Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jagellón Figyelő

17 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarországon viszonylag kevéssé ismert az éjszakai vonatközlekedés, nálunk ugyanis kevés éjszakai vonat jár, azok is kizárólag nemzetközi forgalomban, ami ma már, a fapados repülők, és a filléres buszok korában egyre inkább rétegműfajnak számít. Így a legtöbben, akik egyáltalán ismerik is ezt a…..
Jagellón Figyelő 2018.12.05 06:42:37
@Thomas a laprugós: szia! En Pozsonyban jartam egyetemre es a kollegiumban sok kelet-szlovak (kassa, varanno, homonna, szobranc) es karpataljai ukran ismeros volt, akik 21-22 evesen rendszeresen, eloszeretettel hasznaltak az ejszakai halokocsikat, igy vasarnap meg otthon vacsoraztak, hetfon reggel pedig mar egyutt ultunk az egyetemen. Relative kipihentek voltak es dicsertek a halokocsit, de persze beismertek hogy nem olyan ott pihenni mint otthon az agyban. Ami a biztonsagot illeti a halokocsikra nem panaszkodtak, azok rendben vannak, tudtommal a kalauz oda nem is enged olyat felszallni akinek nem oda szol a jegye, hanem a termes kocsikba. Lopasrol ugyanakkor tobbszor hallottam, de nem a halokocsis hanem a termes kocsikban: ismeros elbobiskolt, rosszarcu utastarsak leugrottak Levan a taskajaval, a vonat meg robogott tovabb Kassa fele. Ami az utastarsak osszevalogatasat illeti ugy tudom, a lehetosegekhez kepest figyelnek arra (szamitogep), hogy egy helyre tarto utasokat valogassanak ossze, persze az elet hozhatja mashogy. Egyebkent Tornalja az utolso kozep-szlovakiai jaras (Nagyroce) resze, oda meg nem jellemzo az ejszakai vonattal ingazas, sot, oda inkabb busszal jarnak haza a fovarosbol. Jellemzoen a "Kassa+"-os utasok veszik igenybe a halokocsit, az meg mar szerintem mindegy hogy a 8 oras ut utolso 1 orajaban milyen mozgokodasok vannak.
+1 tipp: leesett az allam, amikor az "autovonat" (autovlak) hasznalatarol meseltek (foleg ukran) csoporttarsak: atjonnek a szlovak-ukran hataron kocsival majd Tiszacsernon vagy Kassan felallnak a kocsijukkal a szerelvenyre, atulnek a halokocsiba es irany Pozsony/Praga. Ott meg relative kipihenten lehajtanak a szerelvenyrol es egybol keznel van az auto. Pozsonyban a foallomas mellett van az Autovlak depo, erdemes szetnezni :)
A magyar gyorsforgalmi útfejlesztés az elmúlt években elérte azt a kiépítettségi szintet, ahol a további fejlesztések egy részét szakmai indokok alapján már meg lehet kérdőjelezni. Ennek remek táptalajt ad az ismert, és unalomig ismételt miniszterelnöki mondat az egri…..
Jagellón Figyelő 2017.07.21 13:01:39
Nagyon jó cikk, rengeteg új infót tudtam meg belőle. Csupán két észrevételem lenne.

M30: A Miskolc utáni - jelenleg 3-as út - kegyetlenül túlterhelt, rossz minőségű és simán nevezhetjük halálútnak ezt is. Évekkel ezelőtt az Encs-országhatár szakaszon valóban voltak szakaszok, ahol a 110-et engedték, de az elmúlt 5 évben ez már nincs, levették a táblákat és egyébként is elmebeteg, aki ott 80-al többel megy. Az az útvonal autópályáért ordít, és ez az egyik leginkább megtérülő szakasz a tervezettek közül, mert Pozsony-Kassa útvonalon már így is a két város közötti forgalom ott megy, és ha végig pálya lenne akkor a teljes arra terelődne át, vennék szépen a matricákat. A szlovák fél már ki is építette a határig a csatlakozást. Ehhez kapcsolódik, hogy az ország szégyene a jelenlegi M15 is, undorító útfelőlettel, most komolyan, azt a 13 km-t olyan nehéz lenne megcsinálni 2x2 sávosra?

