Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferenc Busó

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
" Jehova Tanúi nem oltásellenesek. Személyes döntésnek tekintjük azt, hogy valaki beoltatja-e magát, vagy sem." írja a jw.org. Ez akkor azt jelenti, hogy a Watchtowerinc berkein belül tényleg tolerálják a személyes döntéseket, és nincs minden a legapróbb részletekig leszabályozva…..
vakablak A "buzi" szó eredetéről 2009.09.17 01:47:00
A 19. sz. végén ill. a 20. század elején került a magyarba a német Buserant szó átvételével (valószínűleg osztrák közvetítéssel), s közben a szóvégi -ant átalakult -ans-sá (v.ö. német pedant, magyar pedáns, német kulant, magyar kuláns, stb.), mint buzeráns.  E szó…..
Ferenc Busó 2021.03.14 07:21:40
@Doberdo:
Igen, rögtön utánad.
  Talán a leghülyébb közmondás, amit ismerek. Jelzésértékű, hogy élőbeszédben eleddig csakis szürke és fantáziátlan figurák szájából hallottam, akik jellegtelenségükből igyekeztek erényt kovácsolni. Elég reménytelen próbálkozás.   A legszembetűnőbb módon akkor találkozunk a közmondás szellemében…..
Röviden a válasz: nem. Akkor milyen gyümölcs volt az, melyről a Bibliában olvasunk és aminek megevése okozta ez első emberpár kiűzését az Édenkertből? A Tóra úgy fogalmaz: „És növesztett az Örökkévaló Isten a földből mindenféle fát, kívánatosát a tekintetre és jót az eledelre; az élet fája pedig a…..
Ferenc Busó 2020.06.22 16:19:17
Nem maga a fa gyümölcse volt mérgező, hanem a döntés és az evés ténye okozta a halált, vagyis a JÓ, az Élet figyelmeztetésének megvetése. Ettől kezdve az ember TAPASZTALTA, vagyis megtudta, megette, magáévá tette a JÓ mellett a ROSSZAT is. A fa jelentőségéből az látszik, hogy az Ördög lázadása miatt került oda. Ez a lázadás az Ember teremtése idején kezdődhetett el. Őt Isten nem egy gonosz kígyónak teremtette, hanem a Biblia későbbi szakaszaiban megtudjuk, hogy egy nagyhatalmú, jó angyalnak. Szíve felfuvalkodott szépségében, és megkívánta Atyja hatalmát. Isten legtapasztalatlanabb gyermekeit, az embereket használta fel Isten ellen, mert ha bűnbe viszi őket, Istent sikertelen teremtőnek bizonyíthatja, gondolta. E terv részeként követelhette, hogy tegyék próbára az új teremtményeket.
A kígyó csak egy eszköz volt az Ördög számára, bábként szólaltatta meg. A mozgása, a mászóképessége ma is lenyűgözi az embereket.
A Pokol (Bök ól - halottak gyüjtőhelye, ahova a Bökő, Bakó miatt kerülnek) a Bibliában egyszer sem szerepel, mivel ez egy magyar kifejezés. A héber seol egyezik a magyar sehol kifejezéssel. Magyarul a halottak sehol vannak. Ez egy jelképes fogalom a halottak állapotára. A Biblia azt tanítja, hogy a halottak megszünnek élni, gondolkodni, érezni, látni, beszélni. A halottak a mai napig Ádám lázadása miatt halnak meg. Reménységünk az, hogy Isten a Királysága kezdetén újrateremti a meghaltakat az életbe, a Földre. Az Ördöghöz társult más gonosszá lett angyalok akarják elhitetni, hogy a halottak kisértenek, miközben ők szórakoznak az emberekkel, és röhögnek rajtunk. Az Ördög és az angyalai el fognak pusztulni, örökre megsemmisülnek Isten ítélete után, azokkal az emberekkel együtt, akik továbbra is lázadnak Isten ellen és a rosszat teszik.
Mithrászt, a zoroasztrizmus vallásban Ahura-Mazda, a perzsák legfőbb Istene teremtette. Tény, ez a mese sokkal korábbi, mint ZombiJézuskáé. Tehát a Mithrász mítosz nem tűnt el, mint vallás, csak lekoppintották és ma úgy hívják, hogy kereszténység. "Az egyik legnagyobb mithraista ünnep december 25-e…..
