Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Franky Conrans

3 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Szerintem, amint a háború és a viszály két különböző szó, úgy két külön lényeg is, két különböző tényre vonatkozik. Ez az úgynevezett »saját«-ra, vagy »rokon«-ra, az meg az »idegen«-re és »elütő«-re. Ha saját vérünkkel tusakodunk, e harc neve: viszály, ha…..
Franky Conrans 2013.05.28 15:41:32
Ilyen minősíthetetlen szellemi kútmérgezést is régen olvastam már. Az írás hemzseg a megalapozatlan állításoktól, a logikai buktatóktól, az önellentmondásoktól, és persze süt belőle a primér rosszindulat.

Akkor most Románia a "biológiai pokolgép" robbanása következtében jött létre mai formájában, vagy "[a] földnek, amelyet ma [a román] nemzet magáénak mond, minden négyzetméterét vér öntözte, azért, hogy ma az ott élők azt mondhassák rá: a miénk. "? Mert a szerző mindkettőt állítja.

Mint többen is írták, nevetséges az is, amit a gyarmatosításról írt. Tehát a gyarmatosító országokat csak az őszinte jószándék vezette, hogy fenntartsa a rendet olyan területeken, ahol egyébként a gyarmatosítás előtt nem volt nagyobb rendetlenség, mint a korabeli Európában? Gazdasági megfontolás, kizsigerelés, elnyomás sehol? A belga II. Lipót csak egy átlagos úriember volt, és nem belga-kongóiak millióinak a mészárosa, akiket kényszermunkára fogtak az éppen jövedelmező gumitermelésben? És miért futottak egymással versenyt a nyugati hatalmak a gyarmatokért? Miért akart a későn becsatlakozó Németország is "helyet a Nap alatt"? Tényleg nagyon erős lehetett ez az altruista rendfenntartó drive.

A szerző megjegyzi a "felszabadult"[sic!] gyarmatokról, hogy ott "diktatúrák, éhínségek, háborúk és népirtások követik egymást regényes változatossággal". Tényleg elég primitívek ezek a fáról éppen lemászott ex-gyarmatlakók, igazán szükségük lenne rá, hogy újra jótékony pártfogásába vegye őket Európa, a holokauszt, a holodomor, két világháború, Katyn, Srebrenica, Guernica, Drezda bombázása, a nácizmus, a fasizmus, a kommunizmus és változatos etnikai tisztogatások büszke és civilizált színtere (és ez csak a 20. század). Persze igaz, Európában ezeket a harcokat magasztosabb célokért vívták, amiket a primitív busman talán fel sem fog a buta tök fejével. Pl. a világméretű zsidó összeesküvés ellen, vagy hogy legyen mindenhol kolhoz. Nem is egyszerű, primitív, törzsi jellegű etnikai ellentétek miatt, mint a buta ex-gyarmatlakók... ja, de, mégis. Azok miatt is.

Tök jó az is, hogy "[a] föld titokzatos kapcsolatban áll a rajta élő emberek szívével, magához hajlítja azt.", jó misztikus. A valósághoz közelebb áll, hogy az adott személy identitásának része, hogy hol él, szóval inkább ő hajlítja magához a földet, nem fordítva, igaz, ebben semmi misztérium nincs. A szerző gondolatai alapján viszont úgy tűnik, hogy föld és a rajta élő emberek szívének kapcsolata megszűnik a nyugati világ határainál, mert az írásából kitűnően mások földjének elvétele (gyarmatosítás), valamint a gyarmati határok természeti, etnikai határokara tekintet nélküli meghúzása teljesen belefér. Afrika földje úgy tűnik nem hajlította eléggé maga felé az eredeti népesség szívét, valamilyen oknál fogva csak a később rabszolgákért és elefántcsontért érkező európaiakét, akik a szerző szerint ezen a jogon adott esetben most is igényt formálhatnak az újragyarmatosításra.

Itt már nem is egyszerűen kettős mércéről, hanem a szerző zavaros gondolataiban lévő feloldhatatlan ellentmondásokról van szó.

A végére pedig a viccesek:
Én sem tudom, hogy mennyiben vannak sajátságos muzulmán sportágak egyébként, de az a szerző szerint mára biztos, "hogy az autógyújtogatás ilyen. A nagy nemzetközi bajnokság első fordulóját Franciaországban rendezték" 2005-ben, a másodikat meg Magyarországon, 2006-ban, tehetjük hozzá, csak még mielőtt elegánsan átugrunk Svédországra.

És egy kicsit kapcsolódó: ha a volt gyarmati országok újragyarmatosítása rendben van, akkor nálunk miért vonulnak sokan azzal a felirattal, hogy "nem leszünk gyarmat"? Hiszen a gazdagabb országok állítólag kinéztek minket maguknak, és ez tök legitimmé tenné azt is, ha korbáccsal hajtanának minket a paradicsomültetvényre.:(
Franky Conrans 2013.05.28 17:59:37
@Foray Nándor: A második részre válaszolnék először.

