Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Velemenyem szerint....

0 bejegyzést írt és 340 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meghalt, vagy megölték?    Előszó   1994-ben fejeztem be a magyar elektronikai ipar rendszerváltás utáni sorsáról szóló tanulmányomat. Könyvben is megjelent (Fejezetek a magyar mikroelektronika történetéből), jóval később, 2001-ben. Ennek egyszerű oka volt, ugyanis a kötet életre hívójának és…..
Velemenyem szerint.... 2020.02.23 21:44:26
Hosszú cikk sok marhasággal, amiben az a legbosszantóbb hogy hihetőnek is tűnik mert sok tényt kever bele.

Rendszeresen futok bele olyan "elemzésekbe" jobbról, amelyekből az jön le hogy a szerző komoly munkát fektetett abba hogy szépen tálaljon hazugságokat. Évekig szajkózták jobb oldalon az "értelmiség árulása" koncepciót, most viszont azt látom olyan szinten valósítják meg amire a régi ifikommunista ideológusok óta nem volt példa...

A legbosszantóbb a versenyképesnek gondolt magyar gazdaság legendája. Csak az átkos relációs rendszerében volt ez igaz, a másik viszont hogy azzal próbálja igazolni a versenyképességet hogy a nyugat számára nem igazán szalonképes harmadik világban is adtunk el terméket.
Nem viccből létezett COCOM lista.

"1990-es rendszerváltás után pedig a hatalomra jutott korábbi ellenzék, főleg annak liberális indíttatású része, egyenesen károsnak minősítette. "
Helló mivan? A rendszerváltás után mérsékelt konzervatív+ konzervatív + populista szélsőjobb lépett koalícióra... Ők és az utódaik is azon dolgoztak hogy működőképes ipar települjön be, mert ők felfogták a fontosságát annak hogy részévé válhassunk a nyugati fejlett világnak.

De nem is ezzel volt a baj, hanem azzal, hogy az egész mérhetetlenül elavult volt. Sosem volt versenyképes a de miután a KGST korlátozások lehullottak ott álltunk a nyugati és a feltörekvő keleti gyártók között, nulla termékpalettával.

Egyenesen pofátlanság versenyképesnek lehazudni a több háztartást felgyújtó hazai Videoton TV-ket.

Sokkal versenyképesebb cégek tűntek el semmibe nyugaton, mint az ITT/Nokia vagy Grundig.
Boris Johnson új választásokra vonatkozó nyilatkozata után világossá vált, hogy a parlament képtelen a döntéshozásra és ezért új képviselőkre van szükség a törvényhozásban. Johnson ezzel igen nagy kockázatot vállalt, hiszen a konzervatív és munkáspárti szavazókon felkapaszkodott Brexit Párt akár…..
A krumpli- vagy burgonyabogár, esetleg származási helye után tévesen Colorado- vagy kolorádóbogár a hidegháborúval egy időben jelent meg a keleti blokk országaiban, ahol természetesen egy új amerikai biológiai csodafegyvert láttak meg benne...
A dán boldogság nyomában - 11. rész Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és kirajzolódott…..
Velemenyem szerint.... 2018.01.19 23:20:27
@Szaktanár: ez azért inkább Észak Koreára érvényes, és nem is nagyon vált be nekik :)
Európában én nem nagyon találkoztam ilyennel még, bár Dánia pl pont kimaradt az életemből. De mondjuk Németo-Franciao-Olaszo-BeNeLux-Ausztria esetében biztos nem tapasztaltam még ilyet.
Svájciaknál igen, de nem véletlen hogy mindenki megy a határon túlra bevásárolni...
Szombat van. Beültem az autóba, hogy elmenjek jógázni. Most nem szól a zene, pedig mindig szokott. Elgondolkozok. Hirtelen azt sem tudom hol vagyok, és hová megyek. Hosszú percek teltek el. Fáj, még mindig nagyon fáj. Tegnap egy újabb kést döftek a szívembe. Arra a helyre, ami még mindig érzékeny,…..
Velemenyem szerint.... 2017.10.26 18:56:28
Sok kitartást kívánok Bernadette-nek, én a történet két elemét (1-es típusú illetve tapló montessori) két külön gyereken (és több év különbséggel) tapasztaltam meg, külön is eléggé pdalóra küldi az embert hátmég egy ilyen helyzetben.

