Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mamabella

35 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavaszban az a legjobb, hogy tele a piac zsenge, tölteni való zöldségekkel: tök, karalábé, cukkini, padlizsán, bármelyik tökéletes ehhez a zseniálisan egyszerű egytálételhez. Én most egy kis duci-buci tököt választottam, abba került a pirított darált húsos-rizses egyveleg,…..
Végre tavasz van, kezdődik a spárga szezon! Nálunk az első spárgával készült étel ez a könnyű, zamatos, tejszínnel habart leves, tojásos galuskával, petrezselyemmel. A spárga nagon könnyen emészthető, magas az ásványianyag és a vitamin tartalma. Figyeljünk a vásárlásnál,…..
Klasszikus kedvenc olyan alkalmakra, amikor tényleg minimális időt szeretnék a konyhában tölteni. Lajos Mari bögrés-mákos süteménye ihlette, de sokkal kevesebb cukorral készül, és a liszt felét aprószemű zabpehellyel és 1-2 evőkanál zabkorpával helyettesítem, ettől ilyen…..
Egyszerű, gyors, egészséges és a friss medvehagymától illatos ez a 20 perc alatt elkészülő vacsora. Kezdő háziasszonyoknak különösen ajánlott, annyira könnyű elkészíteni. A zeller édeskésen fanyar ízét remekül kiegészíti a tejszín és a medvehagyma zöldje. Ropogós vajas…..
Következzen ismét egy nagymama recept, igaz ez nem az én nagymamámé, hanem a Gasztroakrobatáé.  A tészta pofon egyszerű, kevert tészta, bármilyen gyümölcs remekül illik hozzá. Persze szezonban a friss gyümölcs az igazi, most tél végén megteszi a mélyhűtőben lapuló meggy is.…..
Ismét egy étel kifejezetten húsimádóknak. Olyan gyönyörű volt ez a csontozatlan bőr nélküli csülök a hentesnél, hogy nem bírtam otthagyni. Pékné helyett most csak hagymával párolódott a barna sörben és sült ropogósra. Hogy senki ne panaszkodjon az étel töménysége miatt,…..
Könnyű, gyors hétvégi reggeli azoknak, akik preferálják az egészséges újdonságokat. Kifejezetten érett banán kell hozzá, tehát nem gond, ha már kicsit barnult a héja. Cukor helyett nyirfacukor van benne, a tartalomról a zabpehely és zabkorpa gondoskodik. A zabpehely és zabkorpa…..
Igazi házikedvenc vasárnapi ebéd. Aki nem kedveli a nyulat, az készítheti marhalábszárból, vagy akár csirkéből is. A lényeg a krémes, zamatos, kissé savanykás zödségmártás és a pihepuha petrezselymes zsemlegombóc fantasztikus kettőse. Egyszerű, könnyen elkészíthető,…..
Ikonikus recept a nagymamámtól, aki rám hagyta kézzel írt recepteskönyvét. Ezt most szó szerint fogom idézni, kiegészítve persze a megjegyzéseimmel, változtatásokkal. A pite tényleg pille könnyű, ugyanis csak a hajszálvékony linzer aljban és tetőben van liszt,  a töltelék…..
Igazi téli étel, tökéletes vendégváró hidegtálhoz, vagy csak úgy magában. Sokan nem mernek belevágni, pedig egyszerűbb elkészíteni, mint a húslevest. Másrészt riasztó lehet, hogy az áruházak hidegpultjában kapható kocsonyák a húson kívűl sok minden egyebet is tartalmaznak,…..
Sokszor, sok helyen kóstoltunk dobostortát, de ritka volt az a cukrászda, ahol ízlett. A fiúk nálunk rajonganak érte, minden születésnapon követelik. Így elkezdtem kísérletezni egy kicsit az ízekkel és most megosztom mitől más egy kicsit az enyém. Az alap természetesen a…..
Húsimádók kedvence ez a szaftos vendégváró pecsenye, a tölteléke ezerféle képpen variálható (mi akad éppen otthon?) és ha marad belőle másnapra, uzsonnára is tökéletes hidegen. Azon húsételek közé tartozik, amit előre elő lehet készíteni, aztán órákat tölthet a…..
Ha valakinek a sárgaborsóról a gyerekkori menzakaja jut eszébe, nem hibáztatom. Mivel én szívesen kisérletezem és egyébként a lencse és a bab szívesen látott leves alapanyagok a konyhámban, gondoltam megpróbálok kezdeni valamit a sárgaborsóval, amit a világ egyik…..
Még tartanak az újévi fogadkozások az egészségesebb étkezésről..... Ennek a mottónak a szellemében készült el ez a villámgyors vitaminbomba, tényleg csak a cékla megfőzése tart egy kis ideig. A cékláról a csatni készítése alkalmából már ódákat zengtem, igazi szuper…..
