Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VPBA

0 bejegyzést írt és 907 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan történet következik ma, melynek főszereplője Albániából indult, hogy Olaszország érintésével érkezzen Magyarországra. Alisa Katroshi útja nehezen lenne hétköznapinak nevezhető, miként foglalkozása, szenvedélye sem az. Következzen tehát a tiranai Tosca története a saját szavaival...
Napok óta tele vannak a hírek az Egyesült Államokat sújtó elképesztő hideggel. De vajon milyen lehet az élet akkor, amikor tényleg olyan az idő kint, mintha az ember egy mélyhűtőben lenne? Nos, Roger rövid, ámde annál érdekesebb posztjából rögtön kiderül – és egy nem akármilyen fotósorozat nyomán…..
VPBA 2019.02.02 11:08:35
@gabors: Na most képzeld el ugyanezt egy mediterrán éghajlaton. Itt Albániában 2017 januárjában volt mínusz 10-15 egy hétig a mediterrán részen, és napközben sem ment 0 fölé. Itt, ahol a szabadban mennek a vízvezetékek, nincs szigetelés stb. A pálmákat, narancs-, citromfákat tele terméssel vastagon belepte a hó. Minden elfagyott, nemcsak a vízvezetékek :(
A mai poszt több szempontból is különleges, egyrészt azért, mert Albániáról szól, ami azért nem gyakori itt, a Határátkelőn, de még inkább azért, mert voltaképpen dupla írás. Törzskommentelőnk, Dikusz tapasztalatait és fényképeit ugyanis az országban élő VPBA megjegyzései egészítik ki (ezeket…..
VPBA 2018.11.19 11:12:07
@Bredpitt Monika: Pedig Berat pont emiatt az építészeti stílus miatt lett világörökségi helyszín. Mindig is Albánia egyik legfejlettebb városa volt. Ez a kép oldalról kapta le a Mangalem-negyedet, szemből nézve az igazi, az egész hegyoldal ilyen házakkal van beépülve, felette a vár, alatta meg az Osum-folyó, ami kettészeli a várost.
VPBA 2018.11.19 11:17:14
@Hermelin007: Még ma is szinte napról-napra változik, bár építkezés már nincs annyi, és Mercedes sem. Autómosó még mindig sok van, kell is a gyakori sivatagi (szaharai) poros esők miatt. Szerintem meglepődnél, hogy mennyit változott az egész ország, Tirana is egészen jó, élhető város lett, és a látnivalók is bővültek.
Nagyon régen jelentkezett írással a Határátkelőn Jani haverja (aki hat éve írt először a blogra, szóval ős-szerzőnek számít), ám most szerencsére megtörte a csendet azért, hogy bemutathassa a városát, ami nem más, mint Tirana. Az albán főváros még mindig Európa egyik…..
VPBA 2018.10.16 09:53:49
@Dikusz: Ahogy írtam is Neked, nem mindegy, hogyan jössz. Nagyon sok infó van most már magyarul is Albániáról, rá kell készülni, de mivel ez az ország rettentő gyorsan változik, nehéz naprakésznek lenni. Szerintem Ti nagyon keveset láttatok, így eggyel több ok, hogy visszagyere. :)
VPBA 2018.10.16 10:52:07
@Dikusz: Mi nagyon örülnénk, ha megírnád a tapasztalataidat. Nekünk mindig élmény olvasni az ilyen írásokat. Albánia amúgy „tele van” magyarokkal. Tiranában van Hunyadi János utca, Hunyadi emléktábla, Nopcsa Ferencről (aki majdnem Albánia királya lett) elnevezett tér és egyetemi előadóterem, és Apponyi Geraldine, az egyetlen királynéjuk is magyar volt. Így azért nem olyan rossz itt magyarnak, v. magyar turistának lenni. :)
VPBA 2018.10.16 12:34:53
@Dikusz: Természetesen. Így, hogy HÁ is "áldását adta", meg amúgy is. :)
Alapvetően nem vagyunk azok a fajta turisták, akik minden helyet lehúznak, mert minden rossz, béna, retkes, büdös és drága. Próbáljuk előre felmérni a lehetőségeket, és ahhoz mérten megítélni az adott helyszínt, várost, látványosságot. Mindig kiborulunk az olyan nyavalygásoktól, hogy tetszett…..
