Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ádám Cz

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben írt „OK-kocka” kifejezés emlékeztetheti az olvasót a tranzakcióanalízis (TA) közismert „OK-keret” fogalmára, azonban a TA irodalmát böngészve nem fog találkozni ezzel az elnevezéssel. Azért nem, mert a TA „kanonizált” fogalmi rendszerében nem szerepel. És hogy…..
Ádám Cz 2015.12.22 16:42:23
@nellgwyn: bár én nem vagyok Balázs, de azért, azt hiszem, relatíve nagy az egyetértés köztünk e kérdésben, már csak azért is, mert én is tőle (vagy nyomán vagy mi) szedtem a saját világnézetem vonatkozó részét. Ennek alapján meg mernék reszkírozni egy választ a világ Okéságának kritériumára (illetve annak hiányára).

Az, hogy a világon élő több mint 7 milliárd ember biomasszájának fenntartásához minden egyes nap felzabálunk kb. 200 fajt (a biomasszájukat), nem Oké. Nem azért, mert csúnya dolog, bár a szememben az, hanem azért, mert a Földön véges számú (bár nagyon sok) faj létezik, és ha minden egyes áldott nap 200-at felzabálunk, mint ahogy ez történik, és ez nem változik egy cseppet sem, akkor egyik nap a 200 fajban elkerülhetetlenül benne lesz a homo sapiens. Ez nem értékrend kérdése, nem esztétika, etika, egyéni vélemény, vallás, vagy bármi kérdése, ez "egyszerű, földszagú matek", hogy egy klasszikust idézzek. És csak az első, apró kis momentuma annak, hogy mi alapján lehet a világot "Nem okénak" tekinteni.
A nyelvtanulók rendre beleesnek egy tévedésbe, amikor a szabályok bemagolása során azon méltatlankodnak, hogy a szabályok nem logikusak. Mért nem tudtak az adott nyelv beszélői értelmesebb rendszert kialakítani?! – A türelmesebb tanár ilyenkor elmagyarázza, hogy a nyelvek nem úgy…..