Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Heindl Péter

24 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/nyilt-levelben-tiltakoznak-wass-albert-ellen   Nyílt levélben tiltakoznak Wass Albert ellen szeptember 25 | 07:28 Nyílt levélben kéri öt tanár Pécsett a városvezetőséget, hogy a Marx utcanevet ne Wass Albert után kereszteljék át. A levél írói szerint a…..
Budapestről kell elinduljunk, hogy megértsük, miért is iparkodik Pécsett eleve vesztett csatába az LMP.Ami persze lehetne a zöld párt saját ügye, saját tragédiája, de Pécsett ez nem az.És nem csak azért nem, mert kihátráltak a közös ellenzéki – az önkormányzati választásokra létrehozott –…..
Azért jöttünk össze ma[1], hogy ne csak tüntessünk a bennünket szabadságjogainkban folyamatosan és egyre inkább korlátozó Orbán-rendszer ellen, de immár a cselekvésről is beszélhessünk.   A közvéleménykutatók 2012 óta azt mondják, hogy a magyar lakosság többsége nem akarja tovább az Orbán-kormányt…..
Heindl Péter 2018.10.06 13:47:09
@tibapó: Válasznak ugyan megkésett egy "kicsit" (bocs!), de leírtam, mikor melyik: heindlpeterblogja.blog.hu/2018/09/01/uj_eszkoz_bevetesevel_a_ner_mielobbi_megbuktatasert
Időközi választásokat tartottak a nyár elején, több helyen is. A kutya nem ment el szavazni a kormányellenes oldalról. Még azok sem, akiknek van preferált pártja a mostani parlamenti ellenzék pártjai között. Ők is letargiába estek. Nem látják értelmét az egésznek.     1. Demokratikus…..
Heindl Péter 2018.09.15 18:32:20
@borbélykati: Nagyon köszönöm a hozzászólást és elnézést kérek, hogy csak most tudok válaszolni!

"az Orbán-fidesz-kdnp hit valóban HIT .s nem logikus érvek alapján álló bizalom azok részéről, akik nme tagjai és nem is javadalmazottjai a NER-nek, de valami rejtélyes okból mgis a szavazói." - Fontos szerintem, hogy ebbe a vakhitbe azért nem szédült bele az ország nagyobbik fele. Legalábbis a választás listás eredményei és a közvéleménykutatások ezt mutatják.

"Ami tehát elvégzendő, az tiszta szándékok esetén a térítési munka: Valós, humánus, emberhez méltó idolok teremtése és ezek elfogadtatása a jelenlegi bálványok helyett." - Ezzel, és amit az eszközökről írsz, egyetértek. Csakhogy ez "mozgalmi munka" (nevezzük így), önmagában kevés. Hiszen a kormány egységes egész, az ellene fordulók meg sokfélék, nem ugyanazok után az idolok után vágynak. Ez nem is baj, szerintem jó, hogy sokfélék vagyunk. Csakhogy éppen ezzel a sokszínűséggel kalkulálva a 2011-es választási rendszer egy csapdahelyzetet teremtett az Orbán-t leváltani akarók számára. E csapda kicselezésének módjáról szól főként az írásom.

"...a rendszerbuktató kezdeményezések már megindultak, a legígéretesebbek és legkorrektebbek ebben a V18-Hadházy kombó, az MKKP, a Demokratikus Oázis: elsődlegesen nekik kellene megtalálni a közös alapot és létrehozni tevőlegesen az együttműködést" - A probléma az, hogy az említett szervezetek nem vállalták föl az írásomban említett, 2011 óta immár „technikai koalíció/kettős választás/50 napos program” néven is megjelent programot. A cél az, hogy ez a program ütőképes szervezet és szervezők kezébe kerüljön. Bárkit, aki ennek a programnak a menedzselésére vállalkozik – akár az általad említett közül is - a magam részéről szívesen látnék vezető szerepben, minél több személyt és szervezetet, annál jobb. Én magam nem törekszem vezető szerepre, de igyekszem megnyerni olyan személyeket, akik viszont képesek és hajlandók a koncepció megvalósítására jelentős időt és energiát fordítani. Erről írtam is a szövegben egyébként.

A bosszúállást elítélő sorokkal egyetértek, magam is viszolygok mindenfajta megtorlástól. Persze az okozott károk elhárítására, vagy legalább enyhítésére törekvés - a jóvátételre, kártérítésre kötelezés - már egy másik kérdés.
A társadalmi kérdések iránt érdeklődő pécsi polgárnak néhány órával ezelőtt nehéz döntést kellett hoznia. 16,30-ra a Zsolnay Kulturális Központba menjen-e egy előadást meghallgatni és vitázni arról, vagy 17 órára a Művészetek és Irodalom Házába, ahol a Transparency International szervezésében…..
Heindl Péter 2018.02.17 19:15:08
Ez is nagyon jó írás ebben a témában! Mind Esztergár Lajos, mind Wass Albert emlékének utcanévvel való megörökítését újra kéne tárgyalni! Wass Albert ügyében - még az utcanévtáblák kirakása előtt! - volt is máregy közös kezdeményezésünk néhányunknak e célból. (www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/nyilt-levelben-tiltakoznak-wass-albert-ellen) Páva Zsolt írásban is válaszolt a pécsi tanárok által írt beadványra. Viccen kívül, a fő érve az volt az újratárgyalás ellen, hogy már készítik az átnevezett utcában lakók személyi okmányait, és azokat nehéz lenne újra legyártani...