Türkizkék tenger, fehér homok, magas hegycsúcsok, barlangok – ilyen és hasonló természeti szépségeket rejt magában Albánia, az Adriai-tenger dél-keleti csücskében bújkáló mediterrán ország. A hely szépségét még csak mostanában kezdik felfedezni a turisták, ezért nincsenek túlzsúfolt tengerpartok és…..
A mai poszt címe lehetne akár az is, hogy housekeeping felsőfokon, és kiderül belőle, milyen hatalmas különbség lehet egy nagyüzemi, hatalmas nagyvárosi hotel és egy kisebb, családi szálloda között. A szerző ebben az esetben is Ütvefúró, aki most korábbi, két évvel ezelőtti…..
VPBA 2018.05.04 09:32:47
@Din Serpahis: Igazad lehet, de ők sem voltak mindig gazdagok. Az ókorban és a középkorban sarcolták a hágókon áthaladókat, és a hegyi emberek olyan szegények voltak, hogy tél végén már csak krumplijuk, uborkájuk és megkeményedett sajtjuk volt. Ebből lett a raclette. Nyilván Albániának teljesen más a történelme, de ha mélyebbre nézel, meglepően sok a hasonlóság a két nép között. Svájcot is a külföldi pénz tette gazdaggá, Albániát is az fogja. Ja, és a népnek itt is nagy a hatalma. Nemrég akartak fizetőssé tenni egy (az első) autópályát. A kormány nem egyeztetett senkivel. A nép egyszerűen fogta és szétverte a kapukat. :)
Őszintén, én nem biztos, hogy mertem volna egy teljes nyaralást szervezni Albániába, ugyanis itthon akárnkivel beszéltem arról, hogy oda is mennénk, óva intett tőle.  Ezzel elég finoman fogalmaztam, ugyanis leginkább az volt a reakció, hogy szőke lányként át ne merjem lépni a határt se. Ennek…..
Kicsit rendhagyó lesz a mai poszt, ugyanis emlékeim szerint szilveszterkor még sosem volt blogajánló, miként szombaton sem, úgyhogy most kétféle szokást is megdöntünk. De annyi érdekes posztot találtam, melyek az év végéről, meg 2016 értékeléséről szóltak, hogy gondoltam,…..
Most hirtelen nem jut eszembe, hogy volt-e már olyan poszt a Határátkelőn, mint ami most következik, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem. A blog „londoni riportere”, Andi ugyanis interjút készített lengyel kollégájával, Marcinnal, akivel ki- és hazaköltözésről, családról,…..
Mármint a brit oktatási rendszer a magyarhoz képest. Hogy melyik a jobb, azon hosszan lehetne vitatkozni (tegyétek is nyugodtan), ám mint Péter mai írásában fogalmaz: inkább a hozzáállásban és az iskola szerepfelfogásában van különbség. Emellett az is kiderül, mi köze…..
VPBA 2016.10.26 16:24:21
@sellőlány: Milyen érdekes, amit írsz. A mi gyerkőcünk itt Albániában kezdte az általános iskolát (most ötödikes), tehát 1 napot nem járt Magyarországon iskolába (óvodába igen). Múltkor volt szülői értekezlet, a tanárbácsi csak jót mondott róla, de hozzátette, hogy jobban szeret az órákon egyedül dolgozni. Megkérdeztem a gyerektől, hogy miért, azt válaszolta, hogy mert mindenki tőle kérdezi a megoldást. Ez valószínűleg egyéni vonás, vagy pedig még mindig benne van a "magyar mentalitás", hogy "Magad uram, ha szolgád nincsen.", pedig ez pont az a társadalom, ahol a segítőkészség és a társadalmi érzékenység igen magas fokon van.
Nyugodt szívvel mondhatom, páratlanul érdekes posztot olvashattok ma. Mindig is érdekeltek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményei, így Móni (kisrumpf) posztját gyakorlatilag szájtátva olvastam végig. Az 1956 után Írországban a magyar menekülteknek nyitott tábor…..
VPBA 2016.10.22 11:29:20
Mi itt Tiranában már megtartottuk a megemlékezést. A Tiranai Magyar Nagykövetség által minden évben megrendezett fogadást idén – kerek évforduló révén – a Nemzeti Történeti Múzeumban tartották, így Tirana főterén a múzeum homlokzatán most is ott van az esemény logója.