@tibor és klára: nem segít az útlevél, ezt tapasztalatból mondom...

A hozzá nem értő kommentelők védelmében: senki sem ismeri a különbséget 1-es és 2-es között, amíg be nem üt a tragédia.

Sajnos a Montessori rendszerű ovodák nem a problémás gyerekekre vannak tervezve. Többségük egy kereskedelmi vállalkozás és több gondott jelentett a gyerkőc nekik mint bevételt. A márkanév idepológiája és a valóság gyakran erősen elválik. Vannak pedagógusok akik a többletfelelősséget sem szivesen vállalják, és itt azért kijut nekik.

Tudomásom szerint vannak speciális intézmények, pl nyári táborok ahol kifejezetten odafigyelnek erre, de az ovodánál nehéz bölcsinél pláne jót találni.

pl @Mate12345: kommentje picit téjékozatlan. 1-es típus esetén ha felszökik a cukor, tartós szervi károsodást eredményezhet, ha viszont lemegy és nem kezelik kómába esik, ha félrekezelik (pl alacsony cukornál adsz inzulint), a beteg meghal. Ez a fajta cukorbetegség 6 éves kor alatt jelentkezik, az inzulntermelés megszűnik, ellentétben az időskorival, ahol csak gyengül a termelés és ki kell pótolni.

@kunzoo: a taplóságon túl, kicsit gondolj bele hogy betennéd-e a gyereked egy államiba vagy inkább keresel egy jobb pedagógusarányú magánintézményt, ha folyamatos felügyeletet igényel a gyereked. Nem is igazán törődést (mert nem hülye vagy rossz magaviseletű), csak az kell, hogy tudják mi van vele, és be tudjanak avatkozni ha (valaha) kell.
Azért tanuljon magyarul a gyerek, hogy fegyverkereskedő lehessen? Tom Segura, egy perui-amerikai komikus Conan O'Briennél mesélt arról, hogyan tanítja a fiát magyarra roma származású a felesége, akitől például ezt a gyerekdalt is megtanulta: Esik a hó, fingik a ló, szarik a kiscsikó. Conan…..
Irodalmi harsona A KGST-piac 2017.06.16 04:53:35
Bizony mondám néktek, kedves feleim, hajdanában, danában, abban a korban, melyet olykor mindközönségesen az „Átkosnak” neveznek, létezett olyan intézmény, avagy szerződés a néhai szocialista országok között, melyet KGST-nek, Kölcsönös Gazdasági Szerződés Tanácsának neveztek. Na, ez volt az, ami…..
“Az asszertív viselkedés az arany középút a behódoló (szubmisszív), alárendelt magatartásforma és a fenyegető (agresszív) magatartásforma között. “ Az asszertivitás önérvényesítést jelent, mely során képessé válunk a saját igényeinket kifejezni, céljainkat elérni, mégpedig úgy, hogy közben a…..
Expat. Bevándorló. Gazdasági menekült. Ami közös bennük, hogy mindannyian a szülőhazájukon kívül keresik (ideig-óráig legalábbis) a boldogulást. De vajon azok a magyarok, akik külföldre mennek dolgozni, melyik csoportba tartoznak? Egyáltalán, lehet-e általánosítani, vagy…..
Velemenyem szerint.... 2017.01.15 08:43:09
@gabors: pl a belga adójog.
www.expatica.com/be/finance/Tax-formalities-upon-arriving-in-Belgium_106979.html

A belga adójog megkülönböztet adórezidens és nem adórezidens belga lakosokat.

@Larry Silverstein: jogilag a külföldre kirendelt munkavállaló lenne a legmefelelőbb kategória, a gugli alapján nem nagyon látok külömagyar szabályozást expatokra.
Velemenyem szerint.... 2017.01.15 09:37:14
Itt egy szakmaibb cikk:
www.hrportal.hu/hr/mennyi-legyen-az-expat-fizetese-20100426.html

Ilyenkor egy cég egy-egy menedzserét vagy akár üzletágát átviszi egy másik országba.

