Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kintornas

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Friderikusz Podcast legutóbbi adása meglehetősen kényes témát vett elő. A házigazda Ujma Premyslaw Péter intelligenciakutatót, az IQ, öröklés, környezet című könyv szerzőjét látta vendégül.   Nem sokáig kerülgették a forró kását, a lényeg már a beszélgetés elején terítékre került: az…..
  Mindannyiunk alapszükséglete a biztonság. Egyikünk sem szeretne háborús környezetben, avagy bandaháborúk kereszttüzében élni. Sokan azonban nem érik be ennyivel, s létezésük minden apró mozaikdarabkáját tökéletesen biztonságossá kívánják formálni. Csupán azt nem veszik észre, hogy ezen…..
Vadmák Mi is az a kommunizmus? 2020.02.15 21:17:30
Szerintem sokkal egyszerűbb azzal kezdeni, hogy mi nem. Akármennyire hihetetlen is egyeseknek, a kommunizmusnak nem szinonimája a Sztálin, a Rákosi, Polpot, Berija, Marx vagy a bolsevik kifejezés. Pontosan annyira nem, mint ahogy a kereszténységnek sem szinonimája  a keresztesháború, a máglyahalál,…..
Az HBO hazai sorozat sikerei a Terápia, a Társas játék és a méltán híres Aranyélet után most egy újabb nagy dobással készülnek, egy teljes mértékben hazai fejlesztésű sorozattal. Az 1985-ben játszódó sorozat Kádár kényszerbesúgójáról készül A besúgó címmel.  A besúgó A húszas éveiben járó Geri a…..
  A jó filmek egyik ismérve, hogy odaszegezi a nézőt a képernyőhöz. Michael Moore alkotása, a Kapitalizmus: Szeretem című agymosási kísérlet olyan brutálisan ostoba, szájbarágós és hatásvadász, hogy egyszerűen képtelen voltam együltemben végignézni. A rendező tökéletesen hülyének nézi a befogadót.…..
kintornas 2021.04.08 17:21:22
@GyMasa:

Valóban nem jön a fekete autó..
mert ma már a Betyársereg jön,
meg a polgárőrség,
meg a TEK,
meg a demokratikus besúgószolgálatok,
meg a...

Írod, hogy vannak emlékeid az átkosból, de a dialektikára már nem emlékezel...
kintornas 2021.04.08 17:41:33
@GyMasa: Hja, láttam én is a youtube-on az északkoreai konc. táborokat. Az utcára vetett nyomorékokat. Az volt a csúcs, amikor összeverekedtek egy szelet kenyéren. Mindenki gimnasztyorkát viselt. Ahogy illik.
kintornas 2021.04.08 17:46:56
@GyMasa:
Ajaj!
Befejezem, mert nagyon össze fogunk veszni.
Jó egészséget neked és egyébként is minden jót!
A Szegedi Kattintós egyszer már közkinccsé tett olyan népi ihletésű poénokat, melyek jelezték, hogy a magyar néplélek iróniával reagál arra, ha az ország vezetői játékszernek tekintik őket. Most következő humorbombánk is azt bizonyítja, hogy a nép sokkal bölcsebb, mint azt…..
J. Arch Getty: The Road to Terror: Stalin and the Self-Destruction of the Bolsheviks   Szerzőnk a liberális értelmezéssel szemben nem redukálja a sztálini időszak diktatúrája okait egy személyre. Sztálin a 30-as évekre valóban autokratává vált, de hatalma mindig más csoportok hatalmi mezőin…..
(osztályelemzés) Miért fontos külön kiemelni az állami szektor dolgozóit? Több ok is van rá. Legsúlyosabb ezek közül az a tény, hogy hazánkban a foglalkoztatottak nagyjából harmada helyezkedett el az állami szektorban, így stratégiai fontosságú foglalkozni velük. Ha egy kommunista formáció az…..
kintornas 2021.02.02 20:25:30
Nincs olyan orvos vagy hivatalnok aki le fog mondani a te kedvedért azokról a kiváltságokról, amelyekhez a szocialista rendszer szétbaszása útján jutott. Hallottál te a KKTV-ről? Van fogalmad róla hogy mennyit keres a rendszerváltás óta egy orvos, egy főnővér, egy ügyész, vagy akár csak egy fogalmazó is?

