Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ződ2000

395 bejegyzést írt és 2226 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Németországi Hermeskeilben található Európa legnagyobb magán repülési múzeuma. A „Flugausstellung Peter Junior” 1973. júliusban nyitotta meg kapuit a Nagyérdemű előtt, és azóta, négy összesen 3600 m2-s csarnokban, valamint 76000 m2-es szabadtéri bemutatóhelyen, több mint 100 repülőeszköz, 60…..
Nem tudom, hányan beszélnek itt németül... már hogy nem a blog olvasása közben, hanem úgy általában az olvasók közül. Divat nem szeretni a németet, pedig a névelőket és pár nyelvtani kivételt leszámítva nem túl nehéz nyelv. Ráadásul a névelőket a németek is sokszor eltévesztik, szóval nem kell…..
Ződ2000 2020.02.21 16:08:38
@Hamster: azok fiatalon se voltak valami szépek :)
De érdekes hogy például olyan korabeli remekművek, mint A hal neve Wanda sem öregedett szépen...
Talán nem minden rally Matyi van vele tisztában, hogy a manapság a gazdag autógyűjtők egyik legdrágább típusa a Ferrari 288 GTO is azért készült el, hogy csatába küldjék a "B" csoportos érában. A 308/328-a alapjaiból fejlesztették tovább, motorja 2,8 literes, 2db IHI turbóval 400 lóerőt tudott és…..
A Rétromobile szerdán nyitotta meg kapuit, és vasárnap délutánig várja a látogatókat. Ez a bejegyzés rövid bevezetést nyújt azok számára, akik ezt a héten szeretnének ellátogatni (van még kb egy órájuk). Bármit is keres az ember egy világraszóló oldtimerkiálíltáson, a Rétromobile-on megtalálja a…..
Ződ2000 2020.02.11 12:16:28
Köszi a javítást, fel fogom vinni. A magyar cikkek most kcsit banánprojektként készülnek (az olvasónál majd beérnek :) ), az Egzostive-on lesznek még rendesen cikkek és képek is (az első a Bertonéról: egzostive.com/bertone-retromobile-2020/ ).

Azindex platformon kb 3 ember látta ezt a cikket, úgyhogy a blog-hu-nak nem sok értelme van. Fene se érti miért jó horthy noszalgiás mege orosz haditechnikás szarokat tolni kamu infókkal, az év egyik legfontosabb autós rendezvényéről készült beszámolóra meg tojni magasról, de ez legyen az ő bajuk. Nagyjából minden bejáratott autóüs blog lelép, kár érte.

Ami a képeket illeti, az ebben a posztban szereplő képeket még a visszaút során választottam ki, eléggé rögtönözve.

De utólag belegondolva, a Bugatti standon pl alig készült használható kép vagy a tömeg vagy a fényviszonyok miatt.

Mivel az aukciók miatt a nyilvános napon mentünk, ezért ez így adott volt, ezt kellett kezelni (eleve most először a városon át mentünk tömegközlekedéssel, jó döntés volt márcsak az öreg Mercire tekintettel is).
Ződ2000 2020.02.12 14:22:26
@stig: nem fogok panaszkodni a blog.hu-ra, ezért nem is tervezek szakítást (olyat mint pl a Filmdroid tett, vagy nemrég az USA racing), de nyilván annyi energiát fektetek bele amennyi értelmét látom.

A legsikeresebb Techno Classicás posztom egy nap alatt 100.000 kattintást kapott 2016-ban, ez mind a blog.hu / index érdeme, 100.000 az egzostive két évi kattintása és 3 havi látogatottsága (ott máshogy számol).
Ha egy poszt kikerül az index címoldalra azt megnézik, de ha nem akkor senki sem látja (ezt pl max 4-5 ember).
Az egzostive-on csak ebben az évben vagy 15 poszt született, pl egy teljes 8 részes beszámoló Brüsszeli Autószalonról, és most a Reltromobile-ról potyognak az anyagok, annyi hátulütővel hogy ott kizárólag angolul írok.
Magyar posztokat csak a blog.hu miatt írok továbbra is, de nyilván ezeknek akkor van értelme ha valaki belenéz.

