Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Digitális Dzsihád

0 bejegyzést írt és 193 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Korfu hadművelet 04. 2022.06.10 09:24:23
Bár a Szent István elsüllyesztése az adriai hadszíntér talán legjobban dokumentált eseménye, a támadás pontos lezajlása körül mégis sok a kérdőjel. Már az sem teljesen biztos, valóban a füstöt vették e észre először, mivel a Tegetthoff kéményeiből szikrák is szálltak, a Szent István előárbocán levő…..
Sárkányos fantasy filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, mégis mindenkinek van egy konkrét filmje közülük, ami meghatározta a műfajhoz való viszonyát. Nekem az 1996-os Sárkányszív ez, amit a kritikusok vegyes érzelmekkel fogadtak annak idején, de a kasszáknál azért tarolt. Huszonöt éve, május 31-én…..
A Szakaszokról szóló írásunkban már találkoztatok a Specialista rendfokozattal, hogy milyen beosztásokat lát el egy-egy katona, akik ezt a rendfokozatot viselik. A most következő írásunkban egy lövész szakaszban általuk kezelt fegyverekkel fogunk foglalkozni. A 101. légi szállítású hadosztály…..
A Nyárspolgár BBQ főhadiszállásán a téli napsütést kihasználva próbáltuk ki a legújabb fejlesztésű tűzhelyünket: megfőztük rajta a kávénkat, majd egy al-dunai stílusú halászlét kerámiabográcsban. A parázságyra cserépben fácánleves került és tajine. Végül a tengerparti hangulatot is megidéztük a…..
Természetesen igyekszem folytatni a Heti TOP5 rovatot, amelyben ezúttal is igyekszem nektek a különleges és viszonylag olcsó régi játékokat megtalálni.A hazai aukciós oldalak kínálatában ezen a héten is találtam nektek öt érdekességet, de nézzük is mik ezek.   Lemezárugyár…..
43 darab gigantikus méretű államfő mellszobra meredezik Virginiában. Mindnek lyukas a feje.Pár gigantikus méretű amerikai elnököt ábrázoló szobor és az egyik látogató. (Fotó: ABC7)..
A két atombomba ledobása után békés célokra is fel tudták használni az atomenergiát, amelynek eredményeképpen 1954. január 21-én vízrebocsátották a General Dynamics Electric Boat hajógyárban tervezett és legyártott  SSN-571 jelű és a majdnem fél évszázaddal korábban elhunyt Jules Verne nagysikerű…..
Digitális Dzsihád 2020.12.09 23:33:00
@DJP: Az orr-részbe beépített hat, 533 mm átmérőjű torpedóvető-csővel?

Egy _katonai_ atomtengeralattjáró az kurvára nem békés cél, ez egy hatalmas ellentmondás.
Digitális Dzsihád 2020.12.10 19:05:41
Nincs túl nagy kedvem lemenni etimológiai szintre és ott vitatkozni, késő van. SZERINTEM egy fegyver alapértelmezetten _nem_ békés célra van. Demagóg szinten bele lehet magyarázni az önvédelmet, a kutatást, de attól még alkalmas az erőszakra. Tehát nem békés.

Mondok egy hasonló példát, biztos megérted, biztos hallottad már.

A bálnák kihalófélben vannak az esztelen, ipari szinten űzött bálnavadászat miatt. Lassú a reprodukációs ciklusuk, nem szaporodnak olyan mértékben, ahogy írtják őket. Az országok nagy nehezen összehoztak egy nemzetközi szerződést, amiben korlátozták, tiltották a vadászatukat, mert fennállt az esélye, hogy még a mi életünkben kihalnak, amit azért nem kéne. Ezt többé-kevésbé minden nemzet betartja. Kivéve a japppánok. Ők találtak egy kiskaput: a tudományos célra történő vadászatot! Eddig mit csinálnak? Az egyezmény hatályba lépéséig kimentek és elejtettek (a példa kedvéért) mondjuk évi 800 bálnát. Most mit csinálnak? Kimennek és elejtenek évi 800 bálnát, de feltartott mutatóujjal felhívják a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy ez szigorúan kutatási, tudományos célra történt! Ez persze tökéletesen kielégíti a japppánok bálnahús-igényét, csak az öldöklés jogcíme más. Esetleg a látszat kedvéért vesznek minden elejtett állatból egy körömnyi mintát. A maradékot meg eladják a tokiói halpiacon, hiszen szegény bálna már úgyis meghalt, ne menjen veszendőbe a maradék! Az egyezmény eléri így a célját? Kurvára nem, a bálnák ugyanúgy haladnak a kihalás felé. Taps.

Na, hát ugyanilyen belemagyarázós kifejezés a fegyver - önvédelmi célra, a megelőző csapás, meg az etikus hekker.

