Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AdamSmith

14 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kutató 600 milliomos életvitelét vizsgálta meg, és több különbséget talált abban, ahogy az idejük és az energiájukat beosztják egy átlagemberhez képest. Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere..
AdamSmith 2019.02.15 22:39:11
A munkanélküliség az egyik legdurvábban a fiatalokat sújtja néhány európai országban, ez is gátolja a gazdasági válságból való kilábalást. Az OECD adatai szerint leginkább Görögország, Spanyolország és Olaszország érintett Európán kívül, igaz az abszolút csúcstartó…..
AdamSmith 2016.08.04 14:23:50
@Rodolfo63: az van, hogy de.

"A KSH nemrég közleményt is kiadott ez ügyben, arra hivatkozva, hogy a külföldön dolgozók beszámítása módszertani okokra vezethető vissza, közgazdasági értelmét ennek pedig az adhatja, hogy azok, akik beszámítanak a statisztikába, rendelkeznek hátrahagyott magyarországi háztartással (nem csak lakással, hanem családtagokkal), akiket a külföldön megszerzett jövedelmükkel támogathatnak, így az itthon maradtak is jövedelemhez jutnak ezáltal."

részletesebben: www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ennyivel_nott_kozmunka_es_kulfoldon_dolgozok_nelkul_a_foglalkoztatas_-400.193885.html
 Egy modell azért modell, mert modellezi a valóságot, nem pedig leképezi. Kezdőmondatomért rögtön minden tisztelt olvasóm elnézését kell kérnem, mert nem szeretek ilyen dodonai mondatokat megfogalmazni, viszont most rákényszerültem. Alig több mint egy hete múlt, hogy…..
AdamSmith 2011.12.05 10:57:44
Az eredeti elemzés kritikusai szerintem nem azt várják attól, amit tud. Nem az volt a célja, hogy rávilágítson, hogy az egyes pártoknak mit kell tenniük az új választási rendszerhez való alkalmazkodás érdekében a korábbi eredmények tükrében ilyen meg olyan feltételezések mellett. A cél sokkal inkább az volt, hogy megmutassa, hogy értékelje az új rendszer szabályzóit (megtörtént) és megállapítsa, hogy volt-e olyan szándék az új EVK-k megrajzolásánál, ami a korábbi eredményekre alapozott manipulációs szándékot (volt).

Azt nem mutatja meg az elemzés, hogy a most benyújtott jogszabályjavaslat alapján milyen mandátumok keletkeznének, vagy keletkeztek volna az egyes ciklusok eredménye alapján. Sok input eleve hiányzik - nemzetiségi, határon túli -, és több kompromisszumot kell kötni az eredményhez, mint amennyi egy objektív bemutatáshoz szükséges. Ezzel együtt ha az a kérdés, hogy a korábbi eredmények alapján lehetséges-e ilyen számításokat végezni, persze, lehet. Akár a korábbi egyéni eredmények, akár valamilyen "szokásos egyéni-listás" eltérés alapján lehet generálni olyan hangsúlyozottan virtuális egyéni VK-adatokat, amelyekre lehet parlamentet számolni. Be lehet építeni együttműködési szcenáriókat, lehet vele játszani. Vélhetően a pártok meg is teszik, meg kell tegyék, és az alapján mérlegelhetik együttműködési stratégiáikat.

Ha itt most elő lenne adva, hogy "na kollegák, 2006ban így nézett volna ki a 199 fő a parlamentben", akkor meg ezzel kapcsolatben jönne, jött volna a módszertani megjegyzések sokasága.

Tehát végső megoldás nincs a mandátumbecslésre. A választókerületek meghatározását megalapozó manipulációs szándék bemutatására van (inkább van, mint nincs), ahogy ez meg is történt. Nyilván bármikor lehet olyat mondani, hogy "mindenkinek van esélye választást nyerni, aki elindul", csak ez kívül esik a történeti adatokra alapozott választási esélylatolgatásra. Körül-belül annyira megalapozott, mint azt latolgatni, hogy hány %-ot veszít Fejér 5. vk Sárbogárdon a Fidesz az IMF-megállapodással.
AdamSmith 2011.12.05 12:13:22
A vokscentrum.hu-n minden választás számszerű és %-os összesítése megtekinthető. 1994 pl itt: www.vokscentrum.hu/valaszt/valeredm.php?mszkod=112405&evvalaszt=1994&jny=hun

A területi listák országos összesítése a következőképp alakult:
MSZP - 31,27%
SZDSZ - 18,62%
MDF - 12,03%
FKGP - 7,88%
Fidesz - 7,7%
KDNP - 7,37%
Munkáspárt - 3,29%

3% alatt még vagy 15 szervezet mindenféle %-okkal. Tehát igen, a rendszer ma is többségi és igen a szétforgácsolódott táborokat szétszórja.

