Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Time Goes By

508 bejegyzést írt és 719 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábban: Ez történt 2015 előtt Ez történt a 2010-es években Ez történt 2020-ban (Elnézést a képért, de a ráuntam az egyszerű évjelölő képekre és akkor miért ne használnék inkább olyat, amit a kereső random kidob? :D A képen egy fehérorosz traktor 2021-es modelje - köszönjük…..
A Vertigo Hitchcock 2 Oscarra jelölt pszichológiai thrillere, ami a karakterek pszichológiai vizsgálatán túl a technikai újításairól is híressé vált. A film a maga idejében vegyes kritikákat kapott. A közönség egy részének nem tetszett a kettős felépítése, amiben kis túlzással élve két rejtélyes…..
A hamis áruló egy olyan, a második világháborúban játszódó kémfilm, ami témáit realisztikusan és modern megközelítésben mutatja be, köztük jó néhány olyat is, amit addig nem láthatott a közönség a hasonló műfajú filmekben. De a film legnagyobb meglepetése a korabeli nézők számára az ellenség, a…..
Time Goes By 2020.05.27 17:51:09
@JcWh: Időközben még megnéztem pár Holden-filmet, a paposat :) nem volt rossz, bár az oldalt váltó kínai komcsi karaktere azért elég gáz volt több szempontból is. (Ja, a Rachel and the Strangert már régebben is láttam, még akkor néztem meg, amikor Robert Mitchum top10-n ügyködtem, de ahogy arra se, úgy ide se fér fel). Régebben láttam a nagy filmjeivel egyidőben a The Country Girlt is Grace Kellyvel, az sem volt rossz, de ez is az a típusú színműből írt film, amit negyon minimálisan sikerült csak filmszerűvé tenni.
És azt hiszem megtaláltam az egyetlen fennmaradó helyre a jelöltet: The Key. Ugye, ahogy lenni szokott. A kincs már réges régen a kezünkben volt, csak nem tudtunk róla, és ezért egy csomó, ha nem is felesleges, mert élveztem Holden életművét, de mégis csak extra kört kell futni. :)
Time Goes By 2020.05.27 20:40:50
@JcWh: "az egyik legdiverzebb a Hollywoodi legendák körében"
ez abszolút így van, de azért szerencséje is volt, mert egy generációval fiatalabb, vagy legalábbis 15-20 évvel fiatalabb, mint a többi aranykorbeli sztár, így jóval tovább élt a stúdiórendszer felbontása után, mint pl. Bogart. Az ő fimjei is az 50-es évektől elkezdtek változatosabbak lenni, ki tudja hova jutott volna ilyen szempontból, ha nem hal meg olyan korán.
Igen, a The Key esetében legyőztem az előítéletemet, és Loren is más volt, mint általában a filmjeiben (szerencsére), de azért még így is ő volt a leggynegébb a Holden-Trevor-Loren hármasból. Most megnéztem az IMDB, és basszus csak 6,7 pontot kapott ez a film, ami tényleg irreálisan alacsony, főleg ha figyelembe vesszül, hogy ennél jóval gyengébb régi filmek is mimimum 7 pontosak, még Holden filmjei esetén is. Még a Horse Soldier is 7,2 :D Na az mondjuk kb. 4 a valóságban. Az IMDB szerint a the Key a 32. legjobb Holden film, a másik majdnem jelöltem a Moon is Blue meg ugyanennyi ponttal a 31. Milyen idióták pontoznak az IMDB-n?
A Holden Top10-én sajna túl sok helyet nem fogok tudni szánni a kimaradóknak, mert a toplistás posztoknál midig alig marad helyem, ami ugye limitált egy-egy blog.hun, de a toplista után sem fogom elfelejteni, idővel sorra kerül majd még utána is Holden film, meg még előtte is egy, kettő. De ez lesz a következő toplista.
Time Goes By Sabrina 1954 2014.12.02 15:55:14
Billy Wilder rendezte Sabrina egy 6 Oscar-díjra jelölt romantikus komédia némi társadalmi szatírával keverve, aminek olyan színészlegendák a főszereplői, mint Humphrey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden. A Sabrina az egyik legbájosabb romantikus komédia, egy igazi hollywoodi tündérmese, olyan,…..
