Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyaranyu

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nyugat felépített egy kisebb-nagyobb döccenőkkel működő civilizációt, de hogy rögtön jelezzem, mi is jelent ez: a nagyobb döccenőit (pl. a birodalmainak elvesztését, a világháborúkat, Auschwitzot, a hidegháborút, a gazdasági válságokat) is sikerül kezelnie, és a…..
magyaranyu 2015.08.30 13:55:05
Nehéz jó válaszokat találni, egyszerre vérzik a szíve az embernek a menekültek miatt és látja, hogy ez a probléma a körmünkre ég. Ugyanakkor azt gondolom Európa azért olyan, amilyen, mert mindig tudta kezelni ezeket a problémákat. Van, aki szerint éppen, hogy meg kellene szüntetni a vízumkényszert: index.hu/kulfold/2015/06/25/cuttitta_interju_migransok/, s valóban a mostani helyzet sokban hasonlít az amerikai szesztilalomra, ahol a tiltással végülis a bűnözési statisztikát sikerült feltornázni. (Itt most nem a gazdasági racionalitás felől közelítő érvelésről van tehát szó.) Kérdés, hogy Közép-Kelet-Európa része-e az európai ethosznak, vagy ez csak - ahogy a blogszerző írja - a nyugat privilégiuma. És kérdés az is, hogy mi is ez az ethosz. Tudom, hogy naív álláspont, de szerintem is ki kellene jobban nyitni a kapukat, azzal a korlátozással, hogy elvárjuk, hogy bizonyos európai értékeket a migránsok magukénak éreznek, és erről írásban is nyilatkoznak és amennyiben ezeket az elveket megsértik, kitoloncolhatók. Az európaiság ethosza szerintem nem a kereszténység, hanem a vallásszabadság, szekularizáció, női egyenjogúság és a kisebbségek védelme. De először talán magunkon kellene kezdeni és az európaiakkal kellene egy ilyen szerződést aláíratni. NÁlunk jelenleg a menekültek nélkül is romokban állnak ezek az értékek.
magyaranyu 2015.08.30 15:03:41
@Laptop7712: Kérdésedre válaszolva nem éltem ilyen közegben. A te logikáddal élve, akkor véleményt sem formálhatok? Ezzel a logikával nagyon sok mindenkibe bele lehet fojtani a szót. Ha jól elolvastad, amit írtam, nem a tutit akarom megmondani, csak én is gondolkozom többekkel egy olyan problémáról, ami nem pusztán a menekültekről szól, de rólunk is. Arról például, hogy mi az az európai ethosz, és most válaszodat látva eszembe jut még egy érték, az egymás iránti tisztelet és ennek megfelelő kommunikáció. Tudom, hogy a blogok és kommentek nem erről szólnak, de miért is ez a támadó hangnem egy olyan kommentre, amiben magam is leírom, hogy nem tudom mi a megoldás és lehet, hogy naív, amit javaslok. Másrészt miért kellene a menekülteket egy kaptafa alá venni, biztosan van olyan köztük, akiknek szimpatikus az európai értékrend és van, akinek nem. A lényeg, hogy legyen világos, nem általában nem fogadjuk be a menekülteket, hanem azokat, akik az értékeinkkel azonosulni tudnak. De először nekünk is tisztázni kellene, mik is ezek az értékek. A menekültvita nem a menekültekről szól, hanem elsősorban rólunk."rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés..."
magyaranyu 2015.08.30 19:18:29
@Laptop7712: "Magyar minden olyan ember, aki egyistenhitű keresztény." - Kicsit leegyszerűsítő. Európai értéknek gondolom a humanizmust és ateizmust is. Ezért írtam vallásszabadságról, szekularizációról. A te fogalmaid szerint lehet, hogy én sem vagyok magyar, mert vajon mi az, hogy egyistenhitű keresztény? Mi van azokkal a magukat zsidó vagy buddhista vallású magyarokkal, akik szintén sokat segítenek felebarátaikon? Ráadásul nőként úgy érzem, a legtöbb vallásra ráférne egy kis reform.
