Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bolek

0 bejegyzést írt és 166 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért kell támogatni adott esetben a homoszexuális házasságot? Barátaim a korrespondancia hímes mezéjén -- és különösen testvéreim az Úrban -- aggódnak a konzervatív sráfomért a hajtókámon, mert üdvözöltem a Supreme Court döntését a gay marriage szövetségi…..
bolek 2013.06.28 10:56:25
@pocaklakó minimanó:

"Ja. Például a 80 éves nagymama a 20 éves fiúunokáját [lesz*pja] - egymás kölcsönös örömére."

figyeljél, ha a családban csinálják, legyen ez az ő bajuk, örömük. az meg a mi bajunk, hogy ezen megbotránkozunk, vagy állatiasnak és primitívnek tartjuk. amíg a társadalmi békét és nyugalmat a hülyeségük nem veszélyezteti, hadd csinálják. tehát amíg házon belül marad, nem mások előtt, s főleg nem gyerekek előtt, s nem kérkednek vele, nem akarják, hogy a többség ezt normálisnak vagy szépnek lássa stb, stb, addig a magánügyük. nehéz ezt, well, lenyelni, de a magánügyük egy toleráns és épeszű országban.

mint ahogy neked is magánügyed, hogy kivel és hogyan szoktad csinálni. mert hadd kérdezzem meg, te normális szexuális életet folytatsz? te sz*psz vagy téged sz*pnak, izgatják-e a herezacskódat vagy te izgatod másét, vagy ettől tartózkodtok? izgatjátok-e egymás análisan? többen dugtok vagy kettesben? gyakran? ritkán? sikítozol, nyögdécselsz közben? csak a férjeddel, feleségeddel? ágyon, padlón, asztalon, széken, mosógépen? ... ...

elmesélnéd ezeket nekünk, ha már ennyire bele akarsz dumálni abba, ki hogyan dugjon, sz*pjon, nyaljon, s egyebek?

gondolom, nem. mert mi a lóf*sz közünk van nekünk ehhez, mondd csak? s mi közöd van neked más felnőtt és beleegyező emberek szexuális magánéletéhez? szerintem semmi, amíg a társadalomra nem veszélyes vagy káros, amit csinálnak.

természetesen csak a példa kedvéért írtam a kérdéseket (azaz nem érdekelnek a válaszok :)), hátha ezekből feldereng az agyadban, hogy szexuális életed a te magánügyeid közé tartozik. épp úgy, mint a nagymama-unoka párosé is! még akkor is, ha egy ilyen páros ilyen tevékenysége az én jóérzésemet (és vélhetően még sokakét) sérti.

a többi hablaty az "elsöprő szerelemről" s hasonlókról csak üres retorika, kár ezekkel dobálóznod.

az elv egyszerű: döntsd el, milyen mértékű belepofázást akarsz a saját szexuális életedbe, s utána pont ugyanolyan mértékű belepofázást (kritikát stb.) engedj meg magadnak másokéval szemben!

ennyire a heteróknak kell(ene) toleránsnak lenniük, a melegekkel szemben mindenképp. (még egyszer megjegyzem, tőlem a nimfomán nagymama és az unoka is azt csinál, amit akar, amíg nem ország-világ színe előtt teszik és nem akarják, hogy mások is őket kövessék.)
bolek 2013.06.28 12:21:36
@pocaklakó minimanó:

"miért van mégis az, hogy pl. a német törvények (és az ország emberjogilag állítólag sokkal előrébb tart, mint mi) szerint is az ilyen viselkedést BÜNTETIK még akkor is, ha otthon csinálják.

pontosan mit büntetnek a német törvények? nagymama-unoka interakciót?
milyen konkrét törvényben? vagy honnan tudod, jogi hivatkozást, ilyen esetekről szóló linket tudsz adni? akár németül is.

egyébként meg azt gondolom, az ő országuk, az ő jogi rendszerük. nem vagyok ott szavazópolgár, ha a "német" nép olyan pártokat szavazott meg, akiknek az efféle ügyek büntethetősége tetszik, legyen náluk úgy.

persze nekünk, magyaroknak is megfontolandó, hogy miért van úgy, s amikor a magyar jogi környezetet alakítják az itteni pártok, akkor okos dolog lenne, ha figyelembe vennék a német indokokat. én személy szerint nem értem, ebbe miért kell beleszólni, hiszen az ilyen (fiktív) túlhevült nagymama - unoka párosok maguknak csinálják a hülyeséget.

"Ne azzal gyere, hogy te miként látod,"

ööö... azért önálló véleményem lehet... :))) végül is a működő demokrácia lényege ez. se a kedvenc pártom, se a miniszterelnök vagy bárki véleményét nem fogadom el CSAK azért, mert az övék. ez mondjuk alapvető...

