Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Saasanita

32 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Balázs 14 éves. Magas támogatási szükségletű autista. Két év múlva elballag az általános iskolából. 16 évesen. Tulajdonképpen már nem is lesz tanköteles. ... Az utóbbi egy évben gyakran tűnődöm azon hova tovább, ha nincs tovább? ... Semmi. ... Mert ha mégis van, ami nem elérhető, az…..
  A körülöttünk történő események megértésére és az élmények feldolgozására mindenkinek szüksége van. Ebből tanulunk, ezáltal fejlődünk. De mit tehetünk, ha a gyermekünk számára a beszéd képessége, a szavak nem vagy csak alig elérhetőek. Hogy magyarázzak el neki bármit is? A „Leképezzük” Balázs…..
Nem te, majd én! Én akarom! Hagyjál! Bizonyára sokunknak ismerős az a helyzet, amikor a kisgyerekünk követelőzik, ragaszkodik hozzá, hogy igenis ő egyedül fogja felvenni a ruháját, igaz azt sem találja meg melyik testrészére való; vagy 4 évesen úgy dönt, hogy egyedül főzi meg magának a kakaót.…..
A jelen írás, nagyon hosszú, de az érthetőség miatt nem vágtam meg; és már csak azért sem, mert ezekről az élethelyzetekről szinte sosem esik szó, pedig jelen van. Úgy éreztem, ha túl belerövidítek, úgy tűnne pengén vágtuk a megoldást; ha szétszabdalom külön bejegyzésekre, akkor elvesznek az…..
Ebben a részben arról a két eszközről fogok írni, amelyek elindítottak minket Balázzsal – egy nem beszélő autista gyerekkel - a kommunikáció tanulásának az útján és a mai napig változó intenzitással, de folyamatosan az életünk szerves részét képezik. A két eszköz a PECS és a napirend. Mindkét…..
  Ezt a sorozatot azért indítom el, hogy „képet” kapjunk róla, hogyan tudunk biztosítani akadálymentes környezetet egy kommunikációjában akadályozott autista gyerek számára. Ez a bejegyzés szülői szemszögből készült és a sorozatban azokat a vizuális eszközöket fogom áttekinteni, amiket mi…..
Ha valaki követte a blogunkat ismerős lehet neki, hogy viszonylag sok év áll a hátunk mögött, amely során Balázst otthon tanítottuk hol több, hol kevesebb sikerrel és motivációval. Ezen évek alatt kiépítettük, hogy kinek az útmutatásával tanulunk és mit, illetve mi az, amit mi magunk tanítunk neki.…..
Amikor Balázs első foga kiesett, nagyon megijedt, hogy lesz ez. Akkor már ismertem a Les Pictogrammes képeit. Megmutattam neki ezt az ábrát és emlékszem az arcára: „Ja, mással is van ilyen” és nagyon megkönnyebbült. Balázs az első pillanattól kezdve azonosította magát a kisfiú képével, ami miatt…..
  Kicsit hosszúra nyúlt szünet után folytatom a bejegyzéseket a Denver modell használatáról. Az eltelt idő is csak abban erősített meg, hogy a PECS és napirend mellett a másik legjobb dolog a Denver bevezetése és használata volt otthon. Mivel lassan haladt a fordítás, vagyis egyáltalán nem tudtam…..
Saasanita 2017.03.05 20:59:24
@daisy42: Nem túl valószínű, hogy fél éven belül megjelenne, de van már rá kiadó, aki vállalja a kiadást. Sajnos nem tudok pontos időt megjelölni, 2017 sem biztos.
bookdepository-n megrendelhető, ingyen kiszállítják. Vagy a kiadó honlapján (guilford) elektronikusan is megvehető, sokkal kevesebbért.
Saasanita 2018.04.10 09:51:50
@Nina42: Nincsen továbbra sem.
  Logopédia Balázzsal: a kihívások kihívása. Néhány hiábavaló próbálkozás után évekkel ezelőtt világossá vált számomra, hogy a „bevett” logopédia nem a mi terepünk – „Nézd!” „Csináld te is!” „Ezt a zizit tegyük a nyelvünkre”… Ezer sebből vérzett számunkra minden kérés: Nem néz a másik arcára, mert…..
Balázzsal haladunk a február eleji latyakban az utcán. A posta előtti szűk járdaszakaszon navigálom őt, amikor egyszer csak felmutat az égre az ujjával, majd néz rám, hogy látom-e. Ha beszélne ezt mondta volna: „Nézd anya, mi az?”. Felnéztem és egy csapat galamb repült az égen a posta épületétől a…..
  Az Apple PECS IV+ alkalmazásáról – szerkesztői felületéről, alapbeállításairól - már korábban közzétettünk egy videót. Azóta birtokba is vettük Balázzsal, belaktuk saját lapokkal és képekkel, Balázs pedig rendszeresen használja. Ez a bejegyzés arról fog szólni, milyen sokoldalúan lehet használni…..
Balázs elkezdte rohamosan bővíteni a szókincsét a PECS IV+ Apple ipad alkalmazás segítségével, miután az kimondja neki a kért szavakat. Erősen lemaradtam a követésben – azaz a képgyártásban. Ha egy új szót tanul Balázs, mindig kér hozzá képet megerősítésként: igen erre (a tárgyra, dologra) gondolok.…..
    Utánzás gyakorlása társasjátékkal Habár sok apró örömünk volt az utánzás tanulásában, nem volt kerete a játékainknak, amiben a legtöbbet tudtunk volna gyakorolni: nekünk a mondókázás és éneklés vált be leginkább. Nehéz volt észben tartani a repertoárunkat és időnként természetesen leültek…..
