Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ződ2000

406 bejegyzést írt és 2220 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszasan lehetne vitatkozni arról, mikor is kezdődött a Formula-1 modern korszaka és egyáltalán érdemes-e egy pontot megjelölni az időben. Én mindenesetre ezt a fordulópontot az 1984-es évre tenném, amikor a sokszínű és izgalmas mezőnyből kiemelkedett a Ron Dennis vezette McLaren istálló és…..
Ződ2000 2021.11.29 16:36:41
Nem mindenkinek való a külföldi élet, ráadásul a körülmények változása is hozhatja úgy, hogy az ember a hazaköltözés mellett dönt. A napokban két történetbe is belefutottunk, melyeknek több közös pontja van – az egyik az, hogy mindkettő főszereplői Németországból költöztek vissza Magyarországra. Az…..
Ződ2000 2021.11.11 07:35:05
Igen, tíz éves a Forma.Túra.Rally. Tíz év után végre átírtam a magyar helyesírásnak megfelelő ralit a szemnek sokkal kellemesebb rallyra. Egyébként túl nagy szentimentális jelentőséget nem tulajdonítok az évfordulónak, a blog nyilvánvalóan túl van a zeniten, a csúcsot a 2014 és 2017 közötti időszak…..
Tim Burton egyik első mozifilmje pontosan a mai napon ünnepli a harmincadik születésnapját. A Beetlejuice (a magyar változatban Kísértethistória alcímmel) 92 percében azt követhettük végig, hogy egy fiatal házaspárból egy autószerencsétlenség következtében hogyan lesz kísértet, akik aztán nehezen…..
Szeretek hosszútávú trendeket elemezni, és eltávolodni a mindennapi rövidtávú kakofóniától. Valahogy sokkal tisztább és egyértelműbb a hosszútávú trendek felismerése, mint bármilyen rövidtávú előrejelzés.  A méret igenis számít Ha ugyanis hosszútávú trendeket nézünk, akkor olyan tényezők válnak…..
Ződ2000 2021.09.23 09:59:03
Érdekes cikk, de a lényeg mellett szépen elmegy, miközben apró részleteket próbál felhasználni hogy összezavarja a képet.
Az EU és az USA méretben még mindig a legnagyobbak között van, attól hogy nem vállalnak 20 gyereket a népesség folyamatosan növekszik. 50-70 éve folyamatosan hozzák be az embereket gyarmatokról és szomszédos országokból. Németország népesége évente 1-2%-kal gyarapodik. Ez bőven fenntartható.
A világban betöltött szerepénél nagyon félrevezető hogy a világ növekedését nem vizsgálja. A világ általában véve sokkal jobb hely lett a globalizációnak köszönhetően, és ez főleg látványos sok szegényebb régióban. Itt hatalmasat ugrottak előre, ami nem gyengíti a nyugatot mert olyan országok erősödtek amelyek most a nyugat szövetségesei (Kína is teljesen más most mint 40 éve).

A liberális demokrácia két okból garancia a fenntartható fejlődésre:
mivel van demokratikus kontroll, sikerekesebben lehet elejét venni pl felesleges háborúskodásnak. Amikor a média nem a politikai elit propaganda céljaira van fenntartva, a társadalom sokkal inkább fenntartásokkal fogja kezelni a gyűlölködést, akár mások ellen, akár a "belső ellenségek" ellen.

Maga a társadalom is sokkal inkább képes fejlődni. Egy darabig minden rendszer tud kapaszkodni a túlélésért, de egy szint után már elfogy a belső erőforrás, mert az illiberális rendszerek szépen kiölték az értelmiséget. Ezért vett inkább olajpénzen a SZU Fiatot gyártósorostól, mert az a kevés megmaradt agykapacitás elment a felesleges hadi fejlesztésekre.
Ződ2000 2021.09.23 21:59:36
@pragmatika: "Kína, még most sem liberális demokrácia, és még mindig fejlődik."
De sokkal liberálisabb és jobb rendszer mint 30 éve, mind a benne élőknek, mind a partnereinek.

Semmit sem "ural" a pozitív disztkrimináció. Most egyszerűen bemesélsz magadnak baromságokat.

