Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Adaren

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2011-es Critical Massnek nem volt útvonala, mindenki arra biciklizett, amerre akart, csak a szabályokat kellett betartani. Klasszikus zene, nem klasszikus esküvő és laza nagykövet az Autómentes napon. Figyelem: a film végén villogó eksztázis és elérzékenyülés...
Adaren 2011.09.23 18:26:18
@GGG77: 1, Láttál már egyáltalán baleseti statisztikát? Én naponta nézegetek pár ilyet, és nem nagyon látom, hogy ez olyan magas lenne. Messziről jött ember, azt mond, amit akar. "Csak szólok", mielőtt nagyon benézed.
2, Véleményed szerint abból kéne statisztika, hogy az autósoknak mennyi balesetük van mert kerülgetni kell egy cangát? És te még autópályára mersz menni, miközben egy canga kikerülése életveszélyes manőver, amiről statisztikát kéne vezetni?

Szerintem nevetséges ez az egész vita. Én is csomószor autó helyett bicajjal járok sokfelé. Sokan átmennek a piroson, szabálytalankodnak. Én mindig megállok. Szerintem egymás halálba kívánása helyett együtt élni kéne megtanulni. Attól, hogy utálod a bicajosokat, nem lesznek kevesebben, szóval lehet, hogy fel kéne dolgozni a traumát. A cangásoknak meg meg kéne barátkozni a KRESZ-szel, és az autósokkal. Volt már olyan, hogy egy autós mögé beálltam, mert nem fértem el mellette a pirosnál a Kálvinon, és csak azért arrébb ment, és villogott, hogy menjek csak nyugodtan el mellette előre. Együttélés! Nem fröcsögés! Mindkét oldalon!
Az októberben induló népszámláláson számos olyan újdonság lesz, ami a 2011-es évben még nem volt. A 2011 októberében induló, tizenötödik magyar népszámlálással kapcsolatban a kormány bejelentette: az előző népszámlálásokhoz hasonlóan közel negyvenezer számlálóbiztos…..
Adaren 2011.05.20 22:56:48
@Dour (the sociopathic): Az önkormányzatoknál csak a bejelentett lakosok száma derülne ki. Sajnos a demográfia ennél sokkal több népesség fogalmat használ :)
De facto népesség, állandó bejelentett lakónépesség, népszámlálási lakónépesség, éjszakai népesség, nappali népesség, nemzetközi mutatószámok, stb. Amúgy nem, nem lőheted le. Sőt, köteles vagy válaszolni is a kérdéseire. :) Mivel általában a számláló biztosok nyugdíjazott, vagy már alig élő pedagógusok szoktam lenni, túl sok félelemre nincs okod :) Kellemes népszámlálást! :)
Subba FLUOR: MIZU 2011.01.05 10:49:37
Ejj de szemét egy fickó ez!..
Adaren 2011.01.09 15:14:55
w Az irodalom visszavág 2010.12.09 08:15:00
Ha mostanában emberekkel találkozom, vagy akár csak felveszem a telefonomat, nem úszom meg, hogy el ne hangozzon: jaj, szegénykém, mi lesz most veled, hogy médiatörvény? A kérdés persze jogos. Magyarországon kialakult, és ma még éppen jelentős hadállásokkal bír az a fajta…..
Adaren 2010.12.09 17:27:21
:)
Subba X Faktor: Malek Miklós 2010.11.13 19:44:00
 Vajon tovább jutott volna ezzel a produkcióval Malek Miklós az X Faktorban? Hogy is mondja Geszti, ez elég langyos! ..
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
 „A pápa kijelentette csütörtökön, hogy az abortusz és az egyneműek házassága a két "legalattomosabb és legveszélyesebb" fenyegetés a mai világra nézve.” Nem könnyezek egy percig sem. A katolikus egyházat nem támadják, nem üldözik, mégis csendben…..
Tölgyessy Péter vasárnap az MTV-ben említette, hogy elképzelhető, hogy a Fidesz a kettős állampolgárság kérdését könnyített honosítás formájában oldaná meg. A Fidesznek ebben az esetben messzemenően igaza volna - csakhogy a dolog koncepciója alapvetően nem stimmel. Annak…..
Adaren 2010.04.22 22:32:16
A ma hatályos Állampolgári törvény (1993. évi LV. törvény) értelmében, ha valaki rendelkezik magyarországi lakóhellyel, s igazolni tudja magyar felmenőit az megkapja a magyar állampolgárságot. Nem kell nyelvvizsgát tenni, nem kell helyben lakást, foglalkoztatást igazolnia, sőt, ez az eljárás (visszahonosítás) sokkal gyorsabban történik, mint egy külföldi honosítása. Egyszerűen az országba kell élni.
Megértem, hogy ez nem mindenhol megoldható, de a mai hatályos jogszabályok ezt mondják.
A kettős állampolgárság pedig érzékeny terület. Mindenkinek. Rengeteg kérdést, és problémát vet fel, nem véltelen hogy sok ország (Pl.: Ukrajna) nem is ismeri. (avagy vagy ukrán vagy, vagy sem, de kicsit ukrán - kicsit más felállás nincs)
Ettől függetlenül Magyarországon természetesen szükségszerű intézmény, a történelmi múltra való tekintettel. De megtalálni a mércét nehéz. Szerintem koránt sem az identitás megkérdezőjelezése itt a lényeg. Egy erős érzelmi telitettségű fogalmat, mint a nemzetiség kell objektív, mérhető korlátok közé helyezni, a hideg jogrendszerbe beépíteni. Ez nagyon nem könnyű. Mettől vallásos valaki? Ha annak tartja magát, vagy kell hozzá gyülekezetbe/templomba járni? Ki dönti el? Csak itt ugye nagyobb a kérdés: Aki állampolgár, az adott országban nagyon komoly jogosítványokat szerez magának. Ezért kell ittlakás, nyelvtudás, munkahely, család, vagy valami, ami "segít" dönteni, s pont ezért tartozik a köztársasági elnök diszkrecionális jogkörébe az állampolgárság. (Avagy nem kell indokolnia a döntését, mivel nehéz, sok esetben nem is lehet)
Majd meglátjuk, mit dönt a kormány. ha valakinek meg ilyen állampolgársági baja van tessék a Szabó Mátéhoz fordulni! Rendes ember! :)
Most néztem meg az asszonnyal az "Egy lányról" (An Education) c. filmet, amelyben a latinnak is jutott némi - persze méltatlan - szerep. Hogy az is értse, aki még nem látta (spoilerveszély nulla): van egy londoni kamaszlány, akit szülei Oxfordba szánnak, angol irodalom szakra (ez ugye…..
Adaren 2010.04.18 20:38:29
Sziasztok!
Nagyon régóta olvasom a blogod, annak ellenére, hogy bár 4 évig tanultam latint (+most is tanulok), nem vagyok természetesen profi belőle. Nagyon tetszik a nyelvtani, nyelvészeti fejtegetéseid, nagyon sok érdekeset teszel a blogodba, ezért néhány latin tanárnak is bőszen ajánlgattam.

Tény, eljárt a latin felett az idő. De miért gondoljuk azt, hogy ettől mindenki satnya lenne, csökött, nyomi. Az én nagyapám azt mondta, aki nem tud latinul, az szellemileg sánta. Ez tökéletesen működik a 19-20. században. De a 20. sz. második fele már teljes átalakulást hoz. Az, hogy háttérbe szorult, "hanyatlik" a latin nyelv, az miért jelenti a korcsosulást? Helyette itt az angol, a francia, kínai, és ezer nyelv. Ugye senki sem véli, hogy bármelyik nyelv is "jobb" lenne? Latin irodalom is szép számban van fordítva. Persze, ez nem olyan, de hát ez van. Nem tudok Schillert, Cervantest, vagy Manzonit sem eredetiben olvasni.
Latin jövőt is lehetne csinálni. Ha valamilyen nép "felébresztené". Mint a zsidók. Több mint ezer éve elfelejtették, mégis feltámasztották a hébert.

Én a film latinját sokkal inkább érdekességnek tudtam be. Latin? hehe! Rögtön eszembe jutott a saját kis szenvedéseim az elején, s milyen szép, hogy angol szakra latin kell. (én magyar-francián végeztem, és csak 1 év latinom volt, pedig neolatin nyelv...:S)
Amúgy meg van macerásabb dolog, mint egy ilyen bonyolult nyelven(én legalábbis annak élem meg, a szó legpozitívabb értelmében) Vergiliust fordítani? Pepecs munka. :)
Mátyás királyról nagy csodaként mondja a krónika, hogy folyékonyan beszélt latinul.Már akkor csoda volt. És hiába a 19. közepéig/végig államnyelv a latin, már Mátyás felé sem tudták szépen. Akkor meg? Drága Móricz főhősöknek, meg egyéb ifjúsági irodalomi szereplőknek is a latin a rémtanár, a rémtárgy, aki éjszaka is csak zaklatja a gyerekeket:)
És zárógondolatnak: Nagyon szeretem a latint. Gyönyörű. És valóban nagy érték van mögötte. Akár csak az ógörög, héber, arab, kínai mögött. Mégsem beszélhetek minden nyelven. Én igyekszem. De ez maradjon meg az én szorgalmam, az én műveltségem szerves részének. A többiek pedig csak gondolják azt, a lehetetlent valósítom meg, mikor mondjuk latinul elolvasok egy templomi feliratot. :)
Emlékeztek a Nano Warra, a Phage Warsra, a Phage Wars 2-re, esetleg a Bug Warra? Akkor gyorsan felejtsétek el ezt mind, mert itt a Civilizations Wars, a „fél csapattal odacsapunk” jellegű stratégiák királya. A feladat alapvetően itt is az, mint az elődökben: vannak bázisaink,…..
Egy bizonyos szempontból tökéletes ez a műsor: az egész hangulata tükrözi azt, miért nem szeretik manapság már túl sokan a klasszikus balettet. Semmi rosszindulatúság nincs bennem, egyszerűen csak végtelenül divatjamúltnak tűnik ez a művészeti ág, legalábbis ezen műsor…..
BtheBest Egészséges dolgok 2010.02.01 08:30:00
Próbálnám eloszlatni a félreértéseket, hogy szerintem például csak a külsőségek a fontosak, pedig szerintem is igaz az a szólás, hogy az egészség a legfontosabb. Éppen ezért megpróbálnák rávilágítani, hogy mik fontosak ahhoz, hogy egészségünket megőrízzük.   …..
BtheBest Futballozás 2010.01.30 09:54:00
Sziasztok!! ixdé vagyok, volt már blogom de sose tematikus, meg így egyedül csináltam wordpress.comon, de most úgy érzem van értelme és eric meg danny megengedték hogy 1-2 dolgot megosszak veletek, épülésetekre. Én nemnagyon nézek tömegsportokat, például a futballt, illetve…..
Eddig nem személyeskedtem, de most kényszerűségből muszáj lesz, mert a kommentekben velem is sokan személyeskednek, volt aki megfenyegetett tettlegesen és olyanis volt aki például most levélben hencegett nekem, meg gúnyolódott. Ezt a levelet azért másolom be, hogy lássátok milyen…..
Ellenőrző A kettes is jó jegy! 2010.01.27 08:00:00
Helicobacter kommentjét találtuk érdemesnek arra, hogy az Elégséges orvosok posztra válaszként megjelentessük. Érdekes egy orvosis szemszögéből látni a dolgokat, azért annyit hozzátennék, hogy a Btk-n sem két nap egy vizsgafelkészülés, még puskával sem... Úgy érzem,…..
BtheBest Szexpozitúrák 2010.01.26 07:43:00
Sokaknak talán kínos lehet a téma, mert elég sok a prűd ember, pedig szerintem a szexelés olyan dolog, amint mindenki csinál, de nagyon nem mindegy hogyan, mert ha valaki nem jól csinálja, akkor lehet hogy szakítanak vele, vagy nem is talál magának rendes párt. Amiről én szeretnék…..
Hy! Na csak hogy tudjatok rola a sztrajk ideje alatt (mert ugye most vege es az utolso pillanatig vartam :-P) felszedtem busz megallokbol 4 csajt ahol volt sex is es csak ugy kavartam ket csajjal, ahogy a vezetoulesbol szokas fullosabb verdakban ;-) Ezen kivull begyujtottem 11 telefonszamot es…..
A mostani cikk pont arról fog szólni, hogy a segítséget elfogadni kell, és tanulni a hibáinkból, mert egyikünk sem tökéletes, csak azzá válhat! Persze csak ha sokat tanul a jobbaktól, és erre most egy személyes történeten keresztül szeretnék mondani egy példát. Van egy spanom,…..
Hogyan is indulhatna szebben a nap, mint a Nemzet Krónikásának jókedvű nyelvtörőjével? ..
 Jönnek haza az iskolából a lányok a napokban, mutatják az üzenő füzetet, hogy hozzájárulunk-e az új influenza elleni védőoltás beadásához. De már rögtön mondják is, hogy ők nem akarják, mert úgy hallották az iskolában osztálytársaiktól, hogy az oltásba bele lehet…..