Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tuvalu

0 bejegyzést írt és 504 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem sokkal Alan Shepard 1961. május 5-i űrrepülése előtt, komoly vita alakult ki a NASA és az Egyesült Államok Nemzeti Repüléstechnikai Szövetségének (NAA) tisztviselői között. A kiindulási okot Jurij Gagarin április 12. első űrrepülése generálta azzal, hogy miként kellene igazolni a történelmi…..
Tuvalu 2021.06.24 00:47:39
@lutria: Felvittek bélyegeket meg borítékokat a személyes célra fenntartott tömeg-keret terhére. Leérkezés után "űrben járt" ereklyeként sok pénzért eladták.
Sok városi legenda övezi az 1968-as filmet, ám mi a valódi trükkökről rántjuk le a leplet. A rajongóknak is mondunk újat!..
Tuvalu 2021.05.04 12:05:18
@kewcheg:
Van egy szintén kamugyanús sztori, mely szerint Görögországban forgatták a tengerparti jelenetet.
A sztori úgy szól, hogy meghatározott napra mentek oda forgatni, és az öbölben ott horgonyzott a görög hadsereg modern hajója (más verzióban az egész flotta). Vártak, vártak, de az utolsó előtti napon csak szóltak a görögöknek, hogy hát filmet forgatnak, nem lehetne-e hogy arrébbmennek. Kérdezték, hogy milyen filmet forgatnak? Hát egy törökök elleni háborúról szóló filmet. Ja, akkor azonnal horgonyt fel, arrébbmentek.

Nekem amúgy az az egyik kedvenc részem, felbérelnek egy nincstelent hogy játssza el a magyar legényt valami tárgyaláson, és a megjelenő török leszúrja ezt az embert, és a magyar csajok elkezdenek jajveszékelni, hogy megölték Gergelyt. Erre előugrik Gergely, hogy nem halt meg, csak egy nincstelen volt aki meghalt két piaszterért, és jót röhögnek az egészen. Ez úgy WTF? 1:02-nél van amúgy
Tuvalu 2020.10.12 20:12:22
Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb keze. Ők azok, akik jellemzően ezzel a kezükkel írnak, rajzolnak, vágnak, minden nehezebb, összetettebb kézmozdulatot inkább a bal kezükkel végeznek. De hogyan alakul ki? Van ilyen az állatoknál is?…..
Tuvalu 2020.09.16 01:14:45
@G.Tibor: Hát szerintem az, hogy kiderül, hogy a kislányod balkézről született. :D:D:D
Az eredeti római naptárban (amelyet Romulus alkotott - ki más :) ) tíz váltakozó hosszúságú hónap volt (martius, aprilis, majus, junius, quintilis, sextilis, septemer, october, november, december), amelyek összesen 305 napot tettek ki, s ehhez csapott még 56 napot hozzá...
Tuvalu 2020.07.31 07:28:36
@DJP: Nyilván nem tudom, hogy mit tartalmazott élménypark kommentje, így nehéz eldöntenem mennyire volt jogos kigyomlálni (te blogod, te döntesz, de ha nem volt benne személyeskedés, vagy káromkodás, akkor nem éppen tudományos törölni olyan alapon hogy nem értesz vele egyet). Ellenben az 1582-es naptárreformnál, miért csak a Niceai zsinattól kezdve tették helyre a szökőnapokat kezdetű kérdésre kiváncsian fogom olvasni DJP a te verziódat is. Heribert Illignek legalábbis megvan a maga verziója. (én sem értek vele egyet)
  Szégyellik, hogy elvesztették a munkájukat, csődbe ment a házasságuk, vagy adósságaik vannak. Feladják identitásukat, a névtelenségben keresnek menedéket. Lena Mauger és Stéphane Remael francia író és fotós szerzőpáros a The Vanished: The Evapored People of Japan című könyvükben írnak azokról az…..
  A Biblia szexuálerkölcsre vonatkozó legismertebb törvénye a tízparancsolat egyik pontja: ne törj házasságot parancsa, melyet, tévesen szoktak „ne paráználkodjnak” fordítani, bár valójában ez a konkrét parancsolat a más feleségével való szexuális együttlét tilalma. Már ez a parancs is elég…..
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
Az új, paramétereik alapján minden más létező vagy tervezett típussal szemben fölényben levő csatacirkálókkal és csatahajókkal a Royal Navy látszólag újra kezébe ragadta a kezdeményezést, és ismét rávert egy kört a riválisokra. Az ország tényleges helyzetével és képességeivel tisztában levő…..
Tuvalu 2020.02.19 13:38:11
@UrsaMAior:
Nem véletlenül írtam pont 1861-et, ugyanis az amerikai polgárháborúba való beavatkozás (a konföderáció oldalán) volt az a lehetőség, amivel UTÓLAG számoltak a brit politikai gondolkodók, hogy meg lehetett volna akadályozni a világhatalmi szerep elvesztését. Ilyen szempontból bármire ponthogy a 19. század végéig lett volna esélyük a briteknek (bár már az 1812-es háború bemutatta, hogy direkt támadással akkor sem, szóval az egyetlen valós esély a konföderáció támogatása lett volna).

