Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Huntah H. Huntahsson

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A raklapok – legyen szó használt vagy új darabokról – felhasználása a lakberendezésben hatalmas divat, én magam is rajongója vagyok ezeknek a bútoroknak, az efféle újrahasznosításnak, újragondolásnak. Egyrészt, mert olcsó (újak 3000 Ft körül, használt 1700 Ft körül, selejt 500 Ft-tól), rendkívül jól…..
Huntah H. Huntahsson 2014.09.07 13:33:58
A raklap egyértelműen ipari, de legalábbis kültéri felhasználásra készült. Minden normális raklap kezelve van valamiféle víztaszító, gombaölő szerekkel, hiszen ezeknek a deszkáknak hosszú éveket kell kibírniuk áru alatt. A kezelés önmagában nem probléma, inkább az, hogy az olcsó, tehát használt raklap már kaphatott sokféle áldást (eső, sár, sósav, cukor, kutyapisa, hangyafészek, szú...)
Ha sikerül találni normális állapotú, azonos méretű palettákat, abból szóba jöhet beltéri bútor is, de néhány dolgot akkor is érdemes szem előtt tartani.

- A raklap felülete csiszolás nélkül túl durva. Egy raklap lecsiszolása géppel is kb 1 óra, meg 3-4db csisz.vászon.
- Beltérre illene szúölő szert alkalmazni, mert ha a szút beviszed a lakásba, az megeheti a többi fádat is (pl tetőgerenda). Vannak különféle szerek, mindegyik drága.
- A raklap csiszolva is elég sok festéket felvesz, raklaponként nálam kb 0,3l lazúr fogyott.
- A fotókon látható görgők darabja akár többezer ft is lehet. Pedig nem érdemes kicsi kereket felszerelni, mert 1db raklap 15-25 kiló, ezt el is kell bírni, na meg a padlót se kellene összetaposni.
- A raklapok tervezésénél nem szempont, hogy a deszkák/tuskók közötti rések könnyen takaríthatók legyenek. Gondolj bele, akarod-e havonta szétszedni, hogy kipókhálózd?
- Ha macskád, egered, hörcsögöd van, és ebbe bebújik, nem hogy kiszedni nem tudod belőle, de talán még csak meg sem találod.
- Távol-keleten, Amerikában a brit formájú raklapok jellemzőek (rögtön az első kép), ezeknél nagy esélye van a tengeri utazásnak, ezzel együtt az egzotikus élőlények bebújásának is. Gondold meg, akarsz-e pici skorpiót a hálóba...
- A raklapból készült ágyra szivacs is kell, amiből a legkeményebb vagy esetleg a közepes jöhet szóba, ezeknek az ára 60-80eFt/m3. Azaz egy franciaágy méretű szivacs legalább 20eFt. Na de a szivacs önmagában kevés, arra kell valami textil huzat. Az mennyibe kerül?

Na most a fenti listában számszerűsíthető adatokat add össze, és nézd meg, olcsóbb-e a normál bútornál.

Azért vagyok ilyen okos(kodó?), mert én nem csak a netről loptam össze néhány fotót, már bocs, hanem csináltam már kerti és szobai raklapbútort is, és hát nem feltétlen volt egyszerű a megalkotásuk.