Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ződ2000

406 bejegyzést írt és 2222 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai szalagcím, hogy végre hozzájuthasson a kormány az EU-s pénzekhez, ezért feléleszti a korábban működött  korrupció ellenes munkacsoportot, és FÜGGETLEN korrupció ellenes hatóságot hoz létre. Komolyan, nekem ez a hét vicce - mert tipikus kecskére káposztát...Nagyon kellenének már azok az…..
Ződ2000 2022.09.12 12:38:25
@Vén motoros: Ha nem érted a különbséget akkor ott elég komoly hiba van a gépezetben.
Eleve ott kezdődik hogy te egy cégről beszélsz és nem közpénzről. Másrészt nem saját gyarapodásról, hanem akár sokéves gazdálkodási tapasztalatról, amit 90ben mi épp tanultunk. Bár nem írtad mikor történt, 1990-ben pl az az volt az alapvélekedés a japán termékekről hogy olcsók de pár alatt szétesnek,.

Szóval nem, ennek semmi köze ahhoz hogy a mi és a nyugati adófizetők adóforintjából pár év alatt tesznek egy nulla IQ-jó embert milliárdossá. Olyan embert aki fel sem tudja sorolni a cégeit.
Liberatórium Nekünk semmi se jó 2022.09.07 08:11:42
A kormány, erős külső nyomásra (jaj, miket beszélek, hisz Brüsszel nekünk nem diktál, akkor erős belső nyomásra), úgy döntött, hogy korrupció elleni hatóságot hoz létre. Én viszont, mint örök vészmadár már most megmondom, hogy miért nincs értelme...
Ződ2000 2022.09.12 12:03:45
@ulpius66: Te milyen párhuzamos valóságban élsz?
A Brexit pont azt mutatta meg hogy az EU mennyire jól működik.
Hogy a normális tagállamok törődnek egymással, és Merkel nem akkora barom mint a nacionalist magyar politikusok.
Simán eljátszhatta volna a trump féle "lexarni mindenkit csak magammal törődök" politikát. A brexiter fantaszták arról is álmodoztak hogy a német autóipar majd rászól a politikusokra és az EU tárgyalási pozíciója kártyavárként dől össze.
Nem ők dőltek össze.

A COVID oltást az EU-tól kaptuk. Legalábbis azt a részét ami működött és/vagy elfogadták.

AZ EU gazdaság elég stabil. Ellenben pl az orosz autógyártás 3%-ára zsugorodott. Pénzbevétel helyett égetik a gázt a levegőbe, mert elzárni nem lehet mint a vezetéket.

Ugyanis a szankciókban benne van aki számít, nem csak az EU, de az orosz autógyártás másik felét adó Japán és Dél Korea.
Az hogy bevezették a szovjet típusú gazdaságmenedzselést és monopóliuma van Putyin oligarcháinak a médiában nem hoz fellendülést, max a propaganda kész lehazudni otthon. Attól még moslékot ehetsz egy vagyonért az hazafiasított McDonalds utódban (ezt mi is ismertük a City Grill-el).
Slim Aarons művészi képei a felső tízezer tagjairól a világ nyugati feléből, a hatvanas-hetvenes évek időszakában...
Ződ2000 2022.09.08 10:15:21
Érdekes válogatás, ha jól látom nemcsak USA de Európa is akad (pl Comói-tó). Azóta rengeteget változott a világ de azért sok minden örök :) . most, hogy a fejlődő országok is kitermelték a maguk újgazdagjait, szerintem vissza is sírjuk a régieket a kínai és orosz milliárdosok életvitele láttán :)

@Littlewood: Kaliforniában a csóró gangos bérházakban is van medence a belső udvaron. A meleg klíma miatt nagy a kihasználtsága és így a vonzereje is. Amennyire láttam, rendszerint több munka van a medencében mint a faszerkezetes tömbházban (utóbbi is klíma adottság).

@BircaHang Média szerkesztősége: pár éve a rigai autómúzeumban (egzostive.com/a-rigai-motormuzeum/#gallery-1484953479_5 ) láttam Brezsnyev Rolls Royce-át amit a fafejű fakezű vezér saját kezűleg zúzott le. Eredeti (törött) állapotban áll ma is a múzeumban (de szép körítésben, a Motormúzeum zseniális hely) , mert a proletárdiktatúra nem rendelkezett eszközökkel egy alapos karosszérialakatoláshoz (meg persze alváz kormánymű motor és egyebek). Azt meg kell hagyni a vén csókost elég kemény fából faraghatták ha nyomok nélkül szállt ki...

