Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bartuc Gabriella

39 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kis túlzással, több volt a híresség a paloznaki falusi disznóvágáson, mint a kolbász. Hogy csak néhány nagy nevet említsünk: ott beszélgetett és poharazgatott kedélyesen Haumann Péter, a Nemzet Színésze, a hetven évesen is nagyon sármos Trokán Péter a hurkakészítés rejtelmeire koncentrált, Naményi…..
Olvasom a francia irodalom leírhatatlan és kimondhatatlan nevű, ellentmondásos szerzője, Michel Houellebecq új regényét, a Behódolást. Csak most jutottam hozzá a magyar fordításhoz, franciául a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni támadás napján jelent meg, egy évvel ezelőtt, amikor iszlám…..
Idén különösen kedvez az időjárás a barangolásra. Se szél, se fagy, se hó. Rózsa nyílik a kertekben karácsonykor a Balaton fölött. Vétek autóba ülni, de ha mégis autóval jön ki az ember Veszprémből, akkor érdemes letenni Lovason például a faluház parkolójában, a falu…..
Ásom a kertet, a napos részét tavaszra be szeretném ültetni zöldségekkel, gyógynövényekkel. Már el is kezdtem olvasni hozzá az Öngyógyító kert című könyvet, a benne ismertetett kertészkedési metódus lényege, hogy kemikáliák nélkül, a természetes ellenségekkel védjük a…..
Boldogan szedem a diót késő délután, amikor hazaérek a munkából. Esőben keresgélek a vizes fűben, avarban. Lehántom a zöld, fekete burkot a termésről. Nincs diószedési kultúrám, sose volt diófánk eddig. Ez a lovasi az első. Így aztán nem tudom például, hogy érdemes-e…..
Kacsák sétálgatnak a füredi szívkórház előtti parkban. A természet pillanatok alatt visszafoglalja a magáét. :) Ez az elvarázsolt, álomba merült város is  szép, nem csak a nyüzsgő nyári. Ősszel is várjuk a tursitákat. A füredi Tourinform iroda tárva nyitva…..
Piros tetejű tanyákat látok messze, körben, a balácapusztai római kori villagazdaságtól tisztes távolságra. A látogatókra várva, a távoli parkolót lesve mindig egy tanyán állapodik meg a tekintetem. Szép. Így messziről legalábbis. Azt hiszem, tudnék ott élni, kint a…..
A világ vége pedig a világ kezdete – mondta egy okos ember. És tényleg, azzal, hogy a Naplótól egyik pillanatról a másikra kirúgtak bennünket, most pedig, mintha nem is léteznénk, nem hívtak meg bennünket a megyei napilap 70 éves évfordulójára, tulajdonképpen elérték, hogy…..
Régen nem írtam, mert minden erőmmel munkát kerestem hónapokig. Kemény iskola volt szembenézni az előítélettel, hogy aki 59 évesen erre kényszerül, annál valami nem stimmel. Az többnyire eszébe sem jut a döntéshozóknak, a pályázatkiíróknak, hogy esetleg ott a baj, ahonnan…..
Legújabb írásom a tiszatájonline oldalon olvasható. ..
Ottó József Attila-díjat kapott kiemelkedő irodalmi, költői tevékenysége elismeréseként. „Hallottam sírni a vasat”. Üzenet az űrbe, ezúttal József Attilának, Sziverit parafrazálva: Remember Attila, remember! Péntek, 13. Ünnepség a pazarul felújított Pesti Vigadóban. Príma…..
Az emberek kezébe került a világ. El fogják veszejteni. Ezért már csak sírni lehet, csak a zokogás maradt. Külön katedrát kellene nyitni a sírás tudományának, bevezetni a sírás tantárgyát – javasolja a lüke fiú Tolnai Ottó A kisinyovi rózsa című hőskölteményében,…..
Huszonöt éve február 1-jén halt meg Sziveri János költő barátunk Budapesten. Harminchat éves volt. Ezekkel a régi fotókkal és Ottó szövegével rá emlékezünk. Fenyvesi Ottó  Az eltűnt barát nyomában  „itt senki sem olvas (mindenki ír és beszél)”    Vidékről…..
Fekete madarak tömegét láttuk pénteken délután Balatonakali határában, a dörgicsei elágazásnál az út mellett. Hitchcocki asszociációkat keltenek (Birds, 1963), persze semmi apokalipszis, támadás meg végítélet :) , mint Bodega Bay-ben, ezek itt csak tollászkodnak, várakoznak,…..
Karácsony előtti utolsó tülekedés a mit tudom én melyik bevásárló központban Budán, iszonyatos embertömeg. Délután fél négy. Indulni kellene haza Veszprémbe, de én még rábeszélem Noémit, nézzük meg Zsigmondot, olyan szépen növöget, napról-napra okosodik, látni kell, no,…..
Az élet felnagyított képe avagy a dolgok lírai magánya Rembrandt és Vermeer Budapesten Elszántan vallatom Rembrandt utolsó önarcképét, amelyet halála évében, 1669-ben festhetett, s amit a firenzei Uffiziből kölcsönzött a Szépművészeti Múzeum nagyszabású tárlatára, a…..
Napok óta Led Zeppelin szól itthon, Ottó így hangolja fel magát a veszprémi antikvárium hétfő délutáni programjára. Ízlelgetem én is, él még ez a zene, vagy mulandó? Az az igazság, rám soha nem voltak nagy hatással, nehéz megmondani, hogy miért, hiszen a legnagyobb rock…..
Modern apokalipszis történetnek is felfogható az előadás, civilizációs kollapszus, amivel szembe kell nézni és reagálni rá. Ez nem az én Újvidékem, ám elismerem, hogy ezen az estén erőtlenül hangzott a multikulturális közösség örömeinek emlegetése a háborús tényekhez, a…..
Fröhlich András újabb cikket küldött a blogomba. A veszprémi időközi választással kapcsolatban osztja meg gondolatait. Újpesten nem várt magabiztossággal nyert a szocialista jelölt, így a veszprémi időközi választáson dől el, hogy marad-e a kormányoldali kétharmad. Az itteni,…..
Ezúttal Fröhlich András kollégám írását teszem közzé, aki a veszprémi tüntetésről osztja meg gondolatait. Tüntetés Szerző: Fröhlich András Emlékszem, a Gyurcsány-éra egyik veszprémi tüntetésén – ahol még újságíróként vettem részt, tehát kívülállóként -,…..
A béka segge alatt Utolsó előtti Veszprém megye – Csak Békést előzzük meg a nyereséges cégek toplistáján  A hvg legfrissebb száma top 500/ nyereségrekorderek összeállítását böngészve feltűnt, hogy alig van Veszprém megyei cég az országos toplistán. Összesen ötöt…..
Ez csak a kezdet! – kiabálták az internetadó ellen tüntetők. Hatvannyolcban Párizsban is ez volt az egyik jelszó, amikor a fiatalok rádöbbentek, a hatalom hülyének nézi őket. Bár ma egészen másféle világban élünk, mégis úgy látszik, időről-időre figyelmeztetni kell a…..
Bartuc Gabriella 2014.11.11 16:39:14
Megint borongós reggelre ébredek. Félhomályban botorkálok ki a konyhába kávét keverni, takarékoskodni kell a villannyal. A langyosan pattogó radiátorok eszembe juttatják az első fűtés melegét. Régen, gyerekkoromban mindenszentekkor gyújtottunk be először a kandallóba, ma is…..