Time Goes By 2021.06.04 15:58:05
@JcWh: ááá, szóval erről a Bogartról én jutottam eszedbe? na köszi szépen. :) de legalább nem volt unalmas ez a forgatás, és még 70 évvel később is lehet, róla dumálni. Bogie nélkül nem lenne sztori. :)

Tervben van a blog folytatása, csak most pár hónapja megint jó munkásember lettem, ami elveszi az időmet meg energiámat, de valamikor szeretném folytatni, ha többel nem is, hát heti egy poszttal.
Time Goes By Fájó szívvel 2021.01.27 15:23:20
Hosszú szenvedés és több éves emberfeletti küzdelem után ma délután gyógyíthatatlan betegségben, 52 éves korában elhunyt a blog technikai és ehhez kapcsolódó kreatív feladatokat ellátó személye, és nem mellesleg legjobb barátom, Bene-Silló Tünde akinél intelligensebb, jószívűbb és segítőkészebb…..
Rendezte: John GuillerminMűfaj: kaland, szörnyFőbb szereplők: Jeff Bridges, Charles GrodinMegjelenés: 1976, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 2 óraIMDB: 5,9Ajánlott írás: -Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/king-kong-king-kong/movie-40874 Cselekmény: Valahol Délkelet-Ázsiában Wilson…..
Time Goes By 2020.12.12 10:44:50
@Liberális Artúr: A 70-es évek filmjei, akár amerikai, akár európai, mind szörnyűek voltak a női szerep ábrázolásában. Egyszerűen ez volt a trend akkoriban. Azt mondják az okosak, hogy 77-ben az Annie Hall indította el azt a fajta női karaktert, ami nem csak egy abszolút túlszexualizált tárgyként kezelte a női karaktereket, hanem partnerként. Az európai filmek talán még rosszabbak voltak ebből a szempontból ebben az időszakban. (Talán ez volt az egyetlen közvetetten előnyös hatása az amerikai prüdériának.)
Ez a film pedig teljes egészében arról szól, hogy a nő a hatalmas majom (aminek nyilván mindene hatalmas) "zsákmánya" vagy tulajdona. Amikor Kong elrabolja a nőt és utána az ujjaival simogatja meg le akarja vetkőztetni, na hát, őszintén szólva gusztustalan. És hát ugye a Kong filmeknek nem kicsit van rasszista felhangja is (a hatalmas fekete majom meg a fehér szőke nő). Bár ez mondjuk kevésbé szokott zavarni, mint az, ha a nőket kezeli ennyire idiótán.
Time Goes By 2020.12.12 10:52:58
@Liberális Artúr: Persze minden King Kong filmre igaz, hogy eleve az alapszituja miatt szexuális tárgyként kezeli a nőket és rasszista felhangokkal rendelkezik, de ez a 76-os film különösen felnagyítja ezt a két jellemzőjét, a többi Kong filmhez képest is.
Time Goes By 2020.12.13 10:31:24
@Liberális Artúr: Korszellem. De pont ez a lényege a régi filmek nézésének.
Sztm te a mai, a 30-40-50 évvel ezelőttihez képest modernebb társadalmi gondolkodásmód alapján látsz bele szándékos paródiát a régi filmekbe. De ez általában nem így van. Régi filmek mindig egyfajta időutazást jelentenek, amikor el kell szakadni a mai társadalmi tudattól. De ez egyben azt is jelenti, hogy a legjobb társadalmi, történelmi források ezek a régi filmek, már olyan értelemben, hogy ezekből tökéletesen érzékelni lehet, hogy milyen a film elkészültekor a társadalmi közgondokodás akár a nemek szerepéről, akár bármi másról.