Ferenc Busó 2020.05.04 21:46:37
Mit jelent a Fine, Medium és Bold tollbetét? A tollbetétek esetében a gyártók általában a hegyben található golyó átmérőjét adják meg, és ezeknek az értékeknek a jellemzésére használják a Fine, Medium, Bold szavakat, vagy ezek kezdőbetűit. A vonal vastagsága változhat a…..
Ferenc Busó 2020.03.05 08:54:02
Az ember évezredekkel ezelőtt domesztikálta a ma körülötte élő állatokat. A háziállatok magyar elnevezése kacskaringós úton történt. Galamb szavunk például a szláv kék szóból ered és ugyancsak szláv eredetű a macska és a kacsa szavunk. A bivaly szó szláv közvetítéssel a latinból érkezett hozzánk. A…..
Ferenc Busó 2019.07.17 09:44:24
@vizsla_barat: A kutya tisztán magyar eredetű állatfaj név, mint jóformán mind az itt felsorolt. A hindik vették át a magyarból. A kutya az 'ugatja' hangátvetéses alakja. Lásd, és értsd.
Ferenc Busó 2019.07.17 14:08:35
@fénycsepp: A kérdés nagyon is jó. A gyerekek logikusak, és őszinték. Azért, mert nem tudod a választ, nem a kérdező a hibás. A fiú megkapja a választ. A szavak teremtve lettek.
Ferenc Busó 2019.07.17 21:50:00
@Skywatcher: Megértelek. Gyerekoromban ugyanezek a kérdések jutottak az eszembe. A szavaknak kell, hogy legyen értelmük, nem csak úgy vannak. De mennyire reális, hogy a magyar nyelv összekoldulta minden szavát? Az összes állatnevünket innen-onnan guberáltuk? Történelmi képtelenség, hogy egy ősi népnek ne lettek volna saját szavai a körülöttük élő háziállataikra. Ahogyan minden ember egy közös őstől ered, úgy egyszer minden ember ugyanazt a nyelvet beszélte. A kérdés az, beszéli-e még valaki azt a nyelvet? Amelyik nyelven az állatnevek jelentése feltárul, az volt az ősnyelv. Hiszen minden névnek értelme kell legyen. Megfigyelés alapján lettek elnevezve. Nem állítom, hogy az összes állatnevet tudom értelmezni magyarul, de ebben az írásban szereplők közül többet is. És ha magyarul megértjük őket, akkor a hasonló alakú, más népek nyelvében szereplő állatneveket ők örökölték a magyarból, nem fordítva.
Nézzük a JUH nevet. Jézus a juhokat többször is a JÓ emberekkel hozta összefüggésbe. JAHU-nak, azaz a JÓ Istennek is juhot kellett áldozni az emberi élet helyett. A magyar nyelvben a háziállatra általában is mondták, hogy jós(z)ág. És a juh valóban talán a legszelídebb haszonállatunk. Tehát 99,9%, hogy a JUH név a vidékies JAU, azaz JÓ jelentéssel bír. Birka-bőrke, bárány-bőrény, azaz az állat bőre. Borjú-új bőr.
Tehén-tején
Bika-bökő
Kos-kős, mármint kőkeményen öklel. Az öklelben is ott a kő, mint az ökölben is.
Kecske-kőske, kisebb öklelős állat.
Kutya-ugatja
Tyúk-tojók
Kakas-kukis
Macska-miaucska. Olvastam, hogy Egyiptomban is maucska volt a neve.
Galamb-különb, különd, azaz küldönc.
Ló-na ez nehéz. A lónak a lábai a lényegesek, kilóg a lóláb. Lógatja a lábát.
Nyúl-nyíl, gyors
Szamár-nem könnyű. A Bibliai beszámoló szerint Bálám szamara Isten akaratára megszólalt, beszélt Bálámhoz, SZÓ(L) MÁR. Ezután példabeszéddé válhatott a nép között, gúnyoskodva: szólj már. Persze az egyszeri csoda volt.
Disznó-nehéz az értelmezés. Jézus idejében Júdea környékén sok nemzsidó is lakott. A zsidóknak tilos volt disznót enniük, ezért nem is tartották. Azonban a szidóniakra mem vonatkozott ez a tiltás, nagy csordákban tartottak disznót. Talán megvetésül róluk nevezték az állatot. Vagy rájuk nagyon jellemző volt a disznótartás.
