Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hakos05

105 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei év több szempontból is emlékezetesre sikerült, és hol van még a vége? A mozik vírus miatti ideiglenes bezárása ellenére azonban korántsem maradtunk filmek nélkül ebben a pár hónapban sem. Már a január is biztató volt, ugyanis az Oscar-szezon mellett filmtemetőként is funkcionáló hónap egyik…..
hakos05 2020.06.23 11:09:15
@Pipas: 21. századit és nem századbelit írtam, utána meg ott van hogy az 50-es években játszódik.
Vivárium (lat.): kisebb (főleg hidegvérű) állatok tartására szolgáló, rendszerint üvegfalú, tartó létesítmény, amelyben a körülmények a természetes feltételekhez hasonlóak. (idegen-szavak.hu) A civilizált ember természetes közege a lakóház lett. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el…..
Nehezen tudom elképzelni, hogy a Város a hegyenből (City On A Hill) is olyan rajongói sorozat legyen, mint amilyen például a Breaking Bad, vagy a hozzá stílusában is közelebb álló Maffiózók. A második évad már be van rendelve, így idővel megtalálhat egy szélesebb közönséget is (megjegyzem, a…..
A The Loudest Voice-nak (magyar keresztségben A legharsányabb hangnak) már a címéből kiolvasható az a két narratíva, amely a hét epizód során végigvonul. Az egyik ilyen Roger Ailesnek a filozófiája, miszerint le kell nyomni a többi hírcsatornát úgy, hogy olyan világot kell ábrázolni, ami a valódi…..
Július negyedike idén nemcsak a Függetlenség napját ünneplők számára volt piros betűs ünnep. A sorozatrajongóknak is jeles volt a dátum, hiszen a Netflix aznap tette elérhetővé az egyik húzónevének számító Stranger Things harmadik évadát. Az új etap megjelenésére másfél évvel az előző után került…..
A régi intelem, hogy ne ítéljük meg a könyvet a borítójáról, úgy tűnik a sorozatplakátok esetében is áll. A klikk lentebb látható poszteréről ugyanis könnyűszerrel azt gondolnánk, hogy egy csajos, ármánykodós sorozatról van szó. Ha pedig ránézünk a címére, az első…..
Ahogy a filmszakmában, úgy a tévés berkekben is megvannak azok a személyek, akiknek az alkotásai megkerülhetetlen klasszikusoknak számítanak. Az egyik ilyen személy David Simon, aki a Dróttal már tévétörténelmet írt, legújabb sorozatának második évada pedig hamarosan startol és ha csak fele olyan jó…..
Az évadzáró első szenvelgős 20 percében csak arra tudtam gondolni, hogy már nem kell sokat kibírni, a fele eltelt. Aztán véget ért. Én pedig nem azt éreztem, amit a készítők akartak, hogy érezzek. Az járt a fejemben, hogy nagyon csúnyán át lettem verve. Utána viszont csak magamra voltam dühös, mert…..
Itthon méltatlanul kevés figyelmet kapott a BBC America tavasszal indult sorozata, de túlzás nélkül állíthatom, hogy a Megszállottak viadala (Killing Eve) a legjobb dolog, ami mostanában a televíziózással történt. A készítők annyira bíztak a sikerben (spoiler: sikeres is lett), hogy még a kezdés…..
Ha a megállíthatatlan a 80-as évek retro összetalálkozik a miből nem csináltunk még sorozatot trenddel, annak az lesz a vége, hogy olyan kultfilmeket is feldolgoznak, mint a Christian Slater és Winona Ryder (később mindketten a sorozatoknál kötöttek ki) főszereplésével készült Gyilkos játékok.…..
hakos05 2018.07.16 13:02:57
@Könyveslány: mert lassan 20 éves tart és mindenhogy kimaxolták
hakos05 2018.07.17 11:34:00
@Raketta25: Kőkemény szatíra.
Manapság a filmes és a tévés szféra határainak elmosódása miatt már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy mozis rendező neve a kisképernyőn tűnik fel. Mégse lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a vígjátékairól ismert, de a könnyedebb hangvételű, ám vígjátéknak mégsem mondható Nagy dobással egészen az…..
Hollywood előszeretettel happolja el azokat az európai rendezőket, akik egyedi látásmódjukkal vérfrissítést jelentenek a stúdiófilmek berkeiben is. Utóbbi tekintetében viszont lehetetlen némi kompromisszumot kötni és sajnos elenyésző azoknak a készítőknek a száma, akik a tengerentúlon is meg tudták…..
Úgy látszik, Gabriela Cowperthwaite egészen a szívén viseli az állatok sorsát. A dokumentumfilmes rendezőnő a 2013-as Blackfish című alkotásával váltott ki elismerő kritikusi reakciókat, valamint elérte, hogy a SeaWorld bevétele a filmben bemutatott állapotok hatására 81%-kal csökkenjen. Tengeri…..