Mivel nem egy belföldi állásba kerül, sokkal fontosabb a személyi kvalitás és a vállalati kultúra ismerete mint a helyi nyelv, így pl rendszerint állják a magániskola tetemes költségeit, azzal a kockázattal, hogy rövid úton bármikor kirendelhetik egy másik országba (családostul).
Velemenyem szerint.... 2017.01.15 22:19:51
@gabors: nem tudom hogy ugyanarról beszélünk. Hidd el, ha expat vagy, azt észreveszed, mert általában a cég állja a házad bérlését és a magániskolát, meg egy sor dologi juttatást.
en.april-international.com/global/advice-information/your-employees-abroad-which-status

Ez Svájcban vagy Belgiumban egy havi 1-2 milliós csomag a fizetéseden felül, amit a munkaadó áll.

Az alapvető különbség hogy gazdaságilag és társadalmilag nem leszel a fogadóország részese, nem kell megtanulni a nyelvüket és nem kell integrálódnod.

Ez a státusz azonban azt is jelenti hogy annyira fontos vagy a cégnek, hogy nem tudják egy helyi belgával vagy svájcival ellátni olcsbban.

Viszont bármikor jöhet a főnököd, hogy két hónapon belül mehetsz egy másik országba.

Az országok pedig gyakran adókedvezményeket adnak, hogy egész üzletágakat átcsábítsanak.
www.volvocars.com/diplomat/expat/the-expat-program/expats-in-switzerland
A felszolgálás díját az ételek árában benne lévőnek írni az étlapon, majd a számlához hozzáírni? Ügyes! Mondjuk legalább elnézést kértek miatta, meg módosították a bejárat melletti étlapot, ha sajátos megoldással is. Kedves Homár! Régebben sokat jártunk a budai Mamma Rosa pizzériába. Finom kaják…..
Az HBO Last Week Tonight című műsorának házigazdája egy 22 perces szegmenst áldozott a republikánus párt elnökjelöltségére legesélyesebb üzletembernek, amiből nagyjából annyi jött le, amit eddig is tudtunk: Trump egy hazug, megalomániás gyökér, aki viszont zseniálisan…..
Velemenyem szerint.... 2016.03.03 14:44:40
@reKorrekt: igen, pont erről szól a Trump manőver. A sok kretén republikánus rednecket be lehet hülyíteni, de országos szinten amikor nem a hardcore szavazóbázist kell megnyerni akkor Trumpnak (és a Republikánusoknak) nem lesz esélye, míg Trump ellenjelöltjei országos szinten elfogadhatóbbak.

Mondjuk George W is nyert Al Gore ellen...
Rizs Hogy milyen is az élet Brüsszelben? Tényleg mindenhol öltönyös figurák rohangálnak? Modern épületek között tökéletes autóutakon lehet cikázni és mindenki élvezi a fasorokat? Ugyan! Brüsszel kicsi. Ez az a hely, ahol teljesen indokolatlan útlezárások vannak. Ahol nem lehet olcsón…..
Gordon Blő IKON Debrecen 2016.02.25 18:50:59
Van egy étterem Debrecenben, ahol a vendéglátást szó szerint értelmezik, és ami ebbe a szóba besűríthető, azt itt A-Z-ig igyekeznek komolyan venni. Ami a hangulatot illeti, a designer külön elismerést érdemel. A konyhát Pataky Péter vezeti, aki sokaknak ismerős lehet az Ízes élet című műsorból. Ő a…..
Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázók, másrészt a szénhidrát anyagcsere problémával küzdők számára is fontos észben…..
Velemenyem szerint.... 2016.02.19 10:20:26
@Sequoyah: a feldolgozásnak nem véletlenül van akkora kultusza. A nyers ételek mindig veszélyesebbek, nagyobb körültekintést igényelnek (pl nyers tojás, nem pasztőrözött tej). Ugyanakkor előfordul hogy a nyers étel emésztetlenül kerül ki a szervezetből.

Igen az áttérés szerintem is problémás lehet, meg főleg a fenntartása....