Ha kellenek képek írd meg emailben hogy mi kell és átküldöm nagyban ha még megvan az eredeti.
Piros is került a 2020-as Mercedes fényezésébe; a brackley-i bajnokcsapat pedig egy komoly szponzori megállapodást jelentett be, amely az F1-ben maradásra utalhat...
Ződ2000 2020.02.11 17:07:21
Miki 2013-ban költözött Luxemburgba, két évvel később szintén ottani magyarokkal alapítottak egy zenekart. Történetük azt bizonyítja, hogyan lehet megpróbálni megőrizni (és a helyivel ötvözni) a magyar kultúrát az országtól sok száz kilométerre élve is...
Ződ2000 2020.02.10 23:10:16
@Herr Géza: nekem valamiért ez a szám ragadt meg a transfrontalier-kre, és ha megpróbálsz Konz, Thionville vagy Arlon felől beérni reggel el is hiszed. Lehet hogy változott azóta de 10 éve még 100.000 körül volt a minden reggel ingázók száma, és szerintem ők nincsenek benne a Luxembourgi lakosságban (amiből viszont 100.000 csak a portugál).

Bajom nincs vele csak kicsit olyan hangvételű a cikk, mintha Luxembourg valami elszigetelt világtól távol álló ország lenne, közben ennek pont az ellentéte. A lakosság 44%-a külföldi állampolgár (és ebben nincsenek benne az ingázó franciák belgák és németek, meg aki kiszorult oda a lakbérszint miatt).

Maximálisan befogadják a globalizációt és az évszázadok alatt a multikulturalizmust (ezért is kötelező 3 nyelv az értségijükhöz), 200 éve éppúgy jól menedzselték az országot, mint 100 éve vagy épp most.
Ződ2000 2020.02.10 23:35:09
@Hari Seldon 2: Én csak átkeltem rajta decemberben de annyira megszívattam magam mint régen nem. Ahelyett hogy Arlonnál levitt volna délre a határ előtt, bevitt Luxeburgba, majd álltam a körgyűrűn, végül a beállt déli pálya helyett valahol a reptér mentén vitt el Remich felé.
Ez egy elátkozott út volt, pedig még emlékszem rá hogy 7 és 9 között ne akarj belépni egyik irányból sem, illetve 16.00 után ne akarj kilépni Luxembourgból Francioarszág felé...
Az idén márciusban 52. életévét betöltő Daniel Craig 2006 óta alakítja a legendás brit titkosügynök, James Bond figuráját, mégpedig eddig 5 részben szerepelve (az utolsó epizód a No Time to Die, még nem jelent meg a mozikban). A korábbi öt Bond-színész után - Sean Connery, George Lazenby, Roger…..
A négynapos belga kirándulásunk utolsó napjaihoz értünk. A hosszúra sikerült beszámoló első fejezetében Brugge mesevilágában kalandoztunk (bővebben itt), a folytatásban pedig Brüsszel belvárosában csavarogtunk (részletesen itt). A Short Trip rövid(ebb) záró részében néhány távolabbi látnivalót és az…..
Ződ2000 2020.02.01 14:13:37
@Vándorember: Közben kiszúrtam a cikkben is :)
Persze segített hogy láttam is ezt a kiállítást (egzostive.com/bmw-m1-autoworld-hu/).
Majd’ 3 gyönyörűséges év szökellt tova, mióta Michael Bay görcsbe feszült, szennyes karmai többé-kevésbé le lettek pajszerezve az utolsó szikrányi energonig kizsigerelt Transformers franchise meggyalázott félholttestéről. Még ha ezzel a döntéssel legalább 4 robotos filmmel elkésve is, de végre…..
Ződ2000 2020.01.28 16:18:25
@JudgeBravo: a stílus teljesen rendben van, de inkább olvasnék ennyit háromszorra három témában.

Vannak dolgok amikor a hülyeség egy koherens egésszé válik, így az ember kész befogadni egyben, mint a Tie fighterek porszívhangja (és mozgása) az űrben.

Egy akciófilmben nyilván mások a hitelesség határai mint egy űrfilmben vagy épp a Mátrixban.