Ezek mellett persze voltak (páncélozott) reprezentációs limók a vezéreknek Sztálin óta, bár ezek nem mérhetőek a Rolls-okhoz kényelemben és élményben, bár a birodalom méretét és nyersségét valóban jól reprezentálták. Ahogy az ipart, sok limót is a németektől vittek el 45ben.

Persze repi limuzin sok mindenkinek kellett, amúgy De Gaulle is építtetett magának elnöki DS-t (a Citroen gyűri múzeuma 2018-ban ki is állította a Retrombile.on egzostive.com/retromobile-2018-ds/ mintha most jött volna ki a szalonból). Utóbbi ezért faramuci, mert a gyártó céget sajátkezűleg nyírta ki a 45 után bevezetett adórendszerével. Szóval a szoci / kvázikomcsi intézkedések nem álltak távol az autoriter katonai vezetőktől, csak nyugaton tudták mikor kell abba hagyni (Franco ebben pl többször is zseniális volt).

Azért alapjában véve nagy különbség hogy a fenti milliárdosok jelentős része maga hozta össze a vállaltbirodalmat, ami alapjában véve különbözik a keleti oligarcháktól, akik a kommunisták által összelopott katyvaszt szerezték meg pártkötődések alapján.
Amíg egy Porsche, Ford vagy Quandt család élete összefonódott a vállalat életével, és személyes kvalitásaik nagy szerepet játszottak a vállalat sikerében, a keleti oligarcháknak mindig számolniuk kellett vele hogy egy tollvonással elvesztik a vagyont, ahogy a rendszer már sokszor megtette. Ez azért is sajnálatos mert ha külföldön oroszokkal találkoztam azok egyáltalán nem olyanok voltak mint a róluk kialakult kép (ez még pár keleti országra igaz), ami viszont azt is jelenti, hogy a tehetség jelentős része otthagyja.
Miközben a legutóbbi, biztonsági övről szóló poszthoz gyűjtöttem anyagot, feltűnt, hogy a hárompontos biztonsági öv feltalálásán kívül több biztonsági felszerelés kifejlesztése kapcsolódik a svéd gyártóhoz, amellyel kapcsolatosan az egyik közkeletű vélekedés is az, hogy autói biztonságosak. Mára…..
Legutóbbi bejegyzésünkben a történet azzal ért véget, hogy Carlos Ghosn mindent felvirágoztatott az autóiparban, amihez csak hozzáfogott. Sztorija kezdett kicsit túl szép is lenni ahhoz, hogy igaz legyen. A szupersztár A Nissan pályára állítása után Ghosn elég gyorsan az üzleti élet hírességei…..
Master Top Gun: Maverick 2022.06.12 15:07:22
Az 1986-os Top Gun az amerikai vadászpilóták egy csoportjának kalandjait mutatja be a hidegháborús világ sajátos fegyveres feszültségein és a fiatal pilóták versengésein keresztül. Mindez egy romantizált kapcsolat szenvedélyességét illetve egy tragikus véget érő barátság részleteit is elénk tárva.…..
Ritkán lehet elmondani egy filmről, hogy "betalál" (szinte mindenkinél), de Joseph Kosinski filmje, a Top Gun-folytatás Maverick bizony ilyen. Minden korosztály számára szórakoztató: a 45 felettiek nosztalgikus emlékek miatt élvezik (felidézve az 1986-os Tony Scott rendezést, a Top Gunt a 24 éves…..
Ződ2000 2022.06.13 11:39:48
@Recensio: Mivel F14-est csórnak el egyértelműen Iránban járnak (a Sah szerezte be, és azért is szűntették meg az F14-est hogy a fundemantalisták ne jussanak alkatrészhez).

Az ellenséges gép valszeg egy PAKFA / Szu57 ami egy hihető történet a közeljövőre a múlt fényében, mert az iráni légierő is vásárolt orosz gépeket.

Gondolom a gépek animáltak, de elég közel állnak a fényképeken szereplő Szu 57-esekez.

Amúgy érdemben az USÁ-nak van csak 5 gen gépe (abból is már szinte a második generációt hozták ki), Kína még csiszolgatja a J20-ast (de legalább már hadrendben van több tucat gép), Oroszország még az előszériás gépekenél tart (állítólag hat darabot már legyártottak).
A money.co.uk az év elején nyilvánosságra hozta felmérését a világ legegészségesebb városairól. A húszas listán 11 európai uniós és további két másik európai város szerepel. Az első két helyezett is az Unióban, sőt, ugyanabban az országban található – a posztból kiderül, melyik ez az ország...
Ződ2000 2022.05.16 12:02:02
@konrada: Nagyon szvsz... :)
Vannak tengeren túli területek (mint Tahiti amit te is említettél) és vannak Európai területek (pl Gran Canaria egy spanyol régió).

