Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Miklós Dániel

22 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Hát már a pipa is szól?" - kezdi visszaemlékezését  Nemeskéri-Kiss Sándor, nyugalmazott diplomata. A Pipaszó című művében számos anekdotát oszt meg, amely valamilyen módon kötődött hozzá. Az egyik ilyen története még fiatal korában játszódik, a család véglesi, Zólyom környéki birtokán, ahol a…..
Teleki Géza mellett más is megemlékezett arról, hogy miként zajlottak 1944 őszén a moszkvai fegyverszüneti tárgyalások: Szent-Iványi Domokos, a magyar delegáció vezetője nemcsak a tárgyalásokról, hanem a Moszkváig vezető veszélyekkel teli útról is részletesen jegyzetelt. Szent-Iványi részvétele a…..
A blog hasábjain háromszor esett már szó a magyarországi uniós rögbi kezdeteiről egészen a sportág gyökeret eresztéséig. Igaz, a hetvenes évek közepén a kezdeti lendület elfogyott, de a nyolcvanas évekre már ismét újraindult a szerveződés, most már belső késztetésre. Vissza kell azonban most lépnünk…..
Szinte napra pontosan hetvenöt évvel ezelőtt a frissen kinevezett cseh-morvaországi protektorhelyettes, Reinhard Heydrich beszédet mondott Prágában, arról, hogy miként képzeli el a tartomány és azon belül is a csehek jövőjét. A Sicherheitsdients megszervezője, az Endlösung későbbi kitervelője egy rá…..
Javában tart a nyolcadik rögbi világbajnokság, sőt, ha a sportág elitjét nézzük, most kezdődnek az igazi küzdelmek, hiszen a “helyezkedésért” felelős csoportküzdelmeket letudva következnek a – szó szerint – vérre menő egyenes kieséses összecsapások. Izgalmakban,…..
Ha valaki először jár Prágában, biztos, hogy a Hradzsin-Károly híd-Óvárosi tér-Josefov tengelyen mozog, netán elzarándokol az U Flekůba. Aki már másodjára nézi meg a cseh fővárost, már merészebb, és megnézi a Staropramen sörfőzdét, kilátogat a Petřín-hegyre vagy épp…..
Hosszabb szünet után folytatjuk magyarországi iparvárosokat bemutató sorozatunkat; most ismét északkelet felé vesszük az irányt, és Nógrád megye székhelyére, Salgótarjánba látogatunk. Bár a várost szintén igazi szocialista iparvárosként tartják számon, de akárcsak Komló…..
Miklós Dániel 2016.08.25 11:13:15
@KissGecihuszár: A 21-es utat még mindig bővítik, úgynevezett gyorsúttá, amely sokak szerint veszélyes (fapados autóút), amely azonban a villamosított vasútvonallal és autópályával sem rendelkező megyének kb. a megváltás így is... A 81-es vasútvonalat állandóan kalapálják, de hogy belföldi, pláne nemzetközi gyorsvonat közlekedjen rajta az kb. egy álom kategória. S hogy nemcsak nálunk van a hiba: a szlovák fél a vasúti kishatárforgalmat megszüntette minden irányban jó pár éve. Ergo a mikrorégiók korában nincs átjárás Losonc és Starján között, még busszal sem. Csak az tud szomszédolni, akinek autója van.
Pár nap múlva kezdődik az aktuális olimpia Rio de Janeiroban, ahol visszatérő sportként, ott lesz a rögbi, méghozzá a hetes variációban (a helyből magasugrás és a kötélhúzás rajongóinak sajnos még várniuk kell, hogy szurkolhassanak kedvenceiknek egy olimpián). Utoljára 1924-ben a párizsi olimpián…..
Zbigniew Herbert (1924-1998) lengyel költő, drámaíró magyarra elsőként lefordított műve egy esszégyűjtemény, a Barbár a kertben, amelyben a szerző térben és időben széles skálán ír a francia és olasz táj, városok, művészet iránt vonzalmáról. Mint Barbár eljut Sienába is, amely városról jó ötven…..
