladatokat végrehajtó rendőri egységeknek került beszerzésre a finn Combat Protective Equipment által gyártott…..
A magyar nyelvben szakszerűen teleszkópos botként megnevezett eszköz a hazai köztudatban valamiért mitikus, alvilági eszközként honosodott meg. Emlegetik a híradásokban is különböző neveken, mint például vipera, ólmosbot. De a rendőri terminológiában is van egy érdekes, a…..
Kis magyarázatra szorul, mit keres ez a rendőr felszerelések között, de nem bonyolult. Ez a tok korábban a Honvédség és a Határőrség részére volt rendszeresítve, a 2008-as Határőrség Rendőrségbe való beolvasztása során a rendőri állomány is részesült ezekből a…..
Sabaka 2014.09.30 16:06:19
Velemenyem szerint egy fegyvertoknak 3 alapveto kovetelmenynek kell emgfelelnie: ne lehessen elhagyni belole a fegyvert, gyorsan elo lehessen rantani belole a fegyvert, illetve hogy illetektelen szemely ne tudja egyszeruen kivenni belole a fegyvert. Van meg nalam egy harom es feledik feltetel, de ez szerintem kevesbe fontos: vedje a fegyvert, annak is elsosorban a celzast segito es kezeloszerveit. Az utolso kovetelmeny miatt szamomra egyertelmu, hogy kemeny muanyag tok johet csak szoba. Az elso 3 feltetel, hogy legalabb Lvl. 2 de leginkabb Lvl. 3 tok az ami minden szempontbol megfelel a rendori munka szempontjabol. A cikk alapjat kepezo idejetmult fegyvertok a ravarrt tartalek tartarto miatt is jelentos taktikai hatranyba hozza a fegyverkezelot. Ezt konnyen ki lehet kuszobolni egy filleres tartartoval a segito kez oldalara felhelyezve. Ahhoz a vitahoz hozzaszolva, hogy szukseges-e pisztoly masodlagos fegyverkent: szerintem feltetlenul, mivel adodhatnak olyan szituaciok amikor a vallfegyver hasznalata nem lehetseges. Sok okot felsoroltatok egy viszont kimaradt, megpedig az egyik kez fegyverkezelesre alkalmatlanna valasa, legyen szok akar egyeb feladat vegrehajtasarol (cipeles, sebesult mentese, kapaszkodas, vagy ajto nyitasa, vagy komancsoknal a pajzs tartas) vagy lovestol, esestol vagy barmi egyebtol torteno serules eseten. Fel kezzel egy pisztoly megfelelo pszichikai allokepesseg es kikepzes eseten meg boven lehet mukodtetni, mig egy karabely John Rambo es nehany kiveteles testi ereju kollegatol eltekintve nem hiszem.