Gyenge kezű vezetés A Toller-jelenség c. portrékönyvben a szerző (Füzes János) Gyurcsány Ferencet is megkérdezte, miként vélekedik Pécs polgármesteréről, az MSZP politikusáról. Gyurcsány eszmefuttatásából kiderült, hogy Toller egy különlegesen erős kezű polgármester, és ez olyankor, amikor az MSZP…..
Éljenek a bátrak, akik most is eljöttek tiltakozni az önkény ellen!      Mi, pécsiek, tüntetünk, hol kevesebben, hol többen, de addig biztosan nem hagyjuk abba, amíg ez a mások megfélemlítésére építő önkényuralmi rendszer, amely a mi gyönyörű városunkat is megfertőzni igyekszik, meg nem…..
Heindl Péter blogja Beszámoló 2016.03.27 20:56:10
Helyszín: Budapest, Blaha Lujza tér, MÜSZI A találkozó időpontja: 2016. március 26-i, 14.00-tól 17.30-ig    Jelen voltak: Horváth András, Szabó Sebestyén, Berger Zsófia, Katona Andrea, Orbán Zsuzsa, Katona Zsolt, Ruzsa Ferenc, Szekér János (Szergej), Ligeti György, Heindl Péter személyesen,…..
Heindl Péter 2017.12.17 09:11:47
@Laszlo Biro: Kedves Laci!
Most vettem észre a bejegyzésedet!
Nagyon örülök a jelentkezésednek!
A Közös Ország Mozgalom (KOM) kezdeményezésére és a mozgalom kordinálásával a budapesti Kossuth tér mellett fölállított Agórán, nyilvános vita eredményeként nyolc ellenzéki párt – az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, az Együtt, a PM, a MoMa és az MLP – október elejére közös törvényjavaslatot dolgozott…..
Heindl Péter 2017.11.05 14:10:44
@Bognár Attila: Az előválasztás elsőre nem rossz ötlet, viszont egy alapproblémára nem ad megoldást. Nevezetesen arra, hogy az értékválasztása szerint több pólust is képező ellenzéki szavazók egy jó része akkor sem fog "átszavazni" egy másik pólushoz tartozó jelöltre, ha az előválasztás esetleg a másikat hozza ki győztesnek.
Mert létezik ugye egyfelől a "rasszista-nemrasszista" szavazók, másfelől a 2010 előtti korrupt rendszerben is részes - a 2010 előtti korrupt kormányzatot is elutasító szavazók pólusa. És akkor még idevehetem a pártokat választás előtti koalíciókötésre kényszerítő, a választókat pedig a kényszerkoalíció megszavazására rávenni akaró 2011-es választási törvénynek való megfelelést elutasító, másfelől a kikényszerített szövetségre szavazás kényszerét elfogadó választópolgárok közötti pólusképzés is.
Az én javaslatom azért tűnik jobbnak az előválasztásnál, mert a sokféle értékalapú pólusra egyáltalán kell tekintettel lennie a szavazóknak, hiszen csak arra kell szavaznia, hogy elfogadja-e a NER-t, vagy elutasítja-e azt. Aztán ha az elutasítók kerülnek többségbe, akkor új választást írnak ki, amelyen már szabadon lehet szavazni mindenkinek a saját kedvenc jelöltjére, pártjára.
Heindl Péter 2017.11.09 22:54:05
@selek: Bocs, de csak nem Te vagy ez a bizonyos "nép"? Mert én a polgártársaim többségét nem ilyennek látom, mint amilyennek leírod őket.
De van erre mérés is: Az IPSOS által a négy visegrádi országban végzett összehasonlító vizsgálat szerint arra a kérdésre, hogy melyik a fontosabb, a virágzó gazdaság, vagy a demokratikus kormányzati rendszer, a magyarok 54 %-a úgy válaszolt, hogy a demokrácia határozottan fontosabb, vagy legalábbis inkább fontosabb, mint virágzó gazdaság. Ez az arány egyébként a demokratikus elkötelezettség szempontjából jobb képet mutat a magyarokról a többi három visegrádi országnál. (Az adatsor itt olvasható a közvéleménykutatás 22. oldalán: www.iri.org/sites/default/files/four_country_full_presentation_may_24_2017.pdf )
Egy korábbi, 2009-es közvéleménykutatás, amit a világ talán legismertebb közvéleménykutató intézete, a Pew Research végzett, hasonló eredményre jutott a poszt-szovjet térség országait vizsgálva a magyar polgárok demokratikus értékek melletti elkötelezettségét illetően. Konkrétan ezeknek az értékeknek a vontakozásában még mi állunk a legjobban a régióban. Igaz az is, hogy a Pew Research mérése arra is rámutat, hogy a demokrácia aktuális hazai állapotával viszont nagyon elégedetlenek voltak már 2009-ben is a magyar polgárok. (www.pewglobal.org/2010/04/07/hungary-dissatisfied-with-democracy-but-not-its-ideals/)
És az is tény, hogy más mérések meg azt mutatják, hogy ha a nyugati országokkal vetjük össze a honfitársaink demokratikus elkötelezettségét, akkor bizony még van bőven mit fejlődnünk...
