Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pintér Krisztián

26 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy ilyen önfejlesztő előadásokra tervezett demonstráció, melynek során megkérsz egy résztvevőt, hogy a két tenyerét felemelve nyomja a tiédnek, afféle kétkezes pacsi tartásban, majd próbáljon eltolni téged, te pedig próbálsz ellenállni. De valójában nem ellenállsz, hanem úgy engeded magad…..
Az adócsökkentés olyan a választási kampányban mint a refrén a popslágerekben. Jól megjegyezhető, a többi szöveghez nem sok köze van, értelme is ritkán, de jól hangzik, sokszor ismételgetik, ezért aztán mindenki szereti. A tipikus adócsökkentési ígérethez jellemzően szorosan hozzátartozik egy…..
Pintér Krisztián 2018.05.01 11:14:05
@Geo_: te melyik bolygóról jöttél?
Ez az esszé normálisan indul, fogunk elmélkedni problémákról és látásmódokról, de aztán belelovaljuk magunkat mindenféle légbőlkapott teóriákba, mindenkit jól összeszidunk, tehát semmiképpen nem érdemes félbehagyni. Viszont a legvégén még egy javaslattal is elő fogunk állni, mert kell a…..
A demokrácia olyan, mint az olcsó nyaralás: katalógusból választjuk retusált képek alapján, majd győzködjük magunkat, hogy összességében azért jó volt. A továbbiakban azt fogjuk áttekinteni, hogy milyen az a katalógus-demokrácia, amivel mindenkinek kötelező egyetérteni, és ezzel szemben mi a…..
Ezen a blogon szokatlan módon ma a távoli jövőről fogunk elmélkedni. Az ilyen elmélkedések általában azt vizsgálják, hogy egy ma még nem létező technológia hogyan változtathatja meg az életünket. De mivel ez itt gazdaságtani, morálfilozófiai blog, technológiáról csak érintőlegesen lesz szó. Ellenben…..
Előzetes a türelmetlenek kedvéért: ma nem Putyint fogjuk szapulni, hanem a baloldali médiagépezetet. De sajnos előbb ismertetni kell a helyzetet, így a cikk Putyinnal indul. Kis türelmet kérünk. Hetek óta attól hangos az amerikai sajtó, és így aztán a világsajtó is, hogy Putyin elcsalta az amerikai…..
Az elmúlt napokban ismét tanúi lehettünk, amint egy állami szervezet feladatkörének szinte minden aspektusában kudarcot vall, majd ezt arroganciával és hatalmaskodással tetézi. E cikkben azt fogjuk elemezni, hogy a látványos felsülések a rendszer tervezői számára egyáltalán nem problémák. A…..
Az n-edik könyvet olvasom éppen, amelyik súlyos válságban látja a kapitalizmust, és meg akarja váltani az emberiséget a szenvedésektől valamilyen magasröptű cél vagy ideológia nevében. Politikai oldalon pedig olyan emberek is beállnak a nyugati társadalmi rendszer bírálatába, akik maguk odahaza csak…..
Olvasható egy írás a PKP blogján, ami látszólag arról szól, hogy elég legyen a kapitalizmust támadó könyvekből. Eddig mélyen egyetértünk, azonban mégis szót kell kérjünk személyes megtámadtatás okán, mivel a cikk valójában egészen másról szól. A írás itt (http://hafr.blog.hu/2016/07/29) található…..
Igen, tudom, hogy tudod, hogy ez egy szenzacionalista, kattintásvadász cím, de ígérem, hogy ki fogunk lyukadni valahova, és annak kevés köze lesz kábítószerekhez. A kérdés sokszor úgy merül fel, hogy legalizáljuk-e a rekreációs drogokat, vagy azok közül valamelyeket. Ez a megfogalmazás azonban nem…..
A képregényben a bizarro világ a rendes világ groteszk kifordítottja. A hős a bizarro világban gonosz, és a gonosz hős. Aki emitt józan gondolkodású, az ott őrült. Milyen lehet egy ilyen bizarro világban élni? A szomorú helyzet az, hogy képregényen kívül is létezik bizarro világ, és mi bizony abban…..
Az államadósság tulajdonképpen egy nagyon egyszerű koncepció: az állam úgy akar költeni, hogy a pénzt nem akarja adó formájában beszedni, ezért kölcsön kér valakitől. A kölcsönt persze nem ingyen kapja, hanem kamatért cserébe. Hangsúlyozandó, hogy az állam ebben a kontextusban (és amúgy általában…..
Pintér Krisztián 2016.03.02 10:55:37
@Geo_: kedves Geo. az előző kommentárodat kimoderáltam. indoklás: nem tartalmazott semmiféle választ, csak egy linket, ami egy fizetős cikkre mutatott. ha van a cikkben valami röviden összefoglalható tartalom, akkor kérlek azt oszd meg velünk. lehetőleg ne másolj a cikkből, mert ahhoz a szerző esetleg nem járult hozzá.
Pintér Krisztián 2016.03.02 12:14:43
@Geo_: ez viszont nem felel meg annak, amit én kértem tőled. ugye én azt kértem, hogy mondj olyan országot, ahol nem belső fizetésképtelenség állt elő, hanem külső, és ennek valamilyen tragikus következménye lett.