Az ünnepek között is kell készíteni valami egyszerűt, gyorsat, édeskésen füstöset. Na ez a csirkemell pont ilyen, a paradicsomkrém, az ananász és a kolozsvári szalonna feldobja a semleges csirkehúst, a vadrizs köret és a gránátalma pedig némi különlegeset visz ebbe a fél óra…..
A hétvégén nagyobb vendégség volt nálunk és idő hiányában szerettem volna valami egyszerű, de fenséges sültet csinálni. Erre a csontos tarját tartottam a legmegfelelőbbnek, ez a hús ugyanis elég zsiradékot tartalmaz ahhoz, hogy hosszabb sülés alatt se száradjon ki. A…..
Külföldi gasztro híreket böngészve bukkantam erre a receptre. A csatni eredetéről egy korábbi blogbejegyzésben már írtam, maximum annyi újdonságot tudnék hozzáfűzni, hogy tessék bátran kisérletezni a hozzávalókkal. Nekem például nem tetszett, hogy az eredeti receptben…..
A chutney vagy csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szósz, amelynek az alapja a hagyma, a cukor és az ecet, többnyire zöldségféléből készül. Ezt a receptet tavaly a karácsonyi vacsorához készített steakhez tálaltam először, és annyira ízlett mindenkinek, hogy felkerült az…..
Mamabella 2014.12.21 18:52:58
@ciluklári: Szia, köszönöm a visszajelzést. Az adott mennyiséghez tényleg 7 dl folyadék kell, többszörösen kipróbált a recept. Lehet fele-fele arányban is a bort és a balzsamecetet, mert nem mindenki szereti ezt a nagyon markánsan savanykás ízt. Ha csak borral csinálnád, akkor sem romlik meg, hiszen a hosszú cukorral való főzéstől teljesen besűrűsödik a leve, és a száraz dunszt tartósítja. És tapasztalatom szerint, nincs ideje megromlani, olyan gyorsan elfogy :-)
Ez a nyári hangulatat idéző sütemény is az a kategória, amire mindenkinek van egy saját receptje. Akinek van  fagyasztója a meggyet nagyon érdemes lefagyasztani, levesekbe, sütikbe egész télen használható és nagyságrendekkel finomabb, mint a boltban kapható megggybefőtt.…..
Ez az ajándékötlet végtelenül egyszerű és sokféle módon variálható és nem utolsó sorban tényleg elkészíthető az utolsó pillanatban is. A csomagolás módjának változtatásával akár több barátot és családtagot is meglephetünk vele. A bolti műzlikkel ellentétben ez…..
A narancs dzsemet vagy imádja valaki, vagy nem bírja megenni. Mi szeretjük ezt a nagyon egyedi, kicsit kesernyés-édeskés-savanykás gyümölcs relish-t. Én nagymamám 60 évvel ezelőtt kézzel írt recepteskönyvéből való recept alapján készítem, igaz egy dolgot változtattam: jóval…..
Mielőtt ennek a fenséges ünnepi ételnek a receptjét elmesélem, pár szó az étel eredetéről: Először is eredetileg bélszínnel készítették és egy bizonyos Arthur Wellesleyről kapta a nevét. Ő volt az, aki az 1813. június 21-i vitoriai csatában Napóleon felett aratott diadala…..
Igazi vendégváró étel, húsimádóknak. Az oldalas nem tartozik a nagyon drága húsok közé és ha van egy jó hentesünk, aki csak annyi zsírt hagy rajta, amennyi feltétlenül szükséges, akkor egy fantasztikus alapanyaggal dolgozhatunk. Nincs vele sok macera, az előkészítés után…..
Ezt a pohárkrémet a tiramisu ihlette, amiért az egész család oda van. Mivel én nem bírom megenni a nyers tojással készült sütiket, egy kicsit alakítottam, finomítottam rajta és a család így is imádja. Sok baráti bulin szerepelt már kíválóan, így most megosztom veletek is.…..
Akkor szoktam elővenni a római agyag edényt és kitalálni bele egy pecsenyét, amikor nincs időm vagy nem akarok túl sokat szöszölni a konyhában. Ezeknek az ételeknek nagy előnye, hogy gyakorlatilag csak az előkészítésre kell némi időt fordítani, aztán a sütés alatt…..
Mamabella 2014.11.05 20:23:38
@Voodookoop: Nem egyáltalán nem lett "főtt" állaga, -nem kell rá csak egy nagyon kevés folyadék, inkább a saját levében párolódjon. A sütés végére a bacon ropogósra sül rajta. Én nagyon szeretem a bacon, hús, gyümölcs combót, és mivel egy nagyon ízes, erősemn ízesített húsról van szó, ezért illik hozzá a semleges kuszkusz vagy krumplipüré.