Izland egy önálló európai állam, EFTA tagként elég szerteágazó európai integrációval.
Hát újra itt vagyok. Két év, két különböző rák, két kezelés sorozat, két kurvahosszú három hónap a pet/CT-ig, majd másodszor is egy elképeszően hosszú hét az eredmény olvasásáig. Szóval újra itt vagyok..
Oroszország Ukrajna elleni offenzívájának egyik ürügye az ország demilitarizálása és „nácitlanítása” volt. Ennek morális helyénvalóságáról elemzések garmadája született, így e téren nem kívánok pálcát törni. Azonban felszínre hozott egy mindinkább aktuális témát – mégpedig a nacionalizmus jövőjét…..
Ződ2000 2022.04.21 15:17:59
Érdekes cikk, alapjában véve nem lenne rossz, ha nem vinné kicsit túlzásba, és nem írna le pár nyilvánvaló hazugságot.
"őshonos kisebbségeiket módszeresen elnyomják."
Ez így a helyzet klasszikus félreértelmezése, olyasfajta kamuzás amit az átkosban szokhattunk meg.

Az EU-ban Minden nemzet maga rendelkezik a nyelvről és kultúráról, de alapjában véve igyekszik megfelelő teret biztosítani azoknak a kisebbségeknek akik releváns és még elfogadható követeléssekkel állnak elő. Szerintem pár agymosott hazai nacionalistán kívül mindenki csak néz, hogy mi a francot akarnak a katalánok még.

Belgiumban a regionális autonómia mostanra olyan szintre ért, hogy Flandriában már a korábbi többség (francia-ajkúak) küzdenek a saját jogaikért. Az íreknél a nemzettudat annyira elhalt hogy most tanulják újra a nyelvüket. A 40 év feletti generáció egyáltalán nem beszéli az kelta ír nyelvet, 70 felett páran autentikus tájszólásban, 40 alatt meg mint tanult idegen nyelvet. Ugyanakkor mint az angol, mind a geal szépen megvan egymás mellett.

Számos pozitív példa van a kisebbségek kulturált előmozdítására, olyan keretek között ami az államiságot tiszteletben tartja. Ami a cikkben szerintem a cikkben objektíve hazugság, a legtöbb francia régióban van lehetőség a saját nyelvüket gyakorolni, pl külön (kétnyelvű) TV adójuk van a bretonoknak (TV Breizh) amit országosan tudnak nézni. De ez igaz a többi nyelvre is, pl korzikai TV adások esetében.
Olaszország északi részén saját nyelvi rendszere van a dél tiroli régiónak, csak ahogy a többi kisebbségi régió esetében, nem fizetődik ki a kisebbségi nyelvhez ragaszkodni a karrier szempontjából.

Van viszont egy komoly probléma amit a szerző teljesen elkerül. Az államellenes kisebbségi törekvések (lásd Baszkföld, egy ideje már Katalónia, de a legjobb példa a balti orosz kisebbség). Meglepő volt számomra a hazai irányított vélemény, ami valamilyen aberrált önsorsrontás miatt beállt az oroszok mellé. Vagyis azt hiszem értem hogy mit akarnak csak baromira nincs igazuk. Oroszország legalább 6-8 országban tart számon orosz kisebbséget, ezeket viszont többnyire arra használja fel, hogy az országot destabilizálja, adott esetben háborút indítson ellenük. Ez eddig működött Putyinnak Grúzia, Moldova és Ukrajna esetében, de most túl nagyot xart a ventilátorba.
Szerintem ne legyenek illúzióink, Putyin sosem a kisebbség érdekeit nézte hanem hogy legyen kifogása arra hogy azokat az országokat hazavágja. Nem hiszem hogy bárki is maradt Maropulban, aki lelkesen orosznak vallaná magát azután hogy szitává lőtték a várost.

Lehet itt hadoválni egyéni meg közösségi eszmékről, ami most zajlik keleten az örök elrettentő példa, olyan dolog amit 1945 óta nem láttunk (viszont azt megelőzően mintha lépésről lépésre ismételnék a 30-as éveket).

@midnight coder: a poszt finomabban fejti ki ezt így ténybeli tévedései tetten érhetőek. Te már leegyszerűsítesz és így egyszerűen hazudsz.

@6.Lenin: Az első igazán objektív igazság :)
@arthurthedent: 10 pontos komment :)
Ződ2000 2022.04.21 16:35:42
@6.Lenin: Szerintem meg ez egy kifejezetten új jelenség, (szokták is posztigazság korszakának nevezni). Korábban az információ-hiány volt a fő probléma, mostanra az hogy túl sok lett és nem az a művészet hogy értesülj, hanem hogy a marhaságot kiszűrd.