"hanem hozd összhangba a jogokat és a szabályozást a létező példákkal."

nem nekem kell összhangba hoznom a magyar jogrendszert a némettel, hanem a jogalkotásnak, s továbbmegyek: nekik sem KELL. automatikusan ne vegyünk át semmilyen jogi eszközt, nézzük meg az indokokat, s döntsünk (döntsenek a jogalkotók) azok fényében. tehát nézzék meg, hogy a németek mit büntetnek és milyen indokkal, s arról lehet vitát folytatni akár itt is, de a parlamentben mindenképp.
bolek 2013.06.28 12:48:02
@pocaklakó minimanó:

(szerintem semmi, amíg a társadalomra nem veszélyes vagy káros, amit csinálnak.)

"Látod, mindjárt te is találsz módot arra, hogy beleszólhass és korlátozd őket."

természetesen. a társadalom már csak ilyen hely, ami közös költséggé válik, abba belepofázhat a "köz". társadalmilag káros például a közeli rokonok közötti vérfertőzés, mert masszívan növeli a degenerált gyerekek születésének esélyét, akik aztán egész életükben esetleg szociális támogatásra (= a köz költsége) szorulnak.

ezzel szemben amíg a nagymama lóg az unoka p*csén, és sz*pogatja, abból nem lesz a köznek költsége, ergo beledumálnunk sem kell pl. jogilag.

hogy a felnőtt emberek egymás között kivel dugnak konszenzuálisan, abba ugyancsak ezért nincsen beleszólásunk: nem lesz belőle közös költség. (kivéve persze azokat a valóban nehezen kezelhető és igen kényes helyzeteket, amikor valaki egymás után szül gyerekeket egy nyilvánvalóan túlságosan szegény környezetbe.)

"Ráadásul olyan rugalmas "érvvel", mint a társadalomra való veszélyesség vagy károsság."

igen, az érv rugalmas, mert a "társadalmi veszélyesség" megítélése mindig az adott társadalom dolga. (ahogy pl. a "felnőtt" státus kijelölése is a társadalom, azaz a jogalkotás dolga, s így ez változhat időben is, kulturálisan is.)

pont erre való a társadalmi vita: az adott kor adott népessége vitassa meg (leginkább a demokratikusan választott pártokon keresztül, de annál szélesebb körben is, pl. blogokon), hogy mit tart elfogadhatónak, mit nem, mit tart társadalmilag veszélyesnek és mit nem, és mindezeket miért.

"De ha ők másképp hiszik? De ha a társadalom másképp hiszi később?"

légy erős: akkor megváltoztatják a törvényeiket és a jogi szabályozást. ez már csak így megy egy normális, racionálisan szervezett államban.

"Vagy te afféle rugalmas lelkű vagy, aki azt mondja, ha a társadalom nekik is megadja a lehetőséget, akkor az frankó onnantól kezdve neked is, aki esetleg ellenezte addig a dolgot?"

kevered a dolgokat, a személyes meg a társadalmi szintet. a társadalom (pontosabban egy jogalkotó szerv, mint az országgyűlés) dönthet úgy, hogy megváltoztatja egy adott tevékenységről alkotott véleményét, pl. hogy adott dátumtól elfogadhatónak tekint bizonyos cselekvéseket, amiket korábban jogilag szankcionált, vagyis büntetett. ilyenkor az egyéni vélemények, pl. az enyém nem "perdöntőek", tehát én éppen ellenezhetem is a változást. vagy támogathatom is, mert átgondolom és elfogadom a döntést.

én szavazok valakikre, azok vagy bekerülnek a Parlamentbe, vagy nem, vagy támogatják az adott jogi változást, vagy nem, én meg vagy sikítok emiatt, vagy nem. ha nagyon nem tetszik, majd megyek posztolni meg kommentelni a netre, megyek a képviselőmhöz panaszkodni, esetleg dühömben felmászok a Szabadság-hídra és onnan üvöltöm világgá a bánatomat. legfeljebb utána leszednek a rendőrök és még meg is bírságolnak.

a demokratikus országokban ez a dolgok rendje és az egyének cselekvési lehetősége. a jog változik, a társadalmi veszélyek jogi megítélése is változik, ahogy a közhangulat is változhat, tudniillik ahogy az egyének véleménye is változhat és változik. semmi meglepő nincsen ebben.

akinek szilárd véleménye van, az mondja, érveljen, és majd kijön a közösség számára valami, amiből törvényt és szabályozást lehet alkotni.

s ha az adott ember megváltoztatja a véleményét az érvek, az öregedés vagy hasonlóan elfogadható okok miatt, akkor ne szégyellje magát. a legtöbb dologra igaz: ugyanahhoz csak az ökör ragaszkodik következetesen egész életében... :)
A kérdést ugyan többen fölvetették, de elfogadható magyarázatot nemigen lehetett olvasni sokáig. Végül mostanára eljutottunk egy olyan elképzeléshez is, hogy a Sorstalanságot a korabeli kritika elhallgatta. Ám ez a vélekedés még mindig mintha csak a városi legenda szintjén ülne,…..
bolek 2013.06.17 10:17:46
a poszt indexes felvezetése vérlázítóan provokatív és bulváros:

"Miért hallgatták agyon Kertész Sorstalanságát a Nobel-díj előtt?"