Szerinted kik baszták szét a szocialista rendszert? Összedőlt az magától? Soros baszta szét? Az usások? A maszekok? A sztálinisták? Kicsoda?

Cui bono? Kinek használt a rendszerváltás?

Antall József élete végéig állami alkalmazott volt, ahogy Kis János, Kornai János, vagy Lengyel László is az marad. TGM az ELTE-n idétlenkedett, pályafutása végén a CEU-n. Közben megjárta az USA-t, ahol szintén állami pénzen tartották a Yale egyetemen - nyilván nem érdek nélkül.

Csupa állami alkalmazott csinálta a rendszerváltást és ők azok, akik a körmük szakadtáig ragaszkodni fognak ehhez a tudásalapú szarkupachoz. Nagyon rossz helyen próbálkozol.

Hány éves voltál Te a rendszerváltás idején? Vagy csak egy buja gondolat? Ne haragudj!

Én átéltem az egészet és láttam ahogy felszámolják a TSZCS-ket, Állami Gazdaságokat, Állami Vállalatokat és Szövetkezeteket, aztán bepucsítanak szinte valamennyien valamelyik állami hivatalba. Személyesen ismertem tsz elnök elvtársat, aki főtanácsosként ment nyugdíjba. TSZ könyvelőt, aki szak- és főtanácsos adórevizorként.

Én láttam az elégettséget a doktor urak, tanár urak, tiszt urak és hivatalnok urak öntelt pofáján.
Hihetetlen, egyszerűen döbbenetes történet bontakozik ki egy alig néhány napja a YouTube-ra feltöltött dokumentumfilmből, ami - ha igaz a sztori - egészen új magyarázatot ad arra, miért is volt hazánk a szocialista blokkon belüli "legvidámabb barakk"...
kintornas 2020.12.19 15:14:02
A "legvidámabb barakk" a maga korában ugyanakkora hazugság volt, mint napjainkban a "nekik már sikerült" duma. A Szabad Európa meg a szamizdat (Jereváni Rádió stb.) ontotta az ehhez hasonló baromságokat.

A valóságban messze nem mi voltunk a legvidámabbak: Itt a 70-es években már számottevő munkanélküliség volt, vidéken visszatért a csicska (mint a baltás Sanyika), a napszám, az orvosok egyszerűen kibaszták a proligyereket a rendelőből ha úri jókedvükben ehhez támadt kedvük, a csókos VGMK-sok pokollá tették a többi melós életét a munkahelyeken és még sorolhatnám.

Szinte minden szocialista országban magasabb volt az életszínvonal. Az NDK-ban, Csehszlovákiában és Lengyelországban szemmel láthatóan. A szabadság tekintetében pedig egyértelműen Jugoszlávia vezetett és ott is lényegesen jobb életkörülmények uralkodtak a hazainál.

Élen jártunk a szocializmus vívmányainak lebontásában: tkp. ez volt az értelmiségi körökben agyondicsért "Magyar Modell" lényege.

Sztálin halála után az értelmiség már bármilyen hazugságot megetethetett a néppel és nem vitték el érte kapálni a Hortobágyra, vagy csillét tolni Recskre. Egy ilyen húzás után pedig a fajtája körében még megbecsülést is szerezhetett magának: besorolhatott a formálódó "tudásalapú" társadalom uralkodó osztályának tagjai közé.

Mindent frázist az értelmiség szemszögéből érdemes vizsgálni: Így ezt a "legvidámabb barakk" dumát is. Tkp. régóta bármilyen marhaságot össze lehet hordani ezzel kapcsolatban: Ebbe akár a fenti LSD-s eszmefuttatás is belefér. Simán.