Heindl Péter 2017.11.14 23:38:18
@selek: Nehéz lenne meggyőznöd akár az MSZP, akár a DK, akár a Jobbik törzsszavazóit, hogy nekik most az "LMP körüli egységet" kell támogatniuk. Főleg, ha a saját pártjaik meg éppen magukat hirdetik olyannak, mint amelyek köré az egységnek szerintük szerveződnie kell. Pont ennek a dilemmának a feloldásáról szól a javaslatom.
Nem könnyű úgy vitatkozni, ha a vitapartner olyan vádakat fogalmaz meg, amelyeket nem tart szükségesnek semmilyen bizonyítékkal alátámasztani, vagy ha érveinket félreérti, és az általunk leírtak helyett, általa vizionált érvekre keres ellenérveket.[1]   I. Vádak alap nélkül   Természetesen…..
Megjegyzés: A „BÜSZKESÉG ÉS ELŐÍTÉLET Vita a roma vészkorszakról. Ami az Eszmélet online cikkei között 2017. július 27-én megjelent írásból kimaradt" címmel és alcímmel közzétett blogbejegyzésben technikai korlátok miatt nem volt lehetséges az íráshoz tartozó „Függelék” és „Felhasznált irodalom”…..
Az Eszmélet című társadalomkritikai és kulturális folyóirat tanulmányom rövidebb terjedelmű változatának közlésére vállalkozott.[1] A szerkesztőkkel abban állapodtunk meg, hogy a folyóirat online cikkei között publikált szövegben lábjegyzet jelzi majd, hogy a közölt írásból kimaradt szövegrészeket a…..
Eredeti megjelenés a nol.hu-n: 2016-06-16 09:24:58 Heindl Péter jogász, tanár Polgártársak! Elutasítjátok a Fidesz-kormány korrupt és jogfosztó rendszerét? Ti vagytok a többség! Szavazzatok azokra a listás és egyéni jelöltekre, akiket az Orbán-rendszert veletek együtt elutasító civil csoportok és…..
Kedves Anett!   Köszönöm, hogy vállaltad a Facebook nyilvánossága előtti vitát![1] Elolvastam a három szöveget, amit küldtél. Megpróbálok tárgyszerűen válaszolni. Csak azokat az érveidet érintem, amelyekre nem ad választ az eredeti Facebook bejegyzésem, amire Te válaszként az írásokat elküldted…..
Heindl Péter 2016.07.18 17:17:16
@tibapó: Kösz a hozzászólást! Magam is azon gondolkodom, hogy az érvénytelenül szavazás támogatására szólítsuk fel valahogy "testületileg" az "igen" mellett agitáló fodoristákat. Hiszen az ő fő érvük az, hogy az állampolgároknak a szavazáson való aktív részvétellel is ki kell fejezniük az Orbán féle álláspont elutasítását. (Azért Fodorékat gondoltam felszólítani, mert jelenleg csak ők gondolják a parlamenti képviselettel bíró demokratikus pártok közül, hogy az igenre hívnak fel. Igaz, az LMP tudomásom szerint még nem hozott ez ügyben "hivatalos" állásfoglalást.)
Viszont a magam részéről az orbánista propagandának való felülésnek gondolom azt a vélekedést, hogy az otthonmaradás a nemeket erősíti. Miért kéne Orbánék szándékosan érthetetlenül nyakatekert módon, többféleképp értelmezhetően kiírt kérdésére adott válaszként értelmezni a távolmaradást? Egy határozott, kellően indokolt és széles körben - a belföldi és külföldi közvélemény előtt is - terjesztett bojkottfelhívás esetén az otthonmaradásnak csak az lehet az értelme, amit egyébként általánosságban is jelent egy népszavazástól való távolmaradás. Nevezetesen az, hogy a választók egy része úgy véli: nem akar semmilyen módon részt venni a kezdeményező (jelen esetben az Orbán-kormány) által feltett népszavazási kérdés megválaszolásában. Aktuálisan tehát a kormányzati politikai kezdeményezést nem kívánja részvételével semmilyen formában támogatni. A népszavazás érvénytelensége esetén a bojkottra felhívók őszintén ünnepelhetnek, mint a bojkottfehívás sikerét. Hiszen a felhívás célja is ez volt: bebizonyítani, hogy a lakosság többsége nem hajlandó Orbán propagandájához élő masszaként asszisztálni.
Egészen biztosan elhibázott dolog lenne, ha a bojkottra felhívók azt hirdetnék: CSAK az érvénytelenül szavazókra igaz az, hogy a népszavazási kezdeményezést nem támogatják. A voksolástól az orbáni népszavazástól idegenkedésük miatt távolmaradók joggal sértődnének meg, és ezúttal az efféle bojkottértelmezést hirdető Orbán-ellenes civilekre és pártokra mondanák azt teljesen indokoltan, hogy "ezeknek is csak az jó, ha az ember mindig úgy fütyül, ahogy az nekik tetszik, hogy mindenki lássa: ők a nyerők". Holott nem mi vagyunk a nyerők, hanem a nép, amelynek a többsége nem ült föl Orbánék csalárd politikai akciójának.