(1) Előfeltételezi, hogy agyonhallgatták. A miértjére kérdez valaminek, egy olyan (állítólagos) helyzetnek, ami vagy igaz, vagy sem. Vagyis eleve onnan indít egy vitát, ahonnan nem lehet: bemocskol a képzelt vitapartnereinek egy jó nagyot azzal, hogy ténylegesnek állít be egy állítólagos helyzetet. Ráadásul valamiféle makacs bosszúvágy hajtja: jól meg akarja mondani, micsoda bűnöket követtek el (állítólag) az egykori irodalmi szcéna szereplői a regény (állítólag) nem kellően erős és lelkes recepciójával. Mi haszna van az ilyen acsarkodásnak itt és most? Azon kívül, hogy jól kianyázhatjuk magunkat és a rémképeinket tovább erősítjük?

(2) Kicsodák azok az „ők”, akik állítólag agyonhallgatták a regényt? Nyilván azok a gonoszok, akik nem „mi”. A poszt (vagy az Index) pontosan ugyanazt a vérhülye, megosztó retorikát használja, mint amivel a magyar politikai elit mérgezi a levegőt kb. húsz éve, kezdve a Fidesszel és az erre szintén igen fogékony és ebben igen tevékeny egykori SZDSZ-szel. E duma lényege, hogy gyorsan osszuk fel a világot mi/ők kategóriákra és gyűlölködjünk hevesen azokra, akik nem a „mi”-hez tartoznak. Arra már magasról tojnak a kedves politikus kollégák, hogy így soha nem lesz értelmes párbeszéd Magyarországon, akkor, ha csak támadva, számonkérőn és egy képzelt erkölcsi fölényből tudunk kérdezni. Elképesztően unproduktív és káros hozzáállás.

(3) Az "agyonhallgatták" mint ige - ostoba bulváros túlzás. Manapság minden újságcikk-cím és hírfelvezető duma bombasztikus kell legyen, különben nem jön elég klikk rá. Mit jelentett volna a regény „közismertsége” a blog szerzője szerint? A saját példám tudom mondani, egy teljesen normális (viszonylag színvonalas), világi, nem zsidó gimnáziumban a Kertész Sorstalansága a '90-es évek elején simán része volt az ajánlott irodalmaknak, egész osztályok olvashatták, ha akarták. A szakmunkásképzőkben is olvastatni kellett volna? Lehet, max. a kutya nem olvasta volna. Azt meg nem gondolhatjuk komolyan, hogy * kizárólag a témája miatt * a regény állandó téma kellett volna legyen a magyarországi értelmiségi vagy irodalmi diskurzusban. Valljuk be, Kertész valószínűleg nem pusztán a regény szépirodalmi értéke miatt kapta a Nobel-díjat, hanem az életműve miatt, s a döntésben a holokauszt túlélőnek levése igen sokat nyomhatott a latban. A Sorstalanság vonatkozásában pedig annak témája ÉS a szépirodalmi értékei lehettek nyomós érvek, együtt. Persze hogy Kertész miért kapta a díjat, sosem fogjuk megtudni, hiába hozunk érveket a regény értékei mellett vagy ellen, ha ilyen érvek egyáltalán értelmesen megfogalmazhatóak a szépirodalom kapcsán. Személy szerint én sem tartom a Sorstalanságot a legirodalmiasabb regénynek. Rettenetes súlya van, de nem a szépírói erények miatt.

