Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bacchans

40 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves strucctársadalom! A pánik nem megoldás semmire, csak hajlamosító tényező. Aki most zihál a félelemtől, vagy elakad a lélegzete, az eddig nem figyelt eléggé. (Vagy nem érte talán még elég trauma?) A halál állandó létlehetőség. Nem lett közelebbi, csak mi fókuszáltunk rá jobban. aTTITUDE…..
A kapitalizmus megkövesedett élettereiben senyvedő kritikus alkotók számára nem törvényszerűen derogál belépni a politikai játéktérbe, hogyha ezzel hatással lehetnek erre az erőtérre, és így elősegíthetki a pozitív irányú változást a társadalomban is. Hasznos és időszerű lenne egy gyakorlati…..
A zöld és a vörös radikális összetalálkozása, majd szimbiózisa az ideológiai palettán - így jellemezhetjük az anarchizmus zöld frakcióját, mely elvek hazai képviselőinek száma a statisztikai hibahatár mezsgyéjén stagnál társadalmi jelenünkben. Az irányzat örökölte a vörös állhatatosságát, kitartását…..
Roppant nehéz helyzetbe kerül az ellenállás, a hatalomgyakorlók, munkavállalók, ill. a valóság felé tanúsított érdektelensége miatt. Eddig a Parlament előtt állva, az MTVA épülete felé menetelve még volt relevanciája annak a rigmusnak, hogy: "KONZULTÁLNI JÖTTÜNK" - a továbbiakban nincs. Az…..
A "Goth és punk szubkultúrák és társadalomkritika" c. Földalatti Ellenállás esemény jegyzőkönyvének kivonatát tesszük publikussá. Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés fókuszának a punk és goth underground ágenseinek bemutatását terveztük, de szerencsés véletlenként megjelent Kellner Balázs is,…..
A szubkultúrák sokaságáról bizonyosodott be az elmúlt félszáz év szociológiai és antropológiai kutatásai nyomán, hogy nem "alacsonyabb rendűek" mint a fősodorbeli tömegkultúra - "szub" prefixum ide vagy oda - hanem hiteles világolvasatai egy-egy kulturális szegmensnek, életmód-közösségnek. A…..
Párhuzamos esszéinkkel igyekszünk kiprovokálni a Pincefront kulturális és zenei párbeszédét. Elrugaszkodó textusaink kiegészítik egymást a kortárs alternatív zene témakörében. A téma feszegetésébe bekapcsolódhattok ti is szombaton. A gondolatébresztő felvetések célja meghatározni az underground -…..
Bármilyen illúzióromboló is, egyéni és kollektív szuverenitásunk alapja az a keserédes felismerés, hogy: magunkon kívül senkiben sem bízhatunk, senkire sem számíthatunk igazán. A gyermeki ősbizalom elvesztésének traumája inspirálja leginkább az egyéni autonómiát: rájövünk, hogy terveink egyedül…..
Masszívan mérhető része a társadalomnak az, amelyik ki óhajtja fejezni - a reprezentatív rendszeren belül - az elégedetlenségét. [Vajda Robi, 2017] Tekintetem ismét a lázadáskultúra távlatai felé fordítom. Jól kimutatható tendencia: a rendszerkritikus mozgalmak és művészeti alkotóközösségek…..
A foglyul ejtett állam bürokratikus fikciójának formáit lerombolva tör utat magának a fiatalság, és követeli osztályrészét a döntéshozatalban. Végre nem csak szavakról beszélünk, hanem TETTekről is. Az Alkotmány utcában egybegyűlt két-háromezres tüntetőcsoport közt hús-vér emberek sorakoztak,…..
A kortárs pártpolitika legfőbb kulturális tanulsága az, hogy: nincs létjogosultsága "jobb" és "bal" oldalról beszélni - ezek elméleti kategóriák maradtak csupán, és a gyakorlatban csak kizsákmányolók és kizsákmányoltak vannak.  A szükségszerű cselekvés, melyet a társadalmi problémák megoldásakor…..
Az MKKP színházának (FASZ) rendezője..
Tömegmagányban tespedő társadalmunk érzelmi palettája igen szegényes. Ez nem meglepő, hiszen ismeretes, hogy a világot két végső törvény: az entrópia-maximumra és az energia-minimumra való törekvés formálja - ez utóbbi megnyilatkozása. A hőbörgés és parttalan gyűlölködés; a motiválatlan és…..
A Felcsúti Anarchista Színház társulati munkájának dinamizmusát a változatos, sokszor kísérleti módszereknek, ill. a meta-dimenziók – mint esztétikai ajzószerek - halmozásának köszönhetjük. A „META”: a különböző perspektívák, értelmezések metszéspontjait takarja; az alternatív elméleti és…..
A szomorú igazság az, hogy az ember élete feloldhatatlan ellentétek szövevényéből áll - nappal és éjszaka, születés és halál, boldogság és szenvedés, jó és rossz. Még abban sem vagyunk biztosak, hogy az egyik felülkerekedhet-e a másikon, hogy a jó legyőzi-e a gonoszt, vagy az öröm a fájdalmat. Az…..
A fantázia a képzelet infantilizmusa A művészet társadalmi megítélésének sarokköve lehet a képzelet és a fantázia közötti reláció meghatározása. Mindkét esetben intuitív logikai műveletekről beszélünk. (Tehát olyan "sarlatánsággal", ami már nem fér bele a többségi társadalom materialista…..
A kapolcsi 51-es körzet Artpool kiállításának szervezőelve: a "SEMMI" volt. A fogalmi űr kiemelése a terminológiai sokszínűségből számomra a kortárs művészet legsikeresebb megismerési kísérletének bizonyult. A strukturális megközelítés szerint, emberi sajátosság a minket körülvevő világ bináris…..
57-ben születtem. Mostmár lassan... most leszek hatvan éves decembertől. Az apám az vadászrepülő volt. ez a vadászrepülő, ez speed agyrém, sebességmániás adrenalin-őrület. Aztán ötvenhatban leszerelték, mert a régi légcsavaros gépekkel repült még. Nem a sugárhajtásúakkal, hanem a régi, motoros…..
Mit érdemel az a bűnös, aki államvallássá tette az erőszakot és a műveletlenséget? Inspirációnk az amerikai "safe place", amely az egymás iránti tiszteletnek és elfogadásnak, politikailag korrekt egzisztenciának állít emlékhelyet és zónát, mintegy felszentelve a helyes viselkedés helyeit. Bár…..
Napjainkban egyre inkább kiüresednek a kulturális fősodor identitás-lehetősègei, így egyre nagyobb teret kap az autonóm életstílus. A civil és művészeti aktivizmus olyan cselekvési alternatívákat jelentenek, melyekkel sikeresen pozicionálódhatunk a folyamatosan változó társadalmi és politikai…..
A Felcsúti Anarchista SZínház kulturális managereként végzett archivista munka sorsfordító volt számomra. Az elmúlt hetek némasága, mely egy epizód lezárásának félelmével magyarázható, egyben az új nézőpontok előkészítése is volt. A Szöveg-közötti-lét cikkanyaga és tematikája ezeddig tökéletesen…..
Szabadságunk láncaitól mozdulni sem tudunk. /Aberrált/ Az autonómia definiálása közel sem egyszerű feladat. Alapvetően az önrendelkezés lehetőségét értjük alatta. A jogi és gazdasági megközelítések nem adják vissza teljes mértékben az autonómia karakterét; mert a mögötte munkálkodó elvet a…..