Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ro11

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy részük ráadásul friss hús a munkaerőpiacon, zömük nem diplomás, nem beszél nyelveket, azaz legalul kell kezdenie, ennek minden hátrányával – írja mai szerzőnk, Barna az ausztriai helyzetről, ami szerinte egyre súlyosabb lesz. „Nem is olyan régen, idén február 6-án…..
ro11 2014.09.16 08:56:56
Durván általánosít a szerző...Az Ausztriai magyarok újratöltve cikk után értelmét nem látom...mintha két külön ember írta volna....mintha a rossz tapasztalatokat, kivétel nélkül, minden magyarra ráhúzná a cikkben.
"… de hova fér el a munkapiacra ennyi ember?" Ezt a kérdést szerintem minden ember a világon felteszi, mi köze a magyarokhoz?
"minden harmadik az azért durva. Mindenhol magyar kulizik, gürcöl." Például pár száz fős cégnél dolgozik 4-5 magyar, már azt mondjuk, de sok magyar van itt. Pedig átgondolva az nem is olyan sok....kulizik, gürcöl? Miért kéne szégyenkezni amiatt, hogy a másik magyar mit dolgozik. Magas beosztásban ugyanúgy ott vannak a magyarok. Ugyanezt a munkát csinálják otthon is, ott nem gáz?
"Az a sok friss hús zöme nem diplomás, nem beszél nyelveket" Mert Ausztria a diplomások magas arányáról híres mi? Nekem is van diplomám, mégsem hiszem,egyes munkák kivételével,hogy ezzel minden meg lenne oldva...Sőt, hogy lehetséges az, hogy érettségivel sem rendelkezdő személy 4000 eurót keres, míg valaki diplomával ennek a felét(pl. mérnök).... A nyelvi kérdés sajnos tény, nyelvtudás nélkül esélytelen,de nem csak az embereket kéne hibáztatni érte, az oktatás is borzalmas...Viszont,hiába tanul valaki nyelvet, soha nem fogja tudni megtanulni az országában anyanyelvi szinten...Úgy senki nem tud elmenni külföldre, hogy mindent tudjon, plusz hiába tanulta, ha nem is azokat a kifejezéseket használják sokszor.... A szerző sem hiszem,hogy perfekt némettel/osztrákkal érkezett meg, ő is nyilván feltette és felteszi a szokásos ciki kérdéseket, mint mindenki....
" magyar(ul beszélő) nőgyógyászt, fogorvost, orvost, autószerelőt, biztosítót és banki alkalmazottat keresők köre. Ez nálam továbbra is arra utal erősen, hogy a frissen megjelentek jelentős része nem vagy alig beszél németül." Mert nem érti a szaknyelvet, az nem jelenti azt, hogy alig beszél. A fontos dolgokat talán szeretné teljesen megérteni, nem akar belerokkani, átverve lenni, stb....
A magyar-török párhuzamról csak annyit, hogy a magyarok többsége viszonylag gond nélkül be tud illeszkedni, a törökökről nem így gondolom....például nemrég a választásokon olyan személy indult(vagy akart indulni, fél szemmel figyeltem csak), aki azt akarta bevezetni, h török nyelven tanulhassák a török gyerekek a tantárgyakat, ez minden, csak nem beilleszkedés....Bár valószínűleg itt én is általánosítok.
Az olyanok meg, akik várják, hogy kb. mindent megcsináljanak helyettük, akkor érik el céljukat, ha találnak olyan személyt akit bepalizhatnak. Nemet is lehet mondani. Ha fikáznak, mit tudsz tenni, nem tudsz mindenkinek megfelelni, ne is akarj. Ez sem nemzet függő, hanem egyén függő, ők ugyanezt csinálják otthon is....
„a helyi kultúra ismeretének teljes hiányában és a helyi kultúra megismerésének a rendkívül nehéz helyzetében, az adott, helyi viszonyok pöcegödrében nem válhatnak a társadalom megbecsült tagjaivá. Ez pedig újabb keserű kudarcélményt fog jelenteni”
Én is látom a különbségeket,de eget rengető eltérések azért nincsenek. Akkor senki ne lépje át a határt, mert nem ismeri az adott ország kultúráját? Hülyeség. Max nehezebben válnak a társadalom megbecsült tagjaivá, de hogy lenne már lehetetlen? Még aki nem is akarja, az is meg fogja ismerni az adott kultúrát. Nyilván osztrákok is általánosítanak, én is általánosítok sokszor,de mégis tudom, hogy kivételek vannak. Én is éreztem már magam kínosan magyar miatt, hallottam is már, hogy na itt vannak a magyarok….mégsem voltak velem eddig emiatt bunkóbbak. Pedig nekem is vannak gondjaim nyelvvel, még azt sem mondhatom, hogy elfelejtették volna, hogy magyar vagyok.