--

Károsak az ilyen anyázó megszólalások, mint a poszt, és főleg a leadje az Indexen. Rohadtul nem segítik az értelmes társadalmi párbeszédet, és azt, hogy a különféle érzelműek egymással szót értsenek itt Magyarországon. Mindenkinek más fáj kicsit, a saját baja a legjobban. Innen lehetne elindulni, például.
bolek 2013.06.17 11:46:02
@Fejesrob:

a francia vs. magyar vásárlás ügyében sajnos egyet kell értsek. a magukat karakteresen nem nemzetiként elgondoló (beállító) politikusaink hajlamosak arra, hogy mindent fikázzanak, ami magyar,, és mindent imádjanak, ami külföldi.

az Index - rosszabb napokon - csak alárakja a hülyeséget. ez gáz. ez is a "mi" versus "ők" játék része.
ki a féregnek hiányzik ez? akik itt Mo-n boldogtalankodnak, hogy nem eléggé többségiek, saját maguknak is köszönhetik, ha nem találják a helyüket. tegyük hozzá, ebben a magukat karakteresen magyarnak / nemzetinek elgondolók sietnek segíteni. mind a zsidóság, mind a magyar többség részéről jó néhányan képtelenek elszakadni a "mi" vs. "ők" ostobaságától, és egymásra (a másik csoportra) mutogatva igazolják a saját gyűlöletüket.
kétségbeejtő !!!

jobban el kellene tudni fogadni egymás hülyeségeit és nyavalyáit és nem a másikban ("ők") keresni a hibát.

alapvetően: nem állandóan keresni a hibát. hanem egy kicsit pozitívabban megpróbálni megélni a saját (zsidó, magyar, vegyes, ..., akármilyen) életét, kultúráját, fájdalmát, örömét. nem állandóan számonkérni, meg b*sztatni valakiket, irigykedni, anyázni, fikázni.

sok itt a megörökölt és többoldali szűkagyúság, na. beleragadtunk a rossz szokásainkba.

ki kellene már ebből lépni, de legalábbis megpróbálni abbahagyni a zsigerileg jövő "ők"-"mi" felosztás mentén való gondolkodást. persze könnyebb anyázni, fikázni, gyűlölködni. csak épp beteggé tesz mindenkit errefelé.
bolek 2013.06.17 11:56:39
@Gergő77:

"Nos, hanyadik vagyok, aki elolvasta a posztot?"

szerintem az első.
:))

ez meg egy szomorú tény:

"nagyságrendileg ugyanannyi vagy még több szláv civilt öltek meg a II. világháborúban, mint zsidót, hogy más nemzetiségekről már ne is beszéljünk. Ami persze nem jelenti azt, hogy a zsidóság NE szenvedett volna túlontúl is sokat, csak nem kéne ezt az egészet fekete-fehér kontrasztként lefesteni."

a fájdalom kisajátítása az egyik probléma ("a zsidóság fájdalma a legnagyobb", Adorno / "Auschwitz után nem lehet verset írni").

és a kisajátított fájdalom állandó odadörgölése, számonkérése: "ti miért nem érzitek ugyanezt a fájdalmat?", "mit tettetek ti vagy a felmenőitek azért, hogy a soá ne történhessen meg?" stb.

miközben tök süket a csönd és értetlenség mások fájdalmai kapcsán. meg: "az nem olyan fontos, az nem olyan mély fájdalom", "csak a mi fájdalmunk számít".

minden nép, csoport, kultúra hajlamos így lenni ezzel, de az önköldöknézésből és önfájdalom állandó felemlegetéséből állandó nyilvános vitát gerjeszteni nagy ostobaság (nem vezet sehova, nem old fel vagy meg semmit) és érzéketlenség (a többiek kínjai iránt). vagy a legrosszabb esetben: a keserves múltat ürügyként használó cinizmus.
"Magyarország egyetlen esélye a tudásalapú társadalomban rejlik, jövőjét a kiművelt emberfők határozzák majd meg." – néhány nappal a tandíjat is elsöprő szociális népszavazás előtt még így fogalmazta meg krédóját az ellenzéki Orbán Viktor. Pár évvel később…..
Lesújtó hír, hogy vége a Lucasartsnak (született Lucasfilm Games), a Disney bezárja. Nem olyan meglepő ez, régi Monkey Island-osok, Ron Gilbert és Dave Grossman is írják, hogy erre azért lehetett számítani. A stúdió az utóbbi években nem nagyon találta a helyét a piacon, a Disney…..
A mai történet arra példa, hogy cégen belül is micsoda különbségek lehetnek a magyarországi és a svájci kirendeltség között. Tibor Facebookon érkezett beszámolója az ügyintézés mikéntjére is rávilágít. „Nemrégen, idén január 3.-án kezdtem új munkahelyemen. Nem…..
Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK (egyetemi hallgatói önkormányzat) elnöke és egyben a szegedi bölcsészkar Hallgatói Önkormányzatának ex-elnöke sok mendemonda szereplője a helyi egyetemisták körében. Török Márkot szegedi mikrobloggerek is célbavették. forrás:…..
bolek 2013.01.25 15:53:33
@EgyetemistaPartyzán:

"sok Hök-öt és Höok-ot fikázóknak szeretném felhívni a figyelmét, hogy Magyarország jövőbeli politikusairól beszélnek."