...Akkor Magyarországnak is állást kellett foglalnia, hogy kinek az oldalán áll. 1979 év elején Vietnamban ismét eldördültek a fegyverek. A huszadik század során már több háborút átélt országot ezúttal a nem is olyan régen még baráti Kínai Népköztársaság lepte meg, noha Pekingnek sem lehetett…..
Miklós Dániel 2016.06.01 21:04:39
@Pargendity Özséb: Valóban így van, itt most csak az egyszerűség-közérthetőség miatt szerepel a ma is használt második keresztnevével.
1938-1939 a magyar diplomácia számára nagy sikerekkel és veszélyekkel is kecsegtetett: az etnikai revízió, a lengyel-magyar határ létrejötte kétségtelenül az eredmények közé sorolandó, azonban Csehszlovákia megszűnéséig egy fegyveres konfliktus lehetősége mindig valószínű maradt (ennek egyfajta…..
Miklós Dániel 2016.05.12 09:46:02
@A Sherman megsérült, végzünk vele: Köszönöm az észrevételt, javítva lesz!
Kevéssé ismert azoknak a honvédeknek a sorsa, akik a német megszállás és a nyilas hatalomátvétel után kerültek a Harmadik Birodalom területére. Voltak közülük, akik számára Dániában ért véget a háború (róluk könyv is született, amely sajnálatos módon magyar nyelven nem…..
Ahogy korábban már említettük, Magyarországon az első hivatalos rögbimeccs előtt is ismert volt a sport, noha egyáltalán nem voltak sokan a követői, már ha akadtak. Próbálkozások voltak, ám a hirtelen nekilóduló labdarúgás mint csapatsport mindent tarolt a századelőn. Amikor pedig a foci már…..
Miklós Dániel 2016.03.25 18:38:38
@kugi: Ő inkább az atlétikáért volt oda, így szerintem csak átvett egy-két leírást angol nyelvterületről (ez akkoriban teljesen elképzelhető volt), az meg lehet valóban nem érdekelte, hogy milyen labdával játsszák a két sportot. Legalább a focilabdát viszont mindenki megismerhette húsz év alatt (ami meg nem gömb alakú, az nyilván rögbilabda - még ha amerikai focit is játszanak vele. De ez már a következő bejegyzés témájához előzmény)
Újpétery Elemér már vendégeskedett a blogon, most ismét a visszaemlékezéseiből kerül elő egy érdekes történet, amelynek -  mint a végén kiderül majd - ő is szenvedő alanya volt. Nem kell olyan komolyra gondolni, mint a már bemutatott berchtesgadeni tárgyalás esetében. A címben szereplő…..
Miklós Dániel 2016.03.01 09:20:32
@Tanácsos úr: Valóban! Köszönöm az észrevételt, mindjárt javítva lesz!
Az angol "rugdaló" mindkét változatát könyvekből már az 1880-as években ismerték Magyarországon. Az első rögbimeccsre mégis csak 1912-ben került sor, jóval a magyar labdarúgás hőskorszaka után: utóbbit kiépült rendszerben, saját szövetség felügyelete alatt játszották a profik és az amatőrök ekkor. A…..
Miklós Dániel 2016.02.15 23:01:36
@Man-drake: Én nem haragszom érte, remélem más sem fog ;)
Miklós Dániel 2016.02.16 20:15:38
@Vidaszl: Ha nem probléma, az oldalt egy későbbi bejegyzéshez fel fogom használni hivatkozással, mert van még jó pár hasznos információ itt a rögbi magyarországi történetével kapcsolatban.
Miklós Dániel 2016.02.16 21:25:06
@Vidaszl: Írni fogok hamarosan ezügyben egy emailt.
A válasz szinte triviális, de nem a leadben fog elhangzani - különben el is lehetne felejteni a bejegyzés további részeit. A kérdésre a választ Újpétery Elemér (1911-2001) fogja megadni, aki 1987-ben megjelent visszaemlékezésében diplomáciai karrierjét eleveníti fel az utókor számára.…..
