Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IQfitnesz.hu

485 bejegyzést írt és 405 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző, doktori tézis szintű írásomban a tempóval foglalkoztam, és ennek kapcsán egy olyan kutatással, ahol a tempó felírásával próbálták volna helyi hipertrófiát elérni, azaz egy izmon belül egy adott terület növekedését fokozni, a többihez képest. Nem sikerült nekik egyébként, de a téma…..
IQfitnesz.hu 2021.11.29 09:42:43
@Boldeone2: Háááát....
Nem teljesen biztos, hogy ez így működik a valóságban, igazából.
Ha megnézik a mellizom aktivitását emg-vel, akkor ez az alsó-felső mell dolog nem igazán működik. De persze a hit ereje sokmindenre képes lehet.
A genetikai korlát, pedig azért korlát, mert csak közelíteni lehet hozzá, túlhaladni nem.
Persze, ha a naturál korlátot nézzük, akkor a boldenon az képes áttörést hozni :-)
A múltkor valamelyik olvasóm felvetette, hogy szívesen olvasna a HMB-ről. Hát ez olyan, mint a vasárnapi kívánságműsor, lássuk mit is tudunk a HMB-ről. Mikor egy új szer megjelenik a piacon (a legális szerek piacán), akkor a marketing hajlamos eltúlozni és kiszínezni a hatások…..
IQfitnesz.hu 2021.11.23 09:31:35
@JohnyMclaine: Szia!
Nincs az a legális szer, ami meg tudná állítani az izombontást.
Viszont, ha annyira aggódsz az izomvesztés miatt és tényleg annyira fontos, hogy elkerüld, akkor ne végezz állóképességi edzéseket, vagy vigyél be előtte és alatta rengeteg szénhidrátot.
De jó eséllyel nem a HMB lesz a megváltás.
Üdv,
Onnan ismerszik meg az igazán hardkór arc a teremben, hogy szakadt térdbandázzsal guggol. Ki nem ismerne ilyen fazont, aki csuklónyi vastagságra próbálja összeszorítani a térdízületeit. Aztán pedig irtózatos súlyokkal guggol. Vajon mire lenne képes a bandázs nélkül? Vagy mi mire lennénk képesek…..
IQfitnesz.hu 2021.11.14 18:26:28
@gyurmamix: Szia!
Köszönöm!
Igen a könyök és csuklószorítók is hasonló elven működhetnek és az eredmény is hasonló lehet. Egy biztos, ártani nem fog!
Üdv!
Lenyűgöző nézni a fiatal személyiedzők lelkesedését, ahogy próbálják megváltani a világot, és pár edzésalkalomból kisajtolni a maximumot. Először csak jönnek a bonyolultabbnál bonyolultabb összetett gyakorlatok, aztán a mindenféle kiegészítők, szalagok, bosuball, stb. Aztán aki tényleg odafigyel…..
Néhány dolog axiómaként él a köztudatban, mint például az, hogy a kövérség, a túlsúly hosszú távon nem egészséges. Ezzel szembe szokták állítani a „kockahas állapotát”, mint a kicsattanó egészséget. De mennyire kell kockásnak lennie a hasunknak? Van egy olyan állapot, vagy határ, amikor már elég…..
Eat, train, sleep, repeat! Vagy népiesen, ít, tréjn, slíp, ripít! Ugye milyen egyszerű? Ha fejlődni akarsz, egyél, eddzél, aludj, aztán ezt ismételgesd, míg el nem éred a célod. Az étkezés azért felvet kérdéseket. Mennyit, mit, mikor. Mindenki ért hozzá, sokkal jobban, mint az összes többi másik…..
IQfitnesz.hu 2021.10.15 11:19:01
@Alick: Köszönöm szépen!
Ha ez egy igazi clickbait-es fitnesz cikk lenne, akkor most lerántanám a leplet valami csodamódszerről, amivel egy-két hónap alatt görögdinnye méretű vállakat lehet építeni. És a baj nem csak az időtényezővel van. A legtöbb embernek meg kell szenvednie még a középszerű vállakért is. De miért fontos…..
A múlt heti siker alapján újra itt vagyok. Jól esett írni. Az meg hogy tizenketten elolvasták nem egészen egy hét alatt az azért nem semmi. Már biztos én sem vagyok a régi. De nem is az a fő cél, hogy megint húsz-harmincezer ember olvasson. De azért jó volt az is… Adott életszakaszban más és más…..
Na jó, eddig bírtam. Kezdenek elvonási tüneteim lenni, hogy már hónapok óta nem osztottam az észt. Úgyhogy bele is csapok a lecsóba és egy mély-tudományos-kulcsfontosságú problémán keresztül megpróbálom elkezdeni levezetni a felgyülemlett feszültséget. Sokan úgy gondolják, hogy nincs igazán…..
Annak idején, mikor elkezdtem írni ezt a blogot, akkor csupán a saját szórakoztatásom volt a cél. Ez nem változott azóta sem különösebben, továbbra is egy terápiás tevékenység fitnesz blognak álcázva. Ugyanakkor kisé egoista és nárcisztikus lelkemnek igen jól esett a hirtelen jött siker. nem…..
Fogyókúrázni (továbbiakban hívjuk diétának, habár az sokkal tágabb fogalom) elméletben viszonylag egyszerű. Kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasználsz. A valóság viszont a legtöbb embernél egy többé-kevésbé más mutat. Ráadásul ez is erősen genetika függő, és akinek könnyen megy,…..
Nálunk nem annyira elterjedt módszer, az amerikai filmekben látott papírzacskóba légzés, talán mert a papírzacskó se annyira jellemző. Viszont aki eddig azt hitte, hogy a zacskóba lihegők a pánikrohamukat igyekeznek legyőzni, az nagyot tévedett. Amit láttunk az szimplán csak annyi hogy a következő…..
IQfitnesz.hu 2020.10.26 19:39:53
@Borathan: Legközelebb próbáld ki fordítva. Csak ne ájulj el előtte a lihegéstől, utána meg a hiányától...
A táplálkozáshoz szinte már mindenki ért. Egy csomó dolgot tudunk mindannyian. Tudjuk, hogy reggel éhgyomorra kardiózni hatásosabb, hogy ha diétázol, akkor hat után már ne egyél, de este már semmiképp se egyél szénhidrátot, vagy, hogy este jobb kazeint enni, mint más gyors felszívódású fehérjét, és…..
Időről időre vannak fordulópontok a tudományban és kisebb-nagyobb késéssel ezek megjelennek az általános ismeretekben is. Ahogy a magyar orvostársadalom évtizedekig hitte, hogy a kalcium segít az allergiás reakciók leküzdésében, miközben a világ rajtunk röhögött, vagy, ahogy létezik olyan, hogy…..
Ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, úgy úszik mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa. Tartja a régi dakota közmondás. Valahogy így van a fitneszipar is a teakrinnel. Ha valami ugyanúgy néz ki ( na jó, ez egy metil és egy keton csoporttal több),mint a koffein és…..
Brit tudósok megfejtették a Jedi lovagok titkát. Fotobiomoduláció! A jedik és a szépségipar már régóta használja, de mostantól a fitneszipar is lézerkardokkal fogja megoldani regenerációs problémáit. Mert hogy azok vannak. Van, amit nem lehet siettetni. Legalábbis eddig azt hittük. Vannak…..
A fizikai fejlődéshez nagyon durván leegyszerűsítve, három dolog kell, edzés, megfelelő tápanyag bevitel és pihenés. A táplálkozás viszonylag egyszerű, mert ha kicsit túltoljuk, akkor nem hibázhatunk, legfeljebb gyorsabban hízunk. A pihenés már nehezebb dió, de akinek tényleg múlik valami a…..
A világ folyamatosan változik körülöttünk. És mi is változunk vele. Kicsit elbizonytalanodtam, hogy mi lesz a bloggal most az Index bedarálása után. Mivel egyelőre nincs jobb ötletem, maradok itt. Bár folytathatnám a saját oldalamon is, de ott azért nehéz több tízezres látogatottságot elérni egy-egy…..
Eat train sleep and repeat. Ahogy az ősi kínai közmondás is tartja. Ez minden gyúrós lelki békéjének alapja. Az evés leginkább csak pénz kérdése, mert „egészség legyen, a többit majd megvesszük!” /Lakatos Coelho/. Edzeni meg a hülye is tud. Mindenkinek van egy tuti módszere, gyakorlata, amivel ő…..
Nem kell mást csinálnod csak naponta 5 percig végezni ezt a gyakorlatot és olvadni fognak rólad a kilók. Hányszor lehet olvasni hasonló cikkeket. Fogalmam sincs, hogy aztán a több százezer olvasó közül végül hány próbálja ki a cikkben olvasottakat, és hányan tartanak ki hosszabb távon is. Mennyivel…..
IQfitnesz.hu 2020.08.17 13:20:52
@Ad Dio: Sajnos ez is nagyon igaz. Bár ettől még szinte ugyanannyi kalóriát fog elégetni mindkét oldal, de van akinek ez elég a kockás hashoz, másnak keményen koplalni is kell hozzá.
IQfitnesz.hu 2020.08.17 15:47:18
@CmPunk: Jómagam is így tudtam és ezt is terjesztettem. Viszont a mérések azt mutatják, hogy a utólagos emelkedett kalória felhasználás csak pár kcal-t jelent egy-egy edzés után, tehát szinte semmit nem számít. De azért ez ne vegye el a kedved a súlyzózástól. Attól még mindig az egyik leghasznosabb mozgásforma marad, mégha nem is annyira nagy kalóriagyilkos, mint gondoltuk róla.
IQfitnesz.hu 2020.08.24 09:30:23
@Borathan: Imádom a matekot, úgyhogy rajta!
1 kcal = 4184 J
Ez akár lehetne 4184 kg 1 méterre történő felemelése, vagy inkább ha már guggolás tehát mondjuk a te példáddal számolva: 90 kg + 70 kg = 160 kg megmozgatása akkor igényel 1 kcal-t, ha 26,15 métere. Bár nem teljesen igaz, mert az összes súlynak az erő irányába kellene folyamatosan mozogni, ami a guggolás esetében nem lesz így. De ettől most tekintsünk el. Tehát ha nálad 60 centit mozog a rúd fel-le (ami azért nem sok, vagy alacsony vagy, ami nem baj, vagy nem guggolsz le rendesen, ami baj :-) ), akkor ez a 26,15 méter mozgás ~44 ismétlést jelent.
Kedvenc példámmal számolva: 1 vanilliás karika = ~60kcal, azaz a 90 kiló súllyal, 2640 ismétlésre lenne elég. De szerencsére ez már nem így van.
Vannak témák, amelyekhez óvatosan kell hozzányúlni. Amikor a kemény hitűeket kellene meggyőzni arról, hogy évek óta feleslegesen fárasztják magukat. De amikor ő érzi, meg az izomtudat, meg az izoláció és egyébként is látta a Youtube-on. Tehát a mai kérdésünk az, hogy van-e értelme az egyízületes,…..
Izomlázad van? Dolgozz rá, aztán majd elmúlik. Így gondolkodott a világ a kilencvenes évek előtt, majd nyugaton rájöttek, hogy ez azért mégsem igaz így, nálunk nem foglalkoztak ezzel és sok edző és testnevelő tanár a mai napig ezt terjeszti. Persze a valóság mindig árnyalt így azért nem is tévednek…..
Szerencsés nemzet vagyunk mi. Kerekítési hibával azt mondhatjuk, hogy a tízmillió szakértő országa vagyunk. Nálunk mindenki ért a focihoz, a gazdasághoz, a nemzetközi és helyi politikához. Egyszóval mindenhez. Nincs ez másként a koronavírussal sem és úgy általában a többi betegséggel sem. A legtöbb…..
Az otthoni karantén edzéseknek egy előnye volt. Azt hallgattál közben, amit akartál. Aztán nagyjából ennyiben ki is merül a dolog, mert összességében néhány szerencsés kivételtől eltekintve az otthon edzők nem tudtak olyan jól teljesíteni az elmúlt három hónapban. A legtöbb teremben szól valamilyen…..
Lassan vége a karanténnak, az emberek szerte a világban boldogan kimozdultak, mozognak, sportolnak, szórakoznak, fosztogatnak és rombolnak. Pont, mint régen. Ahogy egy kicsit csökkent a figyelem a vírus irányában, úgy robbant be a megkülönböztetés. Szerencsére nálunk a sportban nincs ilyen. Nem is…..
IQfitnesz.hu 2020.06.25 17:03:12
@Tzl: Kedves Tzl!
Köszönöm, ez nagyon jól esett. Sajnos az elmúlt 3/4 évben az "igazi" munkám elvette az időt a szórakozástól, így sem időm, sem energiám nem maradt írni.
Ugyan időm nem lett több, sőt, de már nagyon hiányzik nekem is a szellemi levezetés, ezért megpróbálok legalább heti egy írást összekalapálni. Vissza is kell hozzá szokni, mert azért ez a mostani is kissé egyszerűre sikerült. Viszont már annyi téma, ötlet felhalmozódott hónapokba fog telni leírni őket.
Mégegyszer köszönöm szépen!