ettől nem lesznek szimpatikusabbak. de remélhetőleg addigra, mire kormánytagok lehetnének, a legnagyobb g*cók már a börtönbüntetésüket töltik.
:)))
Nem lehet azt mondani, hogy Balog Zoltán nem próbálkozik. Pozitívum például, hogy ő nem fidelitasos fiatalok félelmeit hallgatta meg, hanem egy elvileg demokratikusan választott, tehát elvileg a diákokat jogosan képviselő szervezet vezetőivel tárgyal. Az persze már más kérdés,…..
bolek 2013.01.23 14:57:45
@Dzsentrisvihák:

"Egy dolgot tudtok csak, hangulatot kelteni.
...
csak ne feledjétek, ők is megütötték vele a bokájukat..."

a sok ostobaságot megfejelni még egy fenyegetéssel is... a helyedet, pénzedet félted, mókuska, a HÖK-ös gépezetben?
az agresszivitásod foka erről árulkodik...
szánalmas.
bolek 2013.01.23 16:20:25
@Dzsentrisvihák:

"Csak tényeket közlök"

na de milyen stílusban... a habzó szájú agresszivitás nem áll jól senkinek, neked se. =)

"de mindegy, nem én fogok meglepődni a végén."

csak fenyegetőzöl megint! valami más nyomja a lelkedet, hogy mindenképp kibuggyan a szádon ez a sok agresszív, kárörvendő, bosszúéhes izé?

mitől vagy ilyen heves, ha csak tényeket közölsz, amik elvileg téged nem érintenek? bánt valami?

(költői kérdés volt...)
bolek 2013.01.23 20:41:46
@Dzsentrisvihák:

ok, végül is ez is egy szempont, és így érthetőbb az álláspontod. de azt is mérlegelni kell, hogy a HÖK-ösök jól bejáratott hazugságai és csalafintaságai ellen kell valami segítség a fiatalka egyetemistáknak. mert a jóravaló diákok pusztán naiv felhorgadással a büdös életben nem fogják kiebrudalni a korrupt disznókat. pedig ideje lenne!
Mindenekelőtt mindenkinek boldog új évet, a világ bármely pontján olvassa is e sorokat! Ráadásul furcsa módon úgy jött ki a lépés, hogy a mai a blog történetének 500. posztja, úgyhogy tulajdonképpen dupla az ünnep – remélem, a következő 500 is olyan érdekes írás lesz, mint…..
Ismét jelentkezett egy régi szerzőnk, Lobelt Ledfold, aki egy korábbi posztra reagálva írt arról, miként működik a protekció a multivállalatoknál. „Az én munkaadó cégemen belül az állások, különösen a jó állások Svájctól Ausztráliáig, Kínától Argentínáig ismerős…..
bolek 2012.12.29 20:56:23
@Lobelt Ledfold Reloaded:

tartalmas és tanulságos a poszt, köszi!
ez nem csak visibility, ez networking és biza protekció, teljesen igazad van. ügyes ember ezt csinálja és nem rinyál.

*

értékelem, hogy megjelennek itt olyan írások is, amelyek nem azt nyávogják, hogy "azért jöttem el otthonról, mert Magyarországon minden fúj-de-sz*r, bezzeg a Nyugat, az tiszta és szép és jó". ez a nyöszörgés fájdalmas, unalmas és szánalmas. a helyzet ennél sokkal árnyaltabb és vegyesebb, és ezt csak a nagyon sülübülü emigránsok nem akarják tudomásul venni.

persze a tények sorolása kevés, már most látom a kommentek között azokat a nyavalygókat, akik a "jó, jó, nyugaton is van gond, de a magyarokkal az az igazi baj, hogy ..." és itt jön valami ugyanakkora hülyeség, mint a fenti fekete-fehér általánosítás a Nyugat faszaságáról. könnyebb így, nehogy el kelljen ismerni, hogy máshol is, de Magyarországon is van, lehet élet, karrier, boldogság... túl van lihegve ez a határétkelés.
Sokszor hangzik el baráti beszélgetésekben (és nem csak azokban), hogy Magyarországon az álláskeresés során (is) elsősorban a kapcsolatok számítanak és csak másodsorban a tudás és a tapasztalat. Csaszi leveléből az derül ki, hogy az elmúlt időszak eseményei benne is súlyos…..
bolek 2012.12.22 18:19:07
"Sokszor hallani, hogy Magyarországon az álláskeresés során (is) elsősorban a kapcsolatok számítanak és csak másodsorban a tudás és a tapasztalat."

Szerencsére ez nálunk gazdagabb helyeken sosincs így... bruhaha. Pl. Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Izraelben, csak hogy néhány példát említsünk, ahol kéz kezet most alapon működik még az államszervezet is.