Amúgy a nagyokosok - 1953 után - valóban egyre vidámabbak lehettek - minden okuk megvolt rá.

A társadalom értelmiségen kívül eső része pedig egyáltalán nem érezte "barakknak" a Magyar Népköztársaságot. - Ezt a "tudásalapú" terrorrezsimet annál inkább... De ezt egy értelmiségi sem fogja "tényfeltárni"...

Különben pedig szegény Kádárnak nem sok beleszólása volt a dolgokba, 1978 után pedig végképp semmi.
13 forradalmár, akiknek élete és pályája maradandó és világszintű változást hozott, akár jó, akár rossz irányba...
 Az 1990-2010-ig terjedő időszak alapfilozófiája hallható alant:   "Polgármester csak azt kérem, Hogy egy kis segélyt adjon nékem Szeretnék egy kicsit boldog lenni" vagy "Hadd tudjak a kocsmába…..
Rendezte: Mészáros MártaMűfaj: drámaFőbb szereplők: Czinkóczi Zsuzsa, Anna Polony, Jan NowickiMegjelenés: 1984, MagyarországHossz: kb. 1.5 óraIMDB: 7,3Ajánlott írás: https://www.youtube.com/watch?v=PWqwRUF0l6cMikor látható:…..
Magyarország visszavár – hirdetik az óriásplakátok. Nos, engem még nem vett rá a kalandvágy a távozásra, így nem tudok visszatérni. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor sem biztos, hogy egy óriásplakát hirdetése rá tudna venni a maradásra vagy a visszatérésre. Elgondolkodtam hát: vajon kinek szólnak a…..
kintornas 2020.07.19 01:40:05
Fejtegettem már egy sajátos nézőpontból (IQ) a kommunizmus gazdasági romboló hatását (itt). Szerintem meggyőző volt. Most egy másik bizonyító erejű érvet szeretnék felsorakoztatni. Sajnos Magyarországon a többség egyszerűen lebecsüli a kommunizmus romboló hatását. Ilyeneket mondanak, hogy az már…..
kintornas 2020.07.19 00:52:52
Reneteg dolgom akadt, ezért egy ideig hallgattam, de már nagyon szerettem volna a gondolatcunamit enyhíteni :-), de most egy hónapig megint biztosan nem érek rá. Úgyhogy gyorsan jöjjön a téma!   Kezdeném azzal, akik nem fértek be ebbe a felsorolásba különböző okokból. Az egyik ilyen Horthy Miklós.…..
kintornas 2020.07.18 20:54:22
Mátyás életében közutálatnak örvendett. Tkp. egy XV. sz-i Orbán Viktor volt. vö. Jancsó: Éljen a király!

István király dettó.

A Mátyásról szóló népmesék hamisítványok. Tkp. az összes az, mert idővel minden népmesét átideologizálnak a nagyokosok. Ma már Sztálinról szóló "népmesék" is vannak... Az interneten is.

A török szultán bő bugyogója mögött az állt, hogy a török hódítók sokkal kevésbé voltak embertelenek, mint a magyar "nemesség". Aki ismeri a muszlim vallást, vagy az "Arab Tavasz" hátterét, az azt is tudja, hogy miért. A kurucok körmük szakadtáig támogatták az oszmán hódítókat és aligha ok nélkül.

Dózsa nem volt proli. Ahogy Florian Geyer sem. Nemes emberek voltak. Ezerszer különben az ún. értelmiséginél. Az hogy "kártékony" teljesen szubjektív. Kinek a szempontjából? A nagyokosok szempontjából kétség kívül az volt. De ez csak a javára írható.

A Kádár-korszak egy átmeneti időszak volt. Maga a proletárdiktatúra nálunk csak nagyon rövid ideig tartott (1945-53).