Az pl mekkorát szólt amikor a vasúti kerekek legurulnak a Szigetben a páncélautó elé, egyáltalán nem éreztem hogy ez most Looney Tunes.
Mi az, amire a legjobban kell figyelnünk, amit soha semmilyen körülmények között nem engedhetünk ki a kezünkből? A finanszírozás biztosítása? A stratégiai döntések saját kézben tartása, a vezetői kontroll? Habár ezek kulcsfontosságúak a sikerhez, mégsem ezekre érdemes a leginkább fókuszálni.…..
90-es évek végét írunk. A világot elöntötték már a Mad Max klónok, a posztapokaliptikus jövőt elhozó mozifilmek és az egyszemélyes hadsereg felfogásban elkészült akciózások. Paul W.S. Anderson, a B-kategóriás-filmek „királya” összegyúrta mindezeket, majd a végeredménnyel jól nyakon öntötte Kurt…..
A belgiumi trippet Brugge-ben kezdtük, ahol egy teljes napot töltöttünk el. Az ottani hihetetlen élménybeszámolóért katt ide. A belga útikalauz folytatásban pedig a fővárosi napokat foglalom össze, egy jó adag brüsszeli látnivalóval, néhány érdekességgel és pár hasznos információval...
Ződ2000 2020.01.21 09:30:12
@Vándorember: nekem személyes kedvencem az Autoworld, ami egy nemzetközi szinten is igen erős autómúzeum (most épp egy nagy brit tárlatuk tart a hó végéig: egzostive.com/a-renault-120-eve-az-autoworldben/ ), velük szemben található egy elég komoly hadtörténeti múzeum. Főleg a nagy hangár a repülőkkel látványos, de a a tankok is érdekesek. nem Sinsheim, de a hazai felhozatalhoz képest elég erős. És ha már ott vagytok, én pl a Merode környéki éttermeket is kedvelem, esetleg egy sétával a Cinquantenaire-ben.

Talán az Európai Parlament látogatóközpontja is megér egy fél órát. 10 éve nagyon menő volt, nem tudom mennyit frissítettek azóta. régen a gyerekek kifejezetten szerették a sok képernyős interaktív betét miatt, de akkoriban nem volt mindenkinek 3 személyes képernyője.

A királyi palota is látványos de nem tudom mi a látogatási rend. Én egyszer úgy jutottam be hogy a Comic festival idején beengedtek, aztán egy óra múlva be is zárták. Impozáns belülről.
szirszarjaim Gulf 2020.01.17 18:00:00
Konzervposzt következik. Tavaly év vége felé került a birtokomba a Gulf-festésű Hot Wheels Ford GT40, amely hasonló színben megvolt már kétszeresen, egyszer Matchboxként, másszor a Gran Turismóból ismert kivitelben, ez utóbbit mutattam is már - meg ilyen-olyan sorozatok tagjaként is, de ez most…..
Elképesztő módon alakult a Volvo tavalyi éve, miután már hatodik alkalommal haladta meg az előző év eladásait. 2019-ben először történt meg a vállalat 93 éves fennállása alatt, hogy az értékesítés áttörte a 700 ezres darabszámot. Tavaly a Volvo 705 452 új autót adott el, ez 9,8 százalékos növekedést…..
A régi akciófigurák gyűjtése ma már egy relatíve közismert és bizonyos TV műsoroknak köszönhetően egészen népszerű téma lett. Mondjuk úgy, hogy a hobbink reneszánszát éli manapság….egyre több a gyűjtő és a játékgyártók is egyre több „retró” jellegű játékot dobnak a piacra. A vintage akciófigurák…..
Ződ2000 2020.01.15 14:56:32
Szerintem ide nagyon jól passzol a Starcom ( en.wikipedia.org/wiki/Starcom:_The_U.S._Space_Force ). A 80-as évek egyik legjobb rajzfilmosrozatával indították és egy remek toyline volt a finanszírozó (ahogy a többinél is), de valamiért az egész nem váltotta be a reményeket, és gyorsan kasza lett. Pedig volt olyan kidolgozott a rajzfilm mint a MASK (szintén Hayward produkció), a wiki szerint a játékok nem futottak elég jól amerikában (dacára a látványos amerikai dizájnnak, mintha egy űr-GI Joe lebegett volna a készítők szemei előtt...).
A Ten Second Songsot a rendszeres olvasóinknak egyáltalán nem kell bemutatni, mivel az Anthony Vincent-vezette projekt agymenéseit mi is rendszeresen lehozzuk. A sokhangú arc legújabb kattanása a Disturbed örökzöldje, a Down With The Sickness lett, mely - a gitárközpontú irányból - többek között a…..
Ződ2000 2020.01.13 12:37:08
Ezt a pént maga Snyder is elsüti a Holtak hajnalában: www.youtube.com/watch?v=isTLd2tFP7w
Amúgy a Richard Cheese feldolgozások tényleg ütnek... :)
Tegnap óta várja a látogatókat a 98. a Brüsszeli Autószalon Brüsszel vásárvárosában (Heysel metrómegálló). A rendezvény január 21-ig tart nyitva (hivatalos oldala itt érhető el), átfogó kínálattal és izgalmas betét programokkal, a hétvégéken estébe nyúló hosszú nyitvatartással. Brüsszel önmagában…..
Amikor Rákosi Mátyás új himnuszt szeretett volna íratni Magyarországnak, a felkért Illyés Gyula és Kodály Zoltán megijedt a feladattól, de a top tenünkben listázott többnyire középszerű vagy annál is rosszabb műdalok alkotói híján voltak az aggályoknak, és bátran bevállalták, hogy megírják az új…..
Ződ2000 2019.12.24 23:36:56
@szánmonoxid: hát ha nektek tényleg ezt baromságot tanítják a magázásnál és tegezésnél akkor már értem hogy miért nem képes egy átlagos szinkron fordító bölcsész felfogni hogy tegeznek vagy magáznak egy adott szituban.

