Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Karburator (törölt)

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Életem munkája 2014.08.25 06:41:00
Mai szerzőnk, Balázs egy olyan programmal jutott ki Németországba, amit a német Szövetségi Munkaügyi Hivatal dolgozott ki azért, hogy bizonyos hiányszakmákban külföldiek képzésével és munkába állításával pótolják a szakemberhiányt. „Sokat olvastam már korábban a…..
Karburator (törölt) 2014.08.25 09:22:50
@Cascabel: nyugodtan írd le, hogy ezek a programok nem a "krónikus" munkaerőhiány ellen vannak, hiszen szinte sehol sincsen Németországban krónikus munkaerőhiány, csak nem akarnak eleget fizetni az embereknek, így importálnak olcsó, fiatal és rugalmas keletieket, akik hajlandóak egy kis faluban (lásd poszt) kevés pénzért (a keletinek nyilván soknak tűnik az elején) dolgozni.

Ez nem csak Németországban, hanem Kanadában és az USA-ban is sokszor így van, ahogy olvastam.

A hivatalos munkanélküli statisztikáknak nem kell hinni, rengeteg 40-es, 50-es német van, aki nem talál munkát, mert "öreg" és drága, meg nem rugalmas, őket simán át lehetne képezni, ezenkívül a már ottlévő bevándorlók között is szépen lehetne pályáztatni bárkit, hiszen a törökökkel/afrikaiakkal/közel-keletiekkel szemben óriási diszkrimináció van és előfordulnak bizonyos népcsoportoknál 20-30%-os munkanélküliségek, ezenkívül rengeteg anyanyelvi fiatal is Hartz4-en tengődik (400 EUR/hó) munkásélete kezdetén, mert nem akarják felvenni, mert nincsen gyakorlata.

Ha munkaerőhiány lenne, akkor simán megemelnék a béreket és akkor rögtön 1000 számra kapnák a jelentkezéseket, mint Frankfurtban a bankszektorban.

Néhány szektorban lehet hiány (orvos), de mérnökből, szakmunkásból, betegápolóból és informatikusból nincsen hiány, csak olyanok a körülmények és a fizetések, hogy annyiért nem akar odamenni senki.

Én konkrétan az IT-ről tudok nyilatkozni, ott legyen a pályázó 25 éves 30 éves gyakorlattal és az összes programnyelvet és operációs rendszer tudja, a hét 5 napján utazzon az ügyfélhez és hotelben élje az életét, ne legyen családja, barátai és hobbija, mindig képezze magát minden nyelvből a 9 órás munka utána (irtózatos fejlődés van mindig), emellett legyen olcsó. Ezek az elvárások.

Nos, ilyen ember nincsen, ilyenkor bejelentik, hogy krónikus munkaerőhiány van, holott sok egyetemet végzett alig talál első munkahelyet a gyakorlat hiánya miatt.
Karburator (törölt) 2014.08.25 20:33:04
@Herr Géza:

Kedves Géza!

Én nem a németül nem tudókra gondoltam, hanem azért, amennyi pénzt bizonyos cégek kínálnak és amit kérnek érte és olyan körülmények között, na azért nem megy oda senki.

Különben mondom, ha egy szakmunkásnak egy kezdő bankár fizetését adnák, akkor rögtön mindenki szakmunkás akarna lenni, ilyen egyszerű ez.

"Szakmunkás és mérnök szinten soha, senki nem kap azonos végzettség/gyakorlat esetén kevesebbet, mert külföldi. "

A mérnököknél nem tudom, mi van, de olvasgattam frissen végzős mérnökök fórumait, ahol igencsak sok nehézségről számoltak be az elhelyezkedésnél, holott ha igazi hiány lenne, akkor szépen betanítanák őket.

De nem így van, a cég 3-5 éves tapasztalattal bíró, még fiatal egyéneket keres mindenki szinte mindig. Az 50 felettiek is bajban vannak, voltak róla cikkek, hogy hány 50 év feletti mérnök munkanélküli, akikkel tulajdonképpen semmi baj nincs, csak idősek.

Szemezgethetsz a faz és a spiegel cikkeiből:
www.google.at/search?q=alte+ingenieure+arbeitslos&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=-nf7U73HIciH8Qf0soDoAg

Nincsen hiány, semmiféle, ha az öregeket kirúgják, helyette meg fiatalokat keresnek olcsóbban. A fiatal, 3-5-10 éves tapasztalatú emberekből van hiány, különben az "öregek" (50+, aki nem is öreg amúgy) nem lennének munkanélküliek!

A külföldiek meg tényleg ugyanannyit kapnak mint a helyiek a szakszervezet miatt? Ezt nem tudtam!

A szakszervezetes dologhoz és a szakmunkásokhoz nem tudok hozzászólni, azt nem tudom, hogy van.
A szakmunkások fizetése is meredeken kéne, hogy emelkedjen, mint a mérnököké meg elvileg az infósoké, de az infósoké nem emelkedik, csak a kedvező életkorú és tapasztalatúaké, akik ha túl öregek és drágák lesznek, lapátra kerülnek és újra keresnek egy fiatal, 3-5 év tapasztalatút. A lapátrakerülés ideje 40-45 év körül történik általában, utána rohadt nehéz elhelyezkedni, mert öreg és drága az ember és már nem olyan gyorsan tanul ugye.

"Erre csak azt tudom mondani, hogy nettó hülyeség. A gyakorlat nélküliket ugyanúgy tömegesen keresik (saját képre formálható pl.....), javaslom tanulmányozd egy kicsit az álláshirdetéseket (ne a Bild-Zeitungban, ha lehet...), és meg fogod látni.
A diszkrimináció meg: ugyan már, te sem jártál még termelö üzemben/gyártósor mellett, ha ilyet állítasz. Csak egy markáns példa: Mercedes Untertürkheim - a szalag mellett a németet szinte mindenki törve beszéli. De a Porsche fejlesztési központjában sem csak szöke/kék szemü hercegeket láttam, hanem markánsan sok "színes" egyéniséget.
Persze a PC mögül másképp néz ki a világ..... :))))) "

gyakorlat nélküli: én pont azt látom az infóban, ahol akkor hiány van elvileg, hogy csak gyakorlottat vesznek fel, a kezdők meg tolonganak, tapasztaltból meg nincs elég, vagyis lenne, csak vagy a fizu kevés vagy a követelmények óriásiak (tudják mindent kb fiatalon), amilyen ember nincsen

A diszkrimináció meg: termelő üzem, gyártósor: szar fizetés, szar körülmények, szar munka. Persze, hogy bevándorlók vannak ott. Jobb helyeken helyeken gondolom a helyiek csücsülnek, vagy egy bevándorló olcsóbban, ahol nincsen erős szakszervezet.

"Porsche fejlesztési központjában": nyilván vannak okos bevándorlók is, de óriási a verseny és egy nem anyanyelvi szinte mindig hátrányban lesz egy anyanyelvivel szemben, ez pedig sokszor a fizukon csapódik le

Szerintem nyoma sincs munkaerőhiánynak és növekedésnek, éppen rohadt gyenge az egész német gazdaság (GDP alapján), csúszik megint a recesszióba, 1-1 szektor munkavállalóinak bizonyos része (25-45 közötti tapasztaltak) lehet jó helyzetben a munkaerőpiacon.
Remélem azt meg tudod, hogy a munkanélküliség manipulálva van úgy, h a régóta munkanélküliek ki vannak szedve a rátából pl.

www.spiegel.de/karriere/berufsleben/mythen-der-arbeit-die-arbeitslosenstatistik-ist-gefaelscht-stimmt-s-a-773641.html

info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/michael-grandt/wie-deutschland-und-die-usa-bei-den-arbeitslosenzahlen-betruegen.html
Karburator (törölt) 2014.08.25 20:48:14
@TheSeszti: @szaszo71(D): na ugye hogy nincsen hiány!!!

Végre megjöttek a valós tapasztalatok.
Hotelekbe pedig éppen hogy rossz körülmények közé keresnek olcsón keletieket rossz pénzért az Isten háta mögötti helyre. Tipikus.

Ne gondolja senki, hogy a németek ingyen kitaníttatják és elviszik egy jó állásba jó pénzért a nyelvet nem beszélő és tanulatlan keletit.

Különben minek vannak ilyen programok, amikor otthon a németeknél is van a hivatalos 3 millió helyett 4,4 millió munkanélküli?
"Mind tudjuk, hogy a boldogtalan kapcsolatban élők nem tudják – vagy nem akarják elhagyni egymást. Ezek az emberek összes energiájukat a leromlott kapcsolat fenntartására használják fel. Az élet túl rövid ehhez…" Na de ha mégis, akkor hogyan? Küldjünk egy sms, vagy írjunk…..