A kommunizmusnak semmi köze a liberalizmushoz. A kommunisták a liberalizmus és a fasizmus között nem tettek különbséget. Akinek sok pénze van az általában liberálisnak áll. Akinek kevesebb az pedig nácinak. Ennyi. Mindkét ideológia a kapitalizmust szolgálja. A hatalom pedig mindig azt veszi elő, amelyiket éppen hatékonyabbnak ítél. Ahogy a csőszerelő is hol a franciakulcshoz nyúl, hol pedig a nagykalapácshoz. A liberálisok kártékonyabbak a náciknál. Egy kisnácival szót lehet érteni. Egy liberális állattal soha. A nácikat a liberálisok tenyésztették ki. Őket pedig az antisztalinista "kommunisták". Mindhárom szar alak. Szerencsésebb esetben mamlasz.
Mindig lehet újat tanulni. Tegnap például Balatonfüreden a központi parkban fényképeztem le ezt a csodálatos emléktáblát. Szegényebb lennék, ha nem botlottam volna bele.     Hát igen, a marketing így működik: sokszor el kell mondani, aztán lesznek hülyék, akik el is hiszik.     A progresszív…..
Iskolai lőterek ellen érvelünk, de horogkeresztes náci egyenruhát gyűjteni értelmiségi magatartás? A hazai liberális ellenzék újabb mentális csődje. Az Orbán-rezsim nem csak szavakban él háborús retorikával, de mindennapjainkat, már gyermekeket is érintő döntésekben jelenik meg az egyre inkább…..
A polgármester emlékezik. A szórólap szerint azt szeretné, ha soha többé nem lenne kommunista diktatúra. Vajon mit sugall a kommunista jelző a tudatalattinknak? Pontosan azt, hogy a diktatúrával nincs baj, csak a kommunistákkal.  Lássuk be, ez cseppet sem pusztába kiáltott szó…..
kintornas 2016.08.01 21:34:57
kintornas 2020.07.16 09:50:42
A Kapitalizmus és a Szocializmus is a piacgazdaságra épül. A különbség a kettő rendszer között annyi, hogy a kapitalizmusban a javak elsősorban azt illetik, aki megtermelte, a szocializmusban pedig a javakból az, aki megtermelte a lehető legkevesebbet kapja meg. Alapvetően másképpen…..
kintornas 2020.06.29 12:09:10
Ehhez képest ma 1,5 millióan pucsítanak állami hivatalokban. A városunkban pl. komplett munkaügyi hivatal működik. Ehhez képest a Kádár-rendszerben volt 1 - azaz egy - fő a Tanácson, akihez el lehetett menni annak, aki munka nélkül maradt. De nem is ez volt neki a főállása. A társadalombiztosítás ma egy palotában van, annak idején kb. egy tucat emberke elvégezte a nyugdíjbiztosítást és a betegbiztosítással járó feladatokat is -- és egy akkora épületben voltak elhelyezve, mint egy nagyobb családi ház. A városházát szintén kibővítették és aranyozott tapétával bélelték. No és persze a Börtön épülete is új szárnyat kapott...

Az adóhivatal restaurálása (Noszty Ferkó "munkahelye") 1987 július 1-jén tkp. a szocialista kísérlet lélekharangja volt.

A szocialista rendszerben nem volt közalkalmazotti tv, nem volt ktv és Rákosi pajtás még a bársonytalárt is levetette az észturbinákról.

Ezért kellett szétbaszni.

A proletariátus diktatúrájába nem fért bele a zsenikultusz, a burzsoázia diktatúrájába viszont igen.

Az a duma, amit Te nyomatsz hazugság. Három évtizedes hazugság, de akkor is csak hazugság.

Ha már kapitalizmus: India, Etiópia és Brazília is kapitalista ország, és 1991 óta Oroszország is az... Én ezeket szokta figyelni. Amit Oroszországban lenyomnak, az néhány év késéssel nálunk is lemegy. Ti, értelmiségiek pedig tapsikoltok hozzá. Minden ország kapitalista már, talán csak É-Korea nem.
kintornas 2020.06.29 12:28:56
@miserables:
Nekem egyik barátom évtizedet húzott le egy holland kikötőben de ebből három évre se jelentették be.

Nehezen tudom elképzelni hogy amit Te itt összehordtál bármi köze is lenne a valósághoz.
Reakciók a harmincas évekből Bukharinnak önkritikát kellett gyakorolnia ahhoz, hogy a párt kegyét újra elnyerhesse. Ami kitűnik a Getty által leközölt beszéd átiratból az az, hogy 1930-ban még az önkritikai beszédekben elfogadott volt a humorizálás, élceskedés – ezeket a hallgatóság nevetve…..
kintornas 2019.08.05 20:54:16
Mitől is vagytok ti forradalmiak?

Az Acélembert gyalázni régóta nem kunszt. Ahogy hajdan az eretnekeket és boszorkányokat se volt kunszt szidalmazni -, miközben a máglyán PÖRZSÖLŐDTEK. Jó pont volt az ilyesmi a tiszteletes úrnál, a kegyúrnál, a jegyző úrnál és tanító úrnál is.

És ma is az.

Pörzsölés, pörzs, az ánglus ezt úgy írja, hogy PURGE: ... The Great Purge...

Hogyan is lesz valakiből boszorkány? - Hát úgy, hogy az értelmiség annak nyilvánítja.

Szegény Marcsi is úgy kezdte, hogy a templomtorony körül röpködött seprőnyéllel a lába között, de aztán már kevésbé mókás dolgok következtek: közösülés az Ördöggel, gyerekek megrontása és a többi.

Mao-t hamarább megkaraktergyilkolták mint Sztálint. Mivel Kína messze van, így 1968-ra kész is voltak vele. Így ma már nem 1966-ot - a Nagy Proletár Kulturális Forradalmat - dicsőítjük, hanem annak az ellencsapását - a Prágai Tavaszt. Az egyetemisták, a rendszerváltó értelmiség forradalmát a mocskos prolik diktatúrája ellen. TGM és más intellektuálisok 68-asoknak vallják magukat. Különben Che a kettő között, 1967-ben halt meg Bolíviában.

De a 70-es években, amikor iskolába jártam, a tankönyvben Sztálin még mindig egy hős volt. Amit felróttak neki az a "személyi kultusz" és "túlzott hatalomkoncentráció" voltak. Szó nem volt - akkor még - kivégzésekről meg GULAG-ról.

en.wikipedia.org/wiki/Anti-revisionism

Viszont azokban az időkben még megnyilvánultak bizonyos "gyorstalpalós sztálinista bunkók" és mondogatták, hogy vége a szocializmusnak, mert a Sztalinjóskát kibaszták a mauzóleumból. Tehát vissza fognak jönni a nácik és hogy mikor, az már csak idő kérdése. Erre a nagyokosok kigúnyolták őket és rájuk uszítottak olyan alakokat, mint amilyen Hofi Géza is volt.

Folyt csendesen a szocializmus "megreformálása".

Aztán a Peresztrojka idején az intellektuálisok felvetették azt, hogy: a kommunizmusnak voltak áldozatai. Ha te mondod, akkor biztos voltak - így a magamfajta középfokú bunkó - de miért olyan fontos ez?

- Nos, ma már tisztán látszik hogy miért...

Rozsnyai szavaival: A „peresztrojka” utolsó egy-két évében Sztálin áldozatainak száma szinte hónapról hónapra emelkedett.

Per pillanat Böjte Csaba testvér - a diplomás koldulóbarát - 70 millióról prédikál.

Ma már nem vitás, hogy Sztálin egy pokolfajzat, valami transzcendens lény. Dolfi csak pajkos hülyegyerek hozzá képest. Olyan ez a Sztálin, mint Belzebúb, Lucifer, vagy maga a Sátán. Sőt, még tőlük is undorítóbb. Többé nem LEHET racionális vitát folytatni vele kapcsolatban. Bár nem is igazán szabad - hisz a kommunizmus bűneinek tagadása az bűncselekmény. De anélkül is: Itt a rációnak már lőttek. Szevasz ész! Ez itt már a tömeghisztéria, az uszítás, az ördögűzés területe. Ez már a Spanyol Inkvizíció logikája.