Persze értem hogy történetileg miből mi alakult csak az a helyzet hogy az aktuális beszélt angolban kicsit más a helyzet.

Itt most nem arról van szó hogy miből alakult ki (a ye teljesen kihalt a thou-t viszont archaikus magázásként alkalmazzák (tehát pont fordítva mint ahogy írtad (történetileg helyesen), így egy sajátos evolúciót leírva). A lényeg az hogy köznyelvben a thou-t nem használják (ahogy a Ye-t sem). Tök mindegy miből ered a you alapesetben tegezés, ha te komolyan azt hiszed hogy egy átlagos amerikai a laza Hi John! után magáz akkor ott komoly bajok vannak az angol ismereteiddel, ha pedig ezt intézményi szinten tanítják akkor még súlyosabb a helyzet.

Nem én akarok archaizálni ez egy idézet (kortárs alkalmazásból :) ha esetleg nem tűnt volna fel a macskakörnökből), gugli a barátod. A Thou mai köznyelvben akkor szerepel ha valaki archaizálni akar.

Ha egy amerikai magáz akkor azt meg fogja oldani szóhasználattal és megszólítással.
Ződ2000 2020.01.10 19:25:06
@szánmonoxid: "az utcán tanultál" mondhatjuk. Fogalmazzunk úgy, hogy mire nekem iskolában meg kellett volna tanulnom egy nyelvet, általában én már levizsgáztam. És ez a testhossznyi előny megmaradt mostanáig, 3 idegen nyelv tekintetében.

Bár valóban nem tanították a magázás történeti elemzését, még én is tisztában vagyok vele hogy egy filmben mikor magáznak és tegeznek.

Épp egy viszonylag kommersz filmet nézek magyarul, és kibxxxxttul illúzióromboló hogy a magadfajta "tanult" idióta képest volt összekombinálni a Mr-t a tegezéssel. ennek alapján úgy tűnik, a hazai fordítóknak fingjuk sincs az angol nyelvről, ha pedig nem vagy képes megkülönböztetni hogy milyen viszonyban vagy egy angollal (nyilván aki Mr-rel kezd az nem fog tegezni, aki pedig Hi-jal indít az jó eséllyel nem fog magázni, függetlenül a névmástól). Gyanítom, az a dicséret a kollégáktól inkább a jó munkahelyi hangulatnak szólt...
Ződ2000 2020.01.10 19:25:06
@szánmonoxid: "az utcán tanultál" mondhatjuk. Fogalmazzunk úgy, hogy mire nekem iskolában meg kellett volna tanulnom egy nyelvet, általában én már levizsgáztam. És ez a testhossznyi előny megmaradt mostanáig, 3 idegen nyelv tekintetében.

Bár valóban nem tanították a magázás történeti elemzését, még én is tisztában vagyok vele hogy egy filmben mikor magáznak és tegeznek.

Épp egy viszonylag kommersz filmet nézek magyarul, és kibxxxxttul illúzióromboló hogy a magadfajta "tanult" idióta képest volt összekombinálni a Mr-t a tegezéssel. ennek alapján úgy tűnik, a hazai fordítóknak fingjuk sincs az angol nyelvről, ha pedig nem vagy képes megkülönböztetni hogy milyen viszonyban vagy egy angollal (nyilván aki Mr-rel kezd az nem fog tegezni, aki pedig Hi-jal indít az jó eséllyel nem fog magázni, függetlenül a névmástól). Gyanítom, az a dicséret a kollégáktól inkább a jó munkahelyi hangulatnak szólt...
Szilveszter előtt ne várjon az ember túl sokat a híroldalaktól, de amit az index leközölt azt már taníthatni lehetne mint az elfuserált kivonatolás legékesebb példáját. A hír alapját az a gyorsjelentés szolgáltatta hogy Carlos Ghosn, a Renault és a Nissan, azaz (2018-as adatok alapján) a világ…..
Ződ2000 2020.01.03 11:45:25
@A libbantakat lelövik ugye?: egyrészt a válasz nélkül hagyott provokatív beszólogatás nekem eléggé kimeríti az értelmetlen személyeskedés kategóriáját. Ha egy határátkelés blogon kiakadtak akkor szerinted miként kezeljem ezen az autós blogon hogy neki állsz egy régi sérelem folytatásának?