A liberális demokrácia egyik alappillére az hogy a személyi szabadságjogokat érvényesítik. Ez speciel egy fícsör, de nem a legfontosabb része, viszont innen ered hogy működik. Mivel nem az elnyomás a lételeme, nem csinál ki senkit őgy mint a komcsi vagy a náci rendszerek.

Ugyanakkor a legfontosabb eleme az, hogy olyan elemekkel mint az alkotmánybíróság, a civil szervezetek vagy a független média az a lényege hogy nem engedi a visszaéléseket a hatalommal.

Persze ezek sem tökéletes eszközök, de ellen tudják súlyozni azt is amikor valaki a túltolt populizmussal olyan mértékű hatalmat kap amivel vissza fog élni.
Trekkerként nem volt számomra egyszerű feladat, de a jeles évforduló alkalmából igyekeztem elfogulatlan megemlékezést írni Gene Roddenberryről, aki hetven életéve alatt sok kalandot élt át, szakmai sikereket és kudarcokat, írótársai elismerését és gúnyolódását. Aki kivételes empátiája ellenére…..
NAPI SZUBJEKTÍV, KIEMELT KÉP: 1898. Grönlandi inuit férfi melegíti felesége lábait..
Ződ2000 2021.07.04 15:56:19
@MIG-31: valahol logikus. Az "Exportból visszamaradt" mindig is a nép vágyálma volt az átkosban, mivel kemény valutáért nem engedhették meg maguknak azt a slendriánságot ami a kommunista vállaltokat otthon jellemeztre.

Szerintem ez nem "használt", hanem eladatlan, azaz kereskedőn maradt (bemutató) darabok.

Az mondjuk meredek hogy otthon bevállalták a jobbkormányos kivitelt, de legalább nem kellett 10 évet várniuk rá.
Lassan fél év telt el a legutóbbi poszt óta, ezért gondoltam írok egy kis összefoglalót. Bár itt nem sok minden történt, azért az év közel sem telt tétlenük, legfeljebb nem a blog.hu keretei között. Ahogy az elmúlt év során, most is több tucat cikk született az egzostive-on, ami objektív és…..
Vajon mit takartak a naponta használt nugát, citrompótló, Dejó vagy éppen kommersz ital kifejezések? Utánajártunk!..
Ződ2000 2021.06.29 10:16:14
@Leooo: vaze, hány éves vagy te?
Sosem éltél akkor.
Ezt hívták úgy hogy a "működő kommunizmus".
Nem volt kérdés hogy miben élsz.
Észak-Korea több szempontból is érdekes ország. Elszeparáltsága, a világ többi országától nagyban különböző politikai berendezkedése, különc, hatalommániás vezetője mind-mind szinte már egzotikussá teszik az európai emberek számára. A legtöbb Észak-Koreáról szóló tartalomban felmerülnek társadalmi…..
Ződ2000 2021.06.16 15:56:33
Mostani történetünk a Szovjetunió felbomlásának zűrzavaros időszakába vezet vissza minket. A történelem meghatározó eseménye volt a világhatalom felbomlása, mely természetesen nem egyik napról a másikra történt meg, de mégis viszonylag rövid időn belül lezajlott. Az események több szálon futottak,…..
Ződ2000 2021.05.14 12:31:45
@Katana750: A letteknél van egy komoly oroszajkú kissebség akik szülei szovjet katonaként érkeztek, értelemszerűen a lettek nem adnak nekik állampolgárságot, ők viszont nem kérnek mást mert repülnének Lettországból.
Engem egyszer egy ilyen taxis vitt Rigában.
Tudtommal sokan maradtak a SZU széthullása után. Ők biztos nem orosz katonák, mert akkor kirakták volna őket rövid úton.
Két hete óriási port kavart a hír, hogy tizenkét elégedetlen európai topklub megalapította az Európai Szuperligát, amely az UEFA által szervezett labdarúgó Bajnokok Ligájának állítana konkurenciát. Aztán 48 órán belül össze is dőlt a Szuperliga terve, miután a széles körű ellenállás hatására a…..
Ződ2000 2021.05.03 17:32:06
A Kádár-rendszer társadalmában kiemelt szerepet töltöttek be az anyagi javak, különösen a személygépkocsik. Ekkoriban vált alapvető céllá, hogy minden családban legyen legalább egy autó, lehetőleg minél korábban- ahogy a szólás mondja: "előbb a kocsi aztán a kicsi". Azonban nem volt egyszerű…..
Ződ2000 2021.04.21 00:45:23
@Örömhernyó: hagyjuk ezt a hülyítést.
Az átlag melós is sokkal xarabbul élt, max annyi volt hogy mást is magával húzott le a xarba.
Az átlag melósnak nem volt autója. Aki több gyereket vállalat annak gyakran maradt a kerékpár/vonat.
Én legalább is ezt láttam a környezetemben.
És nemhogy a gyerekeit egyetemre járatta, hanem pl amit én láttam ott maradt egy rakás hitel a házán (amit tényleg agyon nyomott a rendszerváltás).