M44: bár én nem a Viharsarokból származom, van onnan több ismerősöm, megfordulok arra néhányszor egy évben és nagyon elkeserítő, hogy Békés megyét mennyire elfelejtették a döntéshozók. Nem most, hanem vagy 30 évvel ezelőtt. Kész tortúra az örökösen késő vonatokkal Békéscsabára eljutni, és az még a jobbik eset, közúton siralmas. Én sokszor már úgy megyek, hogy M5-ösön le Szegedig (Szatymazig?) majd M43 Makói lehajtóig és onnan fel északnak (mondjuk ha épp nem a megyeszékhelyre megyek, hanem az alatta lévő kisebb falvakba egy jó kis disznóvágásra). Tarthatatlan a helyzet Békésben.
Na jó, tudom gyenge próbálkozás a cím, viszont tényleg szeretem a Lovasi zenéjét. Üdvözlök minden kedves látogatót, és megint csak azzal kell kezdenem hogy bocsi a késés miatt.  Jó szokásomhoz híven már megint rengeteg idő eltelt az előző bejegyzés óta, pedig a kis…..
A csütörtöki szemrevételezéskor megállapították, hogy használatba vehetik az új stadiont Białystokban, amelyben több mint 20 ezer néző fér majd el, ami a városi Jagiellonia klubjának is otthont ad majd. A Jagiellonia Białystok jelenleg a tabella 3. helyén áll. Fotó:…..
Jagellón Figyelő 2014.11.07 21:08:47
@lehel kürtje: Tudomásunk szerint 1994-től tart a chorzówi stadion felújítása. 2011-ben volt valami építési baleset a tetőszerkezet helyrerakása közben, és onnantól kezdve áll az egész. Persze ügyészég vizsgálódik, a kivitelező a tetőszerkezet-elem gyártójára mutogat, az vissza, de más dolgok is sántítanak (sikkasztások, lopások, stb.) ezért ez egy bonyolult kérdés :)

Egyébként hivatalosan még a nemzeti (narodowy) jelzőt is elvették a stadiontól, mivel a varsói nemzeti stadion nevét szabadalom védi, így annakidején a lengyel labdarugó szövetség önkényesen és jogtalanul ítélte meg a "nemzeti" jelzőt a stadionnak, azóta csak "sziléziai" stadion.