@savanyújóska: "Hurrá. Aztán nézd meg, milyen státuszban kezdte, és milyenben fejezte be a XX. századot Anglia, és kérdezd meg magadtól azt, amit az angolok máig nem kérdeztek meg maguktól, hogy valóban megérte ezt az árat Németország legyőzése és tönkretétele?"

Őszintén szólva egy 300ezer négyzetkilométeres ország mindenképpen elvesztette volna a 20. századot avval, hogy az ipari forradalom begyűrűzik a nagy területű és népességű országokba. Az angolok megpróbálták a korábbi századokban sikerrel alkalmazott erőegyensúly alkalmazásával tompítani ezt a visszacsúszást.

Tekintve hogy legalább megszállást és totális pusztulást nem kaptak a nyakukba, azt kell mondjam hogy kihozták majdnem a maximumot a lehetőségeikből (bármilyen furán is hangozzék ez egy világhatalmi helyzetből alsó második vonalú középhatalommá visszasüllyedésre kijelentve). Két megnyert világháború (a németek elvesztett kettőjéhez képest) mellett is érvényesültek az elkerülhetetlen visszasüllyedést okozó tényezők.

Persze Japánt vagy Dél-Koreát fel lehetne hozni példának, hogy azonos mérettel mit lehetett kihozni a 20. századból, de azért kultúrálisan nem tudsz kicserélni egy országot, erre a britek (vagy például magyarok) nem alkalmasak.

És még valami, a történelem sokkal többször arról szól, hogy az adott konkrét helyzetben hogyan döntenek a résztvevők, mintsem arról, hogy hosszú távra gondolkodjanak. Az szinte kivétel nélkül utólagos belemagyarázás. Pl a washingtoni egyezménynél is az adott év kríziseit akarták megoldani (otthoni közvélemény, adott évi költségvetési hiány, épp visszafizetendő hitelek), nem pedig azt, hogy majd 20 év mulva előnyösebb stratégiai helyzetben legyenek.

Egyébként nagyon zárójelben a mostani USA-Kína viszony lezongorázása is hasonló, hogy játssza le a két nagyhatalom a világelsőség átadását. Van-e esélye USAnak békésen vagy kevésbé békésen megfordítani a feltörekvés folyamatát (szintén hangsúlyozva hogy Trumpnak és bármelyik elnöknek az újraválasztása mindig is fontosabb lesz, mint az, hogy 10 év múlva éppen mennyire lesz erős Kína)? De amúgy ha lakosságilag 4szer akkora is Kína, területileg legalábbis azonos méretű a két ország, szóval itt alapból több esélyük van az amerikaiaknak, mint a briteknek valaha is volt felül maradni.
Tuvalu 2020.02.19 22:43:10
@savanyújóska: Írtam hogy kulturálisan nem volt megvalósítható a briteknél, amit Dél-Korea és Japán megcsinált. De egyébként azt te se gondolhatod komolyan, hogy akár a fenti 2 ország, akár Németország a 20. század második felében ügyes szövetségi politikával, elönyös flottaegyezményekkel és politikai manőverekkel jutott a jelenlegi szintre, és nem pedig kulturális, munkaszervezési és más gazdasági manőverekkel.
Mindez azért fontos, mert a fenti posztban te abban látod az angolok hanyatlásának okát, hogy rossz flottaegyezményt kötöttek és rossz szövetségi politikát követtek. Ebből következne, hogy aki felfelé mozdult, az meg azért mozdult, mert ők meg jót. Pedig erről szó sincs.

Az első világháborút én sem gondolom komolyan, hogy csak a központi hatalmak sara volt elkezdeni, de azért az elég meredek, hogy Anglia borította volna fel vele az európai erőegyensúlyt. Persze hogy Grey is követett el hibákat 1914 júliusában, de azért ha komolyan gondolod hogy az angolok tehettek az első világháborúról, akkor azt fejtsd ki kérlek bővebben.

Arra nem igazán tudok reagálni, hogy magad írod hogy Japán és Németország a majdnem teljes megsemmisülésből tornázta fel magát, aztán meg megkérdezed hogy ugyan miről beszélek, hogy Angliát nem szállták meg és kaptak totális pusztulást a nyakukba.

A 10 éves távlat és az 5 éves meghosszabbítás egyrészt történelmi távlatban pont annyira meghatározó mint egy 5 évente hosszabbítgatott angol-japán szövetség. Megkötik, aztán meg alakul valahogy. tényleg sorolni kell az egyezményeket, amit hiába kötöttek meg X évre, igazából csak a megkötés pillanatában gondolták érvényesnek, aztán majd lesz ahogy lesz? Molotov-Ribbentrop? Szovjet-japán megnemtámadási? Szovjet-nyugati szövetség? Mindig adott helyzetre adott válasz volt, nem pedig történelmi távlatban gondolkodás.
Tuvalu 2020.02.19 22:54:12
@megamovieboy: Ilyen tekintetben szerintem csak a "magterületek" számítanak. Nagy Britanniának is ott volt hivatalos gyarmati státuszban a negyed világ, de igazán feltétel nélkül számítani csak az ausztrál, kanadai, új-zélandi hármasra lehetett. Igazat adok, hogy az Egyesült Államok kvázi gyarmatként használja latinamerikát, de ha gyengül, akkor ez a latinamerika simán "átáll" Kína oldalára, tehát ez nem sokat változtat.
Az elmúlt hetekben az amazóniai erdőtűzről szóló hírektől hangos a sajtó, a közösségi felületeket pedig a közfelháborodás és aggodalom eredményeképp ellepték az adománygyűjtő kezdeményezések. Világsztárok és véleményvezérek osztanak meg aggasztó képeket a lángoló esőerdőről, azaz a „Föld tüdejéről”,…..
Tuvalu 2019.09.01 17:36:49
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Szerintem erre gondolsz:
klimaszkeptikusok.hu/wp-content/uploads/2017/04/Miskolczi_MTA_comments.pdf

Mármint az eredeti Miskolczi féle tanulmányra (Zágoni és a másik emberke hozzászólása talán nem annyira adekvát)