Egyébként itt Albániában van „1956-os magyar antikommunista forradalom” utca is Shkodra-ban, amely egy idős albán orvosnak köszönheti a nevét. Az ő albán-magyar nyelvkönyvének hátulján ez olvasható : „1956 októberében Budapesten aktívan részt vett a magyar antikommunista forradalomban a Magyar Rádió épülete előtti tüntetéseken, Sztálin szobor ledöntésében és hurcolásában Budapest utcáin. A forradalom napjaiban ápolta a sebesülteket a Bakáts téri kórházban, a Ráday utcában. 1956. decemberében hazatért Albániába, és a magyar antikommunista forradalomban való részvétele miatt a titkos rendőrség megfigyelés alatt tartotta, majd később 11 évre börtönbe került. 2001-ben kezdeményezte, hogy a Polgármesteri Hivatal az „56-os magyar antikommunista forradalom” nevet adományozza egy utcának Shkodra-ban.
2006-ban az '56-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársaság Elnöke a „Szabadság Hőse” érdemrenddel tisztelte meg a szerző Magyarországon kifejtett, önfeláldozó antikommunista tevékenységét.” Az urat úgy hívják, hogy Dr. Thoma Dardeli, és személyes ismerősünk. :)

A poszthoz gratula!
Mese lenne a mai poszt? Egyáltalán nem az, hanem a valóság, a külföldre költözés nehézségeivel, az árakkal, fizetésekkel, és persze a beilleszkedésekkel. Szerzőjét, Wien74-et kommentekből ismeritek, most jöjjön a története is. (Köszönöm a képeket is!)..
VPBA 2016.10.10 11:53:22
@London2009: Én is pont így gondolom, de hát sokfélék vagyunk. Ha mindenki csak dicsérne és bólogatna, az túl unalmas lenne. :) Egyébként volt már itt olyan poszt, amely egyetlen negatív hangvételű kommentet sem kapott?
VPBA 2016.10.10 14:38:08
@P.Elliot: Köszönöm a válaszod. Ha fogadtunk volna, biztos, hogy veszítek, mert arra szavazok, hogy nem volt olyan poszt, amibe ne kötöttek volna bele. Nem is a negatív kritika a baj, az is lehet építő jellegű, hanem egyrészt az, amikor jelentéktelen dolgokon rugózunk (rosszindulatúan és nem poénból), a másik meg a stílus. Én valahogy mindig a hasznos infókra próbálok koncentrálni az ilyen posztokból. Meg arra, hogy valaki vette a fáradságot, időt, energiát áldozott arra, hogy megírja, nyilván olyan szándékkal, hogy aki elolvassa, talál benne használható dolgokat. Mert szerintem ez a blog valahol erről szól.
Mellbevágó volt szembesülni a magyarországi helyzettel – írja Eve, aki egy év Németország után látogatott a nyár végén haza. Hogy mindehhez miként kapcsolódik a megfőtt béka esete, az rögtön az írás elején kiderül...
VPBA 2016.10.05 10:38:42
@Püspök utcai gombaszedő: És ennél még van feljebb/lejjebb. :) Amikor valaki úgy mond véleményt pl. Albániáról, hogy életében nem volt itt, csak azt olvasta, hogy... Ez "nekünk" magyaroknak nagyon megy. Pedig annyi mindent tudunk jól csinálni...
VPBA 2016.10.05 11:13:28
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Van jobb mondás is: "Ez van, ezt kell szeretni". Amúgy egyébként nagyon jó és találó mondásaink vannak, csak valahogy nem élünk velük...
Minden évben Sztehlo Gábor születésének évfordulójához (szeptember 25.) közeli napon tartják a diakónia napját, amikor a Magyarországi Evangélikus Egyház szeretetszolgálatában dolgozókat, illetve a támogatókat is megjutalmazzák. Idén a Deák téri evangélikus templomban megrendezett ünnepségen az év…..
VPBA 2016.09.27 09:29:54
@karandash: Azért ennél jóval árnyaltabb a kép.
Egyrészt a muszlimok elfogadják a Biblia tanait, sőt!, a 4 szent könyvük közül időrendben a Biblia a harmadik!