A mostani életszínvonal töredékéért is lopni csalni hazudni kellett. Másodállás, leesett a teherautóról világ volt, ahol igazából csak az kapott többet aki lusta volt bármit elérni.
Ráadásul az egész nemzetgazdasági szinten is veszteséges volt, éppúgy mint egyéni szinten...
Ződ2000 2021.04.21 11:04:25
@kewcheg: Kádár egy segédmunkás volt akit megtettek vezérnek azért mert hajlandó volt elárulni az országát. Nincs ezen mit fényezni. A 80-as években már közröhej volt, minden megnyilvánulása, még a köztévé is parodizálta (nemcsak a Hofi).

@MAXVAL birсaman közíró: nekik is rengeteg dolog csurrant csöppent. Előléptetések, céges üdülések. Ezek sima alkalmazottak állami vállaltoknál. De pl munkásőröknek lakás is járt. Utóbbi amúgy is egy közröhej volt, a párt csaját milíciája, ha esetleg a demokratikus folyamatok megint rosszra fordulnának :)

A Rózsadomb alján felhúzott társasházak tele voltak hithű emberekkel, munkásőrök, rendőrtisztek, katonatisztek. Ezek valóban nem az átlag nép volt, de nem anyagilag hanem elkötelezettségben. Többségük faék egyszerűségű volt, és ezek ott úgy lógtak ki ott mint kasza a kávéház esernyőmegőrzőjében.

Aztán a Horn kormány megszűntette a "röghöz kötést" és a korábbi kegyencek jutányosan megvehették az önkormányzati lakásukat, pár éven belül el is tűnt a többség onnan.

@Nancsibacsi: ezt sokszor olvastam már itt, de ez baromság. Rengeteg pénz volt akkoriban egy Lada ára, az emberek többségének Trabantra sem volt pénze, nemhogy több Lada árát kipengesse. Pláne egy kiszámíthatatlan állami vállalatnak, ahol kénye kedve szerint játszották az agyukat az átadók.
Amellett hogy kockázatos dolog lett volna egy állami vállalt orrára kötni hogy egy vagyon lapul a párnában, azért hogy 5 év alatt talán elérhető 20%-os hasznot realizáljon, amikor az éves infláció is felpörgött már.

A környezetünkben alig volt Lada bárkinek, nemhogy még többet is berendelt volna.
Ződ2000 2021.04.21 11:34:13
@Örömhernyó: nyilván ha egy gazdasági rendszer összeomlik az sosem sétagalopp, de szerintem nagy pofátlanság ezt a rendszerváltás nyakába varrni. A rendszer maga már régen omladozott és nem volt fenntartható. Pont azért mert a hiány és szűkösség ellenére is veszteséges volt (eladósodtunk mint a fene, ahol meg nem (pl Románia), ott éheztek).

Igazából egy generáció járt rosszul, akik már túl öregek voltak ahhoz hogy alkalmazkodjanak az újhoz de még nem eléggé öregek ahhoz hogy nyugdíjba menjenek.
A másik generáció a 60-es éveké, ahol úgy választottak pályát hogy egy segédmunkás sem keresett többet mint egy mérnök. Mondjuk aki ezt bexopta azt nem tudom sajnálni, viszont ebből a generációból került ki az is akik a rendszerváltás titánjai voltak: tőzsdét alapítottak, privatizáltak, olyan dolgokat csináltak meg amit Magyarországon nem tanított senki, így nem is lehetett tanulni.