Másrészt a határátkalő blog egy eléggé korrekt és igen érdekes bog ami elég sokat el is tűr kommentekben (legfeljebb várni kell egy fél napot mire jóvá hagyják). nem megyek bele a részletekbe de javaslok egy alapos újrakalibrálást, már csak annak a rengeteg baromságnak a fényében is amit Luxemburgról "tudsz".

Mellesleg a cikkhez kapcsolódó kommented is eléggé sántított de én minden releváns érvet igyekszem befogadni (a luxemburgi részt @Hari Seldon 2: elég tényszerűen megválaszolta).

Ami pedig Ghosnt illeti a japán hatóságok máig adósak a pontos vádakkal az adócsalással való lejáratás és a debil hangulatkeltés nem az.

Az hogy csak két japánul nem beszélő alkalmazottat vesznek elő egy adóbevallásnál miközben sem egy pénzügyest sem a papíron a hasonló húzások miatt lemondó Saikawát nem vették elő beszédes.

Szóval ha valaki adót csalt a Nissan. A cég károsításáról pedig annyit, hogy Saikawát a Renault tartotta bent (gondolom féltették Ghosn életét), a közgyűlés előtt sajtóanyagokban kérték a befektetők a kirúgását.

Ha a tulajokat kérdezed, ők ajándékba adnának egy aranyozott magángépet ha visszakaphatnák Ghosnt...
Ződ2000 2020.01.04 09:17:57
@Hari Seldon 2: ha a korábbi két hozzászóló egy-egy kommentjét töröltem, ez sem fog más megítélés alá esni.
Ez a szitu kezd a Ponyvaregény zárófejezetére emlékeztetni...
Itt csak én törölhetek, meg Zed. Vagyis Ződ... :)
Ződ2000 2020.01.08 19:57:09
@Hari Seldon 2: eléggé visszafogott volt szerintem. Valszeg még mindig meg akarja nyerni a perét Japánban...
Képzeljük csak el, ha valaki most fedezne fel egy új közlekedési rendszert, írja a Medium.com, és azt mondaná: "Kitaláltam, hogyan fogunk közlekedni. Fosszilis energiahordozókkal hajtjuk majd az egészet, amelyek a környezetet szennyezik. A városok bedugulnak majd tőle annyira, hogy a közlekedésben…..
Ződ2000 2020.01.08 13:16:28
@molnibalage: Te rendeltél már ilyen helyről (nem kell megadni a céget ha nem akarod reklámozni)? Milyen volt az ára a helyi szupermarketekkel összevetve?
Családi bevásrlás kicsit más, de amikor nem volt család akkor is szükség volt kocsira légalább havonta 1-2 szer, úgy hogy nem vásároltam gyorsan romlandó dolgokat.
És persze szinte minden nap kellett volna boltba menni hogy el tudjam vinni a dolgot hazáig.
A kétszeres F1-világbajnok kezd ráérezni a terepralizás ízére, a hátrányuk azonban így is tetemes. Carlos Sainz pedig az élre tört Szaúd-Arábiában...
Ződ2000 2020.01.08 10:49:51
@KovatsOliver: tényleg, bocsi
Who you gonna call? Ha van olyan rendező a világon, akinek a stílusát kb. fél perc alatt...sőt, nem is kell fél perc, elég két vágás és felismered, akkor az Michael Bay. Így van ez most is. Ha az első nagyjából 4-5 perces zenei felvezetés alapján még nem is hiszed el, hogy ő az, elfogadom. De…..
Ahogy már említettem egy korábbi cikkemben, a kedvenc zenekarom miatt kellett Debrecenbe utazni, és ha már ott vagyunk egy éjjelre valahol meg is kellene szállni. Semmi baj ott az Airb’n’b még úgy sem próbáltam ki, itt az alkalom. Találtam egy nagyon szimpatikus lakást baráti áron, így szól a…..