Regisztráció Blogot indítok
Adatok
paulonviki

109 bejegyzést írt és 107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kisrigók Kisrigók meseregény 2017.10.11 07:41:41
Kedves Olvasók,  fogadjátok szeretettel, olvassátok nyitott szívvel meseregényemet, ami október elején megjelent a Pagony Kiadónál! Megtaláljátok a könyvesboltokban.     ..
szófukar Alfréd a Matyi téren 2017.07.02 16:15:40
– Ne menj le, hallod, nagyon sokan lesznek, bajod esik! – mondta, és bal hátsú lábát előrenyújtva ügyeskedte ki a lábujjak közül az egérárpa toklászait. – Tudom, mindenki ott lesz, de én is hallani akarom! – Akkor hegyezd a füled itt... – Te tudod, hogy nekem mit jelent ez, mégis akadékoskodsz...…..
szófukar Gazmese 2017.05.22 14:07:06
Valahogyan úgy kell elképzelni, hogy a veteményes egy mesebeli királyság. De nem úgy, hogy abban a sütőtök, meg a paradicsom az uralkodó! Azok csak a díszlet, a borsó a fizetőeszköz. A király a Nagy Útifű (egy nyár alatt többen is, Első Nagy Útifű, Második Nagy Útifű...) És a nép a laboda, a…..
szófukar Megkezdődött 2017.05.08 09:37:51
A törökszegfű, ha villamosra vár a Moszkvatéren, akkor a temetőbe megy.  Ha van mellette karaj csont nélkül a szatyorban, akkor csak a piacról haza. Az is lehet, hogy akkor gurul, huzzák.  Randevúra nem jár. Ami a piacról megy haza, annak a vize nem poshad meg. Cserélgetik. Ami a Moszkvatéren…..
kisrigók Perpetuum mobile 2017.05.05 08:45:18
Perpetuum mobile, mondta anya, és megkértem, hogy ismételje el kétszer. Van ilyen, csak éppen nem létezik. Örökmozgó magyarul. Minden megáll: megy az autóm, vagy a szétgurulnak a golyók, elég messzire, ahhoz, hogy nehéz legyen összeszedni, de végül megállnak.  Na, ezt sem tudták jól a…..
Ezer a labdarózsa.  Most csak ring. De ha leesne, elpattogna. Azután gurulna. Egy patakba ugrana. Lebegve úszna. Parton szárítkozna. Senkihez se szólna. Inkább már bújdokolna, csak éjszaka gurulna. Nappal lapulevél alá bújna. Az égboltra vágyna. Hogy a teliholdnak is legyen labdája, a rózsának is…..
szófukar Hatásos 2017.04.30 18:31:45
– Gyárban. – válaszolta János komolyan. – Apám nem fog örülni… – csóválta a fejét a lány, aztán visszabújt a férfi nyakához, és nem is próbálta titkolni, hogy milyen élvezettel szagolgatja.   Még háromszor találkoztak a bemutatkozásig, egyszer a Fűvészkertben, ott csók is volt, egyszer moziban,…..
szófukar Havazás áprilisban 2017.04.19 14:18:20
A hó vonaton jött, mondjuk úgy, hozták. Mondjuk, keletről. Mondjuk, a Transzszibérián. Mondjuk azért jött ide, mert itt akar meghalni, mert ott nem tud, ott csak élni, meg csillogni. Azok hozzák, kik meg éppen ott nem tudnak élni, mert ott télen, a hosszúhosszú télen, úgy csillog a hó, nem lehet…..
szófukar március elébe 2017.02.27 12:13:34
az erdő csupa puha illat, csupa puha sár. mohapapucsban álldogálnak a fák meztelen. várnak. márciust. mert a hónapok csak hónapok, de a március az valaki. üzenni fog, de nem azt, hogy "érkezem majd", csak azt, hogy "ittvagyok". nagy lesz akkor a kapkodás. a fák hajladoznak majd, viszketősen rázzák…..
szófukar Cinkebúcsú 2017.02.21 14:07:52
– Eriggy vissza az erdőbe! – mondta a diófa a cinkének – kitelt a tél, mire vársz még?! A cinke rázogatta kis fejét, felrebbent, visszaszállt, lábacskáit emelgette, karmocskája a diófába vájt, csőrét törülgette benne: – Ez a tavaszi kert veszélyes már, motoznak benne, zajos is lesz hamar, a…..
