Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geopolitika Eurázsia

28 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország és Románia pár év eltéréssel ugyan, de ugyanahhoz a nyugati szövetségi rendszerhez csatlakozott, amelynek egyik nagy pillére az Európai Unió, másik a katonai együttműködést megvalósító NATO. A két szövetségben – A NATO-ban és az Európai Unióban – az európai tagállamok köre nagyjából át…..
A Római Birodalom keleti örököseként még sokáig fennmaradó Bizánci Birodalom évszázadokon keresztül biztosította domináns helyzetét a Fekete-tengeren azzal, hogy a Boszporuszon, a Dardanellákon és Kis-Ázsia északi partvidékén kívül a Krímet is az uralma alá hajtotta. A Bizánci Birodalom geopolitikai…..
Nyugati szemmel nézve szinte érthetetlen, hogyan alakulhatott ki pillanatok alatt nemzeti egység a török politika szinte valamennyi szereplője, a kormányzat és ellenzéke között a július 15-ei fegyveres államcsínykísérlet bukása után. Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és a kormányzó Igazság és…..
Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi értékelőbeszéde ez évben is komoly vihart kavart. A szokásos ellenzéki reagálások zaja némileg elfedte azt a stratégiai jelentőségű felvetést, miszerint a kontinentális Európának szüksége lenne egy ütőképes közös hadseregre. A javaslat hátterét az előadás…..
A NATO varsói csúcstalálkozója kapcsán talán nehezen érthető, hogy a kommunizmus bukása után miért éleződhetett ki újra ilyen mértékben Oroszország és a Nyugat konfliktusa – még ha ez azért közel sem olyan mélységű és élességű, mint a hidegháború alatt volt, már csak a kiterjedt gazdasági…..
Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága polgárai június 23-án úgy döntöttek: országuk kilép az Európai Unióból. A népszavazás után elemzések és publicisztikák sora született a várható gazdasági hatásokról, a kilépés folyamatáról és a lehetséges kimenetelekről. Nagyjából egyetértés van…..
A Közel-Keleten az orosz–török szembenállás mellett egy másik törésvonal mentén is kiéleződött a geopolitikai konfliktus. A síita–szunnita ellentét ugyan nem új keletű, de ez év elejétől szintet váltott. Újdonság ugyanakkor, hogy ez a törésvonal – mintegy ráépülve az orosz–török konfliktusra –…..
Rendszerek jönnek, mennek, a térkép marad. Még ha a határokat időnként át is rajzolják, a hegyek és völgyek, tengerek és tengerszorosok ugyanott vannak. A fő geopolitikai célok a cári udvarban, a szovjet rendszerben és ma is változatlanok. A meleg tengeri kikötők és a Szorosok birtoklása több…..
Az elmúlt hónapok külpolitikai eseményei hírei és elemzései között vezető téma volt az Oroszország és Törökország között kialakult, egyre súlyosbodó konfliktus. A két ország és azok elődei – a Szovjetunió és a cári Orosz Birodalom, valamint az Oszmán Birodalom – között az érdekellentétnek olyan mély…..
Miközben a nyugati sajtó gőzerővel dolgozott azon, hogy rávegye a török embereket: szavazzanak az Igazság és Fejlődés Pártja (AK Parti) ellen, a nyomásgyakorlásnak bumeránghatása lett. A választók határozott döntéssel vetettek véget a hónapok óta tartó politikai…..
Az Európát elárasztó migránshullám legfontosabb kibocsátó térsége romokban hever. Az „arab tavasz” nevet viselő úgynevezett demokratizálódási hullám megbukott, és az egykori diktatúrákat káosz és létbizonytalanság váltotta fel. Hegedűs Tamás magyarországi geopolitikai…..
Az orosz kormányzat a háború kezdete óta Aszad rendszerének masszív támogatója. Mégis meglepte a világot azzal, hogy a beavatkozás éppen a gazdasági szankciók és az alacsony olajárak kettős szorításában kapcsol nagyobb sebességre. Moszkva a szíriai konfliktusból – korábbi…..
A török–kurd konfliktus hosszú évtizedekre néz vissza. Két év nyugalom után éppen akkor újult ki, amikor folyamatos jogkiterjesztés után immár karnyújtásnyira volt a végleges békemegállapodás. Recep Tayyip Erdoğan török államfőt sokan méltatják és sokan bírálják, de még elszánt kritikusai is…..
  Az „Iszlám Államnak” nevezett – valójában se nem iszlám, se nem állam – ISIL terrorszervezet rémtettei olyannyira elhomályosítottak minden más térségbeli kegyetlenséget, hogy hozzájuk képest lassan minden más szervezet vagy törekvés „emberarcúnak” mutatkozhat a…..
  A The Economist 2014. novemberi első száma egy teljes ’Special report’ mellékletet szentelt Iránnak. Már a hetilap címlapja is meghökkentő: az elhunyt Khomeini ajatollah, az iszlám forradalom legendás vezetőjének, az Iráni Iszlám Köztársaság alapítójának bekeretezett…..
Az elmúlt hónapokban Ciprus újra a geopolitika játszmák homlokterébe került, elsősorban a szigettől délkeletre felfedezett gázmezők miatt. A ciprusi entitások fel nem oldott szuverenitásvitája kihat a tengeri talapzat ásványkincseinek birtoklására is. Már-már úgy tűnt,…..
Geopolitika Eurázsia 2015.01.28 00:27:06
@BlackVoid: A két jelzett nagy kérdés valóban az.
Az ugyanakkor, hogy a törökök támogatnák az ISIL-t, bár időnként felröppen a sajtóban, semmi nem igazolja. Ezzel szemben Törökország az egyetlen ország, amelyik szárazföldi offenzívát sürget ellenük - csak éppen senki nem akar velük tartani. Az ISIL térfoglalása - a megszállt területek után - Törökországot sújtja leginkább. Az onnan elmenekülőkkel együtt már közel kétmillió menekültről kell gondoskodnia, ami már a világ legnagyobb donorországává tette a segélyezés területén. Állami és vallási vezetői a legélesebben elítélik az ISIL vallási fanatizmusát és terrorizmusát. Úgyhogy ez a kérdés éppen hogy nem elválasztja Oroszországtól, hanem összeköti őket.
Ahogy arra előző bejegyzésünk is rámutatott, a török parlamenti választás az elsőséget eldöntötte ugyan, de a parlamenti többség sorsát nem. A konzervatív kormánypárt, az Igazság és Fejlődés (AK) pártja (AK Parti) a szavazatok 41 százalékával a mandátumok 47 százalékát…..
A török parlamenti választáson a kormányzó konzervatív párt, az Igazság és Fejlődés (AK) Pártja magasan az első helyen végzett, mégis elveszítette abszolút parlamenti többségét. A szavazatok 41 százalékával a mandátumok 47 százalékát nyerte el, ami nem elegendő ahhoz,…..
Törökország e hét végén, június 7-én új nemzetgyűlést választ.  A pártok várható sorrendjét illetően nagy meglepetés nem várható, az arányokon viszont sok múlik. A 2002 óta eredményesen kormányzó és széles társadalmi háttérrel rendelkező Igazság és Fejlődés (AK)…..
A „Törökország gazdasági és társadalmi reformfolyamata”című tanulmány talán legizgalmasabb részét az új anatóliai vállalkozó réteg bemutatása jelenti. Az „Anatóliai Tigriseknek” vagy „Iszlám Kálvinistáknak” is nevezett társadalmi csoport átírta az ország…..
A Közel-Kelet ázsiai arab térfele hosszú évek óta fortyogó katlan. Irak és Szíria ma már oda jutott, hogy államként való létezésük is kérdésessé vált.  Etnikai és vallási törésvonalak, mesterséges államhatárok A hidegháború idején mindkét ország az „arab…..
Nyílt háborúvá alakult a síita-szunnita konfliktus A Jemenben hosszú ideje tartó polgárháború új szakaszba lépett azzal, hogy Szaúd-Arábia – szövetségesei támogatásával – közvetlenül, reguláris hadseregével is bekapcsolódott a harcokba. Mivel Irán közvetve eddig is…..
Törökország gazdasági és társadalmi reformfolyamata 2001-2012 Sok évtizedes problémákat görgetett maga előtt Törökország, míg 2001-ben eljutott a teljes gazdasági összeomlásig. A kilábalás példátlanul gyors volt: a még abban az évben elfogadott válságkezelő csomag után a tartós és teljes…..
Augusztus első hetében újra eldördültek a fegyverek az ideiglenes tűzszüneti vonalon, amely Azerbajdzsán területén belül, az örmények által ellenőrzött terület peremén húzódik. Az eszkalációt ugyan – orosz közreműködéssel – sikerült elhárítani, de a levegő továbbra…..
Az elmúlt lassan másfél évtizedben legyőzhetetlennek bizonyult Recep Tayyip Erdoğan akár a törökök „örökös” miniszterelnöke is lehetett volna, ha ebben éppen saját pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) belső szabályzata nem akadályozza meg. Köztársasági…..