Az egész bojkott sikerének a kulcsa a jól látható bojkottkampány. Kampány egy olyan cél érdekében, ami egy oldalra állíthat a kormánnyal szemben minden ellenzéki erőt - civilt, civil szervezetet és pártot - anélkül, hogy bárkinek, akárcsak hallgatólagosan is, a másik speciális politikai hitvallását kellene saját meggyőződése ellenére támogatnia.
Ez egy nagyon jó próbája lehet egyébként az együttműködés olyan módjának, amit a 2018-as választáson kellene szerintem az ellenzéknek tanúsítania a kettős választás koncepciójának megvalósítása esetén.
Heindl Péter 2016.07.18 17:34:25
@György Ligeti: Kösz a hozzászólást és a pontosítást a bizottsági szöveggel kapcsolatban! Azért vitatkoznék!
Idézed: "A felelősséget ehelyett elsődlegesen egy olyan elosztási kulcs alapján osztanák meg, amely a tagállamok relatív méretét, gazdasági erejét és abszorpciós kapacitását tükrözi."
Viszont az EU Bizottságának vitára javasolt közleménye nem mondja, hogy ebbe az elosztási kulcsba az egyes tagállamoknak nem lehet beleszólása. Nyilván a kulcsot mindig valamilyen alku határozza meg, ráadásul a kulcs annak megfelelően kell, hogy változzon időről időre, hogy az adott országnak hogyan változik a gazdasági ereje és a befogadási (abszorptív) kapacitása. A kapacitást nyilván meghatározza a befogadó lakosság "abszorpciós attitűdje" is.
A gond az, hogy a népszavazási kérdés úgy van megfogalmazva, hogy az bizony igencsak sarkít, csúsztat, ráadásul többféleképp érthető. A kérdést értelmező jogászok többféleképp is értelmezik. Mit várhatunk el akkor "Mari nénitől", akinek végül is szavaznia kéne?
Az Alaptörvény szövegével egybevetve a kérdésnek olyan jelentést kellene tulajdonítani, hogy az az országgyűlésre kötelezettséget rójon. Az orbáni alkotmánybíróság is így értelmezte eddig a népszavazási kérdéseket. Azaz ha "igennel" válaszolnánk, akkor az azt jelentené, hogy a magyar országgyűlés három évig soha nem akadályozhatná meg, hogy az Unió akármilyen számú betelepítést írjon elő kötelezően Magyarország számára. Értelemszerűen nem szólhatna bele az aktuális elosztási kulcsba sem. Ez nonszensz. Megszavazhatatlan. Ha viszont nemmel szavaznánk, akkor arról szavaznánk, hogy az országgyűlés hozzájárulása kell az ilyen döntésekhez. De hát most is kell! És arról sem szavazunk, hogy kék az ég, és zöld a fű, csak mert mi megszavaztuk.
Magyarul fenntartom, hogy ez a szavazás kizárólag két dologról szól: Orbán hatalmának megerősítéséről, és arról, hogy a kormányzat a népszavazás eredményére hivatkozva folytathassa az EU ellen 2010 óta tartó "szabadságharcát", ami bizony az EU alapvető értékei - leglátványosabban a polgári szabadságjogok védelme - ellen szól. Lényegében a mi jogaink melletti EU-s kiállás ellen "szabadságharcol" Orbán, no meg azért, hogy az EU ne vizsgálja a Magyarországnak nyújtott támogatások felhasználásánál immár évek óta nyíltan, ha úgy tetszik vállaltan korrupt elosztási rendszert. Nem volt szándékom csúsztatni, szerintem ez a népszavazás tényleg erről szól. A menekültellenes hangulat kihasználása csak a porhintés részhez tartozik.
Mielőtt érdemi – bár korántsem szakmailag megalapozott – válaszra vállalkoztam a címbéli kérdésre,  még átnéztem, hogy a kettős választással korábban foglalkozó írásokban milyen gondolatok vannak erre vonatkozóan. Újra olvastam Ruzsa Ferenc “A köztársaság megmentése” című tanulmányát…..
Ha valakinek még kétségei lettek volna, az osztrák alkotmánybíróság döntése minden kétséget el kell oszlasson. Európa országai megérkeztek a weimarizálódás korszakába. A minden az EU-ból való távozás utáni helyzetre vonatkozó koncepció nélkül, hazugságokkal a Brexitbe vezetett brit szavazók után…..
Heindl Péter 2016.07.04 13:10:09
A cikk jó, csak a címe nem. A cím alapján tartottam attól, hogy megint az állítólagos "balga nép" lesz felelőssé téve minden rosszért, ami Európában történik. Hála az égieknek a cikk nem ilyen. Viszont a cím azért rossz, mert a weimarizálódást arra szokták példaként fölhozni, hogy lám, a népnek túl sok jogot biztosító demokratikus intézményekkel "visszaélve" a "balga népet" a demagóg politikusok könnyen belevihetik a demokrácia tönkretételébe. Ezt általában azok az "elitista" politikusok terjesztik, aki szerint a nép valóban "balga", érdemi döntésre képtelen tömeg. S helyettünk, az eccerű, "dilettáns" polgárok helyett jobb is, ha a szakértői elit politizál. Mi meg elég, ha birkaként követjük őket.