A Galya 50/20/10/2 Jótékonysági Teljesítménytúra ötlete még az Apró Lépések Egyesület indulásakor megfogant. 2016. november 5-én, első alkalommal rendeztük meg, ahol összesen 474 induló volt. Egy igazi inkluzív közeget sikerült teremtenünk, ahol eltűntek a különbségek, mert itt csak indulók és…..
Miközben a társas tevékenységek terén sokat ügyesedtünk, kicsit lassabban ment a gesztusok használata és utánzás tanulása. Belegondolva ez érthető is, hiszen itt sok-sok apró helyzetről van szó, amivel apránként ismerkedünk, és sok gyakorlást igényel. A gesztusok fejezetet először át is ugrottam,…..
Apró lépések Testvérek 2016.03.29 20:52:28
A testvér kapcsolat nyilvánvalóan nagyon erős kötelék, még ha nem is mindig konfliktusmentes. Hogy ez milyen lehet, ha a testvérek közül az egyik autizmusban érintett? Nagyon sok szempontból ugyanolyan, mint egyébként, sokszor pedig eléggé feladja a leckét. Hát mi még nem unatkoztunk velük...
A Denver modellben ismertetett technikák következő lényeges eleme az oda-vissza áramló interakciók gyakorlása a gyerekkel: mindketten aktív részesei legyünk a közös játékoknak és a napi tevékenységeinknek. Mindketten formáljuk, alakítjuk azok menetét. Egyszer Balázs, egyszer én. Majd ha egy közös…..
Megmondom őszintén, nehezen veszem rá magam, hogy szakkönyveket olvassak, de a Denver modell szülői könyve valahogy magával ragadt. Talán mert rendkívül gyakorlatias és lényegre törő. És pont arról szól, ami engem foglalkoztat: hogyan tudjuk magunkra vonni Balázs figyelmét és hogyan tudjunk elérni,…..
Épphogy szemezgetni kezdtük a Denver modell szülői könyvét, máris lendületet kaptunk a közös játékok irányába. Megértettem miért működtek az 1. részben említett játékaink: a gyerek érdeklődéséből kell kiindulni. Abból, ami neki fontos. Azért mentek ezek a játékok olyan jól, mert olyan helyzeteken…..
Régóta készülök írni a Balázzsal való játékainkról és a kapcsolatunkról, mert ez egy kulcsfontosságú téma számunkra otthon. Bármilyen tünetekkel is lehetne leírni Balázs autizmusát, egy nagyon markáns dolog kiemelkedik – vagy egyre inkább múlt időben kiemelkedett -, hogy Balázs alig figyel ránk és…..
  Hozzátáplálás  „Hozzátáplálás egyenlő kanállal eszünk, mert a cumisüvegbe nem teszünk ételt, különösen ha cukros, mert elromlik a foga.” Ismerjük a tételt. De nem eszik kanállal, véletlenül sem. Megkérdezek „mindenkit” – a gyerekorvosunkat, korai fejlesztőt, védőnőt, tápszeres csomagon megadott…..
Saasanita 2014.11.21 20:48:46
@mereibinet: Igen, Balázs is ivott zuhanyból, a mai napig. Nyáron így szokta pótolni a folyadékhiányát, illetve ha beteg és nem eszik rendesen.
Saasanita 2016.01.14 20:50:24
@álmoska: Kedves Álmosanya!
Az evés frontján mindig a gyerekek győznek, de a lelkük mélyén szeretik, ha jobb ötletünk van mint nekik. Talán segítene ha azt a nehéz terhet le tudnátok tenni, hogy hol kezdődött az ivás visszautasítása, mert nem csak arról van tapasztalata Álmosnak, hogy inni rossz, hanem arról is korábbról, hogy inni jó! Ami most működik, az is jó. Innen fogtok továbblépni. Csak a kedvenc és az őt motiváló dolgokra tudtok építeni, ezen te tudsz gondolkozni. Minden kísérlet öröm és siker! Ha ránéz egy pohárra vagy flakonra amiből ihatna, az siker. Ha ránéz a folyó vízre és hozzáérintheted a szájához a vizet, az siker és látványosan kell neki örülni. Mindig megerősíteni a törekvéseiben. Ha egyszer ment az ivás, akkor nem felejtette el és menni fog újra! Csak erre gondolj.
A PECS (Picture Exchange Communication System) egy alternatív kommunikációs módszer. Olyan autisták számára dolgozták ki, akik egyáltalán nem, vagy csak alig beszélnek. Szülőként nagyon sok jó tapasztalatot szereztünk a módszer használata során. Ezt szeretném itt megosztani veletek...
4 éves volt Balázs, amikor Réka - a fejlesztőnk a Gézengúz Alapítványnál - mondta, hogy hasznos lenne Balázsnak a képes kommunikáció. Eleinte hallani sem akartam róla. Csak ez volt a fejemben nagyon sokáig: Nem akarom. Miért nem? Hát, mert…. Pedig valójában csak meg kellett volna érteni, hogy miről…..
  Hogyan kommunikáljuk a társadalom felé a gyerekünk fogyatékosságát? Ez már nem csak a szülő általi elfogadásról szól – elfogadom a helyzetet és elmondom - hanem arról, hogy nem könnyű kiszámítani, hogyan fogadja a környezet a fogyatékosság tényét. Mégis, nekem…..