Miklós Dániel 2016.02.10 08:30:55
@Chaoyang: Volt hajtás nálam is, amíg megírtam a bejegyzést, pláne az oldaltörés beillesztése után, de nem húztam fel annyira magam ezen, mint Hitler ;)
A bejegyzés alcíme akár az is lehetne, hogy: "Avagy mit keres Horthy tábornokának csuklóján a volt román (miniszter)elnök karórája?" Ez a helyzet ugyanis konkrétan megtörténhetett a már "nyugdíjas" Nagybaczoni Nagy Vilmossal, amikor is Petru Grozától, a második világháború utáni román politika egyik…..
Miklós Dániel 2016.01.05 09:06:37
@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Nagy Vilmos fia valóban volt börtönben (teljesen alaptalan vádak miatt került oda), és igen tábornok viszont egy ismerősnél húzta meg magát az ötvenes években Piliscsabán. Sütő is valószínűleg egy anekdotát írt le, aminek van valóságalapja. Erdélyben akkoriban talán nem lehetett annyit hallani Magyarországról, így az esetlegesen tényleges információkból így válhatott egy tipikusan jereváni rádiós hír.
Miklós Dániel 2016.01.05 12:29:28
@pizo: Nos az anekdoták - ebből is látszik, hogy - nem a 100%-os igazságot hordozzák magukkal. Ez az autós kiegészítés is csak ezt bizonyítja.
A blogon már szereplő Eckhardt Tibor még élt, amikor 1969-ben a hírhedt marseille-i mérkőzésen a magyar válogatott 4:1-re kikapott Csehszlovákiától. Szepesi György akkori mondatát (ami szállóigévé vált a hetvenes évek elején) talán nem hallhatta, amennyiben mégis, akkor bizonyára sok kellemetlen…..
A Horthy-korszak egyik ismert kisgazda politikusáról, Eckhardt Tiborról (1888-1972) keveset lehetett olvasni a közelmúltig. Vele közvetlenül szinte alig foglalkoztak, ha pedig mégis felmerült a neve, akkor általában a baloldali magyar emigráció szempontjai szerint került elő a "reakciós,…..
Közismert, hogy Magyarország a második világháború alatt több tízezer lengyelnek nyújtott menedéket, de francia és később olasz foglyok is kielégítő ellátásban részesültek ugyanekkor. Az viszont már nem igazán ismert, hogy 1939-41 között csehek is voltak hazánk területén, akik szintén elmenekültek…..
A müncheni döntés az első Csehszlovák Köztársaság számára a gyakorlatilag a véget jelentette, és főleg a cseheket viselte meg, míg a kisebbségek (magyarok, németek, szlovákok, ruszinok) üdvözölték a bíráskodást. Az átalakuló állam területét ugyanis nemcsak igazságosnak mondható etnikai revízióval…..
Szerző: Miklós Dániel Barcza György 1927 és 1938 között látta el Magyarország vatikáni képviseletét, majd ezt követően három évig volt londoni követ. Teleki Pál öngyilkossága és a délvidéki hadművelet után Nagy-Britannia megszakította Magyarországgal a diplomáciai kapcsolatot, így Barcza…..
Tonnájával jönnek a mindenféle fejlesztőktől, háborúkról szóló játékok: magam csodálkozok néha azon, hogy a második világháborúról vagy a terrorizmus elleni harcról hány bőrt lehet még lehúzni - miközben például a koreai háborúról (legjobb tudomásom szerint) csak egy…..
Mi köti össze Ferenc Ferdinándot, egy Szt. György gyűjteményt, a Lobkowicz családot, a Waffen SS-t és Hohenberg Zsófiát? A válaszra rá lehet jönni: a trónörökös Benešov közeli konopištěi kastélyáról van szó, amely tudna mesélni az előző század hányattatásairól,…..