@inebhedj - szerintem: ez nem ilyen egyszerű. A mai jóléti társadalmainkban a fő gond a mennyiség, és sokaknak van túl sok tartalékuk. Amíg van cukor addig a szervezet nem nyúl tartalékokhoz. Szóval ha van túlsúly akkor hiába mozog az ember, ha rögtön cukorral pótolja.
Egy egészen friss kutatás olyasmit derített ki a fiatalkori cukorfogyasztásról, aminek aligha örülhet bárki is. A jó hír az, hogy a kísérletek egyelőre még csak a "hipotézisünket patkányokon teszteljük" fázisban vannak; így maradt egy halvány remény arra, hogy az embereknél nem mutatkozik majd ez a…..
A párizsi terrortámadások talán sokakban elültették a magját annak a gondolatnak, hogy egy olyan világban élünk, amelyben bárhol bárki bármikor meghalhat, mert eltalálja egy bomba. Alaposabban meggondoljuk utazási terveinket is manapság. Brüsszel is a turisták által került úticélok listáját…..
Szabó Vivien Gondoltad volna, hogy a barátaid hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább élj? Kutatások igazolják, hogy az erős, támogató kapcsolatokkal rendelkező személyek könnyebben és sikeresen küzdenek meg bizonyos rákos betegségekkel, a szívbetegségekkel, egészségesebb az agyuk, és…..
Velemenyem szerint.... 2016.01.31 22:51:09
@Jossarian: és ne oszd az észt úgy mint egy tapló kelet-európai, aki mellesleg ugyanúgy vendég(munkásként) érkezett.

Ami talán értelmesebb tanács: vedd észre hogy rajtad keresztül az egész népedet,országodat értékelik. Ha gázos dolgokat csinálsz általában "a magyarok" mellé is behúznak egyet strigulát. Jó és rossz dolgoknál egyaránt.
Ukrajna után Csecsenföld lett Oroszország bomlasztásának egyik terepe. Pontosításra kényszerült Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök egy minapi, félreérthető mondata miatt, amelyben Vlagyimir Iljics Lenin nevével kapcsolta össze a Szovjetunió felbomlását. Az államfő az Elnöki Tudományos…..
Ez a hírekben megjelent 25 millió dollár amit most Mongóliába visz az Eximbank biztos nem hiányzik a hazai költségvetésből. Mert ugye ez a bank arról híres, itt csak úgy terem a pénz mint a parlagfű Mészáros Lőrinc földjén, és az vesz belőle magának akinek éppen nagy szüksége van rá. Na jó, azért ez…..
Velemenyem szerint.... 2016.01.22 17:19:47
@Punxsutawney Mormota: ööööö, én úgy tudom hogy a bank pénzét nem a tulajdonos adja.

És ha jól sejtem a cím is (khm) félrevezető, mert elvileg az Eximbank hitelt ad nem?
Velemenyem szerint.... 2016.01.25 14:41:17
@Punxsutawney Mormota: a közgazdaság alaptételei szerint a bank betéteket gyűjthet és kötvényt adhat ki, ebből van a pénzük. Amit te írtál az a jegyzett tőke.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Fejleszt%C3%A9si_Bank

Nézd meg a jegyzett tőke és a mérlegfőösszeg közötti eltérést. A jegyzett tőkét pedig nem is feltétlenül kell befizetni, ha állam vagy.

És még egy apróság, ami nem egyértelmű: itt most nem ajándékzsozsóról van szó hanem hitelről ugye? Vagy nem?

Vagy a poszt-toló nem tud különbséget tenni?
Velemenyem szerint.... 2016.01.26 10:14:44
@Punxsutawney Mormota: tessék:
exim.hu/befektetoknek/kotvenyek/

De nem vagyok a brókered...
Idén lesz hetven esztendeje annak, hogy a náci háborús főbűnösök perében elhangzottak az ítéletek. A nürnbergi tárgyalásról talán már nem sok újat lehet mondani. Annál érdekesebb téma viszont, hogy mi lett a vádlottak gyermekeivel? A kép rendkívül vegyes és a válaszhoz elég kevés megbízható forrás…..
Velemenyem szerint.... 2016.01.14 12:52:21
@commando: Rommelt a feltételezések szerint Hitler kivégeztette 45-ben (ha lenyeli a ciánkapszilát, a családjának nem esik bántódása). Így nehezen ítélhették volna el Nürnbergben.