Azért Paul Romer és a szerző elképzelése között eléggé nagy a szakadék. Romer Egyes városokat helyezne nyugati fennhatóság alá, aristo pedig ezt írja: "Dönteni kell a beavatkozás erőszakos formái – gyakorlatilag a gyarmati protektorátus visszaállítása – és a távolságtartás között.". Azért én elég nagy különbséget látok egyes városok gazdaságélénkítési céllal való nyugati kézbe adása és a szerző egész országokra kiterjedő "rendfenntartó" törekvései között. Annál is inkább, mert aristo hozzászólásaiból az derül ki, hogy semmi problémája a gyarmatosítás hagyományos formájával, úgy gondolja, hogy azt a nyugati országok civilizációs céllal hajtották végre, ami sikeres is volt, amíg a gyarmatok lakói függetlenek nem lettek. Szerintem nincs átefedés a két elképzelés között.
Mellesleg: nem mintha támogatnám Romer elképzelését, kb. hasonló okokból, mint a kritikusai: más országok gyámkodás nélkül is Hong Kongéhoz hasonló eredményeket értek el. A gyarmati uralom után káoszba süllyedt országoknál pedig szerintem hangsúlyos elem, hogy a határaikat irracionálsan húzták meg, ami kódolta a különböző konfliktusokat a függetlenedésük után.
A Magyarországos kiszólás arra akart utalni, hogy elég viccesnek tartom, amikor olyanok támogatnák szemrebbenés nélkül más országok valódi gyarmati státusának visszaállítását, akik gyarmatosítást kiáltanak (érdekes módon most már negatív értelemben), amikor egy nemzetközi szervezet, amelyikbe magunktól léptünk be, és bármikor kiléphetünk belőle, számon kéri rajtunk, hogy nem tartjuk be a közös szabályokat.

A románokkal kapcsolatban is hasonlóan pikánsnak érzem, hogy egyfelől a szerző negatív kontextusban említi, hogy többségbe kerültek Erdélyben, másfelől megsüvegeli, hogy Erdély minden négyzetméteréért vérrel harcoltak, és így tették Románia részévé. Értem én, hogy a kettő nem feltétlen mond ellent egymásnak, de azért így egymás mellett kicsit bizarr.
törökgáborelemez 489. Alá 2013.03.13 22:18:03
Áder János ma este a közszolgálati televízió híradójában bejelentette, hogy aláírja az alkotmány - hazai és nemzetközi tiltakozásokkal fogadott - negyedik módosítását. A pápaválasztással összehangolt időzítés is árulkodó, a szöveg pedig szinte minden sorában ugyanazt…..
GFG Blog A nagyvonalúságról 2013.01.06 16:41:02
„Pompeius szobrainak felállításával Caesar a maga szobrainak is biztos helyet szerzett.” (Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok)   Van olyan, hogy politikai érzék. A politikai érzék súgja meg, hogy ebben vagy abban a helyzetben mi a politikailag lehetséges, illetve kívánatos…..
Mint az előző posztban ígértem, folytatom a közmunka bemutatását, hisz abban a szerencsében részesülhettem, hogy személyesen is megismerhettem egy ebben a "munkakörben" dolgozót. Köztük is a problémásabb "fajtát", mivel óvodás gyermeke van. Fiatal anyuka, gerincbeteg, ez jutott…..
Franky Conrans 2012.07.07 13:58:32
@LIBOR az új vágya az átlagpolgárnak!:

a szocializmus visszasírása? mondj már nekem olyan demokratikus, kapitalista országot, ahol a munkaszerződés át nem adása és az egészséges munkakörnyezet nem biztosítása normálisnak számít! vagy ha nem bangladesi állapotok között folyik a munkavégzés az már szocializmus?
A parlament több kudarcos próbálkozás után tegnap ismét törvényt hozott a szólásszabadság korlátozásáról, ezúttal a gyűlöletbeszédnél szűkebb körben, csak a holokauszttagadást rendelve büntetni. A törvényszöveg véleményem szerint használhatatlan, de a lényeg nem ez,…..
w Szabadíts meg a gonosztól 2010.01.29 07:00:00
S az aranyba vont ég alatt, - mert beköszönt az ünnep - a szabadság sétára megy. Hős népe ágat lenget, s ő kézenfogva vezeti szép gyermekét, a rendet. József Attila: Május Kísértet járja be Magyarországot, a szabadságot gyűlölő kísértet. Undorító eszmék szerelemgyermeke,…..
A Subba sajna az utóbbi időben nem nagyon talált szuperpumákat, én viszont próbálom folytatni a hagyományokat. A hét szuperpumája az ismeretlen töltött galamb jellegű hindu színésznő. Akinek ütései kemények mint a szikla és harci hurkái elrémisztenek minden szexéhes…..
 Vajon elég felkészült Barack Hussein Obama arra, hogy elnökként vezesse az USÁ-t? Még nem tudjuk, de azt igen, hogy az elnöki eskü szövegébe kissé belegabalyodott - rossz ómen? (Ld. CrL kommentjét)A Konzervatórium nevében kívánunk neki sikeresebb folytatást, és kissé…..
Franky Conrans 2009.01.20 21:31:49
"Hogy ismét érthető legyen: nem, nem a vallás vagy a hit itt a lényeg, hanem az, hogy ezen felfogás szerint a nyugati civilizáció alapjait jelentő értékek nem fő, nem kiemelt értékek, hanem csak részei egy nagy masszának: mindent lehet, hinni vagy nem hinni, nem számít, a lényeg, hogy egyenlőek vagyunk és szabadok... Szép ábrándok."