Most hogy a világ összes információja ott van, bárki bármikor írhat egy akármilyen tartalmú blogposztot, valóban nehezebb objektív igazságokat megfogalmazni.

Ami itt a fő baj, hogy ez most felmentést ad az alól hogy legalább hellyel közzel a valóság talaján mozogjon az ember.
A fenti cikk ezt remekül szemlélteti, és szerintem pár fentebbi jogos komment (főleg @Bogyó 2: kommentje) jól mutatja hogy menyire el lehet relativizálni a valóságot egy cikkben.

El tudom képzelni hogy van valami valóság alapja a cikk egy két megjegyzésének, de számos része kifejezetten a valóság ellentétét próbálja sugallani, és a vezérérvelés kifejezetten téves.

Innentől kezdve a cinikus kommentek arról hogy senkinek sem lehet igaza csak maszatolásnak hatnak. Elmennek a lényeg mellett hogy a poszt fő üzenete egyszerűen hazugság, és a mai napra ez a hazugság fogja meghatározni egy korábban szebb napokat látott kiüresedett oldal blogoszféráját.

Amíg korábban kevesebb információval könnyebben tudtuk elhelyezni a híreket, mostanra tele van a net olyan emberekkel akikkel simán elhitették hogy a nagyon sötétszürke fehér, mert úgysincs igazán fehér meg fekete.
Habár a Forma-2 Európa-bajnokság mindig is a Forma-1 közvetlen előszobája volt, érdekes, sőt, már-már misztikus módon a győztesei soha nem tudtak bajnokok lenni a királykategóriában. Hovatovább, az F2-t váltó F3000 győztesei sem, a GP2 bajnoki közül csak ketten, az F2-vé visszanevezett sorozat első…..
Robert Hewitt Wolfe a Star Trek DS9 írócsapatának tagja volt. Azóta olyan sorozatokhoz adta a nevét, mint az Elementary (nálunk Holmes és Watson néven volt látható), az Alphas vagy az Andromeda. A minap valamiért kezébe került a Deep Space Nine első része, és miközben most, sok évvel később…..
Hosszasan lehetne vitatkozni arról, mikor is kezdődött a Formula-1 modern korszaka és egyáltalán érdemes-e egy pontot megjelölni az időben. Én mindenesetre ezt a fordulópontot az 1984-es évre tenném, amikor a sokszínű és izgalmas mezőnyből kiemelkedett a Ron Dennis vezette McLaren istálló és…..
Ződ2000 2021.11.29 16:36:41
Nem mindenkinek való a külföldi élet, ráadásul a körülmények változása is hozhatja úgy, hogy az ember a hazaköltözés mellett dönt. A napokban két történetbe is belefutottunk, melyeknek több közös pontja van – az egyik az, hogy mindkettő főszereplői Németországból költöztek vissza Magyarországra. Az…..
Ződ2000 2021.11.11 07:35:05
Igen, tíz éves a Forma.Túra.Rally. Tíz év után végre átírtam a magyar helyesírásnak megfelelő ralit a szemnek sokkal kellemesebb rallyra. Egyébként túl nagy szentimentális jelentőséget nem tulajdonítok az évfordulónak, a blog nyilvánvalóan túl van a zeniten, a csúcsot a 2014 és 2017 közötti időszak…..
Tim Burton egyik első mozifilmje pontosan a mai napon ünnepli a harmincadik születésnapját. A Beetlejuice (a magyar változatban Kísértethistória alcímmel) 92 percében azt követhettük végig, hogy egy fiatal házaspárból egy autószerencsétlenség következtében hogyan lesz kísértet, akik aztán nehezen…..
Szeretek hosszútávú trendeket elemezni, és eltávolodni a mindennapi rövidtávú kakofóniától. Valahogy sokkal tisztább és egyértelműbb a hosszútávú trendek felismerése, mint bármilyen rövidtávú előrejelzés.  A méret igenis számít Ha ugyanis hosszútávú trendeket nézünk, akkor olyan tényezők válnak…..
Ződ2000 2021.09.23 09:59:03
Érdekes cikk, de a lényeg mellett szépen elmegy, miközben apró részleteket próbál felhasználni hogy összezavarja a képet.
Az EU és az USA méretben még mindig a legnagyobbak között van, attól hogy nem vállalnak 20 gyereket a népesség folyamatosan növekszik. 50-70 éve folyamatosan hozzák be az embereket gyarmatokról és szomszédos országokból. Németország népesége évente 1-2%-kal gyarapodik. Ez bőven fenntartható.
A világban betöltött szerepénél nagyon félrevezető hogy a világ növekedését nem vizsgálja. A világ általában véve sokkal jobb hely lett a globalizációnak köszönhetően, és ez főleg látványos sok szegényebb régióban. Itt hatalmasat ugrottak előre, ami nem gyengíti a nyugatot mert olyan országok erősödtek amelyek most a nyugat szövetségesei (Kína is teljesen más most mint 40 éve).

A liberális demokrácia két okból garancia a fenntartható fejlődésre:
mivel van demokratikus kontroll, sikerekesebben lehet elejét venni pl felesleges háborúskodásnak. Amikor a média nem a politikai elit propaganda céljaira van fenntartva, a társadalom sokkal inkább fenntartásokkal fogja kezelni a gyűlölködést, akár mások ellen, akár a "belső ellenségek" ellen.

Maga a társadalom is sokkal inkább képes fejlődni. Egy darabig minden rendszer tud kapaszkodni a túlélésért, de egy szint után már elfogy a belső erőforrás, mert az illiberális rendszerek szépen kiölték az értelmiséget. Ezért vett inkább olajpénzen a SZU Fiatot gyártósorostól, mert az a kevés megmaradt agykapacitás elment a felesleges hadi fejlesztésekre.
Ződ2000 2021.09.23 21:59:36
@pragmatika: "Kína, még most sem liberális demokrácia, és még mindig fejlődik."
De sokkal liberálisabb és jobb rendszer mint 30 éve, mind a benne élőknek, mind a partnereinek.

Semmit sem "ural" a pozitív disztkrimináció. Most egyszerűen bemesélsz magadnak baromságokat.

A liberális demokrácia egyik alappillére az hogy a személyi szabadságjogokat érvényesítik. Ez speciel egy fícsör, de nem a legfontosabb része, viszont innen ered hogy működik. Mivel nem az elnyomás a lételeme, nem csinál ki senkit őgy mint a komcsi vagy a náci rendszerek.

Ugyanakkor a legfontosabb eleme az, hogy olyan elemekkel mint az alkotmánybíróság, a civil szervezetek vagy a független média az a lényege hogy nem engedi a visszaéléseket a hatalommal.

Persze ezek sem tökéletes eszközök, de ellen tudják súlyozni azt is amikor valaki a túltolt populizmussal olyan mértékű hatalmat kap amivel vissza fog élni.
Trekkerként nem volt számomra egyszerű feladat, de a jeles évforduló alkalmából igyekeztem elfogulatlan megemlékezést írni Gene Roddenberryről, aki hetven életéve alatt sok kalandot élt át, szakmai sikereket és kudarcokat, írótársai elismerését és gúnyolódását. Aki kivételes empátiája ellenére…..
NAPI SZUBJEKTÍV, KIEMELT KÉP: 1898. Grönlandi inuit férfi melegíti felesége lábait..
Ződ2000 2021.07.04 15:56:19
@MIG-31: valahol logikus. Az "Exportból visszamaradt" mindig is a nép vágyálma volt az átkosban, mivel kemény valutáért nem engedhették meg maguknak azt a slendriánságot ami a kommunista vállaltokat otthon jellemeztre.

Szerintem ez nem "használt", hanem eladatlan, azaz kereskedőn maradt (bemutató) darabok.

Az mondjuk meredek hogy otthon bevállalták a jobbkormányos kivitelt, de legalább nem kellett 10 évet várniuk rá.
Lassan fél év telt el a legutóbbi poszt óta, ezért gondoltam írok egy kis összefoglalót. Bár itt nem sok minden történt, azért az év közel sem telt tétlenük, legfeljebb nem a blog.hu keretei között. Ahogy az elmúlt év során, most is több tucat cikk született az egzostive-on, ami objektív és…..
Vajon mit takartak a naponta használt nugát, citrompótló, Dejó vagy éppen kommersz ital kifejezések? Utánajártunk!..
Ződ2000 2021.06.29 10:16:14
@Leooo: vaze, hány éves vagy te?
Sosem éltél akkor.
Ezt hívták úgy hogy a "működő kommunizmus".
Nem volt kérdés hogy miben élsz.
Észak-Korea több szempontból is érdekes ország. Elszeparáltsága, a világ többi országától nagyban különböző politikai berendezkedése, különc, hatalommániás vezetője mind-mind szinte már egzotikussá teszik az európai emberek számára. A legtöbb Észak-Koreáról szóló tartalomban felmerülnek társadalmi…..
Ződ2000 2021.06.16 15:56:33