Amúgy azokat a filmeket, amelyek úgymond megelőzték társadalmi gondolkodásmód terén a saját korukat, nagyon nyilvántartják és általában magasan jegyzik, amely mindig előjön, amikor olvasod az ezen filmekről szóló elemzéseket. Sőt, erről ismertek leginkább ma már. Ez a film nem tartozik ezek közé. Persze nem azt mondom, hogy ne lehetne olyat belelátni, amit mondjuk 50 év alatt nem vett észre senki, de ezek inkább kevésbé fontos részletek lehetnek és nem a film fő témájához kapcsolódó elem, amelyek alapvetően változtatják meg annak "üzenetét".

Szóval ez a King Kong pontosan az aminek látszik, és az, hogy te ebben paródiát látsz, inkább azt jelenti, hogy 50 évvel ezelőtt olyan szinten nevetségesen gondolkodtak a nők szerepéről, hogy ezt te ma már paródiának érzékeled. Sajnos, nem az volt. Az viszont jó bizonyos szempontból, hogy te ezt ma már paródiának érzékeled.
Olyannyira hatalmas sikert aratott megjelenésekor ez a hat Oscar-díjra jelölt neo-noir pszichológia thriller, hogy 1987-ben a világ legnagyobb kasszabevételét produkálta. A film főszerepeiben Michael Douglas, Glenn Close és Anne Archer látható. Egy jó egzisztenciával rendelkező nős manhattani férfi…..
Time Goes By 2016.07.14 09:21:56
@Lazók György: Ahogy írtam, a noirokban pont elég jó volt az évtized első fele, mint a Szárnyas fejvadász, és persze minden évtizedből ki lehet emelni pár jó filmet, minden műfajból, ahogy azt meg is tetted (kivéve a Ragyogás, mert az irtó gyenge volt a könyvhöz képest), de összességében a '80-as évek (gagyik és jelentéktelen filmek tömkelege) volt Hollywood leggyengébb évtizede (na jó, a '60-as után). Hogy aztán a '90-ben az egyik legjobbját produkálja.
Time Goes By 2016.07.14 10:01:20
@Lazók György: Ja, hogy így érted, mármint hogy a maiakhoz képest jók. Ebben igazad van, minden relatív, a kérdés csak az, hogy mi az etalon. :) Ha a jó évtizedek, amelyek tényleg műfaj és stílusteremtőek voltak számos korszakalkotó filmmel, ahhoz képest rém gagyi a '80-as, viszont ha a mai illetve nagyjából a 2000-es évek óta megjelent hollywoodi termést nézzük, akkor akár jónak is tűnhet. :)
Time Goes By 2020.12.13 10:13:05
@Liberális Artúr: Na igen, fordított nemi felállással valószínűleg egy romantikus film lenne. De ez mindent el is mondd a nemek szerepének különböző társadalmi megítéléséről. A férfiak rettegnek a levakarhatatlan (és elmeroggyant) nőktől, ergo legyen a film thriller vagy akár horror, míg fordított esetben a nőnek ezt mint udvarlás kell elviselnie, majd a végén a férfi megkapja a megérdemelt "jutalmát". :D
A western műfajának egyik legfontosabb darabja John Ford 7 Oscar-díjra jelölt Hatosfogata, amit jelenleg a 9. legjobb amerikai westernfilmként rangsorol az Amerikai Filmintézet. Sokáig megtalálható volt a legjobb 100 film listáján is, azonban 2007-ben lekerült róla annak ellenére, hogy a mai napig…..
Time Goes By 2020.11.14 16:01:47
@studkell: kösz, javítom.
Time Goes By 2020.11.25 15:19:08
@Liberális Artúr: melyik régebbi filmben volt ilyen?
Egyébként csak a katonatiszt feleségét lőtte volna le, és nem csak azért, mert már csak egy tölténye volt, hanem mert csak az volt "érdemes" arra, hogy megmentse a fogságba eséstől. A prostinak mindegy, ha megerőszakolják az indiánok, az ő becsületének úgyis lőttek már, úgymond.
Time Goes By 2020.11.26 11:56:31
@Liberális Artúr: köszi az infót, ezt megnézem majd, bár némafilmeket nem szoktam, de erre kíváncsi vagyok.
