Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tonté Barbara

77 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavalyi évben kedvenc bloggereink ételeit koppintottuk, idén azonban kedvenc gyorséttermeink legnépszerűbb fogásait készítjük el. A cél az, hogy ezeket a fogásokat egészségesebb de a megtévesztésig hasonló ízzel kínáljuk. A jó péksüteményeknek sajnos nem tudok ellenállni, így amikor a…..
 A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk a csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A…..
Ma reggel felkeltem, kinéztem az ablakon, és felkészítettem az uramat, hogy végeztem a főzéssel. Kiégtem, nem csak az a baj, hogy nincs recept ötletem, de főzni sem tudok, egy semmi vagyok, egy szakmai nulla, egy amőba, egy kókler. Ezen szavak kimondása alatt természetesen téptem a pizsamámat, és…..
Ha  tél, akkor a forró levesek minden mennyiségben jöhetnek, ezek közül is a leggyorsabb opció ilyenkor az, ha összedobunk egy egyszerű krémlevest. Annyiféle variáció létezik, hogy ebben igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de az…..
Tonté Barbara 2017.02.01 22:45:16
@Jossarian: Köszönjük a végtelenül értékes és intelligens hozzászólást!
Romani Gastro Cigánytokány 2017.01.18 21:12:38
Ennek a tokánynak a receptjére a Töklecsótól a bodagig című könyvben bukkantam, ami a Szolnok környéki cigány konyhát mutatja be színes történeteken és érdekes recepteken keresztül.  Annak ellenére, hogy a bab nem a kedvenc alapanyagom, ez a recept elsőre felkerült a családi kedvenceink listájára.…..
Romani Gastro Berni gesztenyése 2016.12.14 07:05:53
Tavaly decemberben  a karácsonyi ünnepségre az egyik barátnőm egy tál gesztenyés kiflivel érkezett. Kellemesen omlós és édes, tökéletes állagú süteményt kóstolhattam, ami ráadásul tökéletesen illeszkedik az ünnepi hangulatba. Én tavaly óta erre az ízre vágyom, így elkértem a receptet, hogy idén én…..
Romani Gastro Krumplis kifli 2016.11.15 08:09:01
A krumplis kifli receptjére körülbelül két éve bukkantam az Ízes élet oldalán. Sokszor készítem a családomnak, mert olcsó, könnyen elkészíthető, és a végeredmény az egyik legtökéletesebb, legkönnyebb sós sütemény. A legutóbbi forgatásunk alkalmával is elkészítettem, és tényleg meglepően sokan…..
Sütőtökös sorozatunk következő részében egy igazán romás ételt mutatunk meg nektek, a sütőtökös lepcsánkát. Ez az igazán romás finomságot olvasóink már megismerhették az 1000 forintos kampányunk során, de természetesen most egy feltupírozva,picit másképp.... Hozzávalók: - 20 dkg krumpli- 10 dkg…..
Romani Gastro Őszi muszaka 2016.10.18 10:02:43
Itt van az ősz, itt van úja, és vele együtt a sütőtök szezon is megérkezett. Az első receptünk a sütőtökös folyam keretében egy fantasztikus sütőtökös muszaka. Annak ellenére, hogy picit több időt igényel az elkészítése, mint a mi receptjeink általában, ez az étel a legtökéletesebb egy borongós őszi…..
Javában tart a sütőtök szezon, és mindenki jobbnál jobb recepteket oszt meg. Mi sem maradhatunk kis a sorból, így a következő hetekben különleges sütőtökös recepteket fogunk megosztani Veletek. Holnap már érkezik is egy remek fogás, de addig sem szeretnénk Titeket inspiráció nélkül hagyni, így…..
Romani Gastro Diós kukoricamálé 2016.09.29 06:39:07
A blog olvasói előtt rég nem titok, hogy a régi receptek felkutatása az egyik szenvedélyem. Az itt bemutatott kukoricamálé pedig az egyik kincs, amire nemrégiben bukkantam. Készítik fahéjjal, szerecsendióval, és mézeskalács fűszerkeverékkel, de én most egy diós verziót fogok megmutatni. Nagyon…..
