Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ontologist

2 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan szép a nyár, és olyan bársonyosan, szűrten csodásak a fények az erdőben, hogy nem lehet kihagyni egy kiadós bográcsozást. Mert nincs is jobb dolog a tűz körül ülni, miközben a Szakács szorgoskodik a bográcsnál. Ilyenkor nem is indulnánk útnak. egy ilyen eseményre egy valóban magyaros, mindenki…..
Blogkocsma Egy tökéletes lecsó 2021.05.27 07:00:00
Szerintem :) Megjelentek az első szentesi paprikák, amiknek tényleg paprika illatuk van! Ráadásul valahol egész rendes fürtös paradicsomot termesztenek fólia alatt. Muszáj voltam lecsót főzni!..
ontologist 2021.05.28 15:38:55
@horrorpornó bábszínház: lehet, hogy a neten csupa kontárok vannak, de Gundel Jánost, Rákóczi Jánost pl. kontárnak nevezni olyan, mintha az Egerszegi Krisztinát te akarnád úszásra tanítani, vagy Messit fociból akarnád kioktatni.
ontologist 2021.05.29 16:55:14
@horrorpornó bábszínház: Rákóczi János szó szerint világhírű magyar séf volt, Londontól Párizson át Japánig ismerték a nevét, a legjobb magyar éttermeken túl évekig tanult Franciaországban. Az, hogy nem ismered, csak azt mutatja, hogy fogalmad sincs a magyar gasztronómiáról, de lekicsinylő, gyűlölködő megjegyzéseket tudsz tenni egyszerű konyhai szakmai kérdésekkel kapcsolatban is.
Gundel Jánost és Károlyt is lehet fikázni, rajtad kívül nem sok embernek van pofája hozzá.
És ha megpukkadsz is, a lecsóhoz nagyobb mennyiségű zöldpaprika, jóval kevesebb paradicsom, ezenkívül hagyma, szalonna és pirospaprika kell. A blog szerzője is utánanézhetne annak, hogy mi a lecsó fogalma, mert a leírás és a képek alapján az, amit főzött, csak nagy jóindulattal nevezhető lecsónak.
Én már vagy százszor főztem lecsót, összesen vagy 50 embernek, és még senki se hiányolt belőle se más fűszert, se gépsonkát, se békési vastagkolbászt (!), se virslit, mert annyira ízlett mindenkinek az egyszerű, hagyományos készítési móddal készült lecsó.
ontologist 2021.05.29 21:01:52
@Boar.: Ha én butaságot beszélek, akkor az összes hivatásos és elismert szakács, séf, recept és könyv butaságot beszél kb. 100 éve a lecsóról. Mielőtt valakit lebutáznál, először szembesülj vele, hogy mindenki, aki ért hozzá, ugyanazt mondja és írja, azaz hogy kell őrölt pirospaprika a lecsóhoz. Azonkívül, hogy leminősítesz valakit, nincsenek érveid.
Lehet elküldeni a francba mindenkit, aki ért a főzéshez, hiheted magad okosabbnak náluk, de ezzel csak magadat teszed egyre nevetségesebbé.
I. Mi válthatja fel a hazug és rosszul működő általános választójogon alapuló parlamentáris demokráciát? Arra könnyű válaszolni, hogy minden fent említett hiányossága, hibája, hazugsága ellenére a leváltható kormányzás, és az ebből eredő államigazgatási módszerek még mindig jobbak, mint a…..
I.Állítás és kiindulási alap Pontosítom a címbeli állítást: véleményem szerint az általános választójogon alapuló parlamentáris demokrácia nem létezik. A demokrácia kifejezés jelentéseit a Wikipédia az alábbiakban foglalja össze: - A demokrácia a társadalom jelentős számú, szavazati…..
Előző posztunkhoz hasonlóan - melyben az 5 legjobb háborús filmet kerestük - a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek kiválasztása is kemény feladat elé állított bennünket. Bár segített némileg a történelemtanári végzettség (egyikünk esetében), így sem volt egyszerű feladat az elmúlt 5 évezred sok…..
ontologist 2020.07.10 21:06:51
Eddig szó sem esett a hadtörténészek többsége által vitán felül legnagyobbnak tartott admirálisról, I Szunsinről, aki a sokszoros túlerő ellenére hét csatát nyert az egyébként kiváló japán hadvezérek ellen. A leghíresebb csatája során 13 hajóval győzött le egy több, mint 300 hajóból álló japán flottát.
Lényegében egymagában akadályozta meg, hogy Korea Japán gyarmat legyen, mindezt úgy tette, hogy nem is volt tengerészeti képesítése, szárazföldi csapattiszt volt, és tengeri csatái előtt, alatt és után a királyi udvar minden módon akadályozta, fúrta, sőt egy alkalommal csaknem ki is végezték koholt vádak miatt, amelyeket azért találtak ki, mert irigykedtek rá sikerei, és népszerűsége miatt.
Hozzá képest a felsoroltak - Napóleonon és Nagy Sándoron kívül - kispályásak.

Említhetnénk Takeda Singent, Japán rettegett hadurát, aki annyi csatát nyert, hogy a végén sok ellenfele már a neve hallatára hanyatt-homlok menekült. Róla, illetve haláláról szól Kuroszava Árnyéklovas c. filmje.

Ott van aztán Tuhacsevszkij, az orosz polgárháború katonai zsenije, akit Sztálin valószínűleg azért öletett meg, mert sokkal népszerűbb és okosabb volt nála, és akinek elméleti és gyakorlati munkássága egyaránt jóval megelőzte a korát.

Sem von Manstein, sem Hunyadi, sem Julius Caesar nem fér bele még egy húszas listába sem, de Nagy Sándor alatt is remeg a léc. A győztes harcmodort és felállást, apja, Philipposz találta ki, aki Makedóniát erős, győztes állammá tette.
A Nagy Sándor által legyőzött perzsák és uralkodóik pedig nagyképűségük és elpuhultságuk miatt nem jelentettek valami óriási feladatot.
Julius Caesar győzelmeinek többségét óriási műszaki, hadászati fölény mellett szerezte, sokszor rongyos, nyomorúságosan felszerelt törzsekkel szemben.
Von Manstein ugyan kiváló katona volt, de zseniális nem, győzelmei többségét nagy technikai fölényben, gyenge, vagy enervált ellenséggel szemben érte el. Amint szembekerült az orosz fronton tehetséges parancsnokokkal, rögtön csökkenni kezdtek a sikerei.
A történelmi filmek külön kategóriát jelentenek a mozi-világban és sajátos, egyedi stílusjegyekkel rendelkeznek. Az egyik ilyen, hogy valamilyen valós történelmi korban játszódik cselekményük, az adott időszak jellemzőinek hű visszaadásával. Ennek értelmében nem tekintjük történelmi filmeknek a…..
Adva van egy kiváló forgatókönyvíró, aki ír egy zseniális könyvet, amelyből ír egy átlagos forgatókönyvet, amelyből egy teljesen közepes film készült. Óriási tisztelője vagyok William Goldman-nak, imádtam a vígjáték alapjául szolgáló könyvet és most nagyon szomorú vagyok, mert eléggé feledhetőre…..
Ezt a kérdést próbálta megválaszolni egy sor indexes cikk, illetve videó, meglehetősen sikertelenül. Az egyes gazdasági régiók közti bérkülönbségeket a közgazdászok általában a Balassa-Samuelson-al magyarázzák. Az indexes újságírók pedig odáig jutottak a gondolkodásban, hogy az ismert tényből, az…..
ontologist 2016.10.13 13:27:45
Egyik barátom egy high-tech világcégnél dolgozik fejlesztőmérnökként. Pár éve mesélte, hogy kiküldték őt néhány kollégájával az USA-ba, a cég ottani fejlesztő központjába két hónapra valami speciális fejlesztési ügyben dolgozni.
Bár papíron tilos ilyenről beszélniük, de egyszer elmentek az ottani, amerikai kollégáikkal sörözni, és valahogy szóba kerültek a keresetek. Kiderült, hogy ugyanazért a munkáért az Amerikában dolgozó amerikai mérnökök 15-20-szor többet kapnak, mint a magyar kollégáik.

Ezen a tényen mindkét oldal hitetlenkedve megdöbbent, a kintiek is.

Vajon ezek után mi köze mindenféle jövedelem különbségnek bármiféle termelékenységhez?

A multiknak azért éri meg nálunk dolgoztatni, mert sokkal kevesebbet kell fizetniük ugyanazon munkáért, mint odahaza. És ha ez a jelentős különbség számottevően csökkenne, akkor szépen továbbállnak majd Vietnamba, Indiába, vagy máshová.

Ezt a folyamatot a marxizmus úgy hívta: kizsákmányolás. A dolog mára úgy alakult át, hogy már nem a helyi polgárság zsákmányolja ki a helyi proletárt, hanem a gazdag ország a szegényebb országot.

És a gazdag országnak eszébe sem jut, hogy a szegényebbet a saját szintjére hozza, hiszen akkor miből szerezne magának extraprofitot, ezért az egész EU-s felzárkóztatás duma csak ócska mézesmadzag, mint amikor a szamáron ülő gazda a szamara elé egy boton bogáncsot lógat, hogy szegény szamár azt higgye, ha elég gyorsan szaporázza, utoléri a bogáncsot.
Tegnap este a szerzőgárda három tagja végre részeltetett ama szerencsében, hogy mozivásznon láthatta viszont Kertész Mihály halhatatlan remekművét, a Casablancát. A vetítés után egyetértettünk abban, hogy életünk talán legnagyobb moziélményét éltük át. Az alkalomról egy külön cikkben emlékezünk majd…..
Lone Wolf kritika Az egyik legjobb valaha készült akciófilm elemzése kapcsán könnyen eszünkbe juthat egy régi igazság: akciófilmek (és más "könnyű műfajú" alkotások) elemzésekor csak két esetben nehéz kritikát írni: akkor, ha nagyon sok a hiba benne és akkor, ha nagyon jó az egész. A „Sárkány…..
Az első néhány vetítést követően bizonyos szabályszerűséget véltem felfedezni Az ébredő Erőt kritizálók körében. A csalódott nézők közös kiindulási pontjaik alapján könnyen beskatulyázhatók egy-egy csoportba, mivel mindig kicsit másabb megfogalmazásban ugyan, de újra…..
ontologist 2015.12.24 07:58:50
A kritizálók osztályozása helyett inkább a pártatlan, szakmai álláspontot kellene kialakítani. Egyébként az elmúlt évek kasszasikereinek túlnyomó része valami korábbi rókáról lenyúzott ötödik, hetedik bőr, alig van új ötlet. A Star Wars filmek is, meg a többi hasonló film is globális fogyasztásra készült, olyannak, hogy a bangladesi parasztfiú éppúgy megértse, mint az ausztrál, a perui és a kínai. Ezeknek a különböző földrészeken élő fiataloknak a közös nevezője pedig százmilliós nagyságrendben a tudatlanság és igénytelenség.
Nos, mivel a Star Wars filmek egyetlen célja a profitszerzés, meg is felelnek ennek a tudatlanságnak és igénytelenségnek. Nulla történet, nincs mit megérteni, nem kell agyalni, maximális látvány és hang.
Ezek után összeveszni azon, hogy mennyire jó, vagy még jobb, netán minden idők legjobb filmje az Ébredő erő, tökéletesen értelmetlen, sőt szánalmas.
Olyan, mintha valakik azon vitatkoznának, hogy a Bud Light, Amerika legnépszerűbb söre a világ legjobb söre-e. Minden hozzáértő tudja, hogy a Bud Light, vagy Lite szörnyű, pocsék sör, általában az értékelésekben 10 pontból 2-est kap.
Amilyen igénytelenek Amerikában a sörök iránt, éppoly igénytelenek a filmek iránt is.
Attól tehát, hogy Amerikában készült, agyon reklámozzák, lehet szörnyű gagyi valami, és közben üzletileg lehet roppant sikeres is.
Mindössze erről szól a Star Wars sorozat.
Mindenki ismeri a nevét. Kevesebben vannak, akik már ettek is. Még kevesebben készítik. Aki készíti, az pedig a saját receptjét tartja az igazinak. Egy biztos, én úgy szeretem, ahogy Édesanyám készíti. Ezért most egy különleges recept jön, ami a szívemben különleges helyet…..
Ég az arcomon a bőr. Tényleg. Én mindig büszke voltam arra, hogy magyar vagyok. Még akkor is, amikor az utóbbi években inkább csodálkozva és furcsállva néztek ránk külföldön a 2006-os események, majd az utóbbi években Orbán ámokfutásának eredményeként. Ilyenkor mindig…..
Le kell írnom, mert úgy tűnik sajnos az előző (80-as évek) sorozat igen nagy vitákat váltott ki. Ez a sorozat nem azért készült, hogy egyetemes igazságokat fogalmazzon meg. A benne szereplő filmek, nem tényként közölt értékeket testesítenek meg, csupán a blogger (igen, ez egy…..
ontologist 2014.08.19 22:59:28
@thedirector: Rettenetesek az elmúlt napokban megjelent listák a '70-es, '80-as, '90-es évek legjobb filmjeiről. A listában megjelentek közül talán összesen egy-két film férne be a valóságos és igazi legjobb filmek listájába, viszont sok felsorolt film egyszerűen ócska gagyi. Az amerikai agymosás úgy látszik megtette a magáét: ha olyan film, mint a "Vissza a jövőbe" lehet a '80-as évek legjobb filmje, akkor nagyon nagy baj van. És itt nem csupán szubjektív véleményekről van szó, hanem szakmai, művészi minőségről. A remény rabjai, a Mátrix, a Harcosok klubja, A ponyvaregény és más hasonló "művek" üres, tartalmatlan, néha giccses, másszor brutálisan erőszakos, vagy elképesztően primitív alkotások.
Hihetetlenül jó francia, olasz, német, magyar, vagy orosz (szovjet) filmek nincsenek a listán, viszont mindent eláraszt az agyzsibbasztó amerikai gagyi, igaz, az abszolút profi módon csomagolva.
Elkeserítő képet ad a tömeg szellemi állapotáról, hogy a "Vissza a jövőbe" című alkotás az imdb-n 8,5 pontot kap, miközben Tarkovszkij egyik filmje sem "ér" 8,1 pontnál többet.
Tehát Michael J. Fox. és Robert Zemeckis ennyivel jobb Tarkovszkijnál?
Vagy a Harcosok klubja - ez az ostoba, rontó szellemű zagyvaság - a maga 8,9 pontjával agyonveri Fellinit, Mihalkovot?
Jobb időkben - pl. a sci-fi aranykorában - olyan zűrzavaros, belső ellentmondásoktól hemzsegő, logikátlan mű, mint a Mátrix,közröhej tárgya lett volna, illetve ilyen történeteket 10 centes képregényként árultak 10 éves gyerekeknek.
Nem kellene ilyen címmel írni blogokat, hogy "a 'XX évek legjobb filmjei", hanem helyette azt, hogy "Az én kedvenc 'XX évek beli filmjeim", így nem lenne a listákkal semmi baj.
Ha olyan hangulatom van, én is megnézem a Remény rabjait időnként, meg több filmet is a listákról, némelyik tényleg szórakoztató, de hogy ilyenek lennének a legjobb filmek egy korszakból, na neeeee.