Itt persze nem szaturációról van szó, hanem opacitásról.
Ki hallott már Repülős Gizi nevéről? Bevallom, engem újdonságként ért az idős nő története, aki gyakorlott besurranó tolvajként vált Európa szarkájává, ugyanis elmondása szerint az élete szenvedélyévé vált a lopás. Gyerekként kezdte, de nyolcvan éves korában sem szűnt meg az örökös vágy, amit…..
A horogkeresztet, más néven szvasztikát sokak hajlamosak a nácizmussal azonosítani. Azonban önkényuralmi jelképként való megjelenése előtt már sokan használták a pozitív jelentést hordozó, jószerencse jelképeként általánosan elfogadott motívumot...
  Meglehetősen ostoba húzás volna, ha a címbéli közmondást egy az egyben a téveszmék közé sorolnánk. A türelem ugyanis hallatlanul fontos erény, hiányában semmiféle civilizációról sem beszélhetnénk. A problémák ott kezdődnek, amikor az önuralom túlzott mértékű, s úgy szalad el mellettünk az élet,…..
Tuvalu 2019.05.28 19:10:23
Bocs, hogy közbeugatok, de a történelem ismeretében teljesen egyértelmű a kamat tiltása. A felsorolt monoteista egyházak alapvetően az adott uralkodó hatalmát is biztosították. És mivel az uralkodó általában ponthogy hitelfelvevő volt, így időről időre gondot jelentett, hogy kamatot is kellene fizetnie. Ilyenkor kirugdalták a hitelezőket az országból, és ezt nyilván nagyban elösegítette, ha vallásilag is alá lehetett mindezt támasztani. De egyébként is a hatalom forrása a gazdaság, ami a középkor végéig leginkább a földbirtokra alapult (amúgy az pedig nem csak az uralkodónak, hanem az egyháznak is volt ugye). Ebbe kicsit belerondított, hogy emellett még pénzzel is némi hatalomhoz lehetett jutni (mint ahogy szép lassan erre szomorkodva rájöttek az uralkodók is), de ezt a hivatalosan hatalmon levő réteg próbálta minél inkább kordában tartani. Amúgy a érvelésemet az is alátámasztja, hogy a középkorban mindigis megvolt a kamat a hitelügyletnél, csak ha éppen válság volt, akkor egyházi érvekre hivatkozva lehetett kibújni alóla. Mármint az uralkodói rétegnek. Mert azért arra pont magasról tettek, hogy ha esetleg az egyszeri ember nem tudta volna a kamatot visszafizetni. Na de komolyan ki gondolja hogy az egyszeri ember bármi hitelt is kapott volna? Vagy ugye ha kapott, akkor uzsorakamatot.

Bár egyébként utána lehet nézni, hogy II. Lajosnak 1526 előtt milyen kamatra adott kölcsönt a kincstárnok Fortunatus Imre. A TÖRVÉNYES kamat 2% volt. Ja, 2%, HETENTE. Végülis az évi 180%-os kamat az biztos tökre a gazdaság pörgéséről szólt :D. Nem is értem hogy lehet ilyen hülye a jelenlegi magyar állam, hogy a gyorshiteles cégek kamataira maximumot határozott meg...

Szóval szerintem itt nagyon 20.-21. századi gazdaság és társadalmi fejjel próbáljátok megfejteni a régebbit...
Ass blaster Brexit 2019.04.21 10:24:59
Nem volt szándékomban írni erről. Az utóbbi időben viszont annyi orbitális baromság kering a britekről hogy miért léptek ki az Unióból hogy  muszáj egy kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat. Olyanokat hallani hogy még midig nem tudták túltenni magukat a gyarmatbirodalmuk elvesztésén, sőt…..
Tuvalu 2019.04.22 11:56:28
@paráznabillegető: Universal creditről írjatok légyszi pár sort, hogy miért elbaszott? Hogyan élnek vele vissza? Nem kötözködés, szimpla érdeklődés. Köszi
Tuvalu 2019.04.22 12:27:57
@paráznabillegető: köszi. kb ennyire érdekelt.
szoval segélyre szoktat meg feketemunkára.
valoszinüleg nem mérték fel, hogy csalni fog vele mindenki.
A Prága és Brno* közötti autópálya eredetileg csehszlovák terv volt. Európában már a huszas években divatba jött a autópályák építése, a harmincas évekre pedig néhány ország (főleg Német- és Olaszország) már egészen komoly hálózattal rendelkezett, sőt. folyamatosan új szakaszokat épített.   Az…..
1870-es évek. Gyémántbányák Dél-Afrikában, Kimberley. A rengeteg kötél mind egy-egy vágathoz tartozik, melyen a kibányászott anyagot lehetett feljuttatni, lefelé pedig az élelmiszert és az egyéb szükséges holmikat..
Tuvalu 2018.03.19 13:16:15
@nevergone: Pedig elsőre volt jó a megérzésed: 1928-ban Galícia nem tartozott a Szovjetunióhoz. Szóval az a képaláírás nem stimmel, vagy évszámra, vagy helyre, vagy országra.
Az elmúlt hónapokban megugrott a nyugdíjasok által okozott közlekedési balesetek száma Japánban. A múlt héten egy 70 éves sofőr megölt egy kilenc éves kislányt és megsebesített négy másikat, amikor elvesztette az uralmat az autója feleltt. Egy héttel előtte egy 85 éves sofőr, akit a családja…..
Tuvalu 2018.02.06 19:45:14
@RPart:

Ezt most te nézted be:
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdtr420.html

500-600 halálos áldozat van Magyarországon évente.
A japók 7-szeres adata 13-szoros népességre szerintem totál hihető...
Adattudományt tanulok szabadidőmben, és természetesen a pandas, numpy és matplotlib eszköztárainak felfedezésével kezdtem. Egy pár hét tanulás után, melyet egyébként egy online platformon keresztül végzek, szerettem volna összedobni egy egyszerű kis projektet, hogy lássam, hol is tartok. Kutattam…..
Tuvalu 2018.01.07 12:20:35
@rozsomák:
Mint fentebb írtam, 20 éve egy tanulmányt készítettem. Nem akartam neked kirészletezni, de akkor megteszem. 1990 előtt a Sportfogadás nevű újságban megjelent minden hétről az az adat, hogy hány szelvény került játékba valamint az is hogy az egyes nyerőosztályokban hány darab nyertes szelvény volt. 1990 után már bonyolódott kicsit a helyzet, de 1997-ben még vissza lehetett következtetni a szelvényszámokra, csak el kellett olvasni, hogy a beérkezett összeg felosztása milyen %ok alapján történt (mivel ugye állami cégről beszélünk, ezért ezek nyilvános adatok voltak). Ha egyébként 2017-ben kellene ezt megcsinálni, akkor se lenne lehetetlen, mert év közben nem minden héten változik a felosztási rendszer, tehát ha egy adatod már van beérkezett szelvényszámra, akkor jó vagy.
bet.szerencsejatek.hu/jatekok/otoslotto/sorsolasok
www.hirado.hu/2015/02/20/eves-rekord-kozeleben-az-otos-lotto-szelvenyek-szama/

Például ebböl a két linkböl lesz beérkezett szelvényszámod, illetve kéttalálatosok számára adatod (nem azt mondom hogy tűpontos, de számolni ebből is lehet)