Romani Gastro Görcsleves 2016.09.13 08:23:52
A görcsleves, vagy csimbókos leves egy hagyományos paraszti találmány, a pásztorkultúra leleményességének egyik legszebb példája. Nevét a hagymás zsírral megkent sodort tésztáról kapta, aminek elkészítésére számos variációt találunk. Nem csoda, hogy a roma konyhában is kiemelt szerephez jut, és…..
Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók.  Íme a múlt héten beharangozott mandulás zabpelyhes keksz, ami nem csak isteni finom, hanem egészséges is. Ti szoktatok kekszeket…..
Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók.  Ebben a részben az egyik kedvenc csirkereceptünket mutatjuk meg, amit jó szívvel ajánlunk a diétázók, és cukorbetegek részére is. A…..
Romani Gastro Tilosban jártunk.... 2016.06.13 12:57:48
  A Romani Gastro egy általunk nagyon érdekfeszítő, de ismeretlen területre, a reform élelmiszerek területére téved a projekt keretein belül. Annak ellenére, hogy a blog alapvető missziója az egészségtudatos táplálkozás hirdetése, azt gondoljuk, hogy az ismereteink bővítése és az új trendekkel…..
  A roma konyha feltérképezése és művelése során nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy  a roma kisebbség körében jóval rosszabb egészségügyi mutatókkal találkozhatunk, mint a többségi társadalom tekintetében. Ez azért is nagyon aggasztó, mert a többségi társadalom egészségügyi mutatói is…..
Szombaton piacoztam picit a Bosnyákon. Egy nagyon tavaszias, friss és üde a fogást szerettem volna, de semmi ötletem nem volt. Aztán megláttam egy kedves idősebb roma nőt Nógrádból, aki gyönyörű gombát árult: májusi pereszkét. Beszélgetni kezdtünk, és megosztotta velem ezt a receptet, amit innen is…..
Romani Gastro Medvehagymás bodag 2016.03.23 14:00:39
A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele. Nagyon sok kísérletezésre ad lehetőséget, pár verziót mi is kifejlesztettünk már. Most két húsvéti verzió következik: a medvehagymás, és a füstölt tarjás.  Íme a recept Hozzávalók: a…..
A következő receptet egy anyukámtól lenyúlt ősrégi újság ihlette. A friss tavaszi zöldségeket egy telt ízű, tökéletes állagú sonkagombóc egészíti ki. A húsvéti menü tökéletes része, amit kezdő háziasszonyoknak is jó szívvel ajánlom.  Tökéletes alternatíva az ünnepi maradékok felhasználásához, ami…..
Az idei évben nagyon korai időpontra esik a húsvét, így a mai bejegyzésünkkel már meg is kezdjük az ünnepi készülődést. A sort egy tavaszias, és nagyon ünnepi báránysaslikkal és retek tzatzikivel kezdjük. Könnyen és gyorsan elkészíthető tavaszias étel, akár az ünnepi asztalra is. Kellemes ünnepi…..
Elsősorban a nagymamám igazi roma ételei, illatok jutnak eszembe, és ami feledhetetlen ízeket és hagyományt őriz egyaránt. Nagy családban születtem, és a főzés sütés tudománya nálunk elsősorban tradicionális, de természetesen az általunk kreált ételek is szerepelnek. A családot összetartó…..
Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel. Most már…..
Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel. Sorozatunkban…..
Az előző és a következő hetekben 1000 forintos menüajánlatainkat láthatjátok a blogon. A munka során számos olyan recept jutott az eszünkbe, amiket már feldolgoztunk. A receptek között találunk igazi egzotikus különlegességet, hagyományos recepteket, és nagyon egészséges ajánlatot is. Íme a…..