Regisztráció Blogot indítok
Adatok
benczeb90

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szkítiától Maghrebig Maghreb 2011.02.22 15:22:00
A vandálok - amint olvastuk - Hispániában összetűzésbe kerültek a velük egészen addig együtt harcoló valódi germán szvévekkel. Ennek az lett a következménye, hogy 429-ben (tehát mindössze 20 évvel Hispániába érkezésük után) Geiserik nevű királyuk vezetésével a…..
Szkítiától Maghrebig Saqaliba 2011.02.15 12:06:00
Az 558-as besenyőfutásról szóló fejezetben idéztem egy fontos részletet Illig és Weissgerber könyvéből a „kutrigur honfoglalással” kapcsolatban. Ez a részlet indította el azt a gondolatmenetet, amely során feltűnt, hogy a magyar honfoglalás története egy az egyben…..
benczeb90 2022.08.17 18:21:04
Saclab
fr.wikipedia.org/wiki/Ouezmar_Ibn_Saclab
(angol verzió nincs, de a Chrome lefordítja.)
Amikor logikai okfejtéseim során eddig a pontig eljutottam, gondolatban újra hátraléptem néhány lépést és vetettem egy pillantást az egyre inkább kitisztuló képre. Amint eltagadott történelmünk lassan kirajzolódó mozaikját szemléltem, különös gondolatok indultak meg bennem.…..
Szkítiától Maghrebig Beowulf 2014.02.15 18:39:29
Gyakorta előfordul velem, hogy egy gyanútlanul megpiszkált téma túlnő eredeti szándékaimon, szinte önálló életre kel és teljesen átrajzolja mindazt, amit múltunk valamely szakaszáról addig gondoltunk. Néha csak érintőlegesen, mintegy mellékszálként akarok foglalkozni egy-egy…..
Szkítiától Maghrebig A Kőszikla 2013.02.18 10:46:29
2012 novemberében, Debrecenben, a Régről regélők... c. előadássorozat keretei között ismét lehetőséget kaptam, hogy legújabb kutatási eredményeimről beszámoljak. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a Nagy Konstantinnal és Cirillel kapcsolatos gondolataimat szélesebb körben is…..
benczeb90 2014.12.29 10:35:19
A népzenei hasonlóságok engem is érdekelnek.
Pl egy tatár népdal:
www.youtube.com/watch?v=KPrTfdPSYSE&feature=player_detailpage
Viszont nem csak a népdalok érdekesek, hanem a népviselet is.
Nehéz viszont a dolog, mert ugye a népelemek keverednek, elegyednek. Lehetnek olyan falvak pl Tatárföldön, ahol a népviselet és/vagy népdalok hasonlítanak ahhoz, amit mi ma általánosan magyarnak ismerünk, ám az általános tatár már messze nem hasonlít annyira se öltözetben, se zenében. Jószerivel ezt találjuk a guglin is. Nem az aktuális nyelv (itt pl: tatár) szabja meg, hogy az egyes falvak lakói milyen múltbéli elemeket örökítenek generációról generációra. Lehet, hogy már a messzi múltbéli eredetüket nem is ismerik, illetve kultúrájukat a tatár kultúrához tartozónak tekintik, miközben ezek szemre/fülre jobban hasonlítanak számunkra a saját népünk öltözeteihez/dalaihoz, mint az általános tatáréhoz, amit kutatás illetve szerencse nélkül is könnyen megtalálni a guglin.
Mindig nagyon hasznos dolognak tartottam régi térképek, térképvázlatok böngészését. Már az első munkahelyemen, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában is lenyűgöztek az ódon raktárak poros polcain heverő évszázados atlaszok. Egy-egy furcsán leírt településnév,…..
Az előző fejezet fényében értelemszerűen vetődik fel a kérdés: vajon a Kárpát-medencében számolhatunk-e ennek a pártus eredetű „baltás-bárdos” eftalita hun etnikumnak a jelenlétével? Nos, erre a kérdésre a választ már a „Zalán futása” című fejezet is megadta…..
benczeb90 2014.12.05 17:02:28
megdöbbentő összehasonlítás: users.atw.hu/ninahakuddu/eletfa/surenpahlavHazhonfoglalas.jpg
"Balra csüngő lemezke ezüstből, a gödöllői honfoglaláskori leletből, ruhadíszítmény - jobbra a pártus Suren-Pahlav Ház jelképe"

innen: users.atw.hu/ninahakuddu/notesz.php?file=karpat_medence.html

"- Suren-Pahlav Háza:
Ennek a háznak volt privilégiuma a párthus királyok megkoronázása. A háznak Sakastánban voltak földbirtokaik, a mai délnyugat Afganisztánban. E házhoz tartozott Eran Spahbod Surena, a carrhaei csata győztese. Surena, a hadvezér, Sistan helytartója volt a párthus érában. Ebből a házból került ki az első Indo-Párthus király Gondophares. - (Érdekességképpen megjegyzem, hogy a sumér Suen, Suena a holdisten megnevezése az ismeret+idő szavakból, ugyanis a sumér időszámítás alapja a hold járása volt, és a Suren-Pahlav ház jelképe ez" (a fenti link jobb oldalán lévő szimbólum)

innen: users.atw.hu/ninahakuddu/notesz.php?file=parthia.html
Az utóbbi néhány tanulmány publikálása után magam is meglepődve tapasztaltam, hogy a téma iránt érdeklődő olvasóközönség még a szokásosnál is jobban felélénkült. Számtalan kérdés, rengeteg megfontolásra váró új szempont, és a témákhoz kapcsolódó adalék jutott el…..