Bár ze nem felétlelnül igaz Rommelre, a katonai vezetés nem felétlenül jelentett egyet a háborós bűnösséggel (lásd Adolf Galland esete). Az NSZK újjáalaluló hadseregénél nem volt kizáró ok a német katonai tapasztalat.
Ugyan a mai Oroszország és a vele egylényegű putyinizmus működési elveit, s világpolitikai és regionális szándékait eddig is lehetett ismerni, ritka pillanat az, amikor a faarcú Vlagyimir Putyin a lehető legnyíltabb kártyákkal játszik, és olyan egyszerű és egyértelmű szavakkal mondja el, mik a…..
JogÁsz Börtöntöltelékek 2016.01.10 17:44:03
A strasbourgi bíróság a minap a rossz börtönviszonyok elszenvedése miatt mintegy ötmillió forintot ítélt meg Zuschlag Jánosnak. Ez a döntés mélységesen felháborította az internetes kommentelőket. No persze nem a börtönviszonyokon háborodtak fel, hanem azon, hogy „egy ilyen börtöntöltelék” milliókat…..
Velemenyem szerint.... 2016.01.11 10:54:08
@FikkFakk: fingod nincs arról hogy mi az a demokrácia. Nem, nem erről szól. pont arról hogy elég stabil rendszer legyen és kiszűrje ez ilyen kreténségeket. Fékek és ellensúlyokról hallottál? Ha igen, remélem nem valami kretén szélsőjobber blogból szitokszóként.

Javaslom kicsit olvass utána az alapokat mielőtt itt osztod az észt. Mármint a nyilvánvaló hivatalos tanokat is, nem csak az alteros marhaságokat.
Velemenyem szerint.... 2016.01.11 13:05:22
@FikkFakk: a gyakorlatban amit te itt állítasz az tiszta formájában szinte sehol sem működött (egy városállam a legnagyobb kivitelezhető közvetlen demokrácia) ami a gyakorlatban ezen az elven működött azt úgy hívták "proletárdiktatúra", és egy igen xar politikai berendezkedés volt (a párja a fasiszta rendszer sem volt jobb).

A demokratikus hagymányikkal bíró országokban A gyakorlatban évszázadok alatt kialakultak fékek és ellensúlyok amelyek lehetővé tették hogy a többségre hivatkozva ne tudjanak olyan ökörségeket bevezetni, amiket te is itt összehordtál.

Ha kicsit tanultál is nem csak blogokat olvasgatták,, akkor ismerős lehet a természetjog, vagy olyan intézményi védelmek mint az Alkotmánybíróság, szerepe. Vagy az hogy mennyit számít az hogy egy amerikai elnököt nem lehet harmadszor is újraválasztani. Lehet hogy az ilyen dolgok csökkentik a "hatékonyságot", de amikor bárki bármikor elvihet, elvehetik a a vagyonodat amiért te és a szüleid egy életen át dolgoztak, vagy éppen az hogy bármilyen kifogással bezárhatnak egy olyan helyre ahol normálisan állatokat sem tarthatnak (és ezt még börtönnnek sem nevezik), lehet hogy neked ez tetszene, de csak addig amíg a bráner jó végén vagy,
Velemenyem szerint.... 2016.01.12 14:39:28
@FikkFakk: nem azért fizetik ki, mert rossz börtönben lenni, hanem mert az állam megszegte a saját szabályait. A bűnelkövető itt az állam, és az csak egy gyakorlati ok, hogy a "bírság" kedvezményezettje a károsult és nem mondjuk az Európa Tanács (és mielőtt beszólnál neki, annak semmi köze az EU-hoz).

A rendőrség és közbiztonság esetében már nem tudok vitatkozni, de attól még a börtön célja nem az hogy megrohassza az elítéltet hanem hogy rehabilitálja.

Néha vannak hátrányai a jogállami berendezkedésnek, de összességében mindig megtérült.