Karl May könyvekben egész biztos nem volt ilyen, arra emlékeznék, mert gyerekkorom legolvasottabb könyvei voltak. :) A Cooper regényekre nem annyira emlékszem, azokat nem nyűttem szét, mert gyerekként uncsinak tartottam őket, de nála sem rémlik ilyen.
Humphrey Bogart a karrierje csúcsán, A máltai sólyom (1941) és a Casablanca (1942) között készítette el ezt a furcsán kevert műfajú filmjét, ami leginkább egy vígjáték és paródia elemeket is tartalmazó, akár hitchcocki jellegűnek is mondható szórakoztató kémfilm. És mint a két leghíresebb filmjében,…..
Öt Oscar-díjra jelölték Herbert Ross romantikus komédiáját, aminek története egy furcsa trió körül forog. Egy szakmai válságban lévő színész kivesz egy manhattani albérletet egy barátjától, amiben még benne laknak a régi lakók, a haver elhagyott barátnője, egy harmincas családanya, aki most már…..
Time Goes By Black Angel 1946 2020.11.16 16:47:42
A Black Angel egy olyan típusú alacsonyabb költségvetésű B film, amiben nincsenek felszín alatt meghúzódó társadalmi témák, üzenetek, hanem az, aminek elsőre is látszik, egy profin összerakott stílusos noir krimi, amiben a karakterek közötti kapcsolatok mozgatják a történetet. A film…..
Rendezte: Blake EdwardsMűfaj: romantikus, vígjátékFőbb szereplők: Audrey Hepburn, George PeppardMegjelenés: 1961, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 2 óraIMDB: 7,6Ajánlott írás: -Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/alom-luxuskivitelben-breakfast-at-tiffanys/movie-152 Cselekmény: Holly…..
Stanley Kubrick noirja a műfaj késői heist filmjei közé tartozik, azok között is talán a legjobb, és nem véletlenül olyan későbbi filmeket is inspirált, mint Quentin Tarantino Kutyaszorítóban-ja. A Gyilkosság egy nagyon sikeres heist thriller, ami ennek megfelelően egy alaposan és profin…..
Time Goes By 2020.11.10 11:28:49
@Liberális Artúr: Szerintem nem vették itt poénra a noirt, de valahogy nekem sem tűnt annyira feketének, mint amit elvárnék egy noirt klasszikustól, ezért is nem adtam rá maximum pontot. De ennek szerintem nem az irónia volt az oka, hanem inkább a heist (al)műfaja, ami soha nem tudott olyan ütős lenni, mint egy klasszikus domestic típusú noir. Ott a karakterek sötétségére valahogy nagyobb hangsúly helyeztek és a sors keze is valahogy mindig ütősebben nyúl bele a történetbe.
A maszk nem tudom honnan jött, de van egy olyan érzésem, hogy innen nyúlta le a maszkos elemet számos későbbi horror és thriller.
Time Goes By 2020.11.13 13:08:10
@Liberális Artúr: Sztm azért nem volt ilyen szándéka Kubricknak, mert "komoly" kreativitást invesztált a filmbe, mint az idővonal megkeverése, vagy az egész heistnek a felépítése és bemutatása, mindezek nagyon újszerűek voltak. Konkrétan nem emlékszem már a kutyás nőre, de lehet, hogy csak véletlenül sikerült így. Meg alapvetően nem jellemző rá, hogy paródiajellegű eszközöket használt volna a filmjeiben. Még az egyetlen vicces filmje, a Dr. Strangelove is szatíra és nem paródia, sztm kicsit túlgondolod ezt, de persze ki tudja, az is lehet, hogy az én érzékszervem nem működtek elég kifinomultan.
Seth MacFarlane neve leginkább különböző animációs sitcomok miatt lehet ismert, különös tekintettel a Family Guyra, azonban a film megjelenésekor már a mozi világában sem volt járatlan, köszönhetően a nagy sikert aratott Ted c. 2012-es vígjátékának, amit egy nagyon rossz szóvicc-cel meg is idéznek…..