Ismered azt az érzést, amikor hiszel egy eszmében, majd miután szembesülsz annak gyakorlati megvalósulásával, szájtátva, ujjaidat az arcodra tapasztva körülnézel és azt kérdezed magadtól: te jó ég, hogy jutottunk el idáig? Valami ilyesmi érzés fogott el az Itt és most nézése közben is, ám ami…..
Ember legyen a talpán, aki a mostani dömpingben lépést tud tartani a sorozatokkal. A tavalyi évben, nem számítva a realityket, 487 került belőle az amerikai piacra. Nézőként természetesen csak néhányat lehet követni, de hogy ebből egyáltalán mennyiről lesz tudomásunk, már a marketingesek…..
Az első gondolat, amely megfogalmazódott bennem még a sorozat első része után az volt, hogy „annyira 2017”! Ha azokat a kulturális termékeket kellene felsorolni, amelyek a mostanában nagyobb visszhangot kapó társadalmi problémákkal foglalkoztak, a Tűnj el! mellett a SMILF volt az a tavalyi évből,…..
1999. január 10-e meghatározó időpontja a televíziós sorozatozás történelmének. Aznap indult útjára David Chase legendássá vált alkotása a Maffiózók, mely alapvetően megváltoztatta a trendeket a kisképernyős szórakoztatás világában: Tony Soprano színre lépésével ugyanis beköszöntött az antihősök…..
Filmes szempontból a 90-es évek többek közt a független szerzők aranykoraként maradt fent. Tarantino, Linklater, Soderbergh és Rodriguez, hogy csak a legnagyobbakat említsem, is mind ekkor kezdték bontogatni szárnyaikat. Az efféle filmkészítésnek megvannak a maga előnyei, melyek közül talán a…..
Mikor a lány feldarabolja az öngyilkosság miatt meghalt barátját a búcsúajándékként kapott válogatáskazettát hallgatva, akkor tudod, hogy nem hétköznapi filmet nézel. Mégsem sokkhatásként funkcionál a jelenet, hiszen addigra már kellően megalapozott a hangulat, elmélyültünk a szürkeség és a nihil…..
Az olyan alkotások miatt is lehet kedvelni a filmművészetet, mint a kritikus kedvenc Tűnj el! Jordan Peele valami egészen bizarr köntösben mesélt a mai kor Amerikájának felszín alatt megbúvó rasszizmusáról. Az egyediség kifizetődő lett, a film a nézők körében is óriási sikert aratott. Aztán ott van…..
A Hollandiában, feltehetően 1665-ben keletkezett Leány gyöngy fülbevalóval című festmény rejtélyessége igazi ihletforrás volt Tracy Chevalier számára, aki 1999-re készült el a regényével, melynek címe azonos a képével és annak keletkezési körülményeit boncolgatja. Mondhatni, könnyű dolga volt,…..
Aki elég idős ahhoz, hogy emlékezzen, az azt is tudja, mit csinált aznap, amikor megtudta a hírt: az Egyesült Államokat terrortámadás érte. Szeptember 11-e fogalommá vált. Elmetszette a képzeletbeli idővonalat és többé már semmi sem volt ugyanolyan, mint azelőtt. Azon a bizonyos keddi napon minden…..
A cím senkit ne tévesszen meg, nem egy női nézőpontú Macbeth-adaptációról van szó: William Oldroyd első nagyjátékfilmjében Nikolaj Leskov Kisvárosi Lady Machbeth című kisregényét vitte vászonra. A címválasztás a könyv szerzőjétől minden bizonnyal tudatos volt. Látszólag semmi köze Shakespeare…..
Ana Lily Amirpour első nagyjátékfilmjét imádták a kritikusok. A 2014-es A Girl Walks Home Alone at Night (itthon: Csadoros vérszívó) című, a rendező saját meghatározásával élve, vámpír-western mozi sorra köszönt vissza az év végi toplistákon és a Rotten Tomatoes oldalon jelenleg is az előkelő 95%-os…..
Az elmúlt két évben elég sok jó film jelent meg a magyar mozikban, mondhatni a bőség zavarával küzdöttünk. Ezek között voltak olyanok, amelyek megfelelő elismerést kaptak a kritikusoktól (méltányolták színvonalukat) voltak amelyeket nem értékeltek helyükön (alábecsült alkotások) és akadtak olyanok…..
hakos05 2017.07.30 20:03:00
@Aldou Raine: Hol írtam én, hogy ezek mind jó/nekem tetsző filmek? Azzal volt bajom, hogy nem volt épeszű érve, vagy ha volt észrevétele (La La Land- régi kor megidézése új köntösben), nem fogadta el azt, hogy másoknak ez a film pozitívuma.
hakos05 2017.07.30 20:04:09
@Frank Leone 510: Hol jöttem én hozzáértéssel? Hol jöttem én, azzal, hogy mi a szakom, mennyi közöm van a filmekhez? A cikkíró húzta be egyből a féket, magát mentve azzal, hogy mennyire nem ért hozzá.
hakos05 2017.07.30 20:08:03
@Aldou Raine: és ti kik vagytok, akik nem dőltek be? bevettétek a piros pirulát?