Liba-lebeg, libben, rep-. Nem véletlen, hogy más nyelvekben a Lib- kezdetű szavak a szabadság értelmet hordozzák: libert-repült, szabad, mint a madár. A liba minden bizonnyal jól repül.
Kacsa-mint a liba, csak KICSI.
Szék-AZ ÉG. Isten trónja, ülőhelye. Székesegyház, Székesfőváros. Az uralkodó helye, ahol ülésezik.
Hát most ennyit. Magyarul a világ megérthető. Tőlünk vittek el szavakat.
A méhek testfelépítése: testtájak, szervek, légzés, keringés, szárnyműködés Szerző: Vaskor Dóra A kifejlett méhek teste három fő testtájra tagolható, melyek a rovarokra általánosan jellemző fej, tor és a potroh. Ám ezek elkülönítése csak látszólag egyszerű. A méhek…..
A világ egyik legelvetemültebb és legvéresebb kezű diktátoráról olvashattok ma, akinek születéskori nevét a saját anyanyelvén így kell leírni: იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი. A legtöbbünk számára ismeretlen, grúz betűket…..
Petr Kellner cseh vállalkozó első helye a leggazdagabb csehek listáján megingathatatlan. A cseh állampolgársággal rendelkező Babiš a leggazdagabb szlovák, míg a nemrég megjelent leggazdagabb magyarok listáját vezető Csányi Sándor csak a hatodik leggazdagabb csehszlovák…..
Ferenc Busó 2018.08.01 11:58:10
@GERI87: Úgy látszik, csupán az állampolgárságot veszik alapul.
Ha a Csíki Sör bosszút forralna, töröltethető lenne-e a Heineken vörös csillagos védjegye? És vajon ugyanaz lenne-e egy másik önkényuralmi szimbólum megítélése a logóban?(a kép pusztán szakmai, szemlélető célú összehasonlítás - kattints a képre a nagyobb mérethez) Az elmúlt hetekben nagy…..
Ferenc Busó 2018.03.24 21:23:14
@d.j: Hol volt itt román sörgyártó?
Ferenc Busó 2018.03.24 21:26:32
@vontod75: Kit érdekel a vörös ötágú? Azonban akkor ne hisztizzenek a szvasztika miatt se a képmutatók.
A kritikus gondolkodásmód kiterjedhet-e a Bibliára? Ezzel talán sokan vitatkoznának, de nekem nem célom az, hogy bárkit is meggyőzzek arról, hogy miben higgyen vagy miben nem. Ha valóban szabad akaratunk van (nos, legalábbis ebben a dologban), akkor igenis megtehetjük, hogy a kritikus…..
Ferenc Busó 2018.02.05 13:45:19
Még nem olvastam végig, de néhány gondolat kikívánkozik belőlem.
Csilla, igen veszedelmes vizeken hajózol. Úgy tűnik, elveszítetted Istent. Bár kifejezetten a Bibliára fújsz az írásodban, de nem mondtál helyette jobbat.
Olyan, mintha az Ördög ügyvédje lennél.
Csak néhány felvetett bibliai "problémára" reflektálnék:
Lót. Róla ezt írja Péter:

És megszabadította az igazságos Lótot, akit nagyon gyötört a törvényszegő emberek gátlástalan viselkedése, mert nap mint nap kínozták igazságos lelkét a törvénytelen tetteik...

A történetet elolvasva egy olyan emberi társadalom tárul elénk aminek napjainkban így nem figyelhető meg. Vannak ma is buzik (ez nem káromlás, hanem a homoszexuális magyar megfelelője, nem a szó csúnya, hanem amit jelent), de azért ennyire nem rámenősek. No, meg embertestű angyalok sem igen forgolódnak közöttünk, akkor is végzetes céllal voltak ott. Tehát az egy egészen szélsőséges helyzet volt. Igaz, nekem sem tetszik, ahogyan akkor, és utána is eljárt Lót. Sőt, még csak Istennek sem engedelmeskedett, mivel nem akart a hegyekbe menni, hanem egy másik, büntetésre ítélt városba. De azért az akkor élő emberek általános gondolkodásához képest Jehova figyelembe vette Lót hitét. No, meg Ábrahám kéréseit is. Én ebből azt látom, hogy Isten mennyire értékeli még azt is, ha valaki csupán már sóhajtozik a sok gonoszság miatt. Igen, talán Lót gyáva is volt egy kicsit, meg kényelmes is. Aztán meg széthullott az élete. A lányai sem voltak piskóták. Mondjuk elképzelhetjük, mit láthattak gyerekkoruktól abban a városban. Igen Lót nem volt Ábrahámnak még csak a közelében sem. De Isten figyelembe vette az emberi méltóságát, és a pozitívumot emelte ki az életéből, mert az is volt benne.