Ez a kép a bektashi muszlimok világközpontjának a múzeumában készült, egy tájékoztató tábla, elnézést a kép minőségéért:
kepkezelo.com/images/p8rbyy87ghofi7xtspex.jpg

A különbség csak az a kereszténység és a muszlim vallás között, hogy a muszlimok szerint Jézus nem Isten fia volt, hanem "csak" az egyik legjelentősebb próféta, az utolsó előtti (Mohamed előtt). Ez ugyan egy nagyon jelentős teológiai kérdés, de ezért nem kell(ene) senkinek sem gyilkolászni a másikat.
Mohamed pedig egy szóval nem állította soha, hogy ő különb lenne Jézusnál! Ő csak azt állította, hogy ő az utolsó próféta, utána már nem következik más.

Mohamed háborús időben született (mint egy csomó ószövetségi próféta), Jézus pedig igaz, hogy egy, a rómaiak által megszállt területen, de akkor is békeidőben!

Ezek pedig nagyon fontos tények!

És az is, hogy a Koran-ba is és a Bibliába is számtalan dolgot bele lehet magyarázni, ahogy bele is magyaráztak mindig is, és bele is magyaráznak néhányan ma is.

A kereszténység nevében sokkal, de sokkal több embert irtottak ki, mint a Koran nevében, igaz, a muszlim vallás 600 évvel fiatalabb, úgyhogy van még ideje bepótolni a hiányt... :(

Viszont a privát meggyőződésem az, hogy a technika fejlődése (pl. az internet) miatt a vallások egyre békésebbek lesznek, egyre kevesebben tudják azokat "eredményesen" félremagyarázni, persze ennek idő kell, még ha közel sem annyi, mint az elmúlt évszázadokban.
Van az a típus (szerintem a határátkelők között a szokásosnál nagyobb arányban), aki egyszer csak besokall egy helyen, és úgy érzi, változtatnia kell. Hogy aztán ez a változtatás külföldre költözést jelent-e, vagy teljes életmódváltást is, az már másik kérdés. A mai…..
Banka Roland, vagy ahogy mindenki ismeri, Rolandante Caminója egyenesen Budaörsről indult. Nem mindennapi nevének jelentését kalandozásairól szóló blogján magyarázza meg, ahol azt is elmondja, hogyan lett útitársa Rocinante. A magyar fiatalember ugyanis nem magányosan zarándokol, hanem egy ismerős…..
VPBA 2016.09.24 08:50:21
@diggerdriver: Igen. Könnyen tanul és ha már bízik bennünk, akkor már kezelhető.
VPBA 2016.09.24 08:51:54
@VPBA: Na és a hangja se semmi. A lóval összevetve a mókus-patkány szindróma. Mondjuk, nem is a szépsége miatt tartják. :)
VPBA 2016.09.24 08:53:10
@Shanarey: Az előző Neked ment.
Most, hogy ismét tombol a nyár, az ember szívesen tervezget tengerparti utazást. Izgalmas és gyönyörű helyek itt, az öreg kontinensen is akadnak, ezért nem muszáj távoli országokba repülni. Mutatok Önöknek néhány elérhető közelségben található úticélt Európán belül. 1. Łeba, Lengyelország Bár…..
VPBA 2016.09.10 13:16:31
@Sz.Z: Saranda is nagyon jó, meg persze Ksamil, a fehér homok az mégis csak fehér homok. :) Ilyenkor már ott sincs nyüzsi, hétfőn Bajram, kedden meg kezdődik az iskola.
A fapadost szeptemberre „ígérték”, de egyelőre még nagyon csend van.
Szívesen segítünk, sajnos még mindig sok a negatív előítélet az országgal kapcsolatban, pedig az idelátogatók 98%-a kellemesen csalódik. :)
A címben feltett kérdésre az alapválasz az, hogy „legyél hozzá Amerikában”, és ez nyilván nem megúszható. Ugyanakkor a dolog menete már egy érdekesebb (és tanulságosabb) kérdés és válasz, szóval ma ez lesz az egyik témánk. Emellett megismerkedhetünk egy érdekes…..
VPBA 2016.08.21 16:23:40
@Mrs Rumcajsz CA: Az egyszervolt.hu is nagyon jó kiegészítésnek. Az ingyenes, mi ezt is használtunk még Mo-on.
Szerintem a legtöbben legalább egyszer eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen lenne olyan munkát végezni, ami nem köt helyhez, amit bárhol a világban végezhetünk – és ha ez megvan, akkor nekivágni kicsit (vagy nagyon) a világnak. Persze a legtöbben maximum a gondolatig jutunk…..
VPBA 2016.08.20 09:40:21
@Link elek: Én is ezt akartam írni. Itt Albániában pontosan ez a helyzet, céget alapítani rendkívül egyszerű, gyors és olcsó, ráadásul január 1-től 5 M Lek-ig adómentes, csak minimál TB-t kell fizetni (fillérek). Itt tartózkodsz saccperkábé 2 napot egy évben, és nem a munkabért veszed ki, hanem a cég hasznát.
Bérelsz egy lakást, és máris meg van oldva. Internet van, mi is azzal dolgozunk, vezetékes is, és mobil is szintén fillérekért.
Mennyit szenvednél azért, hogy eljuss egy nagyon vágyott helyre? Ez a kérdés merült fel bennem, miközben Fanni beszámolóját olvastam, aki néha szenvedős, de alapvetően nagyon érdekes kalandokat átélve jutott el a Machu Picchuhoz. Most ennek az útnak a beszámolóját olvashatjátok.…..
VPBA 2016.08.06 14:52:48
@mojyo: Ez nem sznobizmus, egyszerűen kényelemszeretet. Én is ilyen vagyok, életemben ha egyszer aludtam sátorban. A fesztiválokról is ugyanez a véleményem, nagyon jól lefestetted, egyszer voltam a művészetek völgyében, azóta sem vágyom. Ahogy írtad, kaja-pia drága, sok holtidő, felértékelt kézműves dolgok, amit az üzletben olcsóban megkapsz, stb., stb.
Bár statisztikát nem tudok előkaparni (szinte hallom a megkönnyebbült sóhajokat…), de azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom: egyre több szülő próbálja kétnyelvűvé nevelni gyermekét – akár azért, hogy felvértezze egy hasznos tudással, akár azért, mert a…..
VPBA 2016.08.05 13:41:40
@P.Elliot: Teljesen így gondolom én is. Általános iskolás gyereket nem lenne szabad semmilyen plusz feladattal terhelni. Persze, teljesen elfogadom azt is, hogy mindenki maga tudja és az ő felelőssége, hogy mit gondol jónak a gyereke számára. Én is ezt az álláspontot képviselem, amit Te, és sok mindenben egyetértek Vekerdy Tamással is, többek között azokkal, amiket ebben az interjúban mond:
24.hu/belfold/2016/07/25/vekerdy-mi-most-az-ellenkezo-iranyba-haladunk-es-ez-biztos-romlasba-taszit/

A mi gyerekünk is utálja az irányított mozgást, azaz a tesiórákat. Szerencsére abból itt nagyon kevés van. Viszont szívesen játszik, mozog a szomszéd gyerekekkel azt és amit szeretne. Ő is rengeteget olvas, és az internetet is csak információ szerzésre használja, egyáltalán nem játszik. De mivel minden gyerek más, mindenkinek meg kell találnia a saját gyerekének legmegfelelőbb elfoglaltságokat, és biztos hogy van olyan gyerek, akinek a különórás elfoglaltság jót tesz.
VPBA 2016.08.05 18:40:44
@macamuca [IHUN]: Ilyen sztori nekünk is van szintén középsőből: óvónéni kérdezi, milyen színű a Hold, a gyerekek válaszolják, hogy sárga. Az enyém megszólal, hogy a Hold nem sárga, hanem szürke, mert csak a Nap fényét veri vissza. Óvónéni hazament, ellenőrizte a dolgot, és másnap igazat adott neki. És soha nem rajzolt a Napnak szemet-szájat, mert hogy annak nincs. :)
Ezek szerint a Te lányod sem szereti a mellébeszélést, és szerette nevén nevezni a dolgokat. :)
VPBA 2016.08.05 21:14:47
@akrosztikon: Bántottalak én téged? Csak leírtam egy hasonló sztorit macamuca kommentjére. Biztos vagyok benne, hogy mindenki, akinek gyereke van számtalan hasonló történetet tudna felidézni. És különben is mi az, hogy középszerű gyerek? Minden gyerek jó valamiben. Aki kevésbé okos, az valószínűleg jól rajzol vagy nagyon jó a mozgása, vagy az énekhangja. Az én gyerekem pl. fiú létére nem szeret és nem is tud jól focizni, és rajzolni sem rajzol túl jól. Így valószínűleg nem lesz belőle festőművész vagy focista. Viszont ezt kompenzálja azzal, hogy nagyon gyorsan tanul és rengeteg minden érdekli. Ennyi. Nem tudom, miért kell ebbe bármit is belemagyarázni, főleg ilyen stílusban.
