Regisztráció Blogot indítok
Adatok
István123

86 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán már írtam korábban, hogy a sportgimnáziumban, ahol most tanítok, vannak cheerleaderek is. Ma épp a hetedikes osztályomban voltam, amikor az egyik ilyen diák asztalán a következő kulacsot fedeztem fel:  Sportágához illő...
A héten kihoztam az ipadeket és dolgoztunk Geogebrával. Határozott integrál volt a téma, amit eddig papíron számoltunk ki. Az ipadek az órák között az egyik tanáriban vannak egy gurulós szekrényben. Ez töltőként is funkcionál, merthogy van rajta hátul egy kábel, amit ki lehet húzni is be álló…..
Lezárult a harmadik iskolahét Bécsben és Ausztria keleti tartományaiban. Ezzel itt véget ért az a három hetes biztonsági időszak, ami alatt minden diáknak és tanárnak minden iskolai tanítási napon érvényes negatív teszttel kellet rendelkeznie. Jövő héttől már csak a nem beoltott diákoknak és…..
Elkezdődött az új tanév, nekem új iskolában és új városban: hét év után eljöttem Bregenzből, most szeptembertől már Bécsben tanítok egy gimnáziumban. Az iskola neve Ballsportgymnasium és ahogy az a névből is látható, egy sportgimnáziumról van szó. A harmadik kerületben van, egy ötemeletes épület…..
A múlt héten érdekes dolog történt a nyolcadikos gimnáziumi osztályomban, miközben a határozott integrálról tanultunk. Írtam a témához egy általános összefoglalót, de minden érthető lesz enélkül is, ha a határozott integrál fogalma nem teljesen ismeretlen. Összefoglalás (határozott integrál) A…..
Ugyan már lassan november van, de az új tanévben még nem volt bejegyzés, úgyhogy korábbról kezdem. Úgy alakult, hogy a tavalyi három iskolámból egy, a Riedenburg kiesett, az óraszámomat a másik két iskolában (Marienberg és Borg Lauterach) töltötték fel. Lauterachban három osztályom van: egy…..
A mai bejegyzésben az idei írásbeli alkalmazott matematika érettségiről lesz szó. Az érettségi feladatokról és az érettségi felépítéséről már írtam korábban. Az ott leírtakhoz képest annyi változás van, hogy most a következő értékelési táblázat van érvényben: 44–48 pont: jeles 38–43 pont:  jó 31–…..
Rég nem volt már új bejegyzés, úgyhogy most messziről kell kezdenem. Januárban voltam Bécsben, továbbképzésen. Item-Writing volt a téma, azaz arról volt szó, hogy hogyan kell érettségi szinvonalú feladatokat írni. Már majdnem egy éve vártam erre a továbbképzésre, és nem is kellett csalódnom, jó…..
Az elmúlt napokban leginkább egy új telefonos alkalmazás foglalkoztatta a kollégákat, a Lernsieg. Ebben a telefonos applikációban osztrák és német iskolákat és azok tanárait lehet értékelni. Az értékelés olyan, mint az Ubernél vagy a Google Maps-en: egytől ötig lehet csillagokat adni. Különböző…..
A múlt héten pénteken (szeptember 20) megvolt az őszi vizsgaidőszak írásbeli matematikaérettségije. A feladatok a HLW-ben átlagos nehézségűek voltak, volt köztük ilyen is, olyan is, de összességében nem volt elérhetetlen az elégséges vagy akár a jobb jegyek sem. Nekem összesen hét vizsgázóm volt. Az…..
Vége az első hétnek. Minden rendben ment, de hirtelenjében sok dolgom volt. Ez összefügg azzal is, hogy idén a BORG Lauterachban is vagyok, ami egy ún. Bundesoberstufenrealgymnasium (BORG), azaz szövetségi, felső tagozatos reálgimnázium. Egy kis magyarázat ehhez az iskolaformához: Ausztriában 6-10…..
Szünet van, még szeptember 6-ig, aztán kezdődnek a javítóvizsgák, szeptember 9-én, hétfőn pedig az új tanév. Addig is foglalkozom matekkal, most például Geogebrával, aminek most már az androidos verziója is meg tud jeleníteni kiterjesztett valóságot. Így néz ki:  ..
Az utóbbi pár hónapban sok dolog történt, mindegyik valószínűleg nem fog eszembe jutni, de ami igen, azt leírom. Az esti tagoztos osztályommal haladok, nagyjából terv szerint. Most kezdtem a statisztikát, utána még valószínűségszámítás és végeztünk az anyaggal; ha minden jól megy, novemberben,…..
Elkezdődött a második félév, eddig különösebb esemény nélkül, hacsak nem számítjuk a tegnapi első órámat az esti tagozaton. Ez az esti tagozat egy Lehre und Matura elnevezésű, érettségire felkészítő kurzus, duális rendszerű szakmunkásképzésben résztvevőknek. Már tanultak matekot az elmúlt…..
Ezen a héten szünet van, minden nyugodt (itt a két félév között mindig kiadnak egy hetet). Dolgozok ezen-azon, de most lehet kicsit lazítani. Jövő héttől viszont már keményebb lesz: az érettségiző osztályaim a célegyenesbe érnek az utolsó félévvel és indul egy esti tagozatos csoportom is (ők már…..
A tanév már több mint egy hónapja elkezdődött, eddig mégis tologattam az írást, mert mindig volt valami fontosabb. Most már viszont tartok tőle, hogy túlságosan sokmindent elfelejtenék, ha tovább halogatnám a dolgot, úgyhogy tessék egy kis összefoglaló az eddigi eseményekről. Szeptember 10-én volt…..
Az írásbeli érettségiknek vége, úgyhogy lazul egy kicsit a tempó, ami a munkát illeti. Két érettségiző osztályom volt, egy a Marienbergben, egy a Volkshochschule-ban. Itt is hasonlóan van, mint Magyarországon: ha az írásbeli nem sikerült matekból, akkor lehet menni szóbelizini, ezt hívják…..
Napi cukiság rovatunk következik. A negyedikes gimnáziumi osztályomban készült a kép, ami mindjárt látható lesz, az egyik diákom kabalaállatáról. A legtöbben csak dolgozatíráshoz hozzák el a kabaláikat, amiket akkor ki is tesznek az asztalra, de a tanórákon ezek az állatfigurák és…..
Húshagyókedd van, ami félhivatalos ünnepnap itt Vorarlbergben. Nincs benne a naptárban, de sok üzlet csak délelőtt tart nyitva és az iskolákban sincs egész nap tanítás. Ez alól az én iskoláim sem voltak kivételek, mindkettőben csak az első három óra volt megtartva, utána hazamehettek a diákok (akik…..
Semesterferien, azaz félévközi szünet van, annak is az utolsó napja. Úgy terveztem, hogy erre a bejegyzésre már előbb sort kerítek, de aztán mégiscsak úgy alakult, hogy vasárnap este írom a leckét. A félév vége mozgalmas volt: dolgozatok, szóbeli vizsgák, pótdolgozatok, jegybeírás, osztályozó…..
Matektanárként Ausztriában 2018.01.13 22:37:26
2018.01.13 Már lassan egy éve nem frissült a blog. Tavaly február környékén megsűrűsödtek a teendőim az akkori érettségiző osztályommal (meg egyébként is) és a blogírás valahogy mindig az utolsó helyre került. Az idén is van érettségiző osztályom, sőt kettő is, de remélem, hogy most azért tudok…..
Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel…..
István123 2017.10.01 15:35:22
Kedves Judit!