A finanszírozással kapcsolatban annyi info, hogy állam, PZPN, illetve mindig az aktuális város száll be, EU pénzeket elvileg sehol nem (tudtak/akartak) bevonni ezekbe a projektekbe (lehet akkor szigorúbban a körmükre néznek és nem tűnhet el annyi pénz)...
Német panaszkodás, széttört wécék, piros-fehér oldali öröm, csapatszellem és már a következő mérkőzésre koncentrálás - röviden összefoglalva ez jellemezte a Lengyelország - Németország mérkőzést. Adam Nawałka játékosai történelmi sikert értek el, Arkadiusz Milik és…..
Végéhez közeledik a Górnik Zabrze stadionépítése, ebből az alkalomból drónfelvételeket tettek közzé. Az Ernest Pohl stadion avatására október 19-én kerül sor, a Wisła Kraków ellen. Az új stadion 31 871 fő befogadására lesz alkalmas. ..
A keddi eligazítással elkezdték a német játékosok a Lengyelország elleni Európa bajnoksági selejtezőre való felkészülést. A világbajnokok edzője, Joachim Löw, a piros-fehérek elleni mérkőzés kapcsán óvatosságra intett, és bevallotta, hogy őket tartja a legnagyobb…..
A Lech Poznań kiütötte a Bełchatówot, a rangadókon jól szereplő Legia meglepetésre kikapott a Piasttól, a legutóbbi fordulóban a krakkói rangadót megnyerő Cracovia kikapott Gdańskban, a Wisła Kraków két forduló alatt 0 pontot gyűjtütt, a Jagiellonia Białystok kezd magára…..
Ha a Legia idegenbe utazik, az garancia a nézőszám jelentős megemelkedésére, nem csak a T-Mobile Ekstraklasában, hanem a Lengyel Kupában is. A lengyel címvédő öt alkalommal, négy stadionban, amelyben vendégként szerepeltek, teljesen megtöltötte a lelátókat. A Legia…..
A mérkőzés legjobbja: Jakub Kosecki (LINK itt) A játékos hozzáállását ajánljuk a magyar klubok, menedzserek figyelmébe! ..
Hétközben megtartották a Legyel Kupa (Puchar Polski) 1/16 döntőjét. A mérkőzések közül a két leginkább várt találkozó a Lech Poznań - Wisła Kraków rangadó volt, illetve az éllovas Legia mérkőzése a Miedź Legnica ellen. Górnik Zabrze - Korona Kielce 2 : 1 Wisła…..
Hétfőn a Górnik Łęczna - Jagiellonia Białystok gól nélküli döntetlenével véget ért az Ekstraklasa 9. fordulója, amelyben a következő eredmények születtek: Śląsk Wrocław - Korona Kielce 1:0 Lechia Gdańsk - Pogoń Szczecin 0:1 Piast Gliwice - Cracovia 4:2 Podbeskidzie…..
A lengyel T-Mobile Ekstraklasa 9. fordulójában a krakkóiak otthon három gólos vereséget szenvedtek a fővárosiaktól, ezzel a Legia átvette a vezetést a tabellán. Összegyűjtöttük a két csapat edzőjének mérkőzés utáni értékelését. Franciszek Smuda (Wisła Kraków) röviden…..
A Lech Poznań a T-Mobile Ekstraklasa 9. fordulójában lejátszott mérkőzését 6:2-re "húzta be" a Zawisza Bydgoszcz ellen. A két edző a következőket nyilatkozta a mérkőzés után:Maciej Skorża (a Lecha Poznań vezetőedzője): "Óriási boldogság volt az öltözőben, a régóta várt…..
polskifoci A rangadók napja 2014.09.21 20:35:06
Az Újpest - Ferencváros derby napján találkozott egymással a Wisła Kraków és a Legia Warszawa, 31 289 néző előtt. Röviden összefoglalva a lengyel rangadó a magyar fordítottja volt. Egy nagyon erős, lendületes első félidő után egy gyengébb, egyszínűbb második félidő…..
A Piast Gliwice játékosai a Górnik Zabrze ellen megnyert rangadó után a Cracovia ellen is otthon tartották a három pontot, ugyanis szombaton 4:2-re legyőzték a piros-fehér csíkosokat. A krakkói edző, Robert Podoliński fontos taktikai változtatás mellett tette le a voksát, a…..
A lengyel labdarúgó válogatott a 70. helyet foglalja el a FIFA világranglistáján. Az előző helyezésükkel összehasonlítva a piros-fehérek kilenc helyet csúsztak vissza. A listát a világbajnok németek vezetik. A 2016-os európa bajnokság nyitómeccsén a lengyelek 7:0 arányban…..
Kedden megérkezett a Pogoń Szczecin dél-afrikai balhátvédje Ricardo Nunes. A játékosnak tetszenek a körülmények, amelyek az új kulbnál fogadták. "Lengyelországban bemutatkozni számomra nagyon nagy lehetőség, mivel a lengyel liga színvonala folyamatosan növekszik. Mindenki…..
Néhány nappal ezelőtt a Lechia Gdańsk alelnöke, Andrzej Juskowiak megállapította a klub egyik legnagyobb problémáját: a pályán nincs igazi vezéregyéniség. Tényleg nincs? Dehogynem! Csak vár a lehetőségre. Ő Mateusz Bąk. Egy igazi irányító nem feltétlenül…..
Nyolc lejátszott forduló után megállapítható, hogy szépen játszik a Wisła, sőt a krakkóiak eredményesek is, és nem is kívánják a bajnokság vezetői pozícióját másnak átengedni. Nagy várakozással készülhetünk a hétvégi lengyel derbire, ugyanis a Ferencváros - Újpest…..