A mostani javaslattal ugye a baj az, hogy ezt a matekot megtartva, sőt, vitathatóan erősítve úgy húzza újra a VK-kat, hogy az a megrajzoló politikai érdekeinek kedvezzen. Vagyis nem az a kérdés, hogy rossz-e ma a rendszer, hanem hogy megjavítja-e a többség, vagy annak elemeit megtartva áthangolja saját támogatására.

Természetesen az egész vita teljesen más akkor, ha a vitázók közt van, aki az arányos rendszert részesíti előnyben, aki a választói akarat és mandátumképzés közti minél kisebb különbség pártján áll.
  Blogunkon az elmúlt hónapok során több részletben elemeztük a kormánypártok választásirendszer-koncepcióját. A hétvégén képviselői önálló indítványként benyújtották az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatot. Ezen a héten két…..
AdamSmith 2011.12.02 10:38:45
hello,

csak annyi megjegyzeskent, hogy a nemzetiségi mandátumhoz a törvény betűje szerint nem 8M*részvétel/93/4 kell majd, hanem (8M*részvétel+nem nyertes egyéni szavazatok+"nyerteskiegészítés")/93/4. Ha felteszem, hogy mindenki megegyezik és mindenhol csak két jelölt lesz, mindenhol 60-40re dől el a választás, akkor esetünkben (8M*0,5+4M*0,4+4M*0,2)/93/4, ami 17,204 szavazatot eredményezne. ha több jelölt van vagy több nagyobb arányú különbség, akkor meg nyilván még nagyobb lesz ez a szám, tehát egy kedvezményes nemzetiségi mandátum - ha minden így marad, ahogy benyújtották a törvényt - 17-20ezer szavazó között jöhet ki.

magyarországon egy 2000es becslés szerint az ezt meghaladó etnikai létszámok: cigány 600,000 (Balog Zoltán felelős államtitkár mai sajtónyilatkozatában a 750,000-es számot mondta), német 220,000, szlovák 110,000, horvát 90,000, román 25,000, majd 10.000 körüliek. ugyanakkor a 2001-es népszámlálás mér jobban orientálhat abban, hogy hányan regisztrálják majd át magukat egy kisebbségi listára, hiszen aki a bemondásig sem jut el, az vélhetően a névjegyzéki regisztrációig sem fog. itt a számok: cigány 190,000, német 62,000, szlovák 17,000, horvát 15,000, román 8,000.

