Regisztráció Blogot indítok
Adatok
halom2

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A permanens forradalom jegyében ismét megváltozott a szőlő telepítés engedélyezésének rendszere. Egy új, elbaszott, hülye szabállyal lettünk gazdagabbak: az egyes borvidékeken kijelölnek 3-3 fajtát, amely, idézem:   Kiválasztani olyan fajtát lehet, amely esetében az alábbi feltételek közül…..
Bár még nincs vége, de azt hiszem elmondhatjuk, hogy az idei év valami elképesztően szélsőséges időjárást hozott. Megcsúsztunk az ültetéssel - ez pokoli szerencse lett, mert éppen a telepítés napján volt egy talajmenti fagyos éjszaka, és a környékünkön sok új telepítésű szőlő elfagyott. Nyár közepén…..
halom2 2016.08.22 11:17:38
Az elmúlt 30 napban 100-150 mm eső esett a Balaton-felvidéken met.hu/idojaras/agrometeorologia/csapadek/ . Ha ebben ez időszakban esik 20-30 mm, az már csuda jó nyár! Ilyen időjárásban csak a nukleáris krómkénsav segít.
Folyamatosan permeteztem, ráadásul felszívódóval is (mondjuk másodszor is bebizonyosodott, hogy a Quadris nem ér semmit, ellenben jó drága), annyit értem el, hogy van még levél a töveken. A Prohászka-könyv azt mondja, hogy az új ültetvényt a tenyészidőszak végéig kell peronoszpóra ellen védeni, és van benne egy 'szép' kép, amelyen a teljes ültetvényt letarolta.
Szőlőművelés Helló május! 2016.05.28 08:54:26
Amikor annyira jól összejön minden, hogy ez már nem lehet véletlen, akkor tölti el az embert az az érzés, hogy lám, az Isten / Földanya szeret engem, mert: a téli folyamatosan szötyörgő csapadéktól annyira megtellt a talaj vízzel, hogy alig lehetett elkezdeni a tavaszi munkákat, az ezt…..
halom2 2016.05.30 20:06:11
@RAMBO:
Végül is hülye kérdés volt: ismerve a hülye szöllőtermesztési törvényt, a Halomban ezek a támogatott fajták, másra – valami régire – nem lehet ültetési támogatást kapni.
halom2 2016.05.30 22:15:28
@RAMBO:
Na igen, pl. sárgamuskotály, amely aztán mindenhol 'őshonos'. Ez ugyanolyan 'rejtélye' a szabályozásnak, mint hogy a Halom miért tartozik ma a Füred-csopaki borvidékhez (homokkő), amikor mindig a badacsonyihoz tartozott, egész Tihanyig ua. bazalt és bazaltmálladék a talaj, ahogy fönt a kilátónál a vulkántúra mutatja.
Szőlőművelés Ültetés 2006.05.03 09:38:00
Ez a leírás a gödrös ültetés folyamatát mutatja be, ún. "konténeres" (földlabdás) oltvány esetén. Szabadgyökerű oltványnál is használható. Az ültetés folyamata 1. Készíteni kell egy gödröt, amelybe az oltvány kerül.…..
halom2 2016.05.06 06:25:03
@bakatorro:
Azért jó, hogy be voltak takarva, amikor jött a fagy.
Van az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nem tudom, mi van Dörgicse zászlójára hímezve, de ha nem ez, akkor valaki valamit nagyon eltévesztett. Dörgicse babaarcú gyilkos: amikor elkezded a munkát, fickándozni van kedved, amikor a Balatoni kilátásról a kisdörgicsei hegyekre téved a szemed,…..
halom2 2016.05.03 19:44:37
@RAMBO:
A fajtákat elárulod (a sárga muskotályon kívül, meg a furmintot említette Mogyorósiné)?
Megígértem, hogy összefoglalom a drénezés témakört - ez bejegyzés erről fog szólni. Drénezésre akkor van szükség, ha a talajvíz (időszakosan vagy állandóan) túl magasan van. Ez nem valami újkeletű dolog, már az 1900-as évek legelején íródott mezőgazdasági tankönyv is…..
Szőlőművelés Súlyos döntés 2014.08.24 12:59:36
Kezdjük a végén: az olaszrizlinget (a termő vágót) kivágom. Elegem lett belőle, de nagyon. Amikor átvettem, egy megszakított, nyomorult szőlő volt, aminek még a tövéből eredő vadhajtásokon is fürtök lógtak. Négy éven át pátyolgattam: szépen visszavágtuk, rövid csaposra…..
Az idei időjárás engem eddig 2006-ra emlékeztet: akkor nyáron külföldön telepítettünk, és mire a szőlőre került a sor, minden csupa lisztharmat volt. Azóta sem emlékszem olyan évre, amikor akkorára nőttek volna a hajtások – ez idén sincs így, mert a kora tavaszi kánikula és…..
halom2 2014.07.28 20:08:19
@grano:
Köszönöm a gyors választ.
Lisztharmatot én sem láttam, talán köszönhető annak a tűzijátéknak, amit pl. Rambo nyomán rendeztünk. Viszont egy-két peronoszpóra vagy szőlőorbánc gyanús tőkét találtam, ezek ellen csak rézzel permeteztünk.
halom2 2014.07.29 22:12:04
@RAMBO: @grano:
Köszönöm a válaszokat.

A peronoszpórával úgy állok, hogy nem tudom megkülönböztetni a szöllőorbánctól. Szerintem már az is van, és ez az állandó zuhany folyton lemossa a rezet.