szófukar kalendárium 2017.02.08 09:36:11
a januárt megkentük, feltekertük, felszeleteltük és megettük, mint egy piskótatekercset. édes volt és kevéske.   a februárt feltekerem, kiviszem és kirázom majd, mint egy kisszőnyeget, és vele a telet. a márciust meghajtogatom és vízreteszem, mint egy papírhajót. az áprilist számbaveszem,…..
szófukar februáresti mese 2017.02.07 13:01:57
a hólétó hétemelet mély. ezt most pontosan lehet tudni, ahogy tükröződik a házunk. a gumicsizma szára nem hétemelet magas. a gördeszka pedig felfordítva sem tutaj. a hólétavat nem szabad megközelíteni. a hólétónak három holdja van, egy a fogyó, kettő meg az utcai lámpák. a hólétóra éjjel leszállnak…..
szófukar kérem vigyázzanak 2017.02.03 12:47:56
hétköznap héttízkor egészen a  metróajtóhoz kísér egy fiú egy vak lányt a nyugatinál. amikor eléjük csúszik a metró, egymásfelé fordulnak, mozog a szájuk. megáll a szerelvény, pontosan előttük nyílódnak az ajtók, a fiú tenyerébe pontosan belefér a lány hajlított karjának könyöke, egy kicsit lök…..
szófukar egy régi vasárnap 2017.02.02 14:05:21
  anyám telefonbamondja, hogy "menj haza, drágaöcsém, ne maradj ott, minek ott ülni mellette", én meg fáradt vagyok és türelmetlen, azt kérdezem tőle,"miért mondod ezt neki, te is egyedül akarsz majd meghalni?", azonnal rávágja, "én egyáltalán nem akarok meghalni", és akkor  nagymama megkérdezi,…..
kisrigók "a meggyilkolt Mozart" 2017.02.01 15:28:47
egy olvasó kommentje kapcsán írom, mit gondolok a békeidőben árvaságra jutásról: "Nem tudok sajnálni egyetlen kacsamamát sem, aki sorsára hagyja a fiókáját, csak azért, mert más, mint a többi. Ez nem ugyanaz az eset, mint ha azért hagyná éhen pusztulni, vagy azért keresne neki más élőhelyet, mert…..
paulonviki 2017.02.02 11:03:25
@banyuc: létezik olyan tényleg, hogy egy viszonylag rendezett gyerekkorbor éppen kinövő fiatal nő, támogató és megértő háttérrel rendelkezik, lehetősége van tanulni vagy dolgozni és lemond a gyerekéről?
próbálom elképzelni, hoyg egy fiatal nő a fent vázolt helyzetben van, mégis egyértelműen úgy érzi, hogy nem akarja a gyereket, mégis kicsúszik az abortuszidőkeretből (most abba ne menjünk bele, az abortusz etikus e vagy sem), megszüli és lemmond róla. vétkes-e ez a nő? nem ajándékozott-e így is életet valakinek, és nem adott e egy új lehetőséget a világnak, nem nyitot-e akkor is egy új könyvet, ha ő maga tovább már nem kíséri ennek a gyereknek a történetét?
paulonviki 2017.02.02 12:31:17
@banyuc: és akkor még nem számoltunk, a nem lemondó, gondoskodó, ám mérgező szülőkkel...
paulonviki 2017.02.03 11:10:24
@csivicsuvi:

Kedves Csivicsuvi,

ki lennék én, hogy felmentést adhatok..? és ki lennél te, hogy ítélhetsz..?
szófukar kikelet? 2017.02.02 13:46:12
tudhatnád, hogy másnapra már hóvirág is lesz. a bokor alatt. a város a bokor, és az aluljárókban lesz a hóvirág, a borostyánlevélbe töltve. el se kell dönteni, hogy ez a végét jelenti-e valaminek (mondjuk  a télnek), vagy a kezdetét (mondjuk a tavasznak). futószáron jár az idő, mint az iskoláslovak,…..