tehát ha így marad a rendszer, akkor talán a cigány kisebbség lesz képes saját mandátumot szerezni, a többiek nem nagyon, a sima mandátumra meg lényegében senkinek nem lesz esélye.
Az én nyugdíjam Voks humana 2010.11.16 00:00:00
Hallom innen-onnan, hogy népszavazás kell a magánnyugdíjpénztári tagdíj visszaállításáról. Ma már azt is megírta a sajtó, hogy mi kezdeményeztük. De nem így van. Akik mondják, nem vették észre, hogy valójában nem kell. Demokratikusan megválasztott kormányunk ugyanis…..
bullshit bingo salsa 2010.07.23 07:00:00
 A spanyol-latin életérzés átjárja a testedet, a rumba, a szamba, a tequila, a forró nyári tengerparti éjszaka lelkülete, az izzó tekintetek, nedves ajkak, ébenfekete haj hullámzása mind itt van veled, közted, benned. Ez nem tánc, hanem egy új szintű kommunikáció, egy másik…..
bullshit bingo mobilkommunikáció 2010.07.22 13:47:00
Egészen csodálatos az a platform-konvergencia, ami a szemünk láttára megy végbe a valóságban. Az emberi társadalmak kapcsolati struktúráját másodpercről másodpercre mélyebben és jobban hatja át, alakítja újra, formálja saját képére ez az új mobil realitás. A változás…..
Kiemelten fontos, hogy a következő időszakban világos képet kapjunk arról, hogy az elmúlt hónapokban milyen teljesítményt nyújtottunk. Ha ezt az elemzést precízen elvégezzük, lehetőség lesz rá, hogy az ideális működés és a jelen között gap-elemzést hajtsunk végre, majd az…..
A '70-es évek a magyar '60-as évek. Nem tudományos igényű állítás, inkább valamilyen konstrukció, de mondjuk úgy, hogy az erőszakos kultúrpolitika merevségének puhulása itt metszette át az ellenkultúra feltörekvését, és robbant ki belőle a - visszafolytott, de - gitárzene. A…..
Magyar Siker Kifordulás 2010.03.09 11:45:26
Az irány az új, a jó, a hatékony, a fejlett. A magasabb, az erősebb, az átgondoltabb, a szervezettebb, az eredményesebb.Ez a tökéletes...
Mindenfelé nagyelánnal zajlott a vidámság, óévbúcsúztatás, újköszöntés, asztalontáncolás, himnusz, köztársasági elnök, sasjózsef. És az alkohol. Most meg az ágyon/földön/ismeretlen helyen felébredés után jön a fejfájás, a hányinger, satöbbi. Közszolgálati rovatunk…..
bullshit bingo tisztelt ház 2009.11.16 13:00:00
A mai politikai helyzetben olyan realitásokkal kell szembesülnie mindannyiunknak, amelyek alkalmazkodásra kényszerítik azt a víziót, amely korábban széleskörű közösségi munka által megfogalmazásra és kimunkálásra került. Fontos, hogy ebben legyen egyfajta konszenzusra való…..
bullshit bingo Öltönyház 2009.11.15 13:02:00
Csodálatos esésű szövet, amely a megfelelő kiegészítőkkel kombinálva olyan elvárható tapasztalást ad mindenkinek a környezetben, amire hosszú időszak után is jólesik majd visszaemlékezni. Ez nem egyszerűen egy valahogyan szabott termék, hanem a legjobb, legátgondoltabb,…..
Azt azért világosan kell látni, hogy az itt bemutatott értékek csak akkor válhatnak szerves egésszé, ha értékrenddé nemesülnek minden egyes felhasználóban. A tervezési folyamatban mélyen bele kell élnünk magunkat a majdani felhasználó élmény-valóságába, hiszen ő lesz az,…..
bullshit bingo Lakberendezés 2009.11.13 11:54:00
Teljesen egyértelmű, hogy ennek a térelemnek a fekvésből következő fénybeesés miatt itt kell helyet kapnia. A csodálatos, tükörsima felület a padlótól elemelkedve harmonikus párhuzamot alkot a padló síkjával, ezzel képletesen emlékeztetve a végtelenben találkozó párhuzamos…..
Köszönöm, hogy szót kaptam tőletek. Igyekszem rövid lenni, bár egy 45 perces beszéddel készültem, de ennek csak a rövidített, három perces változatát mondom el. Nagyszerű ez a rendezvény, hadd köszönjem meg a szervezőknek és az előttem szólóknak ezt a nagyszerű eseményt,…..
Fontos, hogy az előttünk álló időszakban olyan fejlesztésekre kerüljön sor, amelyek érdemben hozzájárulnak ahhoz, hogy valódi képességeinket kiteljesítsük, hogy teljes erőből előre mehessünk, hogy a hatékonysági tartalékainkat a gyakorlatba is átültethessük. Lényeges, hogy…..
Polír Oltás miért van? 2009.11.04 13:21:00
Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy létezik vírus, nagyjából…..
A Crush the Castle című várrombolós mókának nagy sikere volt pár hónapja a blogon, most megérkezett hozzá a Players Pack, azaz a játékosok által készített pályák. A játékhoz több mint 1400 kastélyt építettek a játékosok – gyanítom, hogy ezek között néhány magyar,…..
AdamSmith 2009.09.27 09:22:37
„A magam részéről a mellékelt képpel szeretnék üzenni a közösségnek” – írta Ádám, és küldött egy hekkelt fejlécet. Ezt fel is tettem a következő pár hétre, mert a blog nemcsak a munkahelyi íróasztal előtt szenvedőké, hanem a kollégiumi szobákban tornyosuló…..
AdamSmith 2009.01.22 13:17:57
@[leho]: a kép készítője is tanul és melózik. igen, fokozottan hátrányos :)


a.
közgazda Nyitó pozíció 2009.01.20 12:03:31
A világ az, ami körbevesz ami benne történik, azt én, azt mi csináljuk. A valóság eseményei emberek döntéseinek és tetteinek a következménye. Olykor ezek a döntések meglepően megjósolhatók, láthatók, olykor váratlanok és sokkszerűek. Olykor a sokkok is tervezhetők,…..