Azt mondanám, hogy a hozzászólásodban az lepett meg, hogy azt nagyjából helyesen sorolod fel, hogy az általam állított dolgok kiszámításához milyen adatok kellenének, de ezek hozzáférhetőségét alapból lehetetlennek érzed, ezért lehülyézel. Remélem a fenti magyarázat láttán átértékeled álláspontodat. Üdv.
Tuvalu 2018.01.18 03:48:31
@rozsomák: Értem, amit írsz, de úgy látom te nem akarod végiggondolni, amit én írok. Goromba vagy, ami alapból nem zavarna, de azt látom, hogy te a gorombaságra koncentrálsz, és nem is próbálod megérteni amit irok.
De azért mégegyszer nekifutok. Ha minden számot ugyanolyan valószinüséggel játszanának meg, akkor minden héten a beérkező szelvények 1/44,5 része lenne kéttalálatos. Azonban vannak hetek, amikor ennél jóval több, és vanna kmikor jóval kevesebb kéttalálatos van. Az eltérés akár kétszeres is lehet. Tehát ha a 3,7,13,19,21 számokat húzzák ki, akkor akár a szelvények 5%a is (tehát minden 20.) kéttalálatos lesz (illetve volt). Példaként nézd meg itt 2017 33. és 34. hetét:
bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/otos.html
Egyik héten feleannyit fizet a kéttalálatos (és kétszerannyi van belöle, úgy hogy légyszi ne gyere avval hogy nem tudni hogy hány beérkezö szelvény van) mint a másikon. Látod hogy a 33. héten volt a 3,7,19 is.
A dolog lényege, hogy tökmindegy hogy te a 6,7,8,9,10-et játszod mikor az 1-2-3-4-5-öt huzzák ki, mert ettöl még meg lehet mondani hogy azon a héten az 1-2-3-4-5-tel az átlagnál többen játszottak vagy kevesebben. Abban igazad van hogy a 6-7-8-9-10 (söt 11-90) megjátszásáról nem sokat lehet tudni az adott héten, viszont az éppen kihuzott számokról meg igen.
Persze matematikailag igazad lehetne, hogy minden héten mindenki más számokkal játszik, de ez a gyakorlatban nem így van. Mielött megint valami gorombaságot írnál, bizonyítom is: Ha így lenne, akkor a 3,7,19 számok kihuzásakor néha sok kéttalálatos lenne, néha meg kevés. Na de mindig sok van.
A konkrét matematikája egyébként még leegyszerüsítve is az, hogy ha a 3,7,17,19,21 számok mindegyikét az átlaghoz képest (1/18) 41%kal többen játszanák, akkor jönne ki kétszer annyi kéttalálatos mint az átlag (mert igazából a 3-7;3-17; ...19-21 számpárokról van szó. Ha ezekböl irtál egyiket, akkor van kettesed.
Következö dolog, hogy minden számot viszonylag gyakran kihuznak, ugye 1/18 eséllyel, azaz évente kb 3szor. Ebböl már pont lehet mérni minden számot. Nyilván mókás kis iteráció legkisebb négyzetek elvén szórást minimalizálni, de a végén csak kijön arról a kva 60asról például, hogy ritkán játsszák (mert vannak ugyan átlagfeletti kéttalálatosok mikor kihuzzák a 60at (a 3-7-13-21-gyel együtt), de mikor átlagos számokkal huzzák ki, akkor a 60as hosszu távon jó pénzt fizet, mert kevesen játsszák.
Aztán nyilván van olyan következmény is, hogy azt pl nem fogom tudni neked megmondani, hogy van-e 5 találatos vagy nincs, mert ez tényleg arról szól hohy Józsi bácsi feladta-e a szelvényét.
Viszont az 5 szám kihuzásakor +-3%kal meg tudom mondani neked hogy mennyit fizet a kéttalálatos. Ahogy te mondanád, kiszopom az ujjamból. Pedig csak simán van egy táblám, hogy melyik számot milyen gyakran játsszák az emberek.

A konkrét felvetésedre, hogy a Szerencsejáték zrt eltárolja-e az összes lottószelvényadatot, a válasz az hogy 1998 óta igen. 1990-1997 közt nem tudom mert az már félautomata rendszer volt. 1990 elött viszont törvényileg is az volt a szabály hogy 30 vagy 90 nappal a sorsolás után bezuzták a szelvényeket.
Tuvalu 2018.01.20 01:30:42
@rozsomák: Először is köszönöm, hogy nem anyáztál ezúttal.
Másodszor pedig szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az egész eszmecserénk abból nőtt ki, hogy az állításomra, mely szerint a leggyakrabban megjátszott szám a 19-es, azt írtad hogy ostobaság. És mindezt avval indokoltad, hogy nincs adatbázis, később pedig avval, hogy nincs elérhető statisztika.