Na peace, mentem aludni...
A Magyar Televízió vetélkedői anno mindig rengeteg nézőt ültettek a képernyők elé. Könnyű volt nekik mondhatnánk, hiszen kezdetben csak egyetlen csatorna létezett az országban, ám a kollektív emlékezetben a mai napig élénken élnek ezek a műsorok. Sok esetben már nem is tudjuk mi volt ezeknek a…..
Digitális Dzsihád 2020.12.08 13:13:39
@bioLarzen: A csepű-lapu-gongyola pontozása meg úgy volt, hogy egy sokágú fácskára, a "köcsögfára" húzott rá a műsorvezető annyi köcsögöt, ahány pontot kaptak. A végén összeszámolták és az település nyert, akinek több volt.

Érdekes, hogy így, pár évvel később a megváltozott jelentéstartalom miatt milyen negatív felhangot kapna, ha most mondanák be: Krasznokvajda vezet KÉT KÖCSÖGGEL!

:-)
Digitális Dzsihád 2020.12.09 18:11:04
@Aureliano Buendía: Hát nagyon nem mindegy, hogy hol pontoznak így. A települések vetélkedőjén - vagy a bhuziolimpián?

:-D
Az utóbbi hetekben megszokhattátok, hogy régi harci játékokat igyekszem nektek bemutatni hétfőnként. Persze az érdekesebb darabokra fókuszálok, amelyekkel azért nem nagyon találkozhattunk gyerekként mi sem.Ahogy az ígértem ezúttal a levegőbe emelkedünk és olyan játékokra koncentrálunk amelyeket a…..
A két hete kezdett sorozatot a Nemzeti Múzeum fotógyűjteményéből folytatom tovább, hiszen a múlt héten nagy többséggel megszavaztátok. De hogy a hagyományos random válogatás híveit se hagyjam pácban, jövő héttől megint lesz néhány belőlük, aztán hamarosan ilyen összeállítást is láthattok majd újra…..
Digitális Dzsihád 2020.12.07 17:37:52
@kugi: Az ide vonatkozó találós kérdés megvan?

- Cook kapitány három föld körüli utazást tett és az egyiken az életét vesztette. A kérdés az, hogy hanyadik útján?
- Őőő, sosem voltam jó történelemből...
Digitális Dzsihád 2020.12.07 17:49:58
@JTom: Őőő, gondolom talán az öregkori mellett... Szépen egymás mellé rendezve. Nem? Nem tudom! Szabad a gazda! :-D
Van a filmeknek egy csoportja, amelyek csak itthon, illetve az USA-n kívül néhány más országban váltak kultikussá. Bud Spencer és Terrence Hill legtöbb alkotása klasszikus példái ennek, hiszen a két színész leginkább Németországban és Magyarországon vált legendává. Ide tartozik a…..
Digitális Dzsihád 2020.07.12 15:50:50
@Höhöbezzegén: Mindenminek - aki azt mondja, hogy a szinkronizált film az oka annak, hogy nem beszél idegen nyelven a magyar - azt szoktam javasolni, hogy ugyanilyen lelkesen ajánlja pld. 300 millió amerikainak, hogy nézzék eredeti nyelven az oszkárdijjas magyar filmeket is.
Eltűntek a kalauzok, őrült tervek születtek az Astoriához, nevet kapott a Libegő, és épült a HÉV alagútja a Batthyány tér felé. Július 1: "Az 1890-ben végzett első szabadtéri ingakísérlet helyén..." - Eötvös Lóránd-szobor avatásra készül a XVIII. kerület. Eötvös Loránd a múlt század utolsó és e…..
Tényleg a cirkadián ritmusunk határozza meg a napunkat, és azt, hogy mikor vagyunk produktívak vagy álmosak? Cikkünkben ennek jártunk utána!..
Intézményesített korrupció, ingatlanpanama, balkáni igénytelenség és krónikus adóelkerülés kellett ahhoz, hogy Európa egyik legrégebbi fürdővárosa összedőljön. Az ősszedőlés előtt álló Szapáry-fürdő napjainkban (Fotó: Mandiner.hu) ..
Digitális Dzsihád 2020.06.21 00:21:33
Borongós időben nincs is jobb, mint nyakunkba venni a várost, és felfedezni a nevezetességeket. A kedvelt turistacélpontok mellett azonban néha érdemes benézni a mellékutcákba is, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb tárlatokba futhatunk bele. Ha Budapestre utaznánk, vagy éppen nem szeretnénk…..
Elérhető a neten egy csomó felmérés eredménye ebben a kérdéskörben. Vannak elfogultak, elfogulatlanok, különböző súlyok alapján mértek stb. Mégis amikor az embereket megkérdezik, hogy milyennek érzik a városuk közbiztonságát, mindenki a világ legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolgaira gondol. Itt az…..
Az elmúlt években egyre inkább népszerűvé vált, hogy a szülők elárasztják a közösségi oldalakat a gyermekeikről készült fotókkal és videókkal. Első ránézésre, nem tűnik veszélyes dolognak, hiszen ez majdnem olyan, mint amikor régen a nagymama megmutatta a fényképet a közértben a pénztárosnak. A…..
Karantén idejére mindenkinek jól jönnek a villámételek és a villámreceptek. A legismertebb svéd bolt, az IKEA húsgolyója épp ilyen: akinél volt a fagyasztóban március 11-én, az valószínűleg csapágyasra hajtotta a mikróját vele az utóbbi hetekben. Akinek nem volt, vagy épp elfogyott (mint e sorok…..
Franciaország egyik nemzeti büszkesége, továbbá a világ leggyorsabb vonata a TGV. A márkanév természetesen nem egy járműsorozatot takar, hanem a francia Alstom által a francia nagysebességű vasútvonalakra tervezett és gyártott járműsorozatok sokaságát. TGV-hez hasonló motorvonatok közlekednek még…..
Az 1999-ben elhunyt sikeres rendező, Stanley Kubrick, akit a filmes szakma a legjobbak közt tart számon és akit napjainkban is minden idők legtehetségesebb filmes direktorai közt emlegetnek, 1987-ben készítette el legsokkolóbb  háborús drámáját, az Acéllövedéket. Ennyi "leg" után következzen egy…..
Digitális Dzsihád 2019.08.09 16:57:04
@Freddye Jenkins: Mivel ennek a szarfészek országnak még mindig a magyar a hivatalos nyelve, ezért próbálkozunk meg néhányan magyarítani. Én példul STANAG és ARMA alapján, nem google fordítóval. Amúgy a NATO-ban az OR-7 az a mi FATÖRZSőrmesterünknek felel meg, de ha wiki szerint a gunnery az OR-7 alatt van, akkor kénytelen vagyok törzsőrmesternek nevezni.

