Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tanarurkerem

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudom, nem spanyolviasz, de érvényes. A hordozhatóság egyre nagyobb követelmény mind a tudásmegosztásban, mind a kapcsolatépítésben. A hordozhatóságban bizalom van. Az ember tudja, mire számíthat. Ennek egy számomra meglepő példája egy régi ügyfelem volt, akinek tolmácsoltam,…..
tanarurkerem 2010.10.21 16:31:29
E heti témáink jóval elméletibbek, mint az előzőek: kategorizálunk. Neves szakemberek arra keresik a választ, milyen elmélet szerint mit lehet tanítani. Nem jó: mit lehet milyen elmélet szerint tanítani. Arról nem is beszélve, hogy az iskola az élet vagy nem.Vajon Arisztotelész,…..
A tanulás testreszabott. Ennek ellenére általánosítani kell. Eközben a tanítandó anyagnak és az alkalmazott módszertannak teljesítenie kell két, első látásra egymással szembenálló követelményt: legyen testreszabott, de legyen hordozható.Én most csak kérdezem: ki hogyan tudja…..
Visszatértem a síelésből, próbálok fölzárkózni. Elsőre kicsit agyonnyomott az információmennyiség. Az osztalyterem.hu számomra kicsit átláthatatlan, a téma böngésző valahogy fórum is, meg nem is. A jobb oldalon az aktuális oszlopban nem jelez új üzenetet, de a középső…..
Épp a születésnapomon indult el a verseny, aminek az volt a célja, hogy egy kicsit felrázza a magyar twitterező közösséget. 2009 követőt kellet elérni. Amennyiben ez nem jönne össze, akkor a Média Hungary napjáig folyik a verseny, és győz, akinek a legtöbb követője lesz…..
Egy portál építésénél a legnehezebb kérdés az, hogy kinek a kezébe rakjuk a sorsunk, vagyis ki legyen az, aki a programozást megcsinálja. Ugyanis változtati, módosítani jellemzően az tud, aki készítette az oldalt. Ha el akarunk szakadni az "ősforrástól", akkor szinte…..
Én szeretem a számokat. Még egy több képernyős excel táblától sem dobok hátast, szívesen nézegetem, fedezek fel benne összefüggéseket. Sőt, akár még én magam is gyártok jóóó nagy táblákat. Nade azt hamar megtanulj az ember, hogy nincs ezzel így mindenki, sőt. A…..
Erre a receptre is igaz az, mint az összes ételreceptre: csupán ajánlás. A saját konyhájában mindenki a saját ízlése, lehetőségei és egyéni tapasztalatai szerint módosítgathatja.1. Rövid bekezdések. A szövegtörzset mindig tagoljuk bekezdésekre. Egy bekezdés - ha magyar nyelven…..
Vajon a tanárok megbüntethetik a diákokat a Facebookon folytatott tevékenységükért? A TimesOnline-on olvashatjuk, hogy néhány osztálytárs csoportot hozott létre a Facebookon, melyben az iskolai élményeikről beszélgetett (állítólag egyik vélemény sem volt kritikus az iskolával…..
Nem is tudom, talán ez a 2005-ös cikk volt a nyitánya Speak hazai karrierjének. Azóta több millióan látták a videóklipet (nem csak idehaza). Furaangolul beszélő honfitársunk klipje a legnépszerűbb magyar vírusvideóvá vált. És bár szeptemberben már a visszatérés is…..
A brit Brighton Egyetem egyik előadója szerint túlságosan sok diák nem használja elege az eszét. És vissza kell hozni a "kutatás és elemzés fontos értékeit". A tanár szerint túlságosan sokszor használják a diákok hivatkozásként a Google keresőjében és a Wikipedián…..
tanarurkerem 2008.01.14 16:39:00
Vajon mi következik ebből?

Gondolkodni kell, nem elég megkeresni és felhasználni mások gondolatait.

A Google és a Wikipedia nyomorba dönti az egyetemi oktatást?

Nem, csak újabb kihívások elé állítja. Az iskola a világ része, a világ változik -> az iskolának is változnia kell.

A könyvtár mindig egyszerűbb és relevánsabb segédeszköz kutatáshoz, elemzéshez?

Megbízhatóságát könnyebb eldönteni talán/egyelőre. Mivel a neten jóval kisebb összegből lehet csinálni egy médiahekket ezért a szemét aránya nagyobb lehet.

Ti használtatok már Google-t vagy Wikipediát tanuláshoz?
Én tanítom is, hogyan lehet megtalálni vele a problémánk megoldását. pl.: "how to create thumbnail with php and gd" Az első találatot csak kopipésztelni kell és már működik is. Nyílván nem a tudást magát találjuk így meg, hanem egy jó kiindulási alapot. (ez szintén elhangzik ;)) Természetesen ilyenkor olyan feladatot kell kitalálni, mely megoldása nem található meg a neten, vagy inkább egy olyan mely nagyon hasonló a feladathoz, de gondolkodás nélkül nem használható. Persze ez munkás, egyszerűbb kihúzni a netet a vizsgán... ;)

Be lehet-e tiltani a webet az egyetemeken, egyetemi oktatásban? Kell-e?

Megfelelő módon kell használni. Ez olyan kérdés, hogy be lehet-e és kell-e tiltani a magnót, rádiót vagy a videót.

Lehet, hogy csak nem gugliznak elég jól a brightoni diákok?

Szerintem a baj az, hogy a guglizáson kívül mást nem csinálnak.
Nehéz megértetni egy diákkal, hogy a cél az, hogy megcsinálja a feladatot nem pedig az, hogy megtalálja a megoldást. Az éremnek mindig két oldala van, lehet a feladat nem jó, de lehet tényleg tiltani kell a guglit (mint pl a mobiltelefont) bizonyos esetekben.

pp