ellenpélda görögország, ahol 70%-ot vagy mennyit már egyszer elengedtek, de a többi ellen is hőzöngenek. a görögöknek azonban a legnagyobb bajuk abból van, hogy idóta a kormányuk, nem abból, hogy nem tud az állam kötvényt eladni.
Pintér Krisztián 2016.03.11 09:09:05
@Untermensch4: jó meglátás. ha több tízezer-milliárd a tét, akkor elég sok mindenre van pénz.
Mi szerepe van az államnak a társadalom szervezésében? A bemutatkozóban azt az alapvetést fektettük le, hogy mindenki a saját életének tulajdonosa. Ebből azt a következtetést is levontuk, hogy a tulajdon elvétele megsérti ezt az alapelvet. Innen két irányba vezet a gondolatmenet: ki…..
Pintér Krisztián 2016.03.08 13:11:11
@műveletlen: kösz, igyekszünk :) gyere el a fb oldalunkra, ott még több tartalom van. szabad aktívnak is lenni :)
"Mire megyünk azzal, hogy más munkahelyre mehetünk dolgozni, ha egyszer mindenhol pont ugyanúgy kizsákmányolnak?" - hangzik a kérdés. Szabadságunk illuzórikus, úgyis a tőkés mondja meg, mennyi a bér. Nézzük meg alaposabban, miért jó nekünk mégis egy ilyen választási lehetőség...
Tegyük fel, hogy egy szabad társadalomban élünk, és én elhatározom, hogy nyitok egy iskolát. Van is egy alkalmas épület a birtokomban. Kisuvickolom, telerakom paddal meg táblával, kiteszem az “Iskola” táblát, és kész. De vajon lesznek-e tanulóim?  Nem. Nincs a világegyetemben egyetlen szülő, aki a…..
A Burger King a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég, főleg nem jogi személy, hanem egy mítosz. Ez elég unalmasan hangzik, azért előre vetítem, hogy nemsokára szó lesz idegen lényekről és titokzatos parazitákról is. De nézzük először a Burger Kinget. Persze, hogy van a cég…..
Pintér Krisztián 2016.01.08 18:32:59
@aszterixagall: ha terjeszted, kapsz tíz százalékot a bevételből :)