kisrigók a csúnya kacsa 2017.01.16 13:10:57
végignéztük a gyerekekkel, ahogy a kiköltőanya lemond fiókájáról. zavarban voltam. ültünk a színpad elé terített szőnyegen és nem is mertem a gyerekekre nézni. a tó népe (a család és a tágabb közösség) arra bíztatta az anyát, valahogy szabaduljon meg a fura fiókától. az anyának nem volt ideje és…..
paulonviki 2017.01.24 20:36:26
@csivicsuvi: hosszan válaszolok, örülök, ha elolvasod majd.
csináltattunk útleveleket.  még mindig félek a hivatalokban, hogy kiderül valami, és mégsem az enyémek. ahogyan attól is, hogy ma is léteznek a réginéven, csak úgy a semmiben, nem történik velük semmi, csak vannak. figyelem az ügyintéző arcát, hogy látszik-e rajta valami furcsálkodás, és drukkolok,…..
paulonviki 2017.01.12 08:25:07
paulonviki 2017.01.12 08:25:53
@csivicsuvi: mindig is csodáltam a tanítókat, már az osztáynévsor miatt is.
kisrigók váltó 2017.01.03 14:24:30
ha nagyóvodást fogadsz örökbe, akkor már nem kell megtanítani orrotfújni csak cipőtkötni, kendőben nem kötheted magadra, viszont biciklin még elfér, de egy fontos dolog nagyon hamar eljön: a sajátvilág védelme, a kiskamaszos zárkózottság, és erre a biztonságos elvonulásra szükségük van a…..
én a hetvenes évek szülészeti iparában születtem, alternatíváktól mentesen futószalagon születtünk kortársaimmal, és ha nem történt tragédia, akkor különbségek se nagyon voltak, részletekbe menő születéstörténetet sosem hallottunk. de így is van néhány apróság, amit gyerekkorunk óta tudunk: milyen…..
paulonviki 2016.11.01 18:23:36
@kispotzak: igenigen, pontosan, köszönöm!
a városi temetőben futkostak, a vidékiben jobb lett volna, ha nem. a városiban újragyújtogattuk, ahány kialudt mécsest találtunk, mindet, a vidékiben az tolakodó lett volna. szandra kérdezgette tőlem, mindjárt sírok-e, elvárta, szerencsére, nagymama sírt egy keveset, és ez megnyugtatta. dzseni…..
paulonviki 2016.11.01 18:22:54
@Adelanna: csaba hajnaltól estig csak mondja mondja és mondja
elköltöztünk. dzseniben még élénken él, hogy egy éve budapestre költözött, úgyhogy most azt mondja, a régi lakás budapesten volt, az új meg nem tudja, hol van. majd megtanulja. csaba tanul új járatokat, és metrómegállókat, szandrának meg melegebb a fürdőszoba, úgyhogy nem nyafog reggelente, hogy…..
paulonviki 2016.10.26 13:50:15
@Wandál: remélem, hogy nincs igazad, és mégiscsak rendes kamasz lesz, járna ez a "rendetlen" kisgyerekkor utan. én például már felnőtt vagyok, de még így se tudom pontosan, mennyi mindent köszönhetek nekik.
2014 júniusa van és szandra felveszi reggel a gyerekotthon legszebb ruháját, ami ronda, és kényelmetlen, lepkecsatok repdesnek a hajában, és azt mondja, csak az én kedvemért jön el a felvételire. hat és fél éves, be is van iratva iskolába. én megpróbálom féloldalban leírni, hogy nem tudok a…..
gyerekek a szobában vannak, én a konyhában telefonálok anyámmal, szóba kerül dzseni új  óvodája is. dzseni kijön és kérdi:- miről beszéltél?- nagymamával beszéltem sokmindenről, a te ovidról is.dzseni bemegy, tíz perc múlva újra kijön.- mit mondtál?- semmit. nem szóltam.- de az előbb!- az előbb…..
kisrigók hiába próbálom 2016.08.02 15:18:35
– ki az én anyukám? – kérdi szandra.– sajnos én sem ismerem a nénit, aki szült téged. – felelek.– de a nevét azt tudod!– igen, tudom. – válaszolok, és várom, mi lesz.– mondd meg! – szólít fel.megmondom.– nem emlékszem rá egyáltalán, hiába próbálom... – mondja merengve.– senki sem emlékszik a…..