A nagy uniós programok általában jól működnek, persze mindig vannak kivételek. Ilyen volt az a történet, melyben még tavaly novemberben kísérhettük végig, ahogy egy frissen érettségizett pár nekivág Németországnak a Your first EURES Job program segítségével. Finoman szólva is…..
VPBA 2016.08.04 08:39:34
@kardio1: Igen, tudom, ezért is írtam, hogy szuper találmány a pizza.
A kutatás , ami az ottaniakat vizsgálja a vörösbort nem említi - de szerintem is az is közrejátszik -, hanem a sok gyaloglást a hegyen, meg a rozmaringot, a sziesztát és az emberi kapcsolatok minőségét.
VPBA 2016.08.04 11:07:54
@Hobbiszakács: Röhej, de itt is jobb pizzákat lehet kapni, mint sok helyen Olaszo-ban. Nekem is van csalódásos élményem, szintén Rómából. Ráadásul itt sok pizzéria "halal", az ország vallási többségére tekintettel. De attól függetlenül mégis csak ők találták ki. :)
Köszi a szuper pizzát, biztos isteni lehetett, én beérem egyszerű pizzával is, csak finom legyen. :)
VPBA 2016.08.04 12:51:16
@Taxomükke (UK): @kardio1:
Biztos vagyok benne, hogy rengeteg. Mivel nem éltem Olaszországban, csak turistaként voltam, ezért nem tudom maradéktalanul összehasonlítani, de biztos, hogy egy csomó dolog jobb az olaszoknál, mint itt. És képzeld, olyan dolog is van, ami Mo-on jobb, mint itt, mert itt is van sok hülye dolog. De nekünk van egy pro és kontra listánk (mint ahogy szerintem mindenkinek, aki külföldön él), és ameddig a jobbak vannak túlsúlyban, addig szerintem nincs baj. Minek élni egy olyan országban, ahol nem érzed jól magad. :)
Egyébként nem hinném, hogy nagyon elfogultak lennénk, ezt olyanok mondják általában, akik még soha nem voltak/éltek itt. Nyilván nagyon sok embernek nem jön be ez az ország, de azért ahogy látom, elég nagy a fluktuáció a többi nyugat-európai országban is. Elfogult akkor lennék, ha itt éltem volna fél évig, utána lépek, és még akkor is áradoznék Albániáról. Így csak mindig leírom apránként, hogy mi az, amiért még mindig itt vagyok, és próbálom megmagyarázni azoknak, akik megkeresnek, hogy hát ők tulajdonképpen egyszer majd szeretnének ide költözni, mondjuk már el, mi a jó abban, hogy ha az ember Albániában él.
Nem is olyan régen mutattuk be Mátét és Gergőt – előbbi Angliában él lengyel barátnőjével, utóbbi Olaszországban osztja meg életét toszkán párjával. Meséltek a mindennapjaikról, a kultúrák közötti hasonlóságokról és különbségekről – általában arról, milyen is…..
VPBA 2016.08.03 21:10:48
@P.Elliot: Az még mindig jobb, mint a fokhagyma. :)
VPBA 2016.08.03 21:12:07
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: De. Van köztük az is. Kb. ugyanolyan százalékban mint a magyarok, vagy a németek között. A közbiztonság viszont jobb, mint Mo-on.
VPBA 2016.08.04 07:47:41
@Shanarey: Igen, tudom, konkrét negatív hatása volt a filmnek az európai turizmusra. Legalábbis az amerikaiak között, akik látták. Ezért a 3. rész már Amerikában játszódik, és nincs benne emberrablás. Liam Neeson mondta, el sem vállalta volna a folytatást, ha ugyanaz a sztori.