Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kerényi Éva

5 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. Danis Jenő háborúja Ügyvédi praxisából kellett Dr. Danis Jenőnek a felvidéki Ratkóról bevonulnia, amikor 1915 nyarán számára is megérkezett a behívó parancs. A 29-es vadászokhoz került Losoncra, majd az orosz frontra, ahol a Bruszilov-offenzíva idején hadifogságba esett. Egy újabb háborús…..
Egy megsárgult hadifogolynapló története Gömöri hadinapló-sorozatunkat folytatva ezúttal egy Rimaszombat melletti kicsiny falu, mára a város részévé vált Rimatamásfalva községbe barangolunk el, ahol egykor Habán János (1889-1967) gazdálkodó élt családja körében. A…..
„Kimegyek a doberdói harctérre, Feltekintek a csillagos nagy égre, Csillagos ég merre van a magyar hazám, Merre sirat engem az édesanyám.” A kesergő katonadal kezdő sorai sokunk számára ismerősen csengenek. Fújták nagyapáink, akik szerencsésen visszatértek a festői szépségű…..
Koszka Gyula tábori levelezése és felvételei a Gömör-Kishonti Múzeumban Koszka Gyula a háború idején önkéntesként szolgált a beszetercebányai 16-os honvédeknél. Gazdag fotó- és kézirathagyaték maradt utána, amely különleges felvételeket és leírásokat tartalmaz…..
Szemelvények Haynik Géza lapszerkesztő orosz hadifogolytáborban írt naplójából A rimaszombati Gömör–Kishonti Múzeum kiállítótermében 2014. május 16. és szeptember 30. között látogatható „A Nagy Háború. Rimaszombat az I. világháborúban” c. tárlat, amely az első…..