(ui: bevétel sajnos nincsen. de azért kösz!)
Tegyük félre egy pillanatra, hogy néhány fejben összekapcsolódik az orbánizmus korruptsága az egykulcsos adó (szja) által okozott "károkkal", és nézzük csak az utóbbiakat. A kollektivista társadalmak és államaik mindig is szerették elosztani, ami a másé. Tegnap egy…..
Az egykori (és azóta átnevezett) KGB tevékenységének csak kisebb része volt a kémkedés. A fő tevékenység a pszichológai hadviselés (активные мероприятия, active measures) volt. Ennek során felkutatták azokat a véleményeket, szervezeteket, személyeket amik és…..
Pintér Krisztián 2015.10.22 23:34:28
@Karvaly: nagyon helyes észrevétel. igazából helyett kaphatott volna a cikkben is, csak nem fér bele :) viszont nézhetjük a pozitív oldalát is: az igaz, hogy sose fogunk elérni a teljes megértéshez, de viszont már részleges megértéssel is az olcsó propaganda nagyrészét lerázhatjuk magunkról.
A magyar választót nem túlságosan érdekli a vélemények koherenciája. Orbán Viktor személyes "fejlődése" a posztmodern balos radikalizmustól a jobboldali liberalizmuson és a polgári kegyességen át a radikális etnicizmusig meg se kottyan neki, de szívesen el van tények és a…..
Pintér Krisztián 2015.10.01 16:35:54
@unionista᠍᠍: én egyáltalán nem szeretnék semmiféle választást, de most nem erről van szó. most arról van szó, hogy az ellenzéknek mit kéne csinálnia, aminek van bármiféle realitása. jelenleg egyetlen dolog mögé tud odaállni az összes ellenzéki párt: az arányos választási rendszer mögé. a CÖF aktivista pedig nyugodtan szavazzon, ha az össz érdeklődő választók számához képest jelentős számú aktivistát lehet pénzért megvenni, akkor ennek az országnal úgyis mindegy. a többire nem tudok reagálni, mert egy szót se értek belőle. ilyen mélységesen reménytelen törzsi gondolkodásmódot még a stockholm szindrómától és árokásásától haldokló hazánkban is ritkán olvasni.
Pintér Krisztián 2015.10.01 17:22:02
@unionista᠍᠍: az emberi civilizáció története a majomság meghaladása. az egy civilizációs vívmány, hogy az alfa hím nem erőszakolja végig a nőket, az erősebb nem veszi el a gyengébbtől az ételt, stb. te élvezed a civilizáció összes előnyét, de tagadod a továbblépést. ez nem más, mint az intellektuális perspektíva tökéletes hiánya, valamint közönséges irígység, hatalomvágy, agresszió, önzés és más effélék átlátszó mentegetése kvázitudománnyal. a 21. században és 14 éves kor felett ez nem elég.
Az élet sokak számára nyomasztó lehet. A puszta fennmaradásért folyamatosan tenni kell. A biológiánk rákényszerít arra, hogy minden nap étel után nézzünk, hogy télre legyen szállásunk, betegség esetére félretett pénzünk, és törődjünk számos más napi nyűggel. Ha mindezt…..
Az egyetlen feladat, amit az állam sikeresen ellát: a személyes felelősségérzet csökkentése. A felelősség nem kellemes, kiváltképp akkor, ha valami nagyon fontos dologról van szó, és ha a tévedés csak később, esetleg későn derül ki. Szokatlanul vagy bizarrul hangzanak-e a…..
Mi a közös a Questor botrányban, a Germanwings repülőgépszerencsétlenségben és Fukushimai reaktorbalesetben? Mindhárom esetben a cégre kívülről ráerőltetett biztonsági intézkedések vallottak kudarcot. Mindhárom esetben levonható az a tanulság, hogy az alkalmazott biztonsági…..
Oké, rendben, fogadjuk el, hogy az állam sokat árt a magas adókkal, vámokkal és felesleges bürokráciával. De azért használ is, nemde? Például amikor hidat vagy autopályát épít, egyetemeket, kultúrát támogat. Még ha nem is a leghatékonyabban, de legalább jó dolgokra megy el a…..
Pintér Krisztián 2015.03.25 22:39:54
@sztd: pár észrevétel.