Ami én igazán nem értek az a mostani fiatalok kamunosztalgiája az átkosra.
Persze voltak nyugaton is akit behülyítettek hogy milyen jó nálunk mert nincs munkanélküliség. Csak ez nem azt jelentette hogy munkád is van :)
Max Verstappen 10 győzelemnél jár az F1-ben és nagy összegben is lehet arra fogadni, hogy idén ez a szám nőni fog. A jelenlegi erőviszonyokat elnézve komoly esélye lehet a világbajnoki címre is, bár erre még jó pár hónapot várni kell. De miért is fontos ez a 10-es szám? Azért, mert ha a trónról…..
Forma.Túra.Rally. 0677GT 2021.04.07 23:42:38
Az autó az 1997-es Goodwood Festival of Speeden Az ötvenes évek második felében a Ferrari 250 GT különböző változataival sikeresen képviseltette magát a sportkocsi versenyeken. A hosszú tengelytávú (2600 mm) 250 GT LWB kifejezetten versenyzésre szánt Competizione változata 1956-ban mutatkozott be.…..
Ződ2000 2021.04.11 00:55:56
@eszgbr: ez a gyári Scuderia Múzeum nagy 90. évfordulós kiállítása volt, írták is, hogy a legsikeresebb GT volt a maga idejében.
A másik kedvencem a 0373-as 250 GT Europa, amit a 2019-es Interclassicon láttam (egzostive.com/car-spotting-at-interclassics/), ez egy Liége - Róma - Liége versenyen bizonyított.
F1rka Rally vs F1 2021.04.07 08:30:00
írta: Pócsi Ádám "A Rally jobb, mint a F1! A F1 jobb, mint a Rally!" A főcím nem clickbait, érthetetlenül sokszor találkoztam már ezzel a meredek összehasonlítással, ami nem is inkább összehasonlítás, hanem egyfajta összeütköztetése a két szériának. Hányszor, de hányszor hallhattuk melóban, vagy…..
Az első szárazföldi jármű, mely túllépte az 1000 km/órás sebességet, a Blue Flame nevű rakétameghajtású autó volt, 1970. október 23-án. A Reaction Dynamics által tervezett Blue Flame-et a horvát származású amerikai autóversenyző, Gary Gabelich (1940-1984) vezette. A helyszín az USA Utah államában…..
Ződ2000 2021.03.29 16:32:45
Ződ2000 2021.03.29 17:15:29
@Ződ2000: apró korrekció, nem Speyerben hanem Sinsheimben parkol (egzostive.com/sinsheim-2018/), a testvérmúzeum fél órányira a másiktól.
@Rollende Landstrasse: az egy másik kategória, ahogy a sebsaségrekorderek között is van sokféle kategória, a Blue Flame egy elég kiforrott kategóriában nyert emlékezetes rekorddal.

.
Kelet-Németország Mi az az NDK? 2021.03.18 12:48:23
Az NDK, szép hivatalos nevén a Német Demokratikus Köztársaság, a köznyelvben gyakran csak Kelet-Németország, egy 1949. október 7. és 1990. október 3. között fennállt államalakulat, amely a mai Németország öt tartományát (Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Brandenburg, Szász-Anhalt,Türingia, Szászország) és…..
Ződ2000 2021.03.19 16:16:38
Meglepően sokan hiszk azt hogy az NSZK megszűnt, pedig nem. :) Ők nyertek és integrálátk a keleti tartományokat. Az NSZK él és virul...

Persze ehhez jól jött a rugalmas tartomány-szövetségi alkotmányos rendszer.

Eddig meglepően sokat kibírt az NSZK, szerintem sokat számít hogy igyekeztek jól szavazni, ami eddig összejött. Most eléggé ködös a kép, hogy mi jön Merkel után. Ideális esetben egy újabb Merkel kormány, de ez most nem tűnik valószínűnek.