Szóval ne vicceljünk már. Haveri és rokoni munkába tevés mindenütt van, Angliában, Hollandiába, és hasonlóan jómódú helyeken is. A különbség az, hogy

1) aki Magyarországról megy külföldre, az uram-bátyám rendszert eleve nem bírja OTT megtapasztalni, mivel nincs széles kapcsolati hálója. Néhány kivétel persze van, amikor pl. magyarországi embereknek külföldi egyetemi oktatói állásokat csinálnak kinti magyarok vagy haverok. (Persze van, aki az eszével kerül ki!)

2) ott, ahol sokkal több üres állás van, naná, hogy érdem alapján is be lehet kerülni állásokba, ezen semmi meglepő nincsen - mivel szükség van a kompetens munkaerőre. (És nem a magyar néplélekből, az ország éthoszából vagy a kutya tudja, miből következik, hogy nálunk többnyire alig van új állás. Egyszerűen egy szegényebb, stagnáló országban élünk.). Az uram-bátyám rendszer működtetése elsősorban gazdasági kérdés, másodsorban mentalitásé. A gazdag Nyugaton az érdem alapú előrejutás könnyebben megy, a szegény Közép-Európában meg nehezebben. A Magyarországnál porba fingóbb helyeken valószínűleg még gyakoribb a protekció (Észak-Korea, Vietnám, a legtöbb afrikai államban stb.).

Kár úgy tenni, mintha Nyugat-Európa mentes volna a korrupciótól (röhejes lenne ezt állítani), vagy a protekciótól, és ez valamiféle eredendő, lényegi nyugat-európai jóságból következne. Egy frászt. De hát annak, aki elmegy (meg annak is, aki marad), mindig kell indok az élete megmagyarázására.
bolek 2012.12.22 18:19:49
Elnézve a magyarországi időjárást, talán nem bánjátok majd a mai posztot, amely a Kanári-szigetekről érkezett. Hajni története egy vakmerő döntéssel indul és decemberi paradicsomszürettel ér véget, de közben kiderül az is, hogy van olyan: budapesti árak nyugati fizetések…..
A döntéstől a barátságig számtalan vetületét veszi végig az új otthon keresésének mai szerzőnk, aT, aki tapasztalatból beszél, hiszen több mint egy évtizede él Kanadában. „Olvasgatom ezt a blogot már egy ideje, annál is inkább, mivel jómagam is átkeltem az óceánon. Ez…..
bolek 2012.10.26 14:01:57
@zsg?:
"Igaza van a post írójának. Nem a szegényes anyagi körülmények adják az elsődleges mozgatórugót egy kivándorlási döntéshez, hanem az a mentális béklyó, amit a társadalom egésze jelent."

ehhez képest rögtön az elején leszögezi, hogy 100e kanadai dollár felett keres szinte az elejétől fogva, nem anyagias, nem, nem.
:))

el kéne ismerni: a legtöbb ember azért megy el Kelet-Európából, mert ugyanolyan teljesítménnyel sokkal jobban lehet nyugaton keresni. a többi általában a helyzet megideologizálása, önigazolás.
IDDQD Heti retro: North & South 2012.06.22 14:01:00
A játékipar mindig is szívesen nyúlt sikeres képregényekhez (már Atari 2600-ra is volt egy Spiderman), és ezek a feldolgozások általában Japánból és Amerikából érkeztek. E két ország mellett azonban van még egy harmadik, ahol igen régi hagyományai vannak mind a…..
világevő Multikulti hétvége 2012.05.28 18:30:00
Végre kezd Budapest is igazi multikulti nagyvárossá fejlődni, a hétvégén is sikerült néhány olyan felfedezést tenni, eljutni pár helyre, ami igazán világvárosiassá tesz egy helyet.  Sikerült például eljutnom végre a Troya nevű török szupermarketbe (VIII., Népszínház…..
Bíró Tibi pár éve Kanadában él, egy Victoria nevű kisvárosban. Az élet igen furcsa arrafelé, saját blogján rendszeresen posztol a megfigyeléseiről. Furcsa? Nem, nem ez a helyes szó... Mondjuk inkább úgy - normális. Egy közlekedési posztot átveszünk tőle mi is, hadd érezzük,…..
bolek 2011.11.03 23:08:38
@Raticus:
Németország a II. világháború után is hozta a nagyon magas szintű ipari tudást, mérnökséget. a Marshall-tervből részesültek (NSZK), amiből a szocialista blokk kimaradt. az egy óriási lökést adott egész Nyugat-Európának. ezzel együtt igaz, hogy a németek az NDK-részt az egyesülés óta sem tudták a nyugatnémet szintre felhúzni.