"Ezen felfogás" képviselőjeként szeretném kifejezni egyet nem értésemet, ugyanis a nyugati civilizáció alapjait jelentő értékek szerintünk is fő, és kiemelt értékek, csak mi máshol húzzuk meg a határt, amikor arról van szó, hogy mely értékek sorolandók ide.

Például szerintem a nyugati civilizáció legnagyobb értéke az állandó megújulni tudás, az állandó önreflexióra való képesség. Enélkül ugyanis nem nagyon jutottunk volna el a szabadság olyan fokára, amelyet ti is kívánatosnak tartotok... a szabdságért ugyanis keményen meg kellett küzdeni. Luther, vagy a francia forradalom... mind állomások a nyugati kultúra kikristályosodásában, és egyébként mind olyan, amelyek ellen pont a nyugati kultúra védelmét zászlajukra tűzve keltek ki sokan az adott korban.

"Amit Obama, és amit a baloldal nem ért meg: hogy a szabadság és az egyenlőség is csak egy olyan társadalomban érvényesülhet, mely a nyugati civilizáció alapértékeire épül."

Vagy egy egalitárius törzsi társadalomban. De ezt nem számítva, egyáltalán nem biztos, hogy máshol nem fejlődött volna ki hasonló alapokon nyugvó civilizáció, ha van rá ideje.

"Beszédében Obama kihangsúlyozta, az amerikai nemzet keresztények és (rögtön utána!) muszlimok nemzete"

És?

"A zsidó és a keresztény vallásetika alapjait már elkezdtük feladni (abortusz), akárcsak a jogegyenlőséget (pozitív diszkrimináció), a családi és közösségi kohéziót is sikeresen meggyengítettük (az idősekről, betegekről nem kell gondoskodni, majd az állami rendszerek megoldják)."

Mekkora bullshit... ezek az apokaliptikus víziók, az elégikus hangnem... mindjárt elvisz az agyérgörcs. Pl, FYI a pozitív diszkrimináció lényege éppen az, hogy a papíron deklarált jogegyenlőség valamilyen formában a valóságbanis manifesztálódjon. Olyannal meg még életemben nem találkoztam, hogy valaki belekötne a nyugdíjba, mint olyanba... mert az a rendszer aztán jobb, amikor a nagypapa elmegy a hegyekbe meghalni, mert otthon túl sok az éhes száj. Erdélyben sokáig így működött.
Úgy látszik, az egész nyugati világ ugyanabból a település-adatbázisból dolgozik. Tavaly nyáron megjárta a hazai online sajtót a hír, hogy a cnn.com időjárási rovatában a választható magyar települések között van Cigánysor. Hónapokkal később most Oroszországból kaptunk…..
Milyen virágok jelzik előre a szakítást? A sárga orchideán már túlvagyunk, felírhatjuk még az egy szál fehér szegfűt zörgős papírban. Bónusz: a levél beküldője felajánlotta szegény ronda zsiráfot, írjatok, ha kell, összekötünk titeket. Hello!Nemrég akadtam a…..
Miközben egyelőre a vizsgáimmal szenvedek, tehát a blog még kb. egy hétig nem fog frissülni, a FigyelőNetet olvasva találtam egy cikket, amelyre azért reagálnék. A cikk (http://www.fn.hu/cimoldal/20080126/tarlos_prodi_lemondasaval_peldalozott/) lényege, hogy Tarlós István szerint…..
Üdvözletem mindenkinek, aki erre a blogra talált tévedni!Egy teljesen átlagos, hagyományos beköszönéssel indítanék, mert napi átlag 4 óra alvás után ennyire futja tőlem per pillanat. A dolgok közepébe csapva, arról lenne szó, hogy ezen a szent napon beállok a sorba azok közé,…..