Regisztráció Blogot indítok
Adatok
meseterapia

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MESETERÁPIA Mesedélelőtt Egerben 2014.09.30 11:56:14
A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában: a határtalan lehetőségek birodalmának. Ezek a lehetőségek nem anyagi természetű lehetőségek, hanem abból a világlátásból fakadnak, amely a mesei és a gyermeki gondolkodást…..
MESETERÁPIA Népmese napja 2014.09.30 11:52:58
Mikor, mit, hogyan meséljünk a gyereknek? Meséljünk egyáltalán, vagy nézze, hallgassa, olvassa maga? Mit jelentnek a mesék, milyen lehetőség rejlik a mindennapi mesében? Mit ad a MA emberének a NÉPMESE? Az otthoni meséléstől a meseterápiáig, a népmese napja…..
Mi, felnőtt, komoly emberek, általában megrögzött realisták vagyunk. Pontosan tudjuk, hogy nincsenek csodák; a nap reggel feljön, este lemegy, ábrándozni néha lehet ugyan, de ebből megélni annál nehezebb. Senki nem győzhet meg minket arról, hogy az üveggolyó - ha földhöz vágjuk…..
“Nem ajánlott a mesét magyarázni, értelmezni a gyermeknek, mivel ezzel megöljük a varázslatot, és épp azt akadályozzuk meg, hogy az üzenet mélyre hatoljon. Ha lehet, ne kérdezzük vissza a történetet, és ne kezdeményezzünk beszélgetést a mese mondanivalójáról vagy a…..
Trencsényi László lassan 45 éve követi a honi gyerekkultúra különböző területeit. Ebben a könyvben pedagógiai szemléletű írásait gyűjtötte össze a mindenkori aktuálisgyerekirodalomról. A kötet fontos kordokumentum, ilyen mélységben és minőségben nemigen foglalta össze…..
MESETERÁPIA Mi a mesepedagógia? 2014.09.17 09:32:00
A mesepedagógia, naponta ismétlődő mesélés és mondókázás, a pedagógus közös játéka a gyerekekkel, amely minden résztvevő számára örömforrást jelent.  A mesélés-mondókázás és a játék mellett fontos szerepet kap a tánc, a népdal, a népi játék, a mozgás, a…..
A Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány hite szerint egy gyerek akkor tekinthető egészségesnek, ha leginkább önmaga lehet. Véleményünk szerint a gyermeket nevelő családnak és óvodapedagógus szakembereknek az a legfontosabb feladata, hogy a gyermeket abban a folyamatban segítsék,…..
A mese az élőszó művészete, és ez nagy felelősséget ró mindenkire, aki mesét mond. A mesemondás nem prózamondás, hanem tudásátadás, ezért különösen ügyelni kell arra, hogy mit, mikor és hogyan adunk át mesemondóként. Csak az meséljen, aki szereti és élvezi a mesemondást,…..
MESETERÁPIA A jó szó vidékein 2014.09.14 14:51:00
A népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a Kisbaconban született Benedek Elek tiszteletére. A X. Országos népmese-konferencia, akárcsak a mesehősök, hosszú útra indul, hogy újabb küldetését teljesítse, és köszönetet mondjon Benedek Elek…..
Lehet, hogy Boldizsár Ildikó nevével kellene kezdeni ezt az írást, aki nemcsak az egyik vagy éppen a legkiválóbb ma élő magyar mesekutató, de pszichológusként gyógyításra is használja a meséket. Mert a műfaj bizonyos darabjai valóban képesek gyógyítani, hiszen ismernek…..
     A gyermek számára a korai olvasmányélmények formája a legfontosabb tapasztalati forrás a bontakozó írásbeliséghez. Azok a gyermekek, akiknek sokszor olvastak otthon, hamar megértik, hogy a nyomtatott szöveg jelentést hordoz, és viszonylag könnyen tanulnak…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három boszorkány. Az elsőt hívták Tirrhának, a másodikat Gezilének, a harmadikat Helidónak. De akárhogyan is hívták őket, mind a háromnak egy volt a bánata. Az, hogy nem találtak férjet. Olyan csúfságosan csúfak voltak, hogy sem…..
A magyar népmesék természetfölötti lényei nagy kihívást jelentenek a folklórkutatók számára. Az évszázadok során formálódó, átalakuló meseszövegekből ugyanis az idők folyamán éppúgy eltűntek a hagyománnyal és a népi hiedelmekkel szoros kapcsolatban álló tündérek,…..
MESETERÁPIA Boszorkányokról 2014.09.10 16:47:55
"Mindannyiunkban ott a félelem, ami maga a boszorkány vagy banya. Az a bizonyos erő, amely arra kényszerít bennünket, hogy megtorpanjunk, és hagyjuk magunkat megkötözni. Amíg bennünk él, semerre sem léphetünk, ledermeszt szellemileg, és ellehetetleníti a mindennapjainkat. A félelem,…..
MESETERÁPIA Mese a mediációban 2014.09.09 11:02:39
Amikor a rend megbomlik a családban, a biztonság közegében, a gyereknek mindennél nagyobb szüksége van olyan kapaszkodókra, melyből erőt meríthet, melyből visszakapja a hitét, a rend helyreállítható, másként, más közegben, de ismét lehet egyensúly az…..
MESETERÁPIA Mi a meseterápia? 2014.09.09 10:39:26
Az emberiség első meseterapeutája minden bizonnyal Sahrazád (leánykori nevén Seherezádé) lehetett, aki addig mesélt egy megcsalt és bosszúra éhes férjnek, míg annak lelkében le nem csillapodott a düh, a féltékenység, a zűrzavar és a bosszúvágy. Sahrazádnak nem volt könnyű…..
A mese lehet a játék része, és támogathatja az esti rituálét, ahol a lecsendesedés, a megnyugvás, a nap lezárásának eszközévé válik. Az időpont megválasztásában elsődleges annak mérlegelése, hogy a mese az érzelmi kötelék szorosabbra fonásának szerepét tölti be, így a…..
Mit, mikor, hogyan – és főleg miért meséljünk gyermekünknek? Már a pocaklakók is szívesen hallgatják édesanyjuk dallamos hangját, az ekkor megismert intonáció később megnyugtatja őket.  Az agy 90%-a 5 éves korig fejlődik ki, a szülők pedig olvasás révén már az óvoda…..
A világra rácsodálkozó gyermek könnyen hagyja magát elvarázsolni, érzelmein keresztül fogadja be a környezete impulzusait, és játszva tanul mindent és mindenből, amivel megkínáljuk. Hogyan segítsük már totyogó gyermekünket a világ csodáinak felfedezésében a bábozás…..
A mese az érzelmi pszichológia fejlesztésének legfontosabb eszköze. A mesélés pedig meghitt, intim pillanat szülő és gyermeke között. Hogyan készül annak a gyereknek a hamuban sült pogácsája, akinek értőn mesél a szülője? “A mese gyerekeink mindennapi lelki tápláléka.…..
Megtanulhatjuk, hogy az érzésekkel soha nem vitatkozhatunk, ahogy azt is, hogy miért olyan fontos a gyerekeinkkel töltött minőségi idő. Bárhogy is próbáljuk szülőként megúszni, az érzelmi intelligencia fejlesztését magunkon kell kezdeni – derül ki Kádár Annamária…..