Nos hát ezért volt olyan fontos az IQ bajnokainak az, hogy a kommunizmusnak legyenek áldozatai... - és ugyanezt csinálták a középkori boszorkányokkal és eretnekekkel a korabeli rektorok és megmondóemberek is. Tkp. semmi sem változott.

Az Acélember bűne bűne az volt, hogy megvédte a proletárok államát a külső és belső ellenségtől. Ne csodálkozzatok hát azon, hogy az utcán a nácik masíroznak! Inkább mondjátok szépen utánam a Tudásalapú Hitvallást:

Hiszek az IQ-ban,
Hiszek a Tudásban,
A Posztgraduális Mindenhatóságban,
Hiszek Sztalin Jóska Holodomorjában!

- Mindörökké, ámen.
kintornas 2019.08.06 20:31:20
@nandras1951:

Maradt még olyan valaki, aki 1924 és 1953 között halt meg és nem Sztálin titkos parancsára ölték meg?

A boszorkányüldözést pedig a Sztálin-ellenes hisztériával hoztam összefüggésbe. Nem érted te amit írok, és nyilvánvalóan nem is akarod érteni -- de nem is éri meg nekedi.
kintornas 2020.04.21 23:29:32
msuweb.montclair.edu/~furrg/

www.youtube.com/watch?v=zJNjwxcjDn8&feature=emb_rel_end

The technique of dressing up anti-communist propaganda as 'objective truth' is the stock in trade of all academic departments and professors of 'Soviet Studies.' Grover Furr incisively refers to their work as "Propaganda with footnotes"!

From George Orwell to Robert Conquest to Solzenytsin, very few people have bothered to check the sources on which they base their sweeping anti-communist 'conclusions'.

Professor Grover Furr, a talented linguist and Historian, with an interest in the USSR, Stalin and the communist movement, has done just that, and it is his evaluation of ALL the sources and ALL the footnotes that allows him to reach an authoritative opinion on the true value of these 'bibles of anti-communism.

It turns out that the overwhelmingly reactionary Polish and Ukrainian sources are ALL biased, or outright fabrications.

Professor Furr has evaluated the most prominent sources of the bourgeois anti-communist myths: "The Great Terror" by Conquest and "Bloodlands" by Timothy Snider.

What's more he has dissected the most prominent "socialist" sources of anti-communist and anti-Stalin myths - those put forward by Khrushchev in his "secret speech" (secret as far as the citizens of the USSR were concerned, but broadcast widely to the imperialists as a symbol of surrender; and to the international communist movement, demoralising and disorganising it most profoundly to this day), that marked the beginning of the revisionist counter-revolution in the USSR, and the ultimate dissolution of Soviet Socialism into 'market Socialism' and then outright counter-revolutionary gangster capitalism.

He has also broken down the anti-communist, anti-Soviet and anti-Stalin lies of Trotsky and the Trotskyites.

in this short interview, Prof Furr talks about the evidence, his research method, and how he came to focus on these most profound areas of human history, which still offer rich sources of revolutionary experience and inspiration to the proletariat and toiling masses, struggling as we are under the yoke of oppressive finance capital and its web of world domination and political and military suppression.

In the words of Stalin: "I know that after my death a pile of rubbish will be heaped on my grave, but the wind of History will sooner or later sweep it away without mercy."

Prof Furr has made a valuable contribution. We must pick up the political tasks, learn the lessons of the Bolshevik revolutionary movement and experience and build a revolutionary party capable of destroying exploitation of man by man and nation by nation; wiping away the historical crimes of this decadent era and building a bright and optimistic future for humanity.

We will follow this interview with his presentation: "Khrushchev lied" and a Q&A session that followed.