Portugália és Spanyolország korai gyarmatosítók voltak (XV.-XVI. sz.), akik a rengeteg megszerzett aranyat és vagyont felélték, elpazarolták, gyakorlatilag luxuscikkekre (a királyi udvar költött, nem a nép). ez a két ország még az iparosodás kora előtt szerzett gyarmatokat, így nem hasznosíthatták az onnan szerzett vagyont az ipar kiépítésében és fejlesztésében, ahogyan például később Anglia.
bolek 2011.11.03 23:13:30
@geegee:
nagyon jó minőségű vasérce volt (van?) Svédországnak, ez drága export cikk volt sokáig. és a világháborúkat is egész jól megúszták. amúgy állítólag a finnek is szép kényelmesen tudnak dolgozni. és azt saját magam is tapasztaltam, hogy a holland állami szférában (posta, hivatalok) se szakadnak meg a gyorsaságtól.
bolek 2011.11.03 23:34:35
@Hempempulla:
"Nos ,olvasom a bejegyzéseiteket. Feltűnt,egy alapvető különbség.Mégpedig az ,hogy látszik ki élt már külföldön és ki nem.
Aki élt már nyugati államban,az megtapasztalhatta ,mitől jobb ott.
Nem ítélem el azokat akiknek nincs ezen a téren tapasztalata. Tudni kell,a nálunk jobban működő társadalmak valamit másképp csinálnak."

ez egy elég elvarázsolt kép! (ha kérdeznéd: én is elég sok időt töltöttem gazdagabb országokban, de nem bűvölt el eléggé).

valójában arról van szó, hogy ahol sokkal nagyobb a jólét, mint Mo-n, ott nyugodtabbak, jókedvűbbek, kevésbé frusztráltak, kevésbé kiszolgáltatottak az emberek. nem okosabbak, nem ügyesebbek, nem szorgalmasabbak, legalábbis nem automatikusan azok. viszont - írták is feljebb - nem érzik úgy, hogy ügyeskedniük kell a normális élethez, nem stresszelik szét az agyukat is az egzisztenciális kínjaikon. ez nem valami csodás nyugat-európai tulajdonság, hanem bárhol előáll, ahol a népesség túlnyomó része tisztességesen megél a fizetéséből és a világ vezetői országai között érzi a sajátját.
szóval "valamit másképp csinálnak", de nem azért, mert társadalomszervezésben okosabbak nálunk.

és az is igaz, hogy ha Mo. egyik pillanatról a másikra kétszer-háromszor ilyen gazdag hellyé válna, akkor is kellene egy-két generáció, akik már az jómódra jellemző nyugalommal és derűvel vennék az életet.

viszont igaz az is, hogy kisebb, vidéki városokban tényleg nyugodtabb az élet Mo-n is. örüljünk neki! :)
Akik nyomon követik a blogot egy ideje, azok már olvashattak arról, hogy otthonunk lakberendezésében milyen nagy szerepe van az apró részleteknek. Amikor a lakásunkat erőnk és pénztárcánk függvényében berendezzük - vagyis amikor azt mondjuk, hogy OK, most ennyire futotta -, az…..
  Magyarország egy tilos útra tért a svájci frank-hitelezés miatt. Az országnak növekedési fordulatra van szüksége, hogy képes legyen az 1,5 százalékos bővülésre – mondta Matolcsy György a Bankszövetség és a pénzügyi felügyelet elnökével folytatott megbeszélése után.…..
"Voltak olyan korok, amikor az azonos neműek szerelme elfogadott volt. Vajon hogy lehet, hogy most, a 21. században mégse tudunk mit kezdeni ezzel a dologgal? Miért van az, hogy sokan még ma is csak a különbségeket akarják látni, legyen szó akár vallásról, bőrszínről vagy…..
bolek 2011.11.02 20:02:13
a melegekkel nincs gond, sőt, sokszor lényegesen kedvesebbek/érzékenyebbek, mint a heterók. de! a meleg gyereknevelés mégiscsak szembepisálja a biológia szabályrendszerét (nem a melegség! hanem a meleg gyereknemzés és gyereknevelés).

a melegség sokszor (mindig?) genetikus, és ez még nem megy szembe a biológiával. de ha melegen nem jön össze a gyerek (márpedig melegen definíció szerint nem jöhet össze - férfi a férfival, nő a nővel), akkor az biológiai értelemben nem véletlen. nem kellene erőltetni, ami nincs benne a biológiai pakliban: ha összejön a gyerek, az heterók között jön össze, mert (!!) kétféle ivarsejt kell hozzá. ebből következően a biológiai szabályrendszer hetero környezettel, és hetero gyerekneveléssel "kalkulál". ez ellen nincsen és nem is lehet (biológiai érvekre alapozott) apelláta.