Evvel szemben én ilyet soha nem is állítottam, ellenben azt magyarázom, hogy azt, hogy a 19-es számot játsszák legtöbbet az emberek, azt akkor is ki lehet SZÁMOLNI, ha nincs ilyen adatbázis.

Te azt állítod, hogy ha nincs olyan adatbázis, amiben pontosan benne van, hogy melyik szelvényre milyen számokat ikszeltek, akkor lehetetlen megmondani mindezt, én pedig azt állítom, hogy a kettesek relatív darabszámából minden kihúzott 5 számra, lehet gyakoriságot felállítani, ami több éves távlatban már az összes számra ad egy gyakoriságot.

Te viszont azt, hogy ha nincs pontos adatbázis, akkor onnantól már minden ujjból kiszopott adat.

De egyébként tényleg olvass vissza, soha nem írtam hogy a megjátszott számokról STATISZTIKA van. Te valamiért fejedbe vetted, hogy ezt állítom, és ezt próbálod cáfolni, hogy ostoba vagyok mert nincs ilyen statisztika. Én meg itt végig azt bizonygatom, hogy a kéttalálatosok számából lehet számolni-következtetni etc.

Egyébként hogy van-e értelme folytatni ezt az eszmecserét azt lényegében meghatározza a következő kérdésre adott válaszod:
Ha egyik héten az 1-2-3-4-5 kihúzott számok esetén a 2 találatos 1000 forintot fizet, a másik héten a 6-7-8-9-10 kihúzott számok esetén a 2 találatos 2000 forintot fizet (és nem történt a nyerőosztályok közti pénzelosztási szabályokban változás), akkor levonható-e ebből hogy az 1-2-3-4-5 számokat külön külön átlagosan többet játsszák meg az emberek, mint a 6-7-8-9-10-et külön-külön (tehát megjátszásnak számít az 1-3-30-40-77 szelvény is az 1-3-ra)?
  Kevés hamisabb frázissal találkozni. Az igazán pusztító az, hogy a hatalom, amely évszázadokon keresztül ágyútölteléknek használta az alattvalóit, minden esetben a hazafiasság szemfényvesztő propagandájával vigasztalta az életben maradtakat. Semmi sem mutatja meg jobban, hogy ez a hazugsággyár…..
Tuvalu 2018.01.18 18:58:43
Szerintem az egy tévedés, hogy régen önként mentek volna harcolni a katonák. De a második viágháborúban legkésőbb ez már egész biztosan döntően nem így volt. Épp minap reklámozták indexen az egykori katona videóját, index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/17/don-kanyar_boldizsar_ivan_sara_sandor_2._magyar_hadsereg_kronika_haboru_katonak/

Ha viszont a teljes társadalom kiközösít, nem ad munkát, akkor próbálj meg nem elmenni katonának. Vagy sorkatonai szolgálat alól hogy vonod ki magad? Muhammad Ali még a 60as években is úgy járt ahogy. Szóval régen sem hazaszeretetből mentek vagy maradtak, hanem mert a tiszt ott állt mögöttük csőre töltött pisztollyal.

Az már pont azt mutatja hogy a jelenkoriak is ugyanúgy naívak, mikor azt képzelik hogy a háború után, abban részt nem vevő irályi bárdok magasztaló hősies sztorikat tálaltak, akkor azon az akkoriak nem láttak át pont ugyanúgy, mint te most. Csak éppen nem tudtak mást tenni, mintsem bevonultak, mikor elvitték őket katonának.
Mária Terézia Sarolta, a Madame Royale. (Wikipédia) "Én vagyok a legszomorúbb ember a világon. Nem kaphatok hírt anyámról, és nem is láthatom őt, pedig ezerszer kértem.  Légy életben édesanyám, és mindazok, akiket szeretek, de nem hallok  róluk semmit. Ó édesapám! Kérlek, vigyázz rám a…..