Fontos tudni, hogy Németországban már rég nem használják a "weimarizálódást" kifejezést a fenti értelemben. Jogtörténészek alapos vizsgálatának alávetve maga a "weimarizálódás" névvel leírt történet korábbi értelmezés ugyanis hazugságnak bizonyult. Ennek a hazugságnak a felismerése vezette a németeket is arra, hogy a választási rendszerüket a korábbihoz képest látványosan arányosabbá tegyék. Egyre több publikáció jelent meg ugyanis arról, hogy a weimari demokrácia bukását nem a "balga nép" hozta el, hanem éppen egy vérbeli tekintélyelvű "elitpolitikus" visszaélése a weimari alkotmánynak azon elemével, amely meghagyta a tekintélyelvűséget sugárzó, "bölcs" elnöknek azt a jogát, hogy a választott képviselők többségének akarata ellenére föloszlathassa a parlamentet, ha úgy ítéli meg, hogy a "balga nép" rosszul döntött. Hindenburg elnök pedig ezt megtette, nem is egyszer, a Hitler 1933-as hatalomra kerülése előtti években. Csak azért, mert ultrakonzervatív nézetei miatt jobban utálta a baloldalt (még a szociáldemokrata baloldalt is), mint a nácikat. Addig "játszott" a parlamenti választások újra kiírásával, amíg egyszer csak neki tetsző arány alakult ki a parlamenti pártok között, és akkor gyorsan kinevezte Hitlert kancellárnak. Pedig a nácik még akkor is kisebbségben voltak, messze nem volt parlamenti többségük! Arra talán maga Hindenburg sem számított, amit Hitlerék ezután a Reichtstag felgyújtásának ürügyén csináltak. Először ott is jött az, amit ma "illiberális" - a polgárok jogait jelentősen korlátozó - "demokráciának" hívunk, s ez aztán nagyon gyorsan fordult át totális diktatúrába. Szóval ne beszéljünk "weimarizálódásról", mert arról sokaknak a "balga nép" feletti elitpolitizálás indokoltsága jut az eszébe. Holott a diktatúrától éppen a nép - a polgárok - jogainak kiterjesztése és nem a korlátozása véd meg bennünket. Erre tanít bennünket a weimari alkotmány története és nem az ellenkezőjére.
A roma értelmiség képviselőjeként vált hírhedté Balogh Arthúr blogger.Termékeny blogját olvasva ezt a kérdést tettem fel magamnak:Mit akar elérni ezzel a nagyon tömény, liberális, rasszista, antiszociális hangnemben publikált írásaival?Én többszöri olvasás után is azt…..
Heindl Péter 2016.05.18 14:17:21
@Fekete Sámuel: A tudományos kutatás azóta az állításodat felülírta. Kiderült ugyanis, hogy valójában csak a "Fekete Sámuel" nevű személyeknek van hajlamuk különféle bűncselekményekre, méghozzá etnikai hovatartozásra tekintet nélkül. Különösen a gyűlöletbűncselekmények elkövetésére hajlamosak ennek a névnek a viselői. Örvendetes azonban, hogy állítólag ha lassan is, de visszaszorítható ez a hajlam.
Az EU-ból való kiléptetés előtt már a tagságunk során képes volt Orbán elérni, hogy olyan poszt-feudális rendszer jöjjön létre az országban, amelyben gyakorlatilag minden magyar állampolgár, aki az ország területén lakik, személyes függésbe kerüljön tőle, és a "védelemért" fegyelemmel és adóval…..
Heindl Péter 2016.05.10 10:46:42
@HaFr: Nem értem pontosan a megjegyzésed, de ha az üzenet hitelességét kérdőjelezed meg, arra viszonylag egyszerű választ adható: Annak, hogy a kettős választás érdekében létrejövő választási szövetség részvevői a saját üzenetüket ne vegyék komolyan, és győzelmük esetén ne írjanak ki néhány héten belül új választásokat, kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy a mindenkori választásokon győztesek négy évenként nem írnak ki új választást. Márpedig a négy évenkénti választást 1990 óta azért eddig mindig megtartották. Miért gondolnák a választók, hogy azok, akiknek a legfőbb választási üzenetük a néhány hét múlva megtartandó új választási forduló, erkölcstelenebbek lennének, mint az eddigi összes kormányzó erő a rendszerváltás óta, és nem képesek betartani az új választás időpontjára tett ígéretüket?
Heindl Péter 2016.05.10 10:50:23
@lavór: Kösz, hogy szóltál, fölrakom blogra a Facebook-oldalon lévő felhívást (bár azt hiszem, van ahol már föntvan), mert ezek szerint mások sem tudják elérni. A linkelt oldal szövege egyébként a következő:
Választói mozgalmat a demokráciáért!