Én is tanárként dolgozom. Korábban gondolkodtam azon, hogy Angliába megyek dolgozni és még a mai napig sem zártam ki teljesen. Mivel azt írtad, hogy kommentben lehet kérdezni,
íme néhány dolog, amire kíváncsi lennék (ha nem gond, nem csoportosítom a kérdéseket, csak leírom, ahogy eszembe jutnak):

- Mennyi a teljes munkaidőben foglalkoztatott tanárok kötelező heti óraszáma? (középiskolában / Sixth Formban / College-ben)

- Gondolom először még határozott idejű szerződést kap az ember. Mennyi idő után vesznek át határozatlan idejűre?

- Milyen eloszlásban vannak a tanárok órái (délelőtt / délután)? Gyakoriak a lyukasórák?

- Hány órája vagy egy diáknak hetente középiskolában és a Sixth Formban / College-ben, és milyen eloszlásban? (délelőtt / délután)? (tudom, ez egyénenkén változó, de mégis érdekelne, csak úgy nagyjából: mekkora a terhelés éri a diákokat Angliában?)

- Mekkorák a tanulócsoportok?

- Kell ebédfelügyeletet / folyosóügyeletet / napközit vagy valami hasonlót vállalni?

- Hogy oldják meg a helyettesítéseket, ha lebetegszik valaki? Betesznek valakit a kollégák közül vagy hívnak helyettesítő tanárt?

- Mennyire nehéz évközben szabadságot kivenni?

- Úgy tudom, hogy ott nem az osztályoknak / tanulócsoportoknak, hanem a tanároknak vannak termeik és egy adott tanár majdnem minden óráját ugyanott tartja. Igaz ez?

- Azt írod, hogy nincs felelés, se röpdolgozat, és nincsenek jegyek. Előre bejelentett dolgozatok sincsenek? Van valamilyen év végi tantárgyi értékelés (írásos vagy számszerű), legalább tájékoztató jelleggel?

- Mennyire felszereltek a tantermek? (wlan / számítógép / projektor / interaktív tábla)

Tudom, ez így sok egyszerre, de azért örülnék, ha legalább néhány kérdést meg tudnál válaszolni.

Előre is köszönöm.
Felütésnek álljon itt egy kép egy múlt heti házi feladatról, amit a képen látható félbetépett füzetlap formájában tettek elém az óra elején, a házi feladatok ellenőrzésénél:   Voltak már különb eseteim is. Múlt évben előfordult például, hogy valaki lefénymásolta az osztálytársa leckéjét és azt…..
A hét legnagyobb eseménye a hétfői próbaérettségi volt a Marienbergben. A három végzős osztály egyszerre írta, 270 percen keresztül, ahogy az majd a rendes érettséginél is lesz. Nem volt fennakadás, minden rendben ment. Az eredmények lehetnének jobbak, de még van idő az…..
Hosszú kihagyás után jön ez a bejegyzés. Remélem, hogy most már rendszeresen fogok tudni írni. Tegnapelőtt kezdődött a második félév. Előtte, mint általában, egy hét Semesterferien volt, ami jól is jött az utolsó hetek munkája után. Több osztályomban is szóbeli vizsgák voltak vagy dolgozatok,…..