Lót felesége megmenekülhetett volna. De mit is mondott Jézus? Aki kitartóan gondol a bűnre, vonzódik hozzá, az maga is vétkezik. Épp akkor zajlott az ítélet, hát ő is azt kapta, mert szerette azt az életet, jobban, mint Istent. Az az élet pedig ítélet alatt volt, és nem félt.

"Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.”
Igen, ezt nehéznek tűnik elfogadni, pedig nem az. Mit is olvasunk? Megbüntetem..., ha gyűlölnek engem. Tehát például van egy istentelen, gonosz apa, de leéli békében az életét, még nincs isteni büntetés. Ilyen állapotokról olvashatunk a bibliai Izrael népe esetében. De ha eljön az ideje az isteni ítéletnek, akkor azokat a fiakat, akik örömmel követték apjukat az Isten elleni lázadásban, összeköti őket az apjuk bűneivel, mivel örökségként elfogadták azt, és summásan rója ki rájuk is az ítéletet. Mi ebben az elfogadhatatlan. Itt nem ártatlan gyerekekről van szó. Hogy Jehova mennyire igazságos, az látszik abból, hogy az áldásait pedig ezer ízig kiárasztja azokra, akik szeretik Őt, ugyanilyen gondolatmenet alapján.
Azt javaslom Csilla, hogy szállj magadba, és mielőbb rendezd a kapcsoltodat Istennel, hogy újra tudj hinni, és örülni az ígéreteinek!
autózz! Hol tilos megfordulni? 2010.05.09 10:51:00
Ha én lennék a döntőbíró Rewerse és az őt megállító rendőr vitájában, bizony a levélírónak adnék igazat, mert ha jól raktam össze az infókból a lenti, forghatható utcaképen látszik a megfordulás helyszíne. Előtte és utána is záróvonal van, de ott nincs és a KRESZ-ben…..
Ferenc Busó 2017.01.29 16:56:17
@and/or: Van ott egy besorolás rendjét jelző tábla, még a Francia út előtt, azon jól látszik, hogy a Mexikói út felé kanyaradó sávból Kötelező lesz balra fordulni. Az útburkolati jel megerősíti ezt. Az persze segítene, ha a kereszteződésben jelzőtábla is lenne. Bár lehet, hogy azóta már van...
Ha jól értem Orbánt, akkor a zsidók mások. "Azt magyarázom az embereknek, hogy nekünk tilos a zsidókra mint veszélyre tekintenünk, inkább tekintsünk rájuk, mint Isten ajándékára. Isten a magyar nemzetet nagyon színesnek alkotta meg, melynek részei a zsidók is" — jelentette ki.…..
Zaicz Gábor szótára szerint az oroszlán szavunk jövevényszó a török nyelvből a honfoglalás előtti időkből. Vagyis olyan időkből, amikor még a Kárpát-medence előtt mi magunk is találkozhattunk vadon élő oroszlánnal. Vajon a törökök mutatták be a magyaroknak ezt a királyi…..
Ferenc Busó 2014.08.14 12:36:11
@Ferenc Busó: ÉLON ugyanaz, mint LÉON, LÉO (ÉLÖ)
Ferenc Busó 2014.08.14 12:42:06
@Olman: Persze, én is így gondolom. Az O alapvetöen az istenség fogalma. Az ember a nyelvét a mássalhangzókkal teszi változatossá és kifejezövé, de mivel az elsö ember hitt Istenben, beszélt is vele, Ezért Ö volt az, akiböl minden gondolata kiindult. A magánhangzók az emberi csoportok ízlése, a beszéd dinamikájának és gyorsaságának változatossága, és az eredeti hangcsoportok specifikus értelmének elhomályosulása miatt változtak meg.De Isten még ma is JÓ.