Time Goes By 2020.11.10 10:12:44
@Cpt. A Ballad of the Buster Scruggs nagyon tetszett, itt írtam is róla.
timegoesby.blog.hu/2019/03/24/the_ballad_of_buster_scruggs_203

félek, hogy az is legalább olyan hosszú lett, mint ez :D A hossz mindig kb ennyi, valahogy ennyire vagyok kalibrálva. Majd belegörget a szövegbe az, aki hosszúnak találja. A Hateful Eight már korántsem tetszett annyira, arról majd valamikor a későbbiekben tervzek egy posztot..

A magyar helyesírás ellenőrző rajta van, de egyrészről tudom hihetetlen, de nem minden elgépelést vesz észre, másrészről annyira szar a blog.hu motorja, hogy javítás és újramentés után nem ment el minden korrekciót. Sőt, attól is függ, hogy Chromet vgy Mozillát használsz. Szóval mindig is voltak és lesznek benne elgépelések vagy helyesírási hibák.
Time Goes By 2020.11.10 21:15:52
@Ea: végre valaki, aki tutira végigolvas egy-egy posztot :)
Meglehetősen hírhedtnek számított megjelenésekor ez a maga korában végtelenül cinikus és könyörtelen noir krimi, aminek az lett a vége, hogy jó néhány államban tiltólistára tették és be sem mutatták, arra hivatkozva, hogy ”a brutalitást mocskosan és szadisztikusan ábrázolja”. A valódi ok azonban…..
Time Goes By 2020.10.22 15:11:17
@Raul75: Cagney nálam általában +1 pontot hozzáad :)
Számos filmalkotás született már az idők folyamán a rákbetegségről, de egy sem olyan megrendítő erejű, mint az HBO tévéfilmje, ami ezen tulajdonsága ellenére sem érződik hatásvadásznak egy pillanatra sem. A Wit 7 Emmy, azaz „tévés Oscar-jelöléséből” hármat megnyert, közte a legjobb film díját. A…..
Rendezte: George SeatonMűfaj: karácsonyi, tragikomédiaFőbb szereplők: Maureen O'Hara, John PayneMegjelenés: 1947, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 7,9Ajánlott írás: -Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/csoda-a-34-utcaban-miracle-on-34th-street/movie-26622 Cselekmény: A Macy's…..
George Seaton filmjét nem véletlenül tartják számon a legismertebb karácsonyi klasszikusok között, hiszen hány film mondhatja el magáról azt, hogy a Mikulása Oscar-díjat nyert? Márpedig ez igaziból megtörtént, köszönhetően Edmund Gwenn nagyszerű alakításának. Persze rajta kívül is sok-sok kiváló…..
Time Goes By 2020.10.14 11:35:53
@Liberális Artúr: nekem is tetszett, és én is meglepődtem, hogy mennyire jól nézhető ez még a mai napig is.
Rengeteg hollywoodi sztár karrierje kezdődött az ún. „szereposztó díványon”, amely módszer mindig is általános használatban volt, illetve van a filmgyár immáron több, mint 110 éves története folyamán, aminek a lényege a „szex karrierért cserébe”. (Bár ez leginkább a nők szexuális kizsákmányolására…..
Time Goes By 2020.10.11 10:13:40
@Dan da Man: biztos, hogy nincs vége. Inkább csak annyi történt vagy történik most meg a jövőben, hogy amikor bármilyen más ok, akár gazdasági, akár politikai miatt kényelmetlenné válik valaki valakik számára, akkor hirtelen rájönnek hogy hiszen mekkora féreg zaklató - amit ugye addig is tudott mindenki, de senkit nem zavart igazán. (Weinsteint ugye a testvére csinálta ki, ő indította el az egészet, mert egyedül akarta birtokolni a közös cégeiket. ) Szóval inkább csak arra szolgál a "zaklató" vád, ha valaki nagyon kényelmetlenné vagy feleslegessé válik - más miatt - akkor ezzel könnyedén eltávolíthatják. Nem mintha nem érdemelné meg, totálisan, csak éppen rendszer szinten meg nem változik semmi valójában Hollywoodban. Meg máshol sem.
Time Goes By Fargo 1996 2014.10.26 13:57:06
A 7 Oscar-díjra jelölt Fargo a Coen testvérek egy sokkolóan véres és egyben rendkívül vicces, valamint néha már-már szürreális black comedy crime thrillere. A film majdhogynem tökéletes. Tulajdonképpen minden összetevője kiváló: a Coenéktől megszokott egyedi és kreatív rendezés, a remek forgatókönyv…..
Time Goes By 2017.10.29 21:19:48
@Ea: Sajnos ez a sorozat kimaradt nálam, úgyhogy ez esetben neked kellene elmondanod nekem, hogy érdemes-e megnézni. :) Úgy tudom, hogy nem sok köze van az eredeti mozifilmhez,
Time Goes By 2017.10.30 17:24:34
@Ea: Ez tök jól hangzik, mert eszerint a sorozat is nagyon noiros. Nekem valahogy az ismertetőknél nem ez jött le, ezért ki is hagytam, de ezek szerint csak nem tudták olyan jó noir érzékkel összefoglalni a lényeget, mint te. :) Sajnos decembernél, karácsonynál előbb nem lesz időm teljes sorozatokat végignézni, de utána valószínűleg nekiállok majd.
Time Goes By 2020.10.08 16:51:24
@doggfather: Én pont ellenkezően gondolom, nekem a film jött be nagyon, mint ahogy a sorozat első évada is, ami ugye a film sztoriját idézi több szempontból is, viszont a második és harmadik évada már egyre gyengébbek lettek. De a sorozatról is született már poszt.
timegoesby.blog.hu/2018/01/04/fargo_tv_sorozat_2014-
Rendezte: Alfred HitchcockMűfaj: bűnügyi, film noir, pszichológiai, thrillerFőbb szereplők: Ingrid Bergman, Gregory PeckMegjelenés: 1945, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 2 óraIMDB: 7,6Ajánlott írás: -Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/elbuvolve-spellbound/movie-588 Cselekmény: Constance…..
Rendezte: Leo McCareyMűfaj: tragikomédia, zenésFőbb szereplők: Bing Crosby, Barry Fitzgerald, Frank McHugh, James Brown, Gene LockhartMegjelenés: 1944, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 2 óraIMDB: 7,0Ajánlott írás: https://www.paulmilesschneider.com/bestpictureproject/going-my-way-1944/Mikor látható:…..
Alec Baldwinnak köszönhetően Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában ezt a neo-noir drámát, aminek címszerepében William H. Macy alakít egy kaszinóban dolgozó szerencseforgatót, akinek az a dolga, hogy már csak puszta jelenlétével is megszakítsa minden körülötte játszó és…..
William „Bill” Holden (szül. William Franklin Beedle Jr. 1918-1981) amerikai színész az ’50-es évek egyik legtöbb bevételt hozó sztárja volt, akit háromszor jelöltek Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában (Sunset Blvd. 1951, Stalag 17 1953, Network 1976), és amelyek közül egyszer, a…..
Time Goes By 2020.09.24 00:16:56
@JcWh: Szóval Bogartnak igaza volt :) érzékeny lélek volt, na. Valószínűleg attól félt, hogy Holdennek kedvez majd a rendezéssel.
Kösz az infót, kipróbálom majd ezt az archiveot.
Time Goes By 2020.09.24 10:08:59
@zord íjász: A vad banda egy fontos film mind Holden, mind Hollywood történetében, nekem az egyetlen problémám az volt vele, hogy western. Nem annyira vagyok oda a ezért műfajért, de persze ez mit sem von le a film értékéből. :)
Time Goes By 2020.09.26 16:41:15
@JcWh: Megnéztem a The Blue Knightot, tényleg remek, lehet, hogy majd a későbbiekben írok is róla, főleg, ha ez a Black Lives Matter nevezetű anarchista komcsi őrület tovább folytatódik. Ha mozifilm lett volna, akkor valószínűleg felkerült volna a listára.