Választói Mozgalom·2016. április 7.
Kettős választással az Orbán-rendszer leváltásáért
A Fidesz csapdába ejtette az országot. A választóktól kapott felhatalmazással visszaélve saját képére alakította hazánk politikai, közjogi berendezkedését. Az Orbán-rendszer lényege, hogy a választók kevesebb mint felének támogatásával is teljhatalmat tud gyakorolni. Akár a választók túlnyomó többségének akaratával is szembe megy, mint például a vasárnapi zárva tartás bevezetésekor. Az állampolgári akarat közvetlen megnyilvánulásait figyelmen kívül hagyja, a tömegdemonstrációkat semmibe veszi, a népszavazási kezdeményezéseket ellehetetleníti.
A magyar nép többsége nem érzi jól magát a jelenlegi politikai rendszerben, kétharmadunk szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. Az Orbán-rendszerrel szembeni politikai együttműködés két fő ok miatt maradt eredménytelen. A társadalom világnézetbeli, érdekbeli tagoltsága és a jelenlegi politikai szereplők zsákmányszerzési szándéka gátolja az Orbán-rendszer megdöntését. Ezért nem lehet bízni a jelenlegi parlamenti ellenzék által továbbra is erőltetett, de 2014-ben már kétszer is megbukott kényszerkoalíció jövőbeni sikerében.
A Fidesz legyőzése a választásokon az első lépés ahhoz, hogy közösen rakjuk le az új Magyarország alapjait. A különböző értékrendet képviselő szavazók összefogása a megoldás a mostani kormányzati rendszer megbuktatására. Ezért választói mozgalmat alakítunk. Ennek résztvevői egy közös célban, az Orbán-rendszer leváltása utáni Magyarország kialakításában egyeznek meg. Ennek módja, hogy a legfontosabb kérdésekben a nép dönt közvetlenül, és nem csupán a politikusok a választók feje felett.
Az Orbán-rendszer leváltását, és azt követően egy demokratikus Magyarország létrehozását két egymást szorosan követő választással valósítanánk meg. Az első választáson a fennálló hatalom ellenében egy időleges választási szövetség indul el. A szövetség politikai szekértáboroktól, ideológiáktól függetlenül tömöríti a demokrácia iránt elkötelezett szervezeteket. A választási szövetség színeiben a választókerületekben széles körben elismert közéleti szereplők indulnak. Nekik az újonnan felálló parlamentben kötött mandátumuk lesz. Ez kizárólag arra jogosítja őket, hogy elfogadják azokat a sarokpontokat, melyeket a választói mozgalom tagjai határoztak meg előzetesen. Ezek közül a legfontosabb egy új, arányos és igazságos választási törvény megalkotása. Az új közjogi berendezkedés feltételeinek kialakítása után a parlament haladéktalanul feloszlatja magát. Az új szabályok szerint megtartott választáson már nem lesz szükség előzetes választási kényszerkoalíciók megkötésére, minden polgár szabadon szavazhat kedvenc pártjára és annak programjára.
Az első választásra szóló választási szövetség támogatói csak egyetlen ügyben kötelezik el magukat: ez pedig a magyar demokrácia ügye. Egy társadalmi szerződést hozunk létre még a választások előtt, a lehető legtöbb választó bevonásával, nyilvános vitában és nyilvános döntési keretek között. A választói mozgalomban bármely állampolgár részt vehet, függetlenül attól, hogy tagja-e bármiféle politikai szervezetnek. A választói mozgalom állampolgári részvétel útján határozza meg működésének a rendjét, a képviselőjelöltek személyét, valamint a kettős választási rendszer működésének a garanciáit egyaránt.
A választói mozgalom tagjai közé várjuk mindazokat, akik elkötelezettek a demokratikus változásokért!
Elfogadta a Demosz “Kettős választás” munkacsoportja, 2016. március 19-én.
A felhíváshoz eddig aláírásukkal csatlakozók névsora itt olvasható:
www.facebook.com/notes/v%C3%A1laszt%C3%B3i-mozgalom/csatlakoz%C3%B3k-list%C3%A1ja/1109468482408444
Csatlakozni lehet a Választói Mozgalom oldal részére küldött Facebook üzenettel, vagy a valasztoi.mozgalom@gmail.com címre írt levélben. A csatlakozási szándék jelzése mellett kérjük írja meg nekünk azt is, hogy a nyilvános listán is megjelenhet-e a neve.
Fontos: ha valaki elküldte a csatlakozási üzenetét, utána jelentkezzen a Választói Mozgalom csoportba is (www.facebook.com/groups/1674161382833123/).
Amennyiben a csatlakozni szándékozó előbb a csoportba jelentkezik, akkor is tegye meg, hogy utána a csatlakozási szándékról és a nyilvános listán való megjelenésről nyilatkozik a fent említett módok valamelyikén.
Heindl Péter 2016.05.10 12:21:54
@lavór: Az első felvetésedre már fentebb válaszoltam. A másodikra: Igen, egy arányos választáson is összezárhatnak a volt MSZMP-s pártok, meg a fidesznyikek is összefoghatnak bárkivel. De hát ilyen a demokrácia. Két dolog biztos: 1.) Az arányos választási rendszerben valóban mindenki szavazhat szabadon, akire akar, és a kispártokra leadott szavazatok sem vesznek el, sőt a kispártok is lehetnek akár megkerülhetetlen kormányzati tényezők. 2.) Működőképes kormánykoalíciót arányos rendszerben csak azok a pártok tudnak alakítani, amelyek együttesen a szavazatok több, mint 50%-át megszerezték. Ennél nehezebb demokratikus megoldást találni, ráadásul a rendszer megújulásának is sokkal nagyobb így az esélye, mert a nagypártok nem tudják úgy bebetonozni a hatalmukat, mint a korábban csak kevésbé, 2011-től pedig végzetesen aránytalan választási rendszerben tudják/tudták.
Még egy fontos megjegyzés: speciel én csak olyan pártra szavaznék arányos választási rendszerben, amelyik előre kiköti, hogy egy rasszista, náci Jobbikkal nem köt kormánykoalíciót. Ez nekem fontos preferenciaszempont, személyes ügy. Más meg már preferenciák alapján dönt. A demokrácia ezzel jár.
Nem található már meg a Magyar Rendőrség hivatalos honlapján, a police.hu-n a Vas megyei rendőrapitány Lázár János migránsozását cáfoló közleménye. Volt képe Pintér Sándor belügyminiszternek töröltetni? Csütörtökön reggel még arról tájékoztatott az ATV.hu, hogy Körmenden rátörték az ablakot a…..
Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének Végrehajtó Bizottsága a Megszállt Palesztina című határozatában úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Templom-hegy (amelyet csak arab nevén említ mint Haram al-Sarif), valamint Hebron és Betlehem szent helyei “Palesztina szerves részét képezik”, és…..
Heindl Péter 2016.05.01 21:38:41
@jóföldi: Az is vérciki, amiről a Haarec cikke ír. Viszont az UNESCO mégiscsak egy nemzetközi szervezet, olyan tagokkal, mint pl. Magyarország. A tagállamokban nincs annyi felelősségérzet, hogy nyilvánosan tiltakozzanak egy ENSZ-szervezet történelemhamisítása ellen?
Heindl Péter 2016.05.01 21:46:48
@ariel1: Viszont azóta meg cca. 1300 éve ott áll az al-Aksza, meg a Szikla-dóm. Szóval a jóval több mint ezer éves muszlim jelenlétet sem kéne semmibe venni és efféle "korábban sehol sem voltak" szöveggel a ló túlsó oldalára esni.
Sokat gondolkozom azon, hogy miért nem borult még rá az asztal a kormányra, miután az elmúlt években minden hétre jutott számunkra egy olyan "mutyi", ami önmagában gusztustalan. Mégsem halmozódott és gyülemlett fel szinte semmi, hanem érzéketlenné, vállvonogatóvá tette az embereket. Nagyjából…..
Heindl Péter 2016.05.01 10:28:23
"amíg Átlagos Oszkár havi párezer forintot KAP a kormánytól, addig nem fog foglalkozni a milliárdos mutyikkal, mert őt azok 'nem érintik'." - írja Szarvas Norbert a cikkében, de szerintem téved. Nem ez az fő oka annak, hogy nem omlik össze a Fidesz népszerűsége. Átlagos Oszkár - azaz a magyar nép - nem hülye. Tény, hogy az ellopott, elsikkasztott, elkorrumpált milliárdok beláthatatlan halmaza olyan nagy, hogy valóban nehéz különbséget tenni a 2010 előttiek által minden bizonnyal kisebb nagyságrendben eltüntetett milliárdok és a 2010 után eltűnt milliárdok között. De Átlagos Oszkár és Oszkárné nem is nagyon akar különbséget tenni. És ebben igazuk is van. Mert nem hajlandók még egyszer a „kisebbik rosszra” szavazni. Meg lehet őket győzni arról, hogy ebben a 2010 után létrehozott "illiberális rendszerben" lehetetlen a korrupciónak gátat szabni. Arról azonban nem, hogy ebbe az új rendszerbe a korábbi, kisebb tolvajoknak szavazzanak bizalmat a kormányzásra. És ebben is igazuk van. Ezért nincs - valóban nincs! - más megoldás, mint ELŐSZÖRRE összefogással megdönteni az illiberális Orbán rendszert, úgy, hogy a győztesek legfeljebb néhány hétre, a rendszer jellegét meghatározó alapvető alkotmányos szabályok megváltoztatásának idejére kapnak a választóiktól kormányzati felhatalmazást. Majd néhány hét múlva, miután a rendszer illiberális, jogfosztó jellegét a rendszert-buktató összefogók egy, már a választások előtt társadalmi vitára bocsátott közös koncepció alapján felszámolják, MÁSODSZORRA egy új, arányos választási rendszerben Oszkárék immár kényszerösszefogás nélkül, szabadon szavazhatnak arra a politikai erőre, amelyikre akarnak, akár a a 2010 előtti hatalomtól független erőkre is, nem fog elveszni a szavazatuk.
A beszélgetést eredetileg a Király utcai „Nappaliba” terveztük, ahonnan az esti koncertjére már délután 6-kor próbáló rockzenekarnak a normális társalgást lehetetlenné tévő hangereje távozásra kényszerített bennünket. Így átköltöztünk a közeli „Trafikba”, ahol 13 felnőtt és  egy gyermek…..
Néhány napja nem csak Orbán Viktor mutatta meg, hogy gondja van a józan valósággal, de március 15-én kedvenc borásza, Tiffán Zsolt is kidugta a fejét abból a pállott biciklibelsőből, amelyben él. A fideszes országgyűlési képviselőként és sikertelen miniszteri biztosként is ismert Tiffán szerint az…..
Pécs és a tank Pécs városa tankot akar vásárolni - szovjet T-34-est. Félreértések elkerülése végett említem, nem a fokozódó ellenzéki aktivitás sarkallja a fideszes városvezetést a fémtárgy megszerzésére, hanem az 1956-os forradalomhoz méltó megemlékezés vágya. Egyebek mellett a Mecseki…..
Heindl Péter 2016.03.20 08:24:47
Sajnos a kirakott szovjet T34-es tank a gyűlölködés eszméjét terjesztené. Holott egészséges közösség a sajátjai hősiességére emlékezik és nem folyamatosan az ellenséget diabolizálja.
Ráadásul a T34-es tankkal való diabolizálás másról is szól. Ez a tank verte ki a nácikat Magyarországról. Az utókor számára a most felállítandó ellenséges T34-es azt az üzenetet közvetíti: ennek T34-es tanknak 1944 késő őszén sem volt más szerepe Pécsett, mint a lakosság elnyomása. Ma még közhely leírni, hogy dehogynem volt más szerepe: Az ember és ember között biológiai származása alapján különbséget tevő náci őrület fölszámolása volt ez a szerep, együtt az egyetemes emberi szabadság eszméjét hirdető nyugat szövetséges hatalmakkal. Azokkal a nyugatiakkal, akiknek az értékrendjét a magyar lakosság túlnyomó többsége ma is vallja. Igaz, az Orbán-rendszer az emberi jogok fontosságának relativizálásával 2010 óta ezt a szabadságeszmét támadja folyamatosan.
Hogy a sunyi történelemhamisítás is célja lehet a T34-es tank fölállításának az 56-os forradalom leverésének szimbólumaként arra még egy körülmény utal: Az 56-os inváziós haderőknél már a T55-ösök voltak rendszeresítve, nem a T34-esek. T34-esei inkább a magyaroknak, azaz a felkelőknek voltak ezekben az időkben.
Fogjunk össze, és határozottan tiltakozzunk az emlékműállítás mögött tetten érhető rossz-szándékú történelemhamisítás ellen!!!
Heindl Péter 2016.03.20 13:19:07
@Bognár L: A legfőbb baj ezúttal nem a monumentalitás, hanem az, hogy mit akarnak emléműnek állítani és milyen hátsó szándékkal! Legalábbis az orbánisták. Ha a többiek is támogatták, az megint csak az ellenzék totális alkalmatlanságát árulja el sajnos. :(
Kettős választás – út az Orbán rendszer megdöntéséhez Újabban Bokros Lajos (MoMa) rajzolja föl a kettős választás szükségességét az ország nyilvánossága előtt. Lényege, hogy az ellenzéki összefogás a választókerületekben verje meg a Fideszt, majd az így hatalomra kerülő ellenzék alkosson új,…..
Heindl Péter 2016.03.10 09:51:52
Laci a végkövetkeztetésedben csúszol el az írásodban szerintem. A mostani pártokra ugyanis szükség van. Már hogy ne lenne! Hiszen szavazóik vannak és egy demokrata már csak ezért sem mondhatja azt, hogy nincs rájuk szükség. És lehet találni pozitív, a civilek partneri együttműködésével komolyan számoló tényezőket is a soraikban. Lásd pl. a Szolnok megyei MSZP szervezet (Szekeresék) állásfoglalását a kettős választás támogatásáról. Erről a Bokros-Majtényi-Juhász trióval közös pécsi fórumon is beszéltünk, a magam részéről egész biztosan elismerő szándékkal. Jó lenne a DK-n belül is találni hasonló együttműködő tényezőket! Csak közösen lehet, a nagyobb parlamenti pártokkal, valamint a kicsikkel és a pártot még nem találó civilek egyenjogú, partneri együttműködésével megdönteni az Orbán-rendszert. Ehhez viszont az szükséges, hogy - ha lehet, szép szóval, de ha kell, velük keményen konfrontálódva - rá kell venni a parlamenti pártok politikusait: Fogadják el, hogy az Orbán-buktatás célja egy valódi, az új erőknek is esélyt adó arányos választási rendszer azonnali bevezetése és alkalmazása! (Persze a Fidesznek a demokráciát korlátozó, jogfosztó intézkedéseinek az egyidejű eltörlése mellett.) És mindezt MÁR MOST elő kell készíteni, közösen, hogy az összefogást követő győzelem után a szükséges törvényeket nagyon rövid idő alatt el lehessen fogadni, és haladéktalanul kiírni, az arányos, mindenkinek egyenlő esélyeket biztosító választási rendszer utána a "második választási fordulót"!