Ami a volt NDK tartományokat illeti, ezt a régiót azóta is körüllengi az a sajátos hangulat ami remekül visszaadja a keményebb múltat.

Én két éve mentem egy keletnémet múzeum túrára, és tényleg mások az emberek meg a hangulat mint amit megszoktam a Ruhrvidéken. De azért az emberek nem felejtik hogy mekkora gáz volt az a 40 év, és ezt a legtöbb volt keletnémet múzeum (de az ex- nyugatnémetek is) amit láttam hűen szemléteti (
egzostive.com/berlini-fal-30/ ).

Pl a Wartburg-múzeumban (Autowelt Eisenach egzostive.com/wartburg-museum-awe-pt1-intro-history/ ) olyan fogadtatás várt, mintha a Checkpoint Charlie-n vizslattak volna (külön felárral a fényképezésért ?! ). Őket az Opel privatizálta, és az épület megmaradt a régi romos komplexumként (persze kaptak melléje egy vadiúj gyárat is).

Ezzel szemben ott az August Horch Múzeum, ami most a VW csoport legjobb múzeuma (messze veri az Audi Fórumot és az Autostadt élménypark tekintélyes Zeithaus épületét). Remek diorámákat állítottak ami néha tökéletesen adja vissza a kelet érzést sátras Trabanttal meg kempingfaházzal.
Ződ2000 2021.03.19 22:48:37
@HBKF: ez úgy ahogy van baromság. Nejkik még elxeszettebb rendszer jutott ki, mint nekünk. 10 évet várhattak egy Trabantra, és az államilag szabályozott árakon katható termékek körén kívül a legtöbb dolog az átlagnak megfizethetelen.

Én s ismerek olyat aki nosztalgiázik az átkosra, pedig lényegesen xarabbul élt mint most. Hülyék mindig vannak...
Mostani adásunkban egy bátor lengyel hazafit ismerhetünk meg, aki az ellenálló mozgalom tagjaként bejuttatta magát az auschwitzi táborba, hogy onnan küldjön jelentéseket és megszervezze az ottani ellenállást. Witold Pilecki több alkalommal is kockáztatta az életet a hazájáért, neve mégis csak a…..
Ződ2000 2021.03.18 22:38:19
@queenagi: A szovjetek már 39-ben elég nagy tisztogatást végeztek amikor befogták a németek elől keletre visszavonuló katonákat. Akkor még Hiltel puszipajtása volt Sztálin, csak ez nem passzol a "nagy honvédő háború" üzenetébe.
Pierre Kóstolgat Má(ko)s tészta 2021.03.09 16:49:21
A magyar kreativitás kétséget kizáróan világraszóló, legalább is mi, akik itthon ragadtunk gyakran hivatkozunk világhódító magyarokra, akik, ha nem is itthon valósították meg nagyratörő álmaikat, de a gyökereik valahol itt kezdtek szárba szökkenni, majd később úgy döntöttek, hogy a terebélyesedést…..
Nem terveztem ilyen hosszú kihagyást két bejegyzésem között, de sajnos így alakult. Viszont, kárpótlásul hoztam nektek pár egyedi képet a Senna-s modellautóimról, ahogy még nem láttátok őket. Na, de milyen képekről is van szó? Részletek a folytatásban!..
Ződ2000 2021.03.02 20:33:15
Jó ki galéria, szépen összeállított kompozícióval.
A Schumacher Gyűjteményben láttam hasonlót, csak 1:1.ben :)
egzostive.com/schumacher-gyujtemeny/

Pont ilyen libasorban parkolták le az Ferrari előtti korszak autóit. :)

Amúgy Sennának is eléggé változatos karrierje volt...
Ződ2000 2021.03.07 11:41:52
@A Gyűjtő: szeretek is visszatérni oda, főleg a jó nyitvatartás mellett nagyon jó pihenőhely ha a régiót szeli át az ember (nekem a Techno Classicára esik útba).

Egyébként csak a Motorworldnek van egy fél tucat helyszíne Németországban (és nem az egyetlen ilyen "network"), de a kölni Motorworld egyedülálló a Schumacher Gyűjtemény miatt.