Szerényen javasolnám a
- lövészeti kiképző törzsőrmester
- fegyverzeti törzsőrmester
kifejezést, hogy valamivel mégis különbséget tegyünk közte és egy közönséges törzsőrmester közt. Megfelel?
Digitális Dzsihád 2019.08.10 12:09:13
@Freddye Jenkins: Mi kurvára nem "csűrjük-csavarjuk" a dolgot, hanem MEGOLDÁST szeretnénk találni rá. Csak valamiért a te agyad csűrés-csavarásnak fogja fel. Erre ráadásul odamész egy igazi gunnery sgt-hez és megkérdezed tőle, hogy ugyanaz-e, hangsúly felmegy, sokatmondó hatásszünet, ő azt mondja, hogy bullshit - és elmegy.

Te meg nem adsz megoldást arra, hogy hát akkor mi, ha az nem? Továbbra se tudjuk minek fordítani, ha neked az nem felel meg. Konstruktív.
Digitális Dzsihád 2019.08.13 17:24:43
@Freddye Jenkins: De mi igenis le szeretnénk fordítani!

Eddig te csak annyit tudtál mondani, hogy nem az. De nem adtál segítséget, hogy mégis, mi lehet? Vezénylő őrmester? Kiképző őrmester? Fegyverzeti?

Én tök kulturáltan hoztam fel a témát, elmondom, hogy miképp próbálok szakmai szöveget lefordítani, milyen katonai segédanyagokból dolgozom, te meg leguatsz. Inkább légyszi adj valami támpontot!

Ha pld. be tudnánk sorolni valahova, az segítene a fordításban.
Nyár parancsnok alaposan bedurrantott a kályhába. Tombol a kánikula, mindeneddigi  és sohakorábban típusú melegrekordok dőlnek sorra,  az emberek túlélő üzemmódra váltottak, és hirtelen felértékelődik még a légkondis munkahely is, nemhogy a légkondis pláza, a légkondis mozi vagy egy légkondis…..
Digitális Dzsihád 2019.07.05 12:21:30
@citrix: "Klassz hogy a központban így tudják a sztorit, a valóság ettől fényévekre van."

Brüsszelben meg úgy tudják, hogy kis hazánkban állítólag demokrácia van, mert Vitya ezt mondta nekik.

Ééérted, ahogy kicsiben egy közlekedési vállalatnál, ugyanúgy nagyban az országgal...
Néhány hete élénk visszhangot keltett a miniszterelnök egyik kijelentése. Egy német újságnak adott interjút, és ezt találta mondani: „Engem a média minden felületén élesen kritizálnak. Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok.” (Bild, 2019. május…..
Digitális Dzsihád 2019.07.03 23:17:41
@littke: Nem azért van kétharmados többsége a fityisznek, mert kevesen gondolkodnak úgy, mint yerico kolléga, hanem azért, mert átszabták magukra a választási körzeteket és átírták a önmagukra kedvezőre a választási szabályokat.