melegnek lenni jó, melegen élni jó, de a gyerekneveléssel olyan dolgokat cseszhetnek el egy hetero gyerekben a legnagyobb szeretet és gondoskodás mellett is, amire nem kap felhatalmazást az ember azzal, hogy (a saját nemi és társadalmi életében) meleg. a gyerek lehet, hogy meleg, lehet, hogy hetero, de tarthatunk ttól, hogy a homo szülői környezet eltorzíhatja pszichésen (a szükségesnél több kín, szorongás, identitászavar, agresszió - akármi kijöhet). Márpedig emberekkel (itt: gyerekekkel) nem kísérletezünk...

Biológiai értelemben - teccik, nem teccik - a heterók kaptak felhatalmazást a gyereknemzésre és gyereknevelésre. Ehhez kellene tartanunk magunkat.
bolek 2011.11.02 23:02:38
@Gatinho:

sáláláláááá... :)
Érthető módon a görög válság történetének legújabb csavarját, a népszavazás-epizódot a legtöbb cikk a gazdasági hatása oldaláról elemzi. Nem csodálkozom azon, hogy mindenhol a világban most az euró jövője sokkal izgalmasabb kérdésnek tűnik, mint a görög belpolitikai…..
Android Pip-Boy 3000 2011.09.12 13:29:00
 Korábban pedzegettük a fanboyság témáját, lám-lám itt a remek példa, hogy mindez pozitív irányba is elsülhet. Egy lelkes Fallout rajongó, olyannyira odáig volt a kultikus videojáték sorozatért, hogy elkészítette az onnan jól ismert Pip-Boy nevű "elektronikus…..
bolek 2011.09.12 20:39:47
Az utóbbi hónapok egyik legszórakoztatóbb peres eljárása zajlik a két cég között. Kezdődött ugye azzal, hogy az Apple piacra dobott néhány újszerű terméket, például az iPhone-t és az iPadet, amik valamilyen módon megújították a kategóriájukat, hatottak azokra. Ezután a…..
bolek 2011.08.16 17:21:50
@fazr600:
"Most vagy az Apple hamisított és a Samsungnál nagyon figyelmetlen emberek dolgoznak, vagy a kép fake és csak be akarják feketíteni az Apple-t."

tehát a Samsung mindenképp a gonosz vagy a hülyeség oldalán áll. az Apple "legfeljebb" hamisított, a Samsung vagy így, vagy úgy, de sz*r. mer' az alma jobb. mer' csak.

miközben, ha az Apple hamisítása igaz, akkor pont olyan aljas szándékú, mint annak idején a Netscape kicsinálása a Microsoft részéről: kiszorítani a veszélyesnek tűnő vetélytársat, legyalulni (a Samsung tab esetén: megszüntetni) a piaci részesedését, még mielőtt népszerű lesz. aztán legfeljebb kifizetjük a perköltséget, esetleg némi kártérítést. 75 milliárd USD-ből kijön! a lényeg, hogy ne legyen vetélytársa a terméknek, és tovább tetszeleghetünk a "minden azon múlott, hogy milyen fasza dolgokat gyártunk" hazugságában.

kb. annyira szerethető emiatt az Apple, mint a Microsoft. na erre varrjanak az almások kognitív disszonanciát.
bolek 2011.08.16 21:51:48
@bolek: állatságot, szabadalmi hivatalban
Appleblog Elbukott az iPad 3 2011.08.16 08:01:00
A blogok, pletykaoldalak rengeteget írtak az idén ősszel érkező iPad 3-ról, de a hírt mi csak mérsékelten követtük le: túl sok volt a találgatás, bizonytalanság, ráadásul a sikeres iPad 2 mellett nem is tűnt logikusnak, hogy az Apple a ciklus felénél kihozzon egy új terméket.…..
bolek 2011.08.16 12:56:17
@valójábannemberci:

az Apple megérdsemelné, hogy ezért a hamiskodásért a Samsung a sz*rt is kiperelje a szuperkedvenc-szuperdesign-szuperjólelkű, valójában rothadó almából.

index.hu/tech/2011/08/16/megtevesztette_a_birakat_az_apple/

az állítólagos hajdecsúcs céghez naggyon szépen illő lépés volt a képhamisítás (biztos véletlenül cseszték el... bruhaha). ébredjünk már fel, ez ritka aljas és szánalmas próbálkozás volt az Apple részéről.

még hogy a szolgáltatás meg a termék biztosítja az almás minőséget. a jogászaik sokkal hatékonyabbak. csak néha elkúrálják a dolgot!