Így augusztus 20-a táján minden politikusból kibújik a történész, a szentistvánspecialista noch dazu, amivel semmi baj az ég-világon, hiszen Magyarországon mindig is a politikusok írták a történelmet, bolond lyukból kelnek a bolond mítoszok, olyan is a történelmi…..
magyaranyu 2015.08.22 10:16:27
@Laptop7712: "A nép, amely elveszti szakrális talapzatát, elvész a történelem viharában." Jól hangzik, de ez is csak egy nagyon egyszerű és nem túl mély válasz. Főleg, ha ezen szakrális talapzatot a királyság intézményével azonosítjuk. Az angol és spanyol királyi ház jól láthatóan ma már elég anakronisztikus és inkább teher, mint a nemzet egységét erősítő szakrális alap. (Lásd a spanyol király botrányos elefántvadászatát, vagy az angol királyi ház botrányait és magas költségeit.) Ugyanakkor nem azt állítottam, hogy a múlt ne lenne fontos, de nemcsak a szépre kell emlékezni. A múltból építkezni kell úgy, hogy segítse a fennmaradást segítő megújulást. Amennyiben a múlttal, vagyis a hibáinkkal is, nem nézünk szembe, megújulni sem tudunk. A puszta hagyomány, amely kimerül a megkövesedett hagyományok folytonos ismétlésben, nem visz előre, sőt inkább hátra. Nézzünk csak rá a magyarok étkezési kultúráját vagy egészségtelen mozgáshiányos életmódját, nem beszélve az innovációk hiányáról az élet számtalan területén.
  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, bizonyos Rétvári szerint Magyarországon sokkal jobban működik a polgári demokrácia, mint nyolc évvel ezelőtt, és ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint az internetadó-javaslat visszavonása a tüntetések…..
magyaranyu 2014.11.02 18:22:58
@rs232: Miért kellene mindennek koherensnek lenni? Az emberek általában inkoherensek, de mi ezzel a gond? A konzervatív szemlélet éppen abban áll, hogy az embert a maga esendőségében nézi. Éppen ezért nem ért egyet az olyan általánosításokkal, amikkel te operálsz. Rétvári megjegyzése, hogy a polgári demokrácia most jobban működik, mint nyolc éve, egyszerűen nem igaz. Ezzel vitatkozzál és erre hozzál érveket, ne általánosíts. Hadd osszam meg veled két személyes tapasztalatomat a mostani rendszerrel, amivel a hetvenes évek óta nem találkoztam. Közalkalmazott vezetőként az általam adott interjút az adott minisztérium sajtóosztálya ÁTÍRTA, méghozzá ellentétes tartalommal. Vagy, a közszolgálati rádióban egy vitaműsorban előre szóltak, hogy bizonyos területeket egyáltalán nem érinthetünk és megmutatták azt a három cenzort, aki ott ült élőadásban és figyelmeztettek, hogy amennyiben olyat mondasz, ami nem megfelelő az adott kormányzati politikának, akkor lekeverik a hangodat. És tudod mi a szomorú és döbbenetes? Hogy az interjűmból a finn tehetséggondozás részt irtották ki, a rádióműsorban pedig a szakképzés és kerettanterv fogalmakat kellett kerülni. Szóval ilyen a ma jobban működő polgári demokrácia. Nem arról szólt a hozzászólásom, hogy ÉN jobban tudnék valamit megítélni, hanem arról, hogy ha ítélkezünk, akkor tények alapján tegyük azt. Én most felsoroltam párat. Egyébként pedig szíved joga egyetérteni Rétvári Bencével, de nekem is, hogy ne értsek vele egyet. Éppen ezt jelenti a vélemény és szólásszabadság. Viszont még a blogokon is elvárható az egymással szembeni tisztelet, ami a te hozzászólásaidból nem sugárzik.
magyaranyu 2014.11.03 10:51:17
@rs232: Csalódást kell okoznom. Fel kellett állnom és már nem vagyok közalkalmazott. De hogy tovább tetézzem, a szakmai integritásom megőrzése végett már felálltam egyszer a székemből, méghozzá az elmút nyóc év végén. Az élet bizony nem olyan fekete-fehér, ahogyan te látod.
1000 leütés Orbán hanyatlása 2014.09.07 09:27:06
Néhány hónapja a négy évvel korábbihoz képest 600 ezer szavazattal kapott kevesebbet a Fidesz, ma küzdenie kell Budapestért -- és mindezt annak ellenére, hogy -- tudjuk -- (1) nem szégyell semmilyen erőforrást a maga javára fordítani, (2) és az ellenzéke 25 év…..
"Ha valóban Lenkovics lesz az Ab új elnöke, nem árt felkészülni arra, hogy a sajtószabadság a jövőben már nem áll majd az Ab fokozott védelme alatt. S nyilván bizonyos konzekvenciákkal jár az is, hogy a rendszerváltás óta először egy magát nyíltan abortuszellenesnek nevező…..
Az előző posztban amellett érveltem, hogy a konzervativizmusok meghatározó momentuma az életek védelme -- akár a nemzettel (mint a legnépszerűbb kollektívummal) szemben is --, és azzal fejeztem be, hogy visszamaradt még annak az eldöntése, hogy az élet védelmét előíró…..
magyaranyu 2014.08.12 13:12:13
@HaFr: Igen, elviekben egyetértek. A rossz döntések és a döntésekért nem vállalt felelősség együttese rossz kombó, de sajnos eléggé elterjedt. Ugyanakkor ahhoz, hogy jól tudjak dönteni, kellenek bizonyos feltételek, információk, felkészültség stb. Ahhoz, hogy ezért felelős legyek, az sem egyszerű kérdés. Mennyire felelős a döntésért egy 16 éves lány, aki teherbe esett, vagy egy 19 akár. A gyerek és felnőttlét közötti határ kitolódott és elmosódott, ezzel viszont a felnőtt léthez kapcsolható felelősség sem marad tiszta fogalom. Pont abortusz kérdésben, ahol sajnos világvezetők vagyunk a tinédzserkori terhességben és koraszülésben, nem tudom mennyire etikus pusztán a nőkre tolni a felelősséget.
magyaranyu 2014.08.12 12:08:50
Az abortusz kapcsán az erkölcs és jog eltérő szempontjairól már szó volt egy korábbi, e témában írt 2013-as blogban. Itt most azt olvashatjuk, hogy az abortusz konzervatív oldalról nem támogatható, az élet és szabadság összeütközéséből a szabadságnak kell a rövidebbet húznia. Ugyanakkor azt is olvashatjuk, hogy az értékes élet támogatása a konzervatív célja. Itt az abortuszról szóló elvont és férfias vitáját hadd gazdagítsam néhány gyakorlatiasabb és női oldalú szemponttal. Miközben egyetértek az élet védelmével és a magamra nézve magamévá tudom tenni az abortuszellenességet, de nőtársaimra nem gondolnám, hogy akár erkölcsileg is ráerőltethetnénk ezt. A nő teste feletti rendelkezését nem tekinteném zabolátlan erkölcsi pluralizmusnak. Egyébként pedig azzal, hogy a nők testük feletti önrendelkezési joga erősen él az európai kultúrában, egyben hagyomány is jelent, egy olyan gyakorlati hagyományt, amiben a nők jól érezhetik magukat, ez pedig konzervatív oldalról támogatandó, nemde? Gyakorlatiasabb oldalról nézve, a demográfiai folyamatokba való erőszakos beavatkozásnak eddig mindig csak katasztrófa lett a vége. A nem szívesen látott gyerek ugyanis nagy valószínűséggel nem tud értékes életet élni, mert a legfontosabb, a szerető családi közeg hiányozni fog az életéből. Amerikában azokban az államokban, ahol feloldották az abortusztilalmat, tíz évre rá csökkent a fiatalkorú bűnözés, ugyanis eltűntek a nem kívánt és ezért nem kellőképpen szeretett és ezért kriminalizálódó gyerekek az utcáról. Romániában az abortusz tilalma csak azt eredményezte, hogy árvák tömegeit kellett nevelőotthonokban nevelni. A magyar Ratkó gyerekeket az akkor még szűk oktatási kapacitások nem tudták felszívni, ezért aránytalanul többen kerültek alacsonyabb színvonalú szakképzési intézménybe. A gyereklétszám erőszakos csökkentése is problematikus, Kínában és Indiában a lánygyerekek csökkenő száma olyan nőhiányt generál, ami fokozza az agressziót, elsősorban a nők felé (lásd az indiai nők elleni támadásokat, vagy a virágzó lánygyermek csempészetet a kínai és vietnámi határon). Az értékes élet (gyereké, nőé és férfié egyaránt) védelme tehát azt igényli, hogy olyan feltételeket teremtsünk, amivel a nők minél inkább szeretnének és tudnak gyerekeket vállalni és nevelni. Ilyenek a családbarát társadalmi környezet, női munkavállalás könnyítése, jó színvonalú gyermekintézmények megléte, jó színvonalú oktatás, ami az egészségtudatosabb életre is felkészít. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy legyenek tisztában a kockázatokkal és meg tudják előzni azokat, ehhez pedig a kellő felvilágosítás és erkölcsi példamutatás mellett kellenének az elérhető és megfizethető fogamzásgátló szerek is. De semmiképpen nem szabad jogi úton beavatkozni a demográfiai folyamatokba, mert visszaüt. A filozófia és gyakorlat között meg kellene teremteni a konzervatív harmóniát.
Mióta írom ezt a blogot (és részint ezzel a céllal is teszem), sokféle véleményt láthattam a politikai konzervativizmus mibenlétéről, ami -- a vélemények puszta sokasága -- alátámasztja azt a felfogást, hogy a konzervativizmust nem lehet ideológiaként kezelni, vagy ha igen, az…..