Adatok
St.Rosine
132 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Este bekeverem, reggel megsütöm.
Hagymás-krumplis kenyér
1 fej közepes méretű vöröshagyma (kb. 100 g), 1 evőkanál vaj, 2 db közepes méretű nyers burgonya (kb. 200 g), 420 gramm búzaliszt, 60 gramm teljes kiőrlésű rozs- vagy tönkölybúzaliszt, 1,5 teáskanál só, kb. 170 ml hideg víz, 10 gramm…..
Eszméletlen finom sütik várnak ránk a Dráva parti városban!
Ezekért a sütikért „megéri kitérni az autópályáról is” olvasható egy honfitársunk hozzászólásában a Tripadvisoron és milyen igaza van!
Maribor külvárosában található a Pohorska Kavarna cukrászda, amelyen ugyan kívülről látszik, hogy nem…..
A Gasthof Bürgerbräuban kiváló ételeket és még jobb söröket kóstolhatunk meg!
Jó tudni!
Bad Reichenhall Bajorország délkeleti részén a német-osztrák határon fekszik. A települést a gyógyulni vágyók mellett az átutazó turisták is szép számmal felkeresik, már csak azért is mert a helyi…..
Ha Strasbourgban járunk, akkor mindenképp keressük fel a helyi csokimúzeumot is!
Este szintén nem gondoltuk túl, hogy hol vacsorázzunk, ezért az első útba eső étterembe beültünk. A Le Giersberg (pontos cím: 46 Grand Rue, 68150 Ribeauville) konyhájáról fogalmam sem volt (kritika: itt), ezért…..
Elzászban kötelező megkóstolni a gólyatojást!
A gunsbachi sajtmúzeumtól csupán fél órára fekszik a borvidék és egyben Franciaország egyik legszebb faluja Riquewihr. A 8. században alapított települést kőfal védi, szőlődombok övezik körös-körül és a helyi borok mellett finom elzászi sörök is…..
Elzászt nemcsak csodás falvaiért, hanem gasztronómiai kincseiért is megéri felkeresni!
Elzász Franciaország egyik északkeleti régiója, nyugaton a Vogézek, keleten a Rajna, délen pedig a Jura hegység öleli körül. Központja Strasbourg, nagyobb városai Mulhouse és Colmar.
Ha megkérdeznék tőlem,…..
Egy kis szalonnás-hagymás krumpli némi sajttal összesütve!
Elzászi rakott krumpli (4-6 fő részére)
1000 g burgonya, 1-2 evőkanál vaj vagy olívaolaj, 300 g hasaalja szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 400 g munster sajt (ha ez nincs, akkor esetleg valamilyen egyéb rúzsos sajttal, pl.…..
St.Rosine
2017.03.08 14:20:06
@Pierr Kardán: De, ez egy nagyon jó étel, amúgy ne egy karácsonyi vásárban, hanem egy normális helyen próbáld ki, lehet, hogy változni fog a véleményed. Én Gunsbachban kóstoltam először (strosine.blog.hu/2016/05/24/az_elzaszi_munster_sajtmuzeum) és ott bitang jól csinálták ;)!
Az engadini diótorta egy igazi svájci kalóriabomba!
Engadini diótorta (12 szelet, 24 cm-es tortaformához)
A tésztához: 300 g liszt, 125 g kristálycukor, 1 csipet só, 175 g hideg vaj, 1 db tojás, liszt a tészta nyújtásához
A töltelékhez: 300 g dió, 250 g kristálycukor, 200 ml tejszín, 3 evőkanál…..
Egy tipikusan 15 perces kaja!
Garnélás spagetti chilivel és fokhagymával (2 fő részére)
200 g spagetti, 3 evőkanál olívaolaj, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 db vörös chilipaprika, 150 g konyhakész garnéla, ízlés szerint só, ½ csokor zöldpetrezselyem
A tálaláshoz: zöldpetrezselyem és…..
Az élesztő és sütőpor nélküli kuglóf nagyon finom és az elkészítése is roppant egyszerű!
A tésztához: 300 g vaj, 150 g porcukor, 3 db tojás, 4 db tojássárgája, 1 teáskanál vaníliás cukor (lehetőleg házi), ízlés szerint reszelt citrom- és narancshéj, 60 g mazsola, 1 csipet só, 4 db tojásfehérje,…..
Kezdőknek és vérprofiknak is egyaránt jól jöhet ez a négy remek mousse au chocolat recept az ünnepek előtt!
1. A villám
A világ leggyorsabb és legegyszerűbb csokihabja (4 fő részére)
Herve This és Heston Blumenthal receptje.
A krémhez: 200 g étcsokoládé (min. 60%-os), 180 ml víz, esetleg…..
A német karácsonyi vásárok sztárja van olyan finom, mint az osztrák hüttékből ismert Germknödel!
Dampfnudeln (4 fő részére)
A tésztához: 60 ml tej, 50 g cukor, 10 g élesztő, 250 g liszt, 50 g vaj, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, ½ citrom (bio) reszelt héja + liszt a gyúráshoz
A…..
St.Rosine
2016.12.14 13:05:47
Az elzászi kenyérlángos igazi ínyenc változata Márton-napra!
Elzászi kenyérlángos füstölt libamellszeletekkel (4-6 fő részére/8 db)
A tésztához: 20 g élesztő, 500 g liszt, 50 ml víz + 150 ml víz/vagy író, kb. 1,5-2 teáskanál só, 4 evőkanál olívaolaj
A feltéthez: 400 g füstölt libamell…..
Salzburgot nemcsak Mozart örökségéért, hanem a helyi konyháért is érdemes felkeresnünk!
A Salzach partján üldögélve, vagy az óvárosban kószálva, netalántán felsétálva a várba könnyen megéhezhetünk. Ekkor azonban nem érdemes dönert, pizzát, esetleg bosnát rendelnünk valami büfében vagy kifőzdében,…..
Sok szeretettel várok mindenkit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba október 12-én (szerdán), a 17.00 órától kezdődő, "Bécs - Ízek városa" című könyvem bemutatójára ;)!!!
Beszélgetőpartnerek: Füreder Balázs szerző, Csapó Katalin lektor, Milkovich Eszter (Holnap Kiadó), Török Róbert…..
Sajtimádóknak kötelező a látogatás, a többieknek ajánlott!
Elzász szívében, Colmartól nem messze található Gunsbach. Az ezer lelkes község amellett, hogy Albert Schweitzer itt töltötte gyerekkorát a határában működő sajtmúzeumáról híres.
Jó tudni!
A munster vagy munster-géromé egy rúzsos…..
1516. április 23-án Vilmos és Lajos bajor hercegek a következő rendeletet olvasták fel Ingolstadtban az országgyűlésen megjelent nemesek előtt:
„Mi különösen akarjuk, hogy városainkban, falvainkban, piacainkon és így az egész országban a sörhöz csak árpát, komlót, vizet és semmi mást ne…..
Vasárnap este mutatták be a német VOX-on a Steffen Henssler tévés szakács „Henssler grenzenlos” (Henssler határok nélkül) című műsorát, amelyben a pörkölt és Magyarország játszotta a főszerepet. Steffen Henssler annak idején nem egy vagy két Michelin-csillaggal hívta fel magára a média érdeklődését,…..
Egy igazi nyári fogás, amely télen is könnyen elkészíthető!
Citromos tészta tengeri sügérrel (2 fő részére)
1 db tengeri sügér (egészben: 387 g volt, miután kifiléztem és lehúztam a bőrét: 185 g), 1 db citrom (bio), ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 100 ml tejszín, 150 g szélesmetélt…..
St.Rosine
Gombás szarvasragu sárgabarackos-narancsos lilakáposztával, áfonyás chutney-val és szalvétagombóccal
2015.12.23 11:29:22
Egy fenséges ünnepi fogás Ausztriából!
Gombás szarvasragu sárgabarackos-narancsos lilakáposztával, áfonyás chutney-val és szalvétagombóccal (4 fő részére)
A raguhoz: 500 g szarvas apróhús, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, kb. 3-4 evőkanál olaj, 250 g…..
Karácsonyi kalács naranccsal és mandulával megbolondítva, ha unja a gubát, akkor próbálja ki ezt!
Mákos-tejszínhabos kalács (6 fő részére)
4 evőkanál barna rum, 30 g mazsola, 3 levél zselatin, 200 ml tej, 70 g kristálycukor, 100 g darált mák, 400 ml tejszín, 80 g kandírozott, felkockázott…..
Grillezett ételekért és finom bonbonokért is érdemes beugrani a Moldva parti városkába!
Český Krumlov hallatán valószínűleg nem a felejthetetlen csülkök, a ropogós kacsák vagy a frissen csapolt sörök ugranak be elsőnek. Az óvárosa az UNESCO Világörökség része és a turisták leginkább ezért és a…..
A birsalma savanykás íze tökéletesen passzol az édeskés, enyhén karamellizált tökhöz!
Birsalmás tökleves (6 fő részére)
750 g hokkaido tök (kb. 1 db kisebb), 250 g birsalma (kb. 2 db normál vagy 3 db kicsi), 1 fej vöröshagyma (kb. 100 g), 40 g vaj, 200 ml almalé, 1000 ml…..
Ez a finom toszkán leves biztosan mindenkit felmelegíti a hideg, borongós napokon!
Gesztenyés lencseleves (4 fő részére)
300 g gesztenye, 1250 ml szárnyas- vagy zöldségalaplé , 10 ág kakukkfű (vagy 3/4 lapos teáskanál szárított), 1 ág rozmaring (vagy 1/3 teáskanál…..
Egy kellemes őszi leves, amely pillanatok alatt felmelegít a hűvösebb napokon!
Póréhagymás zellerkrémleves gomba chipsszel (4-6 fő részére)
1-2 fej zeller (megtisztítva kb. 600-650 g), 2 db burgonya (kb. 150-200 g), 1 db póréhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál koriander, 5-6…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz