Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bak Bernadett

46 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha valakinek - akár önmaga, akár családtagja miatt - már az élete része az 1-es típusú, vagyis autoimmun eredetű, inzulinfüggő cukorbetegség, az a saját bőrén érezheti, hogy milyen odafigyelést, folyamatos készenlétet igényel a cukorérték megfelelő tartományban tartása. Bár egy idő után a napi…..
diabanyu Összetört álmok 2021.04.30 19:49:34
  Azt mondják, a gyász folyamata során a lehetséges jövőnket gyászoljuk el. Az általunk elképzelt jövőt. Azt a jövőt, amit szerettünk volna, hogy megvalósuljon. Ezt még azelőtt megtesszük, mielőtt kijelöltek volna számunkra egy utat és azt mondták, hogy ezen az úton kell végig mennünk. Azt hiszem,…..
  Komolyan felkelsz éjszaka a gyerekhez? Milyen diabanyu vagy te? Kétségtelenül, rossz. Komolyan itatod éjszaka a gyereket? Hát milyen diabanyu vagy te, tönkremegy a foga. Olyan, aki tönkreteszi a fogát.  Komolyan nem vagy képes egyenes görbét elérni? Milyen diabanyu vagy te? Nem…..
Sokáig nem tudtam pontosan hogyan is szeretném támogatni a közösségünket, hogyan tudnám segíteni a diabétesszel élők közösségét. Csak azt tudtam, hogy annyi hálával tartozom a világnak, amiből vissza kell adnom, és nem tehetem meg, hogy mindet megtartom magamnak. Azt sem tudtam kinek akarok írni,…..
Egy diabanyu vagyok a sok közül, aki éjszaka képes számtalanszor felkelni, hogy döntéseket hozzon, etessen-itasson egy alvó gyereket. Egy diabanyu vagyok, aki éjszaka is inzulint ad a gyerekének. Egy diabanyu vagyok, aki sokszor elalszik, hiába jelez minden, hogy fel kellene kelni. Egy diabanyu…..
Ma van az évfordulója, hogy 4 évvel ezelőtt a Bátor táborban voltunk. Micsoda napok voltak azok. Dávid 1-es típusú diabétesz diagnózisa is kb. 5 hónapos volt. Olyan messze jártam az elfogadástól, amennyire csak lehetett. Féltem, rettegtem, beszűkültem és bezárkóztam otthon. Volt egy nagyon…..
Múlt héten egy nagyon inspiráló beszélgetésben vettem részt, ahol az étkezési zavarokról beszéltünk az 1-es típusú diabétesszel élőket kiemelve és érintve. A beszélgetésben részt vett egy diabétesz szakpszichológus, egy diabetológus, diatetikus és egy olyan fiatal nő (Lívia), aki maga is majd 5 éven…..
Miközben péntek reggel 6 órakor már az M3 autópályán robogtam 160-nal (hú remélem a férjem nem olvassa), azon gondolkoztam, ha mindez csúcsforgalomban történik, akkor biztosan rendőrt hívok.  Anyukám, aki vidéken lakik Pest megyében, tőlünk kb 50 km-re, hajnali 5 órakor hívott kétségbeesve. (Dávid…..
Olyan sokszor érzékelem, hogy akinek egészséges gyermeke van,  megpróbálja elképzelni milyen lehet nekünk. Azt gondolom, hogy külső szemmel nehéz megállapítani a valóságot, látom, hogy elsőre túl nagy falatnak találják, vagy éppen sajnálnak. Eleinte nagyon zavart a sajnálat, ma már nem, inkább csak…..
Ha a gyermeked diabétesszel él vagy valamilyen allergiával, az intézményekben is tartania kell a diétát, ezért ő másmilyen ételt kap, mint a többiek. Nem tudom más intézményekben hogyan működik, nálunk itt az óvodában minden allergiás és diabéteszes gyermek ugyanazt kapja. Ez a mi esetünkben…..
Egy hideg téli estén felhívott a sógornőm, hogy van az egyik üzletláncban akciós sütinyalóka gép, megvegye? Bár fogalmam sem volt mi az, igent mondtam. Aztán itthon nézegettük pár napig, és este megbeszéltük Dáviddal, hogy másnap sütinyalókát sütünk. Természetesen egy pillanatot sem készültem rá,…..
Újra nekifutok a diétának, mert még -5 kg van az álomsúlyomig, amit májusig el kell érnem. Tökéletes az alkalom, hogy még a cseresznye szezon kezdete előtt sikerüljön. Anyósomék kertjében áll egy óriási nagy cseresznyefa, és nem akarok kimaradni a jóból.  Ennek első lépése, hogy felállítsam a már…..
Nem is olyan régen kerültem szembe ezzel a kérdéssel, és elég sokat gondolkoztam rajta. Nekünk, akik 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelünk, azt javasolják a szakemberek, hogy állapotként tekintsünk rá, és így is tanítsuk a gyereknek. Szerintem ez azonban tévesen téves következtetésekhez…..
Bak Bernadett 2019.01.21 09:41:46
@midnightcoder2: A betegségipar alatt kit értesz? Egyébként például az 1-es típusú diabéteszt gyerekek esetén többnyire az állam finanszírozza. Az inzulint, hiszen az ingyenes, a havi 3 doboz tesztcsíkot is kapjuk, a szenzorra és a pumpához a szerelékre is kapunk nagy összegű tb támogatást. Arról már nem is beszélve, hogy a pumpát is szinte ingyen kaptuk tb támogatással.
diabanyu Kifogások 2018.09.26 15:00:41
Az óvoda. Az intézmény, ahová a gyermekünk legalább 3 évet jár. Dávid 3 éves. 1 éves korábban diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegséggel. Ez az élete. Tudja, hogy neki más ételt adnak, mint a többieknek. Elfogadja, ha nem ehet a többiekkel. Tudja, hogy ha a kezébe adnak egy szőlőcukrot, azt meg…..
diabanyu Kitaszítva 2018.07.20 14:57:58
Már megint kattog az agyam. Egy olyan dolog miatt, ami hosszú hónapokkal ezelőtt történt. Sokat gondolkodtam, hogy mi az, amiben én hibáztam. Kirúgtak minket az első bölcsiből, és soha nem volt kétségem afelől, hogy kezdőként voltak dolgok, amit csinálhattunk volna másként, vagy éppen hatékonyabban.…..
Az elmúlt 10 hónapban fogytam 15 kilót. Éppen itt volt az ideje. Nem ment valami gyorsan, de így közel a 40-hez már tudom, hogy az a siker, ami tartós, az nem biztos, hogy gyors is. Ami viszont meglepő volt, hogy az elvesztett súlyt csak az első 7 kilóig figyeltem, a többi viszont éhezés nélkül tűnt…..
Bak Bernadett 2018.07.20 11:06:25
@Le a spammerekkel: Gratulálok, nagyon szép eredmények. :) Ugyan én nem vagyok cukorbeteg, de a gyerekem miatt az én táplálkozásom is megfelel annak. 8-as cukor? Tudom óriási a különbség az 1-es és 2-es típus között, de ha a gyerekem vc-je 8-as én már ugrálok örömömben. :)
Bak Bernadett 2018.07.20 11:07:52
@_B_: Igen, ez kimaradt ebből, én hosszú évek óta sportolok, így ez már az életem részévé vált. :) Az elmúlt hetekben jelentősen javult az izom/zsír aránya a testemen, ami köszönhető a Balatnkörnek, és a 100km-es bicikli túráknak.
Bak Bernadett 2018.07.20 11:26:12
@Kicknick: Igazad van, a gyümölcshöz soha nem tennék semmit, de azért a tejföl meg a tejszín édesítés nélkül? Nekem kicsit morbid. :) A lekvárokat édesítés nélkül natúr fogyasztjuk, nem is értem miért tesznek bele annyicukrot/édestőszert. Na már most, az édeítés nélküli tésztával az a helyzet, hogy én megpróbáltam a gyerekemet a természetes ízekhez szoktatni, mivel 1 évesen lett diabéteszes, minden esélyem megvolt erre, hiszen az anyetejen kvül más édes ízt nem ismert, és az orvosunk is ezt tanácsolta. CSakhogy ez nem kizárólag szoktatás kérdése. A diabetes újságba jelent meg erről egy cikkem: diabetes.hu/cikkek/diabetes/1802/mezesmadzag
Köszi, a sport az van folyamatosan, már alakulok. Én nem kardiózok, az nem az én sportom. :) Lehet, hogy gyorsabb lenne, de inkább élvezetes legyen, mint gyors. Flow jóga, bikram jóga, bicikli és túrázás. Na meg a 3 évese, aki fitten tart.
Elérkezett az idő, hogy kiválasszuk azt az óvodát, amely 3 évig lesz Dávid „otthona”. Eddig ez tűnik az év legnehezebb feladatának, habár vár rám még néhány kihívás, de be kell vallanom, félek. Pedig nem mondhatjuk, hogy nem szereztem tapasztalatot az intézményekkel kapcsolatban az elmúlt 1 évben.…..
diabanyu Reform húsvéti kalács 2018.03.30 15:41:49
Hogy lehet-e tökéletes reform kalácsot sütni? Attól függ mit nevezünk tökéletesnek kalácsnak. Az enyémnek nincs fehér színe, de a legjobb amit eddig sütöttem. Jó pár hónapja kerestem olyan kalács receptet, ami ízlik nekem, ízlik a páromnak és ízlik a gyereknek is. Olyat még nem sikerült sütnöm, ami…..
Nem volt könnyű számomra az iskolában, ahogyan a páromnak sem. Hosszú éveken keresztül szenvedtünk a rendszerben, mert nem éreztük a helyünket benne. Ez rossz útra terelt minket, korán elveszítettük az érdeklődésünket az iskola iránt, és ki tudja mi lett volna belőlünk, ha nem találkozunk egymással…..
Bak Bernadett 2018.03.22 09:09:46
@Zűrzavaros Család: Köszönöm, megnézem. :)
2017 augusztus. Egyik reggel arra ébredtem, hogy születésnapomra egy mindentudó robotgépet kérek. Ami tud dagasztani, keverni, habot verni, turmixolni, darálni, aprítani. Még nem tudtam, mit fogok vele pontosan csinálni, de már akkor gyanús volt, hogy egyszer szükségem lesz rá Az előjelek: Sokat…..
Bak Bernadett 2018.02.08 11:14:36
@hidroponi: Piszok kölyök nagyon válogatós, és nem eszi meg. :) Én imádom, de sajnos reggel a zabpehely sok diabéteszes embernél megemeli a cukit. Nálunk nem tudom mi a helyzet, mert 1 kanálnál többet még sosem evett belőle.
Bak Bernadett 2018.02.08 11:17:55
@Raketta25: Köszönöm az infókat, mind nagyon szuper. A vizet saccoltam, nem szoktam mérni, de kb tényleg 2 dl, 2,2 dl vizet használok hozzá, hogy még ne legyen túl puha a tészta.
Nincs élesztő íze, de megnézem majd fél csomag élesztővel is, lehet, hogy elég lesz.
A dupla kelesztést mindenképpen kipróbálom és beszerzek egy tűzálló tálat is, aminek van fedője. :)
Bak Bernadett 2018.02.08 11:52:10
@hidroponi: A zabpehely is olyan mint a durumliszt. Mindenkinek máshogyan reagál a szervezete. :) Az én gyerekemek a sima tk kenyér emeli a vc szintjét. A jelenlegi recept azóta nem emel, hogy belekerült a búzasikér és az útifűmaghéj. Utóbbi a diatetikusunk tanácsa volt. De érdekességképpen, amikor elutazunk, akkor belefér a reggelibe egy-egy sima fehér kifli, és láss csodát, sosem emeli meg a cukiját. Inkább már meg sem akarom érteni a miérteket, néha annyira bonyolultan tűnnek.
diabanyu Mézesmadzag 2017.11.30 09:32:42
Borzasztóan nehéz egy 2,5 éves dacos gyereket minden nap etetni. Aki még ráadásul diabéteszes is. A hazai protokoll előírás szerint minden 1-es típusú diabéteszesnek azt tanácsolják, hogy éljen szigorú diéta szerint, és kerülje a cukros, fehér lisztes ételeket. Vagyis, kizárólag egészséges dolgokat…..
diabanyu Csendes éj.... 2017.11.30 09:32:27
Imádtam a gyerekkori karácsonyokat. Nem voltak tökéletesek, de mindet valami varázs lengte körül.  Jó volt otthon, jó volt együtt lenni a családdal. Rengeteg emlékem vanezekből az időkből. Az éjféli miséről, a sétákról a hóban a faluban. Aztán ahogy egyre nagyobb lettem, egyre aktívabb szerepet…..
Szombat van. Beültem az autóba, hogy elmenjek jógázni. Most nem szól a zene, pedig mindig szokott. Elgondolkozok. Hirtelen azt sem tudom hol vagyok, és hová megyek. Hosszú percek teltek el. Fáj, még mindig nagyon fáj. Tegnap egy újabb kést döftek a szívembe. Arra a helyre, ami még mindig érzékeny,…..
Bak Bernadett 2017.10.27 17:45:39
@zizi77: Szerződést köttünk mi is, de nem is ez a lényeg. Hogy az intézményvezető milyen megfonotlásból tette amit tett, az nem változtat azon a fájdalom, aminek apropóján ez a bejegyzés született. Mert mint ahogyan leírtam én is értem a döntést. Ettől függetlenül, mint felelős vezető, én máshogyan intézem az ügyeimet. Ettől függetlenül beletiportak a gyerekembe. Ettől függetlenül sok-sok gyerek lelkét tiporják, és sokan könnyebben megértik a másik oldalt valamilyen oknál fogva, és azt gondolják, mi krónikus betegek szülei fújjuk fel a dolgokat. Nem vagyunk jó szülők, nem állunk a gyerekünk mellett. Rózsaszín világba élünk, ahol instant megoldásokat várunk.
A nagy francokat, már bocs. :) Röviden elmondom miről van szó. Ki vagyunk szolgáltatva. És ezt addig senki nem érti meg, amíg meg nem tapasztalja. A tökéletes instant megoldás az lenne, ha végre születne egységes törvény, ami lefekteti a szabályokat. De ez akkor sem elég. Itt a pedagógusoknak is partnereknek kell lennie. És köszönjük azoknak, akik kiállnak mellettünk, akik megteszik a gyerekeinkért azt, ami sok ember szerint a mi szülők dolga kellene, hogy legyen. Mindezt azért, hogy ők is átlagos életet élhessenek. Viszonylag. Mert ők aztán tényleg olyanok, mint a többi gyerek.
Bak Bernadett 2017.10.27 18:01:26
@kunzoo: Csak 4 órában dolgozom, ezért nem gondolkoztam benne. Ráadásul amikor az állami bölcsibe kellett volna jelentkezni, akkor még nem tudtam, hogyvisszamegyek.
Bak Bernadett 2017.10.28 07:48:32
@kunzoo: Köszi ezt is jó tudni. :) Miután elküldtek minket a bölcsiből, hazementünk, zokogtam 1,5 órát, megmostam az arcomat, és elindultunk a másik bölcsibe. Tudtuk, hogy hová fog menni a gyerekünk. Ez egy percig nem okozott fejtörést. Megoldásközpontú szemlélettel rendelkezem. Szóval tényleg nem az volt a bajom, hogy nem tudok menni dolgozni, mert kicsesznek velem, és ezért világgá kürtölöm a fájdalmamat. :) Szívesen fogadtak minket.
Mielőtt Dávid megszületett, azt gondoltam életem legnagyobb feladata az lesz, hogy egy mentálisan erős és egészséges gyermeket neveljek. De persze valami vagy valaki közbeszólt. Legyen a neve sors. Sors úgy gondolta, hogy ez túl könnyű feladat nekem, ezért azt gondolta emeli a tétet. Legyen az a…..
diabanyu Éjjel-nappal diabétesz! 2017.10.05 09:05:49
 „A vércukorszint normálisan 3,9-6,1 mmol/l között mozog éjszakai koplalás után. Emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint enyhe emelkedettséget mutat, 6,1-6,9 mmol/l, de a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke (vagyis cukrot tartalmazó folyadék ivása után 2 órával)…..
Bak Bernadett 2017.10.06 07:26:42
@Measurer: Köszi, igyekszünk. :)