1. a legtöbb érv a szabad piac ellen tulajdonképpen azzal azonos, hogy "nem tudom, hogy tudná a szabad piac megcsinálni ezt". tedd fel komoly kérdésként, és akkor rossz érv helyett egy érdekes kreatív játék lesz belőle. legyél te a képzeletbeli tűzoltó / biztosító vállalkozó, és próbálj meg kitalálni egy működő modellt. amint az ember nyitott elmével közelít, hirtelen nem is tűnik annyira lehetetlennek a dolog.

megjegyzendő, hogy az első tűzoltó brigádok piaci alapon működtek, tehát mások már eljátszották ezt a játékot élesben.

2. mindig vedd figyelmbe a ceterus paribus elvet. vehetünk afrikai országokat működő állam nélkül, de vehetünk afrikai országokat működő állammal, ami még sokkal borzasztóbb. pár év polgárháború után, működőképes gazdaság nélkül nem lehet értelmes társadalom, állammal vagy anélkül.

3. az innovációra volt az az érvem, ugyebár, hogy annak megvan az ideje. hosszú távú befektetéseket is tud a piac csinálni, amint az idő eljött rá. lásd legújabb fejlemények űrkutatásban. amit az államok csináltak az 50-es évek óta, az mind szemétre való. amit a piac csinál a következő 20 évben, az valódi fejlődés.
Pintér Krisztián 2015.03.26 17:19:53
@sztd: figyeld meg a saját érveidet: "minden bizonnyal", "el tudok képzelni", "kétlem", "valószínűleg "

sokkal világosabbak lennének a gondolataid, ha nem a kívánt végeredményből indulnál ki, és ahhoz keresnél érveket, bármilyeneket. hanem valóban feltennéd a kérdést: hogyan alakul ki internet-szerű valami szabad piacon? hogyan alakul ki űrutazás szabad piacon? hogyan alakul ki tulajdonvédelem szabad piacon? ha ezeket a kérdéseket kreatívan próbálod megválaszolni, máris nem tűnnek olyan nehéznek.
Pintér Krisztián 2015.03.27 18:53:21
@sztd: én nem igazán a szavakat kifogásoltam, hanem a megalapozott érvelés hiányát. az, hogy van egy állam, ami plexiálarcos rendőröket alkalmaz, és telefonokat hallgat le, az egy nagyon komoly dolog. hogy az ilyesmit eltűrjem, ahhoz nagyon súlyos érv kell. az egyszerűen nem elég jó, hogy "szerintem". de ugyanilyen rossz az is, ha egyszerűen kijelented, hogy úgy van, és kész.

minden ilyen esetben fel szoktam hozni a kenyérsütés példáját. ha megpróbálod felmérni, hogy mennyire bonyolult a kenyérpiac, megfájdul a fejed. rengeteg és rengeteg féle pékség van, nagy üzletek maguknak is sütnek, éttermek is, ráadásul van kenyérliszt és kenyérsütőgép piac is. végtelen számú szolgáltató, szállító, viszonteladó és végtelen számú szerződés. mégis műküdik mindenféle segítség nélkül.

de a tűzoltás az nem. miért nem? honnan jönnek azok a kategorikus kijelentések, hogy "az kell, hogy mindenkinek stb". miért kell az? miért biztos az, hogy még ha kell is, azt nem lehet szabad piacon előteremteni? nem nekem kell megmutatni, hogy lehet. neked kell megmutatni, hogy valamiért ez egy olyan különleges dolog, amire a szabad piac nem képes.

és figyelmeztetlek, hogy valami jó erős érveléssel állj elő, mert azt kell valahogy eladnod nekem, hogy jobban járok a politikusokkal és rendőrökkel.

arra is figyelmeztetlek, hogy ha pedig a történelmet választod az érvelésed terepéül, ott is megalapozott tényeket kell előhozi. az nem jó, hogy "mivel mindenütt kialakult, hát akkor kell". ugyanis nagyon nagyon sok dolog volt már a történelemben, ami egy ideig mindenütt volt, majd megszűnt. hogy mást ne mondjak, a demokrácia egyszercsak felváltotta a monarchiát. mondhatták volna a királyok, hogy azért kell király, mert eddig is mindig volt?
Sokan úgy gondolják, hogy a tőke sok pénzt, vagy hatalmas vagyont jelent. Netán értékpapírokat, részvényeket, kötvényeket. A tőkés, aki ugye a tőkével foglalkozik, afféle szivarozó dúsgazdag figura, akinek több gyára, jachtja és kastélya van, mint nekünk lyuk a nadrágunkon.…..
Pintér Krisztián 2015.03.26 09:53:00
@aszterixagall: ez nagyon helyes észrevétel, és jó, hogy itt van, mert az írásba nem tudtam jól beletenni, így inkább kihagytam. amúgy ha az ember megérti, hogy a tőke az nem valami boszorkányság, hanem bizony a talicska az, akkor az ilyesmire magától is rájön kis gondolkodás után. sőt, olyan is van, hogy az ember beruház valami tőkébe, de szemetet kap, mert a legyártott tárgy a várakozással szemben mégsem alkalmas a célra. aztán, olyan is van, hogy egy tárgy egyszerre tőke és nem tőke, mondjuk egy autó, amit magáncélra is használsz, meg munkára is. lehet variálni a dolgokat.
Pintér Krisztián 2015.03.26 10:56:56
@aszterixagall: a tanulás sok szempontból tőke-szerű, de például nem adható el, nem tűnik el soha, és nem is alakítható fogyasztási cikké.

ide tartozik még az információ, és különösképpen a szoftver, mert tőkeként viselkedik abból a szempontból, hogy munkával lehet előállítani, és termelést fokoz. de azzal meg éppen az van, hogy ha egyszer megcsinálja valaki, végtelenszer lemásolható, tehát az meg azért nem adható/vehető. (mivelhogy ugye az IP jogokat nem ismerjük el)

tehát én azt mondanám, hogy ezek afféle "kvázi-tőke" dolgok.
Pintér Krisztián 2015.03.26 10:58:02
@aszterixagall: ja, azt nem mondtam, hogy a dícséretet köszönöm. hogy sok vagy kevés, egyelőre 220 :)
Mi lenne a bevándorolók sorsa egy szabad világban? Ebben az írásban azt fogom áttekinteni, hogy mi a morális/jogi megközelítése a migrációnak általában, majd reagálok pár gyakran felmerülő aggodalomra. Elsőként érdemes pontosítani, hogy egy szabad világban a vándorlás nem…..
Pintér Krisztián 2015.01.15 18:24:20
@aszterixagall: de hogy lenne ez? sutyiban beköltöznek, megbeszélik, hogy csendben maradnak, nem híresztelik a nézeteiket, majd hirtelen egyszercsak összefognak, és államot hoznak létre? és még ha meg is tudják ezt szervezni, minek? ahonnan jöttek, ott nem tudták volna ugyanezt megcsinálni? vagy ha van még állam valahol, nem jobb nekik inkább odamenni? és még ott van az az érvem is, hogy ha egy adott helyen a többség államot akar, akkor nyilván az is lesz, ez ellen nem véd semmi. olyankor nem jobb a kisebbség anarchistáknak elmenni máshova? (magukkal vive, ami mozdítható.)

röviden, nem látom a relevanciáját ennek a lehetőségnek.
Pintér Krisztián 2015.01.16 13:18:30
@aszterixagall: tedd azt :) de addig is itt van még egy: az én világnézetem alapvetően morális alapú. a cselekdeteket kell megítélni, és sohasem a következményt. vagy másképp mondva, a direkt következményt, és nem az ennek eredményeképpen előálló társadalmat. ha a helyes alapon szerveződött társadalom nem pont olyan lesz, mint képzeltük, hát akkor nem olyan lesz. az is lehet, hogy rosszat képzelünk. megint másképp fogalmazva: a cél nem szentesíti az eszközt, hanem pont fordítva, az eszköz garantálja, hogy a cél nem lehet gonosz.
Pintér Krisztián 2015.01.16 18:03:20
